Τα παιδιά μαθαίνουν και δημιουργούν

145ο ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

Μήνας: Οκτώβριος 2020 Σελίδα 1 από 4

Γιατί τα φύλλα κιτρινίζουν;

Με αφετηρία τα απλά ερωτήματα των παιδιών σχεδιάζονται και υλοποιούνται δραστηριότητες. Αφού παρατηρήσαμε τα χρώματα του φθινοπώρου στα ποικίλα φύλλα τα παιδιά προβληματίστηκαν , γιατί άραγε τα φύλλα κιτρινίζουν και πέφτουν;

Η παρουσίαση της κ. Χλωροφύλλης μας έλυσε πολλές απορίες μέσω του θεατρικού παιχνιδιού και φυσικά οι αδερφές της, η καροτίνη και η ξανθοφύλλη

Δραματοποιούμε την διαδικασία..συλλέγοντας η Χλωροφύλλη τα φυσικά υλικά για να μαγειρέψει το φαγητό των φύλλων

Τα παιδιά διαλέγουν τα υλικά (ήλιο, νερό και αέρα), λικνίζονται με τη μουσική και η κ. Χλωροφύλλη αναλαμβάνει δράση!

 

Χαρούμενη που δίνει τροφή στα φύλλα και είναι καταπράσινα!

Το φθινόπωρο όμως τα πράγματα αλλάζουν και ο ήλιος κρυμμένος πίσω από τα σύννεφα δεν βοηθάει καθόλου την κ. Χλωροφύλλη.. κι έτσι η συνταγή της δεν συμπληρώνει όλα τα υλικά οπότε  αναλαμβάνουν δράση οι αδερφές της Ξανθοφύλλη και Καροτίνη…

 

Δημιουργούμε ομαδικά το φυλλοβόλο δέντρο  Και επίσης με την παρακάτω ομαδική εργασία δημιουργούμε το αειθαλές δέντρο και συζητούμε για τις διαφορές τους

 

Δημιουργούμε τον Φθινοπωρούλη-α και μαθαίνουμε για το μέλη του σώματος

Η ευχετήρια κάρτα, όπου κάθε παιδί έβαλε την πινελιά του για τη γιορτή του Δημήτρη μας έδωσε την αφορμή για τις παραπάνω δημιουργίες….

Πόσο σημαντικό είναι για τον ψυχισμό του παιδιού η αξιοποίηση της γιορτής του (ονομαστικής ή γενέθλια) μέσα στην τάξη, μια πολύτιμη ευκαιρία να εκδηλώσουμε τα θετικά μας συναισθήματα μέσα σε ένα κλίμα αγάπης, ασφάλειας και εμπιστοσύνης δημιουργώντας στέρεες βάσεις για την ανάπτυξη της προσωπικότητας του παιδιού!!

Ο Δημητράκης την κοίταζε με μια έντονη κρυφή χαρά!! Πολύχρονος Δημήτρη μας!!

 

Tα παιδιά αποτυπώνουν τις εντυπώσεις τους!

 

 

 

 

Red, yellow and green!!!!

29-10-2020

Hi , Hello μας χαιρετούν η  Rose και η κυρία Μάρθα καθώς μπαίνουν στην τάξη μας . Ακολουθεί ο γνωστός μα πολύ σημαντικός χαιρετισμός με το όνομά μας. Με αφορμή την εθνική γιορτή της 28ης Οκτωβρίου μιλάμε για τα χρώματα της ελληνικής σημαίας  The greek flag is blue and white( Η ελληνική σημαία είναι μπλε και άσπρη). Η προσοχή μας πέφτει στο χάρτη με τις 14 συμμετέχουσες χώρες στο eTwinning project. This is a map ( Αυτός είναι ένας χάρτης) δείχνει η κυρία Μάρθα . Ευκαιρία είναι να γνωρίσουμε τις σημαίες του κόσμου ( The flags of the world)

 

https://www.youtube.com/watch?v=Ib0743WhQC8

Και μια τελευταία επανάληψη για τα χρώματα. Τα παιδιά γεμάτα ενθουσιασμό επαναλαμβάνουν τις λέξεις. ” Α κυρία , μαθαίνεις κι εσύ Αγγλικά ” μου λέει κάποιος αφού κι εγώ συμμετέχω στο μάθημα!!!

 

https://www.youtube.com/watch?v=qhOTU8_

Σε λίγες μέρες έχουμε τηλεδιάσκεψη με παιδιά από νηπιαγωγείο της Σερβίας. Θα τους φτιάξουμε μια αφίσα και θέλουμε να τους πούμε ότι τους αγαπάμε. Ποιος θα μας το μάθει; Μα φυσικά η Rose και η κυρία Μάρθα !!!

