Τα παιδιά μαθαίνουν και δημιουργούν

145ο ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

Μήνας: Μάρτιος 2021

Taking part in TRASH HACK campaign…

Το νηπιαγωγείο μας ανοίγει φτερά και ταξιδεύει έως το Παρίσι , την έδρα της Unesco,συμμετέχοντας στη διεθνή καμπάνια  της  TRASH HACK !!!

….Μικρές δράσεις για τη μείωση των απορριμμάτων οι  οποίες μπορεί να οδηγήσουν σε μεγάλες ιδέες για  τον πλανήτη….Κάνοντας μικρές αλλαγές στη ζωή μας μπορούμε να μειώσουμε τις αρνητικές επιπτώσεις , να ενδυναμώσουμε την κατανόησή μας και να προσπαθήσουμε να δούμε πώς θα συμβάλλουμε στην αλλαγή  του κόσμου. Το Trash Hack μπορεί να είναι διαφορετικό για τον καθένα μας , ανάλογα με τον τρόπο , τις συνθήκες της ζωής μας  και τον τόπο που ζούμε. Ας ξεκινήσουμε  ρωτώντας τον εαυτό μας: Πώς μπορώ να βάλω το Trash Hack (χακάρω, εμποδίζω τα σκουπίδια)  στη ζωή μου

Ψάξε να βρεις τρόπους να αναλάβεις δράση κάνοντας ερωτήσεις  του τύπου

Πόσα σκουπίδια κάνω καθημερινά;

Πού  πάνε τα σκουπίδια μου;

Από πού προέρχονται τα σκουπίδια της γειτονιάς μου;…..( από την ιστοσελίδα www.trashhack.org/schools  σε μετάφραση Αλεξίου Σταυρούλας)

Το νηπιαγωγείο μας ως βραβευμένο μέλος του Διεθνούς Δικτύου των Οικολογικών Σχολείων έχει την τιμή να συμμετέχει στην καμπάνια της Unesco. Τα παιδιά μας  ενώνουν  τη φωνή τους με τις φωνές  παιδιών από  πληθώρα σχολείων σε κάθε γωνιά της γης  με στόχο την ευασθητοποίηση όλων  μας σε θέματα  περιβαλλοντικής αγωγής . Ας μην  ξεχνάμε ότι ο πολιτισμός  μιας χώρας φαίνεται και από το σεβασμό που δείχνει προς το φυσικό περιβάλλον.

Ευχαριστούμε θερμά τους γονείς που συνεργάστηκαν με τα παιδιά τους  σε αυτή τη σημαντική αποστολή.

Ευχαριστούμε θερμά και την κυρία Πάνου για τη συνδρομή της . Συμμετέχοντας στο πιλοτικό πρόγραμμα της εισαγωγής των Αγγλικών στο Νηπιαγωγείο,  δε θα μπορούσαμε να παραλείψουμε αυτή τη σημαντική συνεργασία. Για τη διάρθρωση του μαθήματος της κυρίας Πάνου δείτε  την ανάρτηση της στην e-class στις 23/3/2021.

  Ελπίζουμε να χαρήκατε τη διαδικασία

Τμήμα 1

Τμήμα 2

Μάρτιος eTwinning project “Love binds and unites us”

Ο Μάρτης ήταν γεμάτος με χαρά και δράση

6 Μαρτίου

Παγκόσμια Ημέρα κατά της Βίας και του Εκφοβισμού .Συμμετέχουμε στον Πανελληνιο Μαθητικό Διαγωνισμό από το “Χαμόγελο του Παιδιού” με κεντρικό θέμα “ΜΙΛΑ ΤΩΡΑ”

https://www.youtube.com/watch?v=h77PIWXnE8w&t=1s

Ήρθαν οι Απόκριες έστω και διαδικτυακά. Με του γονείς τα παιδιά φτιάχνουν μάσκες κλόουν από χαρτοσακκούλες

                                                                                                                

Οι μασκαράδες μας!!!

Και η μάσκα του αρλεκίνου!!!

19/3

Στην Ελλάδα μπορεί να μην γιορτάζουμε την Ημέρα του πατέρα τον Μάρτιο , όμως η αγάπη δεν έχει σχέση με ημερομηνία…

.https://read.bookcreator.com/8LUju2ARNqdMV771aU7euX1wsnm1/4ezYrKIMT5C2lWZXAdOsQg

22/3

Παγκόσμια Ημέρα νερού. Δε σπαταλάμε το νερό . Ζωγραφίζουμε και γράφουμε βασικούς κανόνες εξοικονόμησης νερού.

 

Και κάπως έτσι τελειώνει και ο Μάρτης….

 

Μάρτιος eTwinning project “THE BEAUTIES OF MY HOMELAND”

Και μπαίνουμε στον πρώτο μήνα της Άνοιξης ,κάνοντας αναφορά στο δημοφιλή “Μαρτάκι” που φοράμε στο χέρι μας  για να  μη μας κάψει ο ανοιξιάτικος ήλιος…

Μια εξ αποστάσεως επίσκεψη στο μεγαλύτερο πάρκο της Αττικής, το Πάρκο Τρίτση  ,με επιχρωματισμό ασπρόμαυρων εικόνων

Από τις ομορφιές της πόλης μας δε θα μπορούσε να λείπει  η πλατεία μας, χώρος καθημερινού παιχνιδιού και συνάντησης

Το αγαπημένο λαϊκό έθιμο της Αποκριάς και του μασκαρά

                     

                          

Οι μασκαράδες μας !!!

Το έθιμο του χαρταετού

Παρουσιάζουμε την Κυρά Σαρακοστή

Και τα σαρακοστιανά εδέσματα της Καθαράς Δευτέρας

Η 25η Μαρτίου αποτελεί ένα ξεχωριστό και πολύ σημαντικό κεφάλαιο τόσο της εκκλησιαστικής όσο και της εθνικής μας ταυτότητας .

Τα παιδιά ζωγραφίζουν τον ” Ευαγγελισμό της Θεοτόκου”

και φτιάχνουν τους κρίνους

Ο πλούτος της παράδοσής μας σε όλες τις εκφάνσεις του ( εκτός του χορού που λόγω συνθηκών δε μπορέσαμε να χορέψουμε στο σχολείο)

Παραδοσιακές φορεσιές

               

                                

Σημαίες του Αγώνα

       

Παραδοσιακά  χρηστικά αντικείμενα

         

     

Τα παιδιά χρωματίζουν παραδοσιακά μοτίβα

Ένας μήνας γεμάτος έθιμα και παραδόσεις .

Συνεχίζουμε παρακάτω….

 

 

200 XΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ 1821

https://drive.google.com/file/d/1wx4INwz4xurvAEjnRq3TqoeyDnPApSwB/view?usp=sharing

Στον παραπάνω σύνδεσμο θα παρακολουθήσετε τον εορτασμό των 200 χρόνων από την επανάσταση του 1821 , όπου τα παιδιά αφηγούνται σπουδαία γεγονότα της νεότερης ιστορίας μας για την κατάκτηση του πολυπόθητου αγαθού της Ελευθερίας!

Τα παιδιά εκφράζουν με περηφάνεια και τιμή μέσα από το ποίημά τους και τους χαρακτηριστικούς πίνακες ζωγραφικής τους βίους των ηρώων και τον αγώνα τους για την απελευθέρωση του Γένους!

Τα παιδιά δημιουργούν με απλά αναλώσιμα υλικά και υλικά επαναχρησιμοποίησης τσολιαδάκια, κρίνους για τον Ευαγγελισμό και εκφράζουν τις εντυπώσεις τους!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

eTwinning School Label 2021-2022

                                                                    

Πόσο χαρούμενο και περήφανο μπορεί να αισθάνεται ένα σχολείο όταν οι συνεργατικές δραστηριότητες με ευρωπαϊκές  σχολικές μονάδες επιβραβεύονται  με μία εξαιρετικά σημαντική διάκριση!!!

Είχαμε βάλει στόχο και τον πετύχαμε. Το νηπιαγωγείο μας βραβεύτηκε με την ετικέτα eTwinning School 2021-2022!!

Το μέιλ που λάβαμε τα λέει όλα :

Συγχαρητήρια! Το σχολείο σας  έχει βραβευτεί με την ετικέτα  eTwinning School 2021-2022 και αυτό είναι ένα μεγάλο επίτευγμα από την ομάδα eTwinning  στο σχολείο σας!

Η επίσημη ανακοίνωση θα γίνει στην πύλη του eTwinning .net αυτή την εβδομάδα και σε άλλα κανάλια ειδήσεων του eTwinning και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Τι έπεται

Μπορείτε με υπερηφάνεια να χρησιμοποιήσετε την ετικέτα του σχολείου eTwinning  στον ιστότοπο του σχολείου σας. 

Σύντομα θα σας στείλουμε ένα πακέτο που περιέχει κάποιο υλικό eTwinning και φυσικά την πινακίδα του eTwinning School.

Θα κληθείτε να συμμετάσχετε στην ομάδα του eTwinning Schools  και στις διάφορες δραστηριότητες  που αφιερώνονται στα eTwinning Schools .

Συγχαρητήρια και πάλι για το παράδειγμα για όλα τα άλλα σχολεία : υπολογίζουμε στην αφοσίωση και τη δέσμευσή σας να προωθήσετε το eTwinning και τις αξίες του.

2935 ευρωπαϊκά σχολεία Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης βραβεύτηκαν ,εκ των οποίων 77 ελληνικά και το νηπιαγωγείο μας είναι το μοναδικό στο Δήμο Αθηναίων που πήρε τη διάκριση!!!!!

Ένα μεγάλο ” Ευχαριστώ” στα παιδιά μας που συμμετέχουν τρία χρόνια τώρα σε ευρωπαϊκά προγράμματα με μεγάλο ενθουσιασμό “βγάζοντας”   το σχολείο στην ευρύτερη κοινότητα!

Ένα μεγάλο “Ευχαριστώ” και στους γονείς , συνεργάτες και συνοδοιπόροι στα όμορφα ταξίδια μας !!!

 

 

Για τα 200 χρόνια της Ελληνικής Επανάστασης

Ένα μικρό αφιέρωμα στη διπλή μας γιορτή . Χρόνια πολλά στη σημαία μας, χρόνια πολλά  στον Ευάγγελο και την Ευαγγελία!!!

Αποκριάτικες δημιουργίες!

Με αφορμή την Αποκριά δημιουργούμε το ψηφιακό μας βιβλίο,  καθώς συμμετέχουν ενεργά όλα τα παιδιά, ανυπομονώντας να παρουσιάσουν τα αποκριάτικα έθιμα της Ελλάδας, να παρουσιάσουν την αποκριάτικη φορεσιά τους, τις πανέμορφες Σαρακοστές, τις ιδέες και εκφράσεις τους από την έμπνευση του πίνακα “Το καρναβάλι του Αρλεκίνου” του ισπανού ζωγράφου Ζουάν Μιρό!!

Κατασκευάζουν πρωτότυπες και μοναδικές χειροτεχνίες, επινοώντας μέσα από ανακυκλώσιμα υλικά τις πολλαπλές όψεις των αντικειμένων και υιοθετώντας λογικές και στρατηγικές επαναχρησιμοποίησης άχρηστων υλικών. Στον παρακάτω σύνδεσμο θα βρείτε το ψηφιακό μας βιβλίο!

https://read.bookcreator.com/YEqB2rB6ozfNnprnpY8lDinXSJJ2/VnaFAHoDSyKy9jpr8gmrGQ

Η εφημερίδα μας είναι έτοιμη( Τμήμα 2)

Είναι γεγονός !! Παρά τις όποιες δυσκολίες της φετινής χολικής χρονιάς με τα μεγάλα διαστήματα της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης, καταφέραμε να βγάλουμε το πρώτο μας φύλλο ( 5ο κατά σειρά από το πρώτο χρόνο έκδοσης)!!! Ο τίτλος και τα άρθρα αποτέλεσμα ομαδικής συζήτησης . Η έκδοση εφημερίδα στα πλαίσια της Παιδαγωγικής Φρενέ αποτελεί ένα παιδαγωγικό εργαλέιο μεγάλης αξίας με το οποίο τα παιδιά εκφράζονται ελεύθερα , δομούν τη σκέψη τους και παίρνουν ανατροφοδότηση .

 

Για την Παιδαγωγική Φρενέ διαβάστε εδώ

https://skasiarxeio.wordpress.com/%CE%B1%CF%81%CF%87%CE%B5%CF%83-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CF%84%CE%B5%CF%87%CE%BD%CE%B9%CE%BA%CE%B5%CF%83-%CF%86%CF%81%CE%B5%CE%BD%CE%B5/

Υποστηριζόμενο από blogs.sch.gr & Θέμα βασισμένο στο Lovecraft από τον Anders Norén

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση