Τα παιδιά μαθαίνουν και δημιουργούν

145ο ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

Μήνας: Νοέμβριος 2020 Σελίδα 1 από 2

Νοέμβριος eTwinning project ” The beauties of my homeland”

Πολλές και ενδιαφέρουσες δραστηριότητες έγιναν μέσα στο μήνα.

48 λογότυπα ανέβηκαν στην πλατφόρμα και μέσα από ψηφιακό εργαλείο ψηφοφορίας καλούμαστε να επιλέξουμε το καλύτερο από αυτά . Με μεγάλο ενθουσιασμό αρχίζουμε να ψηφίζουμε , όμως όλα είναι πολύ ωραία . Τρία από αυτά ισοψηφούν , ξαναψηφίζουμε μεταξύ τους και τελικά επιλέγουμε ένα από σχολείο της Κροατίας.

4/11/2020

Πρώτη διαδικτυακή επικοινωνία με νηπιαγωγείο της Σερβίας . Συστηνόμαστε στα Αγγλικά , εμείς τραγουδάμε την  αγαπημένη ” Ωδή στη Χαρά” του Μπρτόβεν, δείχνουμε εικόνες με αξιοθέτα της πόλης μας, και αφιερώνουμε στους νέους φίλους μας μια αφίσα με μια πολύχρωμη καρδιά και τη φράση ” Σας αγαπάμε ” στα αγγλικά και στα σερβικά. Οι φίλοι μας, μας εύχονται ” Καλημέρα ” στα ελληνικά, και μας χορεύουν παραδοσιακούς χορούς , φορώντας φορεσιές της πατρίδας τους . Στο τέλος χαιρετηθήκαμε στέλνοντας πολλά φιλιά και αγκαλιές οι μεν στους δε. Χαρήκαμε όλοι πολλοί και με ενθουσιασμό αναμένουμε την επόμενη συνάντησή μας με άλλα σχολεία….

Η αφίσα μας

6/11/2020

Η δεύτερη διδικτυακή μας επικοινωνία γίνεται με την Πολωνία και είμαστε τυχεροί καθώς δυο μέρες αργότερα τα σχολεία στην Πολωνία κλείνουν!!

Όπως και στην προηγούμενη επικοινωνία, αλληλοσυστηθήκαμε , τραγουδήσαμε , δείξαμε αξιοθέατα και τα άλλα παιδιά μας έδειξαν το εθνικό τους σύμβολο. Δώσαμε αγκαλιές και φιλιά και χαιρετηθήκαμε….

Καθώς στο έργο γίνονται αναφορές και σε έθιμα και παραδόσει των  χωρών που συμμετέχουν , αποφασίζουμε να ανεβάσουμε υλικό για δυο σημαντικά γεωργικά έθιμα του φθινοπώρου , τον τρύγο και το λιομάζεμα.

Οι φωτογραφίες ανεβαίνουν με τις απαραίτητες επεξηγήσεις στα αγγλικά ( εδώ παρατίθενται στα ελληνικά )

Στην Ελλάδα, από τα αρχαία χρόνια, οι καλλιεργητές αμπελιών μαζεύουν νόστιμα σταφύλια ( αυτή η διαδικασία ονομάζεται “Τρύγος” ),

                     

βγάζουν το χυμό τους που λέγεται μούστος,                                        τον βάζουν σε ξύλινα βαρέλια

                                     

και μετά από περίπου ένα μήνα παράγουν δημοφιλή ελληνικά κρασιά( αγιοργίτικο, ασύρτικο, ξινόμαυρο ….) Τα μουστοκούλουρα και η μουσταλευριά είναι γλυκά που γίνονται από τον μούστο.

Ξεκινάμε τις πρώτες ξεναγήσεις σε όμορφα αξιοθέατα της πόλης μας . Ο Ματέο και ο Ιάσονας μας παρουσιάζουν τον Εθνικό Κήπο και το Ζάππειο.Οι πληροφορίες που μας  φέρνουν τα παιδιά είναι το απαραίτητο συμπλήρωμα στο φωτογραφικό υλικό .Στο eTwinning ανεβαίνουν περισσότερες πληροφορίες των παιδιών από αυτές που παρατίθενται παρακάτω.

Εθνικός Κήπος

Καλλιμάρμαρο

Το Παναθηναικό Στάδιο των πρώτων σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων

Ζάππειο Μέγαρο

Το Ζάππειο πήρε το όνομά του από τον Ευαγγέλη Ζάππα

Με αφορμή τον εορτασμό της επετείου του Πολυτεχνείου , κάνουμε αναφορά σε ένα πρόσωπο που το είχαμε γνωρίσει στον εορτασμό της 28ης Οκτωβρίου 1940, τη Σοφία Βέμπο η οποία αυτή τη φορά είχε κρύψει στο σπίτι της φοιτητές και είχε προσφέρει ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Βλέπουμε εικόνες της στο διαδίκτυο και τη ζωγραφίζουμε

Συντάσσουμε κείμενο με πληροφορίες για το άτομό της ( τα παιδιά ήδη γνωρίζουν για τη δράση της στον ελληνοιταλικό πόλεμο και το προσωνύμιο ” Η τραγουδίστρια της Νίκης”). Με την ευκαιρία ξαναθυμόμαστε τον κλασσικό “Ντούτσε” και τον ανεβάζουμε και αυτόν στην πλατφόρμα.

Η επέτειος του Πολυτεχνείου είναι  ένα  σημαντικό γεγονός  που μας δίνει την ευκαιρία να μιλήσουμε για σημαντικές προσωπικότητες του πνευματικού κόσμου.

Γιάννης Ρίτσος ( 1909-1990)Μαθαίνουμε λίγες πληροφορίες για το βιογραφικό του ( Γεννήθηκε στη Μονεμβασιά,  ταλαιπωρήθηκε για πολλά χρόνια από φυματίωση , κατά τη διάρκεια της δικτατορίας στέλνεται εξορία,  έλαβε πολλές διακρίσεις και βραβεία , μεταξύ αυτών και το βραβείο Λένιν , την ύψιστη διάκριση της πρώην Σοβιετικής Ένωσης )Διαβάζουμε το ποίημα του ” Ειρήνη” και το αποδίδουμε εικαστικά

Μίκης Θεοδωράκης (1925-)-Οδυσσέας Ελύτης( 1911-1996)  Βρίσκουμε λίγες πληροφορίες για τη ζωή τους (Θεοδωράκης: ένας από τους σπουδαιότερους μουσικοσυνθέτες, ασχολήθηκε από μικρός με τη μουσική, την περίοδο της κατοχής , κατα τη διάρκεια μιας διαδήλωσης, συνελήφθη από τους Ιταλούς, την περίοδο της Δικτατορίας εστάλη εξορία και φυλακίστηκε, όταν βγήκε από τη φυλακή ταξίδεψε σε πολλές χώρες όπου έδωσε συναυλίες κατά της δικτατορίας   Ελύτης: Τ ο 1940 πολέμησε στο Αλβανικό Μέτωπο όπου και τραυματίστηκε σοβαρά , έγραψε το ποίημα ” Άσμα ηρωικό και πένθιμο για το χαμένο ανθυπολοχαγό της Αλβανίας ” για να τιμήσει όλους τους στρατιώτες που πολέμησαν στην Αλβανία, το 1979 τιμήθημε με το Βραβείο Νόμπελ της ποίησης)και μαθαίνουμε το τραγούδι ” ΄Ενα το χελιδόνι” το οποίο είναι , ίσως, το σήμα κατατεθέν του εορτασμού της επετείου . Το ηχογραφούμε και ανεβάζουμε το σχετικό υλικό

Διαβάζουμε το ποιήμα ” Ο τύμβος” του Νικηφόρου Βρεττάκου ( 1912-1991) , βρίσκουμε πληροφορίες για τη ζωή του(Το 1940 στρατεύθηκε στο Αλβανικό Μέτωπο όπου και τραυματίστηκε σοβαρά, την περίοδο της Δικτατορίας αυτοεξορίστηκε στην Ελβετία , έχει λάβει πολλές διακρίσεις και βραβεία και έχει προταθεί τέσσερις φορές για το βραβείο Νόμπελ λογοτεχνίας) και αποτυπώνουμε εικαστικά το νόημα του ποιήματος

Στην πλατφόρμα του eTwinning , αποφασίζουμε να ανεβάσουμε λίγα βιογραφικά στοιχεία των τριών παραπάνω εκπροσώπων του πνευματικού κόσμου , όπως επίσης τις εικαστικές μας δημιουργίες Ειρήνη και Ο μικρός τύμβος). Δεν καταφέραμε να ολοκληρώσουμε τις δραστηριότητέ μας έτσι όπως είχαμε προγραμματίσει καθώς ο κορονοϊός μας έκλεισε το σχολείο ….Διαδικτυακά , όμως , φτιάχνουμε ζωγραφιές για την Ειρήνη και τις ανεβάζουμε κι αυτές.

Διαδικτυακά κάνουμε και τη θεματική ενότητα της ελιάς μια σημαντική γεωργική δραστηριότητα Βλέπουμε τον πίνακα του Θεόφιλου ” Το λιομάζωμα”

και βρίσκουμε πληροφορίες για το ζωγράφο τις οποίες ανεβάζουμε στην πλατφόρμα

Ο Θεόφιλος Κεφαλάς Χατζημιχαήλ ( 1870-1934) γεννήθηκε στη Λέσβο ,  είναι σπουδαίος λαϊκός ζωγράφος γιατί ζωγράφιζε θέματα της καθημερινής ζωής . Συνήθως  τους ανθρώπους στους πίνακές του του έντυνε με παραδοσιακές στολές όπως και ο ίδιος φορούσε φουστανέλα  για αυτό και πολλοί τον κορόιδευαν . Ήταν φτωχός και συνήθως πληρωνόταν με ένα πιάτο φαγητό αντί χρημάτων . Το ταλέντο του αναγνωρίστηκε μετά θάνατον.

Ζωγραφίζουμε το μύθο της ονοματοδοσία ςτης Αθήνας  με τη διαμάχη του Ποσειδώνα και της Αθηνάς

Φτιάχνουμε ελιές με φαντασία

Μαθαίνουμε για τους αμφορείς στους οποίους οι αρχαίοι Έλληνες αποθήκευαν λάδι  και κρασί

Αναφερόμαστε και στον κότινο , το στεφάνι από κλαδί ελιάς το οποίο προσφερόταν ως έπαθλο στους νικητές των αρχαίων Ολυμπιακών αγώνων.

Και  κάπως έτσι ολοκληρώνουμε τις δραστηριότητές μας για τον μήνα Νοέμβριο.

Για τη γιορτή του Πολυτεχνείου

Ομαδική εργασία για το Πολυτεχνείο με αναλώσιμα υλικά, όπως παλιές εφημερίδες Και φυσικά οι πολιτικοί μας μηχανικοί σχεδιάζουν την κατασκευή τους..  Διαβάζουμε το βιβλίου με την κυρία Δημοκρατία και ζωγραφίζουμε τις εντυπώσεις μας!! Η κυρά Δημοκρατία που θέλει να τους αγκαλιάζει όλους και η Ρία η Δικτατορία..

 

 

 

 

Διαβάζουμε την Ντενεκεδούπολη της Ευγενίας Φακίνου και φτιάχνουμε τους ήρωές της για το κουκλοθέατρο!

Το περιστέρι της Ειρήνης στην ακουαρέλα μας….

 

 

 

΄Συμμετοχή σε Πανελλήνιο Μαθητικό Διαγωνισμό

Για τρίτη συνεχή χρονιά το Νηπιαγωγείο μας συμμετέχει στον  Πανελλήνιο Μαθητικό Διαγωνισμό που διοργανώνεται από το Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου

Σχέδιο Διαγωνισμών για την Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου 2021
Η Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου διοργανώνεται κάθε χρόνο από το Πανευρωπαϊκό Δίκτυο Εθνικών
Κέντρων Ενημέρωσης και Επαγρύπνησης INSAFE (https://www.betterinternetforkids.eu), με στόχο την
προώθηση της ασφαλέστερης και πιο υπεύθυνης χρήσης των Online τεχνολογιών και των κινητών
τηλεφώνων, ιδίως μεταξύ των παιδιών και των νέων σε όλο τον κόσμο. Η Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου
θα εορταστεί φέτος στις 09/02/2021 σε πάνω από 160 χώρες στον κόσμο. Την ευθύνη οργάνωσης στη
χώρα μας έχει το Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου SaferInternet4Kids
(www.saferinternet4kids.gr) το οποίο λειτουργεί από τον Ιούλιο του 2016 υπό την αιγίδα του
Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ). Οι πανελλήνιοι μαθητικοί διαγωνισμοί διοργανώνονται κάθε
χρόνο από το 2016 και μετά υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων.
Το μήνυμα της φετινής ημέρας είναι: «Όλοι μαζί για ένα καλύτερο Διαδίκτυο»
Με αφορμή το σύνθημα της ημέρας το Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου του ΙΤΕ, επίσημος
εκπρόσωπος στην Ελλάδα του Πανευρωπαϊκού δικτύου INSAFE/INHOPE, διοργανώνει έναν πανελλήνιο
σχολικό διαγωνισμό με στόχο οι μαθητές να αποτυπώσουν τις ιδέες τους για το πώς αντιλαμβάνονται
τη θετική και ποιοτική χρήση του διαδικτύου, πως το διαδίκτυο διευκολύνει τη ζωή μας και τι πρέπει
να προσέχουμε προκειμένου η ενασχόλησή μας με τον ψηφιακό κόσμο να έχει θετικό πρόσημο.
ΦΟΡΕΑΣ ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ
Φορέας διοργάνωσης του διαγωνισμού είναι το Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου το οποίο
ξεκίνησε να λειτουργεί από το Ιούλιο του 2016 υπό την αιγίδα του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας
και πιο συγκεκριμένα του Ινστιτούτου Πληροφορικής. Είναι επίσημος εκπρόσωπος στην Ελλάδα των
Πανευρωπαϊκών Οργανισμών INSAFE / INHOPE που χαράσσουν την ευρωπαϊκή στρατηγική για ένα
ασφαλές και ποιοτικό διαδίκτυο καθώς και ο αναγνωρισμένος εκπρόσωπος της Ελλάδας για το Expert
Group on Safer Internet for Children της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Ο στόχος για τους μαθητές και τις μαθήτριες είναι:
 Να κατανοήσουν τι είναι το θετικό περιεχόμενο στο διαδίκτυο.
 Nα αποκτήσουν εικόνες δημιουργικής περιήγησης στο διαδίκτυο.
 Nα αναπτύξουν στο διαδίκτυο αξιακό σύστημα αντίστοιχο με του πραγματικού κόσμου.
 Να αποκτήσουν ενεργητική στάση σε θέματα ασφάλειας στο διαδίκτυο.
 Να αποκτήσουν κριτική ικανότητα στις πληροφορίες που διαβάζουν στο διαδίκτυο.
 Να καλλιεργήσουν δεξιότητες συνεργασίας και επικοινωνίας.
 Nα ενημερωθούν για τα δικαιώματα τους για προστασία στο διαδίκτυο

Η συμμετοχή του Τμήματος 1

Η συμμετοχή του Τμήματος 2

Καλή  επιτυχία στο σχολείο μας!!!!

Our beautiful bodies!!

12/11/2020

Αφού στο προηγούμενο μάθημα ασχοληθήκαμε με το μέρη του προσώπου, καιρός είναι η κυρία Μάρθα και η Rose να μας γνωρίσουν και το υπόλοιπο σώμα  μέσα από ένα robot ( ρομπότ)

Ξεκινάμε λοιπόν….body ( σώμα), neck( λαιμός), arms(χέρια), hand ( χέρι-παλάμη), legs( πόδια) , foot( πέλμα)

Γνωρίζουμε το teddy bear ( αρκουδάκι παιχνίδι) , το ζωγραφίζουμε και συναρμολογούμε τα μέλη του . Εννοείται ότι τα χρώματα που θα χρησιμοποιήσουν τα παιδιά ζητάμε να τα πουν στα αγγλικά απαντώντας στην ερώτηση What colour is this? και δίνοντας ολοκληρωμένη απάντηση   It’s blue, black…..

                

Τελειώνουμε με ένα υπέροχο κσι ξεσηκωτικό τραγούδι γαι το σώμα όπου μαθαίνουμε καινούργιο λεξιλόγιο shoulders ( ώμοι) , knees( γόνατα) toes ( δάχτυλα ποδιών).

https://www.youtube.com/watch?v=QA48wTGbU7A

Our beautiful faces!!

10/11/2020

Η κυρία Μάρθα και η Rose ερχονται στην τάξη μας και εμείς τις υποδεχόμαστε με φωνές και χειροκροτήματα.

How are you? ( Τι κάνεις 😉 μας ρωτούν έναν έναν κι εμείς με τη σειρά απαντάμε  Fine, thank you (Πολύ καλά , ευχαριστώ). 

Με αφορμή το Halloween και τις μάσκες του για τις οποίες είχαμε μιλήσει στο προηγούμενο μάθημα, μαθαίνουμε τα μέρη του προσώπου, face ( πρόσωπο), eyes ( μάτια) , nose( μύτη), mouth( στόμα) , teeth(δόντια),chin( πηγούνι), cheeks( μάγουλα) , ears( αυτιά), hair( μαλλιά).

Χωριζόμαστε σε ομάδες και φτιάχνουμε το πρόσωπο της μαϊμούς

                     

 

Εδώ τα φρέσκα λαχανικά!!!

Βλέποντας τα παιδιά του Τμήματος 1 να καλλιεργούν το λαχανόκηπό τους , θελήσαμε κι εμείς να κάνουμε το ίδιο. Κάναμε έναν κατάλογο με τα απαραίτητα υλικά της φύτευσης

Αποφασίζουμε να φυτέψουμε μαρούλια , ο καθένας το δικό του . Ξεκινάμε , λοιπόν…

Να αφρατέψουμε λίγο το χώμα…

Ο καθένας γράφει ταμπέλα με το όνομά του

 

Ευχαριστούμε το Τμήμα 1 που μας έδωσε κοκκάρια

Να βάψουμε τη γλάστρα μας να είναι όμορφη

Πήραμε ριζούλες και για το σπίτι

Καλή σοδειά!!!!!!

 

 

 

 

Συζητώντας και καθώς επεξεργαστήκαμε τις θεματικές ενότητες με τις ωφέλειες των φρούτων και των λαχανικών στην υγεία μας προέκυψε μεγάλο ενδιαφέρον για τις τροφές γενικότερα. Συναποφασίζουμε, λοιπόν, για το πρόγραμμα με το οποίο θα ασχοληθούμε την τρέχουσα χρονιά με τίτλο

” Την τροφή μας την προσέχουμε, την υγειά μας, για να έχουμε!! 

Ετοιμάζουμε τη σχετική αφίσα και φυσικά τις πολύτιμες βιταμίνες!!!Συναποφασίζουμε την καθιέρωση της ημέρας Πέμπτης, ως ημέρα ΦΡΟΥΤΟΥ!! και ετοιμάζουμε την αφίσα, για να ενημερώσουμε τους γονείς μας

Σε ομάδες χωριζόμαστε και συνθέτουμε παζλ με πίνακες σχετικούς του Γάλλου ζωγράφου Πωλ Σεζάν

Μαθαίνουμε για το γράμμα Φ,φ με αφορμή τα φρούτα..

Φυτεύουμε και μέσα στην τάξη, κάθε παιδί “το δικό του μικρό κήπο”, χρησιμοποιώντας υλικά προς επαναχρησιμοποίηση

Φτιάχνουμε το μικρό βιβλίο της τεχνικής Frene με πολλές