2018 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ – ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ

  1. Μετά τις Χριστουγεννιάτικες διακοπές μας επιστρέψαμε για να διανύσουμε το τελευταίο δίμηνο του Ευρωπαικού μας προγράμματος Erasmus+ “Artemotion Xpress in Europe”. Ξεκινήσαμε δυναμικά με την τελευταία επίσημη δραστηριότητα που ονομάζεται “I gesture you guess”. Είναι μια δραστηριότητα που αποτελεί επανάληψη όλων όσων μάθαμε κατα τη διάρκεια του προγράμματός μας, ένα παιχνίδι που μέσα απο αυτό εξερευνούμε και ξαναθυμόμαστε τα συναισθήματα πάνω στα οποία δουλέψαμε, πως να τα αναγνωρίσουμε και να τα αναπαράγουμε. Σίγουρα, το πρόγραμμά μας στέφθηκε με επιτυχία, καθώς σε αυτό το παιχνίδι τεστ, οι μαθητές μας απέδειξαν πως οι προσπάθειές μας απέφεραν καρπούς καθώς πλεόν είναι σε θέση να νιώθουν και να εκφράζονται ελεύθερα, χωρίς δισταγμούς, όχι μόνο μέσα απο τις τέχνες καθώς αυτό ήταν το μέσο μας, αλλά και στην καθημερινή τους ζωή.

Απολαύστε τους μικρούς μας μαθητές ακολουθώντας τον σύνδεσμο:

Activity 14 ” I gesture you guess”

2.  Έφτασε και η Τσικνοπέμπτη και οι μαθητές μας χόρεψαν και διασκέδασαν παρέα με το καθιερωμένο γαϊτανάκι και σε ρυθμούς “Artemotion Xpress in Europe” ακολουθώντας  για μια ακόμη χρονιά τα έθιμα της Αποκριάς. Μεταμφιέστηκαν και έπαιξαν ρόλους, χόρεψαν με ξέφρενους ρυθμούς και απόλαυσαν μια υπέροχη μέρα παρέα με τους υπέροχους εκπαιδευτικούς του σχολείου μας. Ιδιαίτερη χαρά και γέλιο σκόρπισε ο κλόουν που διασκέδασε τα παιδιά αλλά και ο Σύλλογος Γονέων που  πρόσφερε το παραδοσιακό κέρασμα.

3. Οι Απόκριες και η Καθαρά Δευτέρα είναι απο τις αγαπημένες ημέρες των μαθητών μας.  Τα καρναβάλια και ο χαρταετός φέρνουν πάντα ιδιαίτερη χαρά. Έτσι λοιπόν και οι δασκάλες μας η  κυρία Δώρα και η κυρία Μαρία με τους μαθητές τους έφτιαξαν πανέμορφους χαρταετούς αλλά και Αποκριάτικες δημιουργίες ακολουθώντας τα έθιμα και χρησιμοποιώντας την Τέχνη  για να εκφράσουν οι μαθητές τα συναισθήματα τους και τη χαρά τους κυρίως.

4. Οι μαθητές μας με τις δασκάλες τους, την κυρία Δώρα και την κυρία Μαρία και την βοηθό μας την κυρία Ελένη, αναβίωσαν το έθιμο της κυρά Σαρακοστής. Μέσα απο τη βιωματική μάθηση και χρησιμοποιώντας την τέχνη, την ζωγραφική, την ποίηση και τις δημιουργίες με ζυμάρι, έμαθαν για την περίοδο της Μεγάλης Σαρακοστής και της νηστείας, κατανόησαν το βαθύ συναίσθημα που πλημμυρίζει τις καρδιές μας αυτές τις μέρες μέχρι και το Άγιο Πάσχα και εξέφρασαν τα συναισθήματά τους. Η κυρά Σαρακοστή έχει σταυρωμένα τα χέρια της, επειδή προσεύχεται, δεν έχει στόμα γιατί δεν μιλάει και γιατί νηστεύει, δεν έχει αυτιά για να μην ακούει. Στην ουσία είναι ένα αυτοσχέδιο ημερολόγιο που είχαν οι παλιοί για να μετρούν τις εβδομάδες από την Καθαρά Δευτέρα μέχρι την Κυριακή του Πάσχα. Οι εβδομάδες είναι επτά, γι αυτό και η Κυρά Σαρακοστή έχει επτά πόδια. Ένα πόδι για κάθε εβδομάδα. Όλα γίνονται καλύτερα κατανοητά στο παρακάτω ποίημα:

Την Κυρά Σαρακοστή

που είναι έθιμο παλιό

οι γιαγιάδες μας τη φτιάχναν

με αλεύρι και νερό!

.

Για στολίδι της φορούσαν

στο κεφάλι της σταυρό

και το στόμα της ξεχνούσαν

γιατί νήστευε καιρό!

.

Και μετρούσαν τις ημέρες

με τα πόδια της τα εφτά

κόβαν ένα τη βδομάδα,

μέχρι να ρθει η Πασχαλιά!