Την Τρίτη 9 Νοεμβρίου 2021, ομάδα μαθητών με τη δασκάλα τους έφτιαξαν μια υπέροχη κατασκευή για τη συγκομιδή της ελιάς!
Η ελιά αποτελεί τη δημοφιλέστερη καλλιέργεια της χώρας μας! Το μάζεμά της γίνεται τους μήνες Οκτώβριο, Νοέμβριο και Δεκέμβριο ανάλογα με την περιοχή και το είδος της ελιάς. Όταν ωριμάσει ο καρπός οι εργάτες στρώνουν γύρω γύρω από το δέντρο μεγάλα πανιά και με βέργες ή κτένες ρίχνουν τον καρπό. Τις ελιές που πέφτουν τις βάζουν σε σακιά και τα πηγαίνουν στο ελαιοτριβείο. Εκεί ζυγίζονται, μετά πλένονται με ειδικό μηχάνημα και διαχωρίζεται ο καρπός από τα φύλλα. Έπειτα οι ελιές πολτοποιούνται. Από την μία μεριά το λάδι που βγαίνει περνάει από διάφορα φίλτρα και βγαίνει τα καθαρό ελαιόλαδο. Από την άλλη μεριά βγαίνει ο πυρήνας της ελιάς που τον χρησιμοποιούμε για σαπούνι και για ζωοτροφές. Το χρώμα του ελαιόλαδου είναι συνήθως πρασινωπό.
Η δραστηριότητα πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια προγράμματος σχετικού με την υγιεινή διατροφή. Στόχος η γνωστική/αντιληπτική ανάπτυξη (χρώματα, έννοιες, αντιστοιχίες κλπ.), η εξάσκηση της λεπτής κινητικότητας, η μίμηση κινήσεων, η επικοινωνία και η γλωσσική ανάπτυξη.