Γ΄ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ: Φυσικά φαινόμενα

Φροντίζω το περιβάλλον: Φυσικά φαινόμενα

Όταν η θεά Αθηνά πάλεψε με τους γίγαντες τους σκότωσε όλους, εκτός από τον Εγκέλαδο! Αυτόν τον έθαψε κάτω από ένα βουνό. Από τότε, κάθε φορά που ο Εγκέλαδος προσπαθεί να βγει στην επιφάνεια της Γης αυτή κουνιέται…Μέσα από μύθους και πειράματα μιλήσαμε για το σεισμό!
Τι είναι, πως προκαλείται αλλά και κυρίως τι πρέπει να κάνουμε όταν συμβαίνει για να είμαστε ασφαλείς!

Ξέρατε ότι οι τυφώνες, κυκλώνες ή ανεμοστρόβιλοι είναι καταιγίδες με πάρα πολύ δυνατούς ανέμους και τους ξεχωρίζουμε ανάλογα την περιοχή που εμφανίζονται και την ένταση του ανέμου που έχουν; Επίσης, γνωρίζετε ότι αυτοί οι άνεμοι μπορεί να ξεπεράσουν τα 120 χιλιόμετρα την ώρα σε ταχύτητα και έχουν και δικά τους ονόματα! Αμέ!! Αλλά μην φοβάστε, στην Ελλαδα συμβαίνουν σπάνια! Μέσα από το εργαστήριο δεξιοτήτων «Φυσικά Φαινόμενα» μαθαίνουμε για τους τυφώνες, τους κυκλώνες και τους ανεμοστρόβιλους, παρατηρούμε τη δίνη που προκαλούν και φτιάχνουμε τους δικούς μας!

Τι θα γινόταν αν το νερό αποφάσιζε να τιμωρήσει τους ανθρώπους γιατί το σπαταλού? Με αφορμή το παραμύθι “Η στιγμούλα”, συζητήσαμε για το φαινόμενο της ξηρασίας, που είναι ολοένα και πιο έντονο τα τελευταία χρόνια! Ανακαλύψαμε τη χρησιμότητα του νερού, όχι μόνο για τους ανθρώπους αλλά και για τα φυτά και συζητήσαμε για τους τρόπους εξοικονόμησης του!
Με αφορμή τα εργαστήρια δεξιοτήτων «Φυσικές καταστροφές» μιλήσαμε για τις πλημμύρες. Πρώτα όμως αναφερθήκαμε στη βροχή. Πώς μαζεύονται οι σταγόνες πάνω στον ουρανό; Τι είναι η εξάτμιση; Που πάνε μετά τη βροχοπτωση οι σταγόνες; Τι ζημιές προκαλούν οι πλημμύρες; Όλες αυτές οι απαντήσεις ήρθαν μέσα από βιβλία, πειράματα και βιωματικό παιχνίδι!
Με αφορμή την άσκηση σεισμού που κάναμε την προηγούμενη Τρίτη, σήμερα μιλήσαμε για τον σεισμό. Φτιάξαμε τη Γη με πλαστελίνη και αφού την κόψαμε είδαμε τον πυρήνα της και εξηγήσαμε γιατί γίνονται σεισμοί. Στη συνέχεια, μέσα από βίντεο και φυλλάδια εργασίας μάθαμε τι πρέπει να κάνουμε όταν γίνεται σεισμός.

Πόσες φορές την ώρα που παίζουμε, βλέπουμε τηλεόραση ή πάμε βόλτα με το αμάξι και έξω ο ουρανός έχει γεμίσει σύννεφα, ακούγεται ένα δυνατό μπουμπουνητο και εκείνη την ώρα συνήθως μας τρομάζει; Μέσα από τα εργαστήρια δεξιοτήτων «φυσικά φαινόμενα» μιλάμε για τα σύννεφα, τη βροχή, την αστραπή και τον κεραυνό, πως δημιουργούνται, τι προκαλούν και πως προστατεύομαστε από αυτά.