We love you

Tωρα εμείς πρέπει να βάλουμε την καλλιτεχνική πινελιά μας και να κάνουμε τα γράμματα φωτεινά!!!

Ευρωπαϊκή Ετικέτα Ποιότητας!

Πριν λίγες μέρες είχαμε λάβει την Εθνική Ετικέτα Ποιότητας για το περσινό μας eTwinning project ” Our wonderful Alphabet”. Σήμερα λάβαμε και την Ευρωπαϊκή Ετικέτα !!!! Ευχαριστώ και πάλι τους/τις μαθητές/τριες μου , τους γονείς τους και τους εξαίρετους συνεργάτες μου.

Οκτώβριος eTwinning project ” The beauties of my homeland”

Ο Οκτώβριος ξεκινά με  ενημερωτική συνάντηση γονέων όπου  παρουσιάζονται οι στόχοι και ο σχεδιασμός του έργου . Παράλληλα αναρτώνται οι απαραίτητες πληροφορίες στο blog.

Στόχος, συμμετέχουσες χώρες, αναμενόμενα αποτελέσματα

Καθώς οι συμμετέχοντες είμαστε παρά πολύ , ο καθένας δημιουργεί την προσωπική σελίδα του σχολείου όπου μπορεί να αναρτά ό,τι  υλικό θέλει παράλληλα με τις αναρτήσεις που ανεβαίνουν και στο Twinspace.

Στη δική μας σελίδα ανεβάζουμε ένα word art με τα συναισθήματα και τις σκέψεις μας τώρα που ξεκινάμε το έργο. Ενθουσιασμός και χαρά ” πλημμυρίζουν” την τάξη.

Ανεβάζουμε φωτογραφίες του περιβάλλοντος χώρου του νηπιαγωγείου

                       

Παρουσιαζόμαστε …

Γνωριμία με τις συμμετέχουσες χώρες στο χάρτη. Βάζουμε τις σημαίες  τους και γράφουμε τον συνολικό αριθμό τους(14)

Χρωματίζουμε τις σημαίες και παίζουμε παιχνίδι ταύτισης . Οι σημαίες αντιστοιχίζονται με κάποια εικόνα όπου υπάρχει ένα διακριτικό τους.

Φτιάχνουμε παζλς με τις σημαίες των χωρών , στον υπολογιστή.

 

Η πλατεία γίνεται το λογότυπό μας. Ασπρόμαυρες φωτογραφίες που μεταμορφώνονται με την τεχνική του επιχρωματισμού.

Όλα τα λογότυπα συγκεντωνονται και σε ένα σχετικό άλμπουμ

Μαθαίνουμε το λογότυπο του eTwinning , το εντοπίζουμε στην αρχική σελίδα του έργου μας, το χρωματίζουμε και το βάζουμε στο χάρτη με τις 14 χώρες.

Μιλάμε για τη ψηφιακή ασφάλεια. Βλέπουμε εκπαιδευτικό υλικό από το Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου   όπου μαθαίνουμε τους βασικούς κανόνες για ασφαλή πλοήγηση στο διαδίκτυο , κάνουμε φύλλα εργασίας , ζωγραφίζουμε τους κανόνες και φτιάχνουμε μια αφίσα  ” Ο φίλος μας , το κομπιούτερ” για να την ανεβάσουμε στον υπολογιστή να τη δουν οι ξένοι φίλοι μας.

20/10/2020

Διαδικτυακή επικοινωνία με την  συνεργάτη εκπαιδευτικό νηπιαγωγείου της Σερβίας , κατά την οποία γίνεται μια πρώτη γνωριμία και οργανώνονται οι δραστηριότητες που θα γίνουν στην τηλεδιάσκεψη μεταξύ των μαθητών των δύο σχολείων προσεχώς.

Πριν ξεκινήσουμε ουσιαστικά το έργο μας, είναι σημαντικό να οριοθετήσουμε χωρικά την Ελλάδα και την πόλη μας. Λεκανοπέδιο, οροσειρές, πρωτεύουσα, Αττική,  είναι όροι που πρέπει να γίνουν κατανοητοί πριν ξεκινήσουμε τις ξεναγήσεις.  Τα παιδιά έχουν συγκεντρώσει , με τη βοήθεια των γονέων, πλούσιο εποπτικό υλικό με χάρτες της Ελλάδας , με δορυφορικές λήψεις της χώρας μας , εικόνες της Αττικής , χάρτης περιοχών της Αττικής και ωραίες εικόνες από σημαντικά αξιοθέατα όπως Τατόι , Ζάππειο, Ακρόπολη, Πειραιάς , κτήριο Κοινοβουλίου και Εθνικό Κήπο.

Χρωματίζουμε το χάρτη της Ελλάδας

Μιλάμε για την Αθήνα και αποτυπώνουμε το μέγεθός της σε χαρτί.

 

Γιορτάζουμε το έπος του 1940

Η γιορτή της σημαίας,  φτιάχνοντας τη γαλανόλευκη μέσα από τα σχήματα και ζωγραφίζοντάς την στην ακουαρέλλα με τέμπερες και πινέλα, μια δραστηριότητα που αρέσει ιδιαίτερα στα παιδιά , καθώς πειραματίζονται και με άλλα υλικά και τις δυνατότητές τους!  

     Και φυσικά επιλέγουν και σημαίες από άλλες χώρες…

Τραγουδάμε το παρακάτω ποίημα με πολύ πολύ συγκίνηση…

Ενώ παράλληλα δημιουργούμε με τα χεράκια μας …
 

Ο Άγιος Δημήτρης πολιούχος της Θεσσαλονίκης, αφού μιλήσουμε για την ιστορία του…και ο λευκός ο πύργος! Βλέπουμε με πολύ προσοχή σε βίντεο το έπος του 1940..

 

Συνεργαζόμαστε ομαδικά και δημιουργούμε το σχετικό κολλάζ!! Οι δαχτυλομπογιές ενθουσιάζουν ιδιαίτερα τα παιδιά, φτιάχνοντας τις ατομικές τους εργασίες!!!

 

Με την τεχνική της ψηφίδας και του “στρίβω χαρτί” αναπτύσσουν τη λεπτή κινητικότητα εμπλέκοντας παράλληλα δεξιότητες γλώσσας με τις λέξεις ΑΕΡΑ …   Το βιβλίο μας έτοιμο!! Με εικονογράφησημ σελιδοποίηση από τα παιδιά και φυσικά τα λόγια των παιδιών!!

 

      Οι Γερμανοί με τα δυνατά αεροπλάνα, όπως λέει ο Σταμάτης και αλεξίπτωτα…

 Σήμερα έχουμε ειρήνη και οι καρδούλες είναι ΕΙΡΗΝΗ!!  

Με χαρά ολοκληρώθηκε η εκδήλωση για τον εορτασμό του χρονικού του 1940, συμμετέχοντας όλα τα παιδιά και με περηφάνεια απαγγέλοντας το ποίημά τους!

Και του χρόνου !!

 

Διαδικτυακή πρόσκληση

Μια πολύ καλή συνεργάτης -νηπιαγωγός από τη  Ρουμανία με την οποία είχαμε εξαιρετική συνεργασία σε παλαιότερο eTwinning έργο , προσκάλεσε το τμήμα μας να λάβουμε μέρος σε διαδικτυακή εκδήλωση που οργάνωσε με τίτλο  Autumn Art and Craft for Little Ones και με θέμα κατασκευές και χειροτεχνίες που έχουν σχέση με το φθινόπωρο. Τα παιδιά αποφασίζουν να ανεβάσουμε φωτογραφίες από τα φθινοπωρινά μας  δέντρα με φυσικά υλικά. Τα δέντρα μας ” ταξιδεύουν” και γίνονται γνωστά σε πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες που συμμετέχουν στην εκδήλωση . Σε ευχαριστούμε Anca  για την πρόσκλησή σου!

Η δημοσίευση στο padlet μαζί με των άλλων συμμετεχόντων

 

Η ιστορία μιας πολύπαθης γραμμής!!!

Μέσα από ένα μικρό βιβλίο διαβάζουμε την ιστορία μιας γραμμής που αλλάζει συνεχώς σχήματα και ονόματα. Έτσι με  απλό και κατανοητό τρόπο μαθαίνουμε τα διαφορετικά είδη γραμμών που υπάρχουν , τα γράφουμε στο βιβλίο και μέσα από παντομίμα τις οπτικοποιούμε .

               

πλάγια                                                                      καμπύλη

                  

οριζόντια                                                             κάθετη

Η ΩΡΑΙΑ ΓΡΑΜΜΗ

( Το κείμενο είναι της νηπιαγωγού)

Συμμετοχή σε Eu Code week για το 2020

Με τη συμμετοχή μας στην ευρωπαϊκή εβδομάδα προγραμματισμού για το 2020 τα παιδιά εξοικειώνονται σε περιβάλλον που καλλιεργεί δεξιότητες υπολογιστικής σκέψης.

Η αφόρμησή μας ο γνωστός “μύθος της αλεπούς με τα σταφύλια “ , αφού τον δραματοποιούν..

 

Η εισαγωγή σε έννοιες προγραμματισμού γίνεται μέσα από το παιχνίδι και σε φυσικό χώρο.

Δείχνουν μεγάλο ενδιαφέρον και προθυμία για συμμετοχή!!

    

     

Στη παρακάτω ιστοσελίδα συμπεριλαμβάνεται η δραστηριότητά μας στον παγκόσμιο χάρτη συμμετοχής όλων των σχολείων.

https://codeweek.eu/events

Σε γραφικό επίπεδο τα παιδιά και κατανοώντας τις έννοιες προγραμμματισμού από την αφετηρία μέχρι την ολοκλήρωση και επίτευξη του σκοπού της δραστηριότητας, σημειώνουν τη διαδρομή που έγινε σε φυσικό χώρο.

   

Συγχαρητήρια σε όλα τα παιδιά!!

 

Το έπος του 1940 μέσα από ένα ποίημα

Διαβάζοντας το ποίημα του Νικηφόρου Βρεττάκου ( 1912-1991 από τους μεγαλύτερους έλληνες ποιητές , έχει προταθεί 4 φορές για βραβείο Νόμπελ , πολέμησε και ο ίδιος στο αλβανικό μέτωπο)  , τα περισσότερα παιδιά το συνδέουν με τις ” Ηρωίδες  του 1940″ η οποία υπάρχει ανάμεσα σε άλλες εικόνες ( βέβαια κάποια λόγια του ποιήματος απλοποιούνται για ευνόητους λόγους) .

Ακούμε το τραγούδι ” Γυναίκες Ηπειρώτισσες”( μουσική Κατσαρός  στίχοι Πυθαγόρας ερμηνεία Μαρινέλλα)

https://www.youtube.com/watch?v=d-mphLx9sgY

Οι εικόνες του τραγούδιού βοηθούν τα παιδιά να κατανοήσουν ότι  αυτά που κουβαλούν οι γυναίκες της εικόνας είναι ζεστά ρούχα και σφαίρες και ότι το άσπρο χρώμα στην κορυφή του βουνού δεν είναι αστραπές αλλά βόμβες.

Μιλάμ για το χρονικό του ελληνοιταλικού πολέμου και χωριζόμαστε σε ομάδες για να φτιάξουμε την οροσειρά της Πίνδου , τους στρατιώτες, τις μανούλες που είναι φορτωμένες.

Με τέμπερα γράφουμε το “ΟΧΙ”

    

Φτιάχνουμε την ελληνική σημαία

Οι πυραμίδες του 1940

Δε θα μπορούσαμε να μην ακούσουμε και το γνωστό ” Ντούτσε”

https://www.youtube.com/watch?v=H3wsCLJ5ePc

Φτιάχνουμε βιβλίο

Τιμή και δόξα στους ήρωες που έγραψαν ιστορία.

Πίνακας του  ζωγράφου Αλέξανδρου Αλεξανδράκη ( 1913-1968)

Πρώτη επαφή με τα Αγγλικά..

Μέσα από δημιουργικό και παιγνιώδη τρόπο γίνεται η εισαγωγή των αγγλικών στο νηπιαγωγείο και μέσα σε ένα πλαίσιο παιδαγωγικό και επιστημονικό λαμβάνοντας υπόψιν τα αναπτυξιακά στάδια του παιδιού της προσχολικής ηλικίας, αλλά και τη φιλοσοφία του νηπιαγωγείου ήταν μερικά από τα  θέματα που παρουσιάστηκαν και συζητήθηκαν , κατόπιν, με τους γονείς στο τμήμα 1 το απόγευμα της Παρασκευής στο νηπιαγωγείο μας.

Η αξιαγάπητη κούκλα μας που μιλάει μόνο αγγλικά συστήθηκε και στους γονείς με το ινδονησιακό της όνομα, καθώς κατάγεται από την μακρινή Ινδονησία και λέγεται Τσίντα που σημαίνει αγάπη.

 Η τσίντα ενθουσίασε τα παιδιά με το παρδαλό της φουστανάκι και έδωσε πολλές αφορμές για ενασχόληση με τα χρώματα 

Εντοπίσαν τα παιδιά στο χάρτη τον τόπο καταγωγής της και αναζητήσαμε στο διαδίκτυο τη σημαία της χώρας της..

  

 

και φυσικά μας έδωσε την καταπληκτική ιδέα να φτιάξουμε τις σημαίες του κόσμου και να δημιουργήσουμε την miss world με το φουστάνι της διακοσμημένο με τις φανταστικές σημαίες των παιδιών, καλλιεργώντας, έτσι, την πολυπολιτισμική συνείδηση!!

Η ενασχόληση δημιουργική , ομαδική καλλιεργώντας κοινωνικές δεξιότητες και ενθαρρύνοντας την αλληλεπίδραση!!

 

Σελίδα 1 από 4

Υποστηριζόμενο από blogs.sch.gr & Θέμα βασισμένο στο Lovecraft από τον Anders Norén

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση