Για μία ακόμα σχολική χρονιά, ολοκληρώθηκε η συνεργασία του Τμήματος 2 με τριτοετείς φοιτήτριες του ΤΕΑΠΗ ΕΚΠΑ , μια πολύ ενδιαφέρουσα σύμπραξη καθώς οι μελλοντικές νηπιαγωγοί έρχονται σε επαφή με τις πραγματικές συνθήκες της εκπαιδευτικής διαδικασίας και υπάρχει μια εποικοδομητική ανταλλαγή σκέψεων και προβληματισμών.
Παρακάτω αναπτύσσεται ένα διδακτικό σενάριο που χρησιμοποιεί τις παγωμένες εικόνες ( μέσο Διαφοροποιημένης Διδασκαλίας ) όπου τα παιδιά συνεργάστηκαν με ενθουσιασμό !!!
1η Μέρα
Η παρέμβαση της πρώτης μέρας ξεκίνησε στις 8:45 πμ., αμέσως μετά την πρωινή ενημέρωση της νηπιαγωγού στα παιδιά για το πρόγραμμα της ημέρας και τελείωσε στις 10:20 πμ. Η νηπιαγωγός, αφού προλόγισε την υλοποίηση της δραστηριότητας που θα ακολουθήσει από εμάς, μας παραχώρησε τον χώρο για να ξεκινήσουμε το πρώτο μέρος της παρέμβασής μας, με την ανάγνωση του βιβλίου από μία εκπαιδευομένη στην ολομέλεια της τάξης και στον χώρο της παρεούλας.
Ξεκινήσαμε με ερωτήματα διερεύνησης η κάθε εκπαιδευομένη όπως είχαμε ορίσει πριν την παρέμβασή μας, σχετικά με το αν τα παιδιά γνώριζαν ήδη τη συγκεκριμένη ιστορία. Ακολούθησε η επεξεργασία του εξωφύλλου του βιβλίου, με στόχο την ενεργοποίηση της φαντασίας και των προσδοκιών τους για την εξέλιξη της αφήγησης. Κατά την πορεία της ανάγνωσης, εστιάσαμε σε επιλεγμένα κομβικά σημεία της ιστορίας, θέτοντας ερωτήματα που ενίσχυσαν τη συμμετοχή, την κατανόηση και την πρόβλεψη. Η διαδικασία ολοκληρώθηκε με ερωτήσεις στο τέλος της ανάγνωσης, οι οποίες στόχευαν στην αναστοχαστική επεξεργασία και ερμηνεία της αφήγησης από τα παιδιά.
Στη συνέχεια, μία εκ των εκπαιδευόμενων ανέλαβε την επεξήγηση της τεχνικής της «παγωμένης εικόνας», παρουσιάζοντας δύο παραδείγματα ώστε τα παιδιά να κατανοήσουν την έννοια της κίνησης και της ακινησίας στο πλαίσιο της συγκεκριμένης δραστηριότητας. Ακολούθως, άλλη εκπαιδευόμενη υλοποίησε τον προαποφασισμένο από όλες μας, διαχωρισμό των παιδιών σε ομάδες, χρησιμοποιώντας κλειστά χαρτάκια που επιλέχθηκαν από ένα καπέλο. Στη συνέχεια, μία ακόμη εκπαιδευόμενη παρουσίασε στην ολομέλεια το σενάριο που θα λειτουργούσε ως αφετηρία για το επόμενο στάδιο της δραστηριότητας, κατά το οποίο τα παιδιά θα δημιουργούσαν «παγωμένες εικόνες».
Στη συνέχεια, τα παιδιά, χωρισμένα σε ομάδες και με την υποστήριξη μίας εκπαιδευόμενης ανά ομάδα, τοποθετήθηκαν διάσπαρτα στον χώρο, προκειμένου να συνεργαστούν και να αποτυπώσουν τις δικές τους «παγωμένες εικόνες». Παράλληλα, οι εκπαιδευόμενες απηύθυναν ερωτήματα σε κάθε ομάδα, με σκοπό να ενισχύσουν τη συνεργασία και τη δημιουργική έκφραση των παιδιών. Μετά την ολοκλήρωση των λήψεων των «παγωμένων εικόνων», ακολούθησε ένα κινητικό παιχνίδι στον χώρο της παρεούλας. Στο πλαίσιο του παιχνιδιού, τα παιδιά καλούνταν να μένουν ακίνητα και να υποδύονται, κάθε φορά που σταματούσε ο ήχος του ντεφιού, έναν ήρωα της ιστορίας του βιβλίου, εκφράζοντάς τον με μία και μόνο κίνηση, παραμένοντας ακινητοποιημένα.
2η Μέρα
Τη δεύτερη ημέρα της παρέμβασης, η εκπαιδευτική δραστηριότητα ξεκίνησε στις 9:00πμ και ολοκληρώθηκε στις 10:20πμ. Υλοποιήθηκε στον χώρο της «παρεούλας», με όλα τα παιδιά να κάθονται σε κύκλο μαζί με τις εκπαιδευόμενες. Ο στόχος αυτής της φάσης ήταν η ενεργοποίηση της μνήμης και των κατανοήσεων των παιδιών σε σχέση με την ιστορία του βιβλίου που είχε προηγηθεί την προηγούμενη μέρα, ώστε να ανασυγκροτήσουν συλλογικά τη βασική πλοκή και να την επεξεργαστούν με βάση τις δικές τους εμπειρίες και ερμηνείες.
Κατά την έναρξη της δραστηριότητας της δεύτερης μέρας, μία εκπαιδευομένη αξιοποίησε τις τρεις πρώτες σελίδες του βιβλίου για να θέσει στοχευμένα ερωτήματα στα παιδιά, προκειμένου να ενισχύσει την κατανόηση της πλοκής και την εμβάθυνση στις σχέσεις αιτίου-αποτελέσματος μέσα στην ιστορία. Από τη μέση και έπειτα της ιστορίας, τα ίδια τα παιδιά ανέλαβαν έναν ακόμη πιο ενεργό ρόλο, καθώς αντί η εκπαιδευόμενη να κρατά το βιβλίο, το κρατούσε ένα παιδί, το οποίο είχε και τον ρόλο του «συντονιστή», προσκαλώντας τους συμμαθητές του να περιγράψουν τι παρατηρούν στις εικόνες και να αφηγηθούν τι συμβαίνει στη συνέχεια.
Ακολούθησε η φάση της επεκτατικής δράσης, κατά την οποία τα παιδιά, οργανωμένα σε ομάδες εργασίας στα τραπέζια, εργάστηκαν πάνω σε εκτυπωμένες φωτογραφίες από τις παγωμένες εικόνες που είχαν δημιουργηθεί την πρώτη ημέρα. Κάθε ομάδα κλήθηκε να επεξεργαστεί εικαστικά τη φωτογραφία της, ζωγραφίζοντας πάνω σε αυτές σε ένα ελεύθερο πλαίσιο, με σκοπό να εκφράσουν πώς φαντάζονται ή πώς ερμηνεύουν τη σκηνή που είχε αποτυπωθεί στις φωτογραφίες τους. Οι δημιουργίες αυτές συνιστούσαν μια ατομική και ταυτόχρονα συλλογική απόδοση της ιστορίας, με έμφαση στη φαντασία και στην προσωπική ερμηνεία.
Σε κάθε ομάδα υπήρχε μία εκπαιδευόμενη ως συντονίστρια, η οποία ενίσχυε τη συνεργασία, έθετε υποστηρικτικά ερωτήματα και στο τέλος της δραστηριότητας, τα παιδιά πρότειναν τίτλους για τις δημιουργίες τους και, μέσω μιας διαδικασίας σύμπραξης, αποφάσισαν από κοινού έναν τίτλο για το συλλογικό βιβλίο-λεύκωμα που δημιούργησε η κάθε ομάδα ξεχωριστά. Η διάτρηση και το δέσιμο του λευκώματος που ακολούθησαν αμέσως μετά πραγματοποιήθηκαν από τα ίδια τα παιδιά και τα ίδια διαμόρφωσαν την τελική μορφή του έργου τους. Στο τελικό στάδιο της διαδικασίας κάθε ομάδα παρουσίασε το έργο της στην ολομέλεια, δίνοντας την ευκαιρία σε κάθε παιδί να εκφράσει τη δική του προσωπική ερμηνεία για το μέρος του δημιουργήματος που επιμελήθηκε.






Ευχαριστώ πολύ τις φοιτήτριες Στεφανοπούλου Μαρία , Μπάτου Μαρία, Μεϊντή Σοφία, Μαυρομαρά Χρύσα
για τη συνεργασία μας το χειμερινό και εαρινό εξάμηνο.
Τους εύχομαι καλές θάλασσες στα εκπαιδευτικά τους ταξίδια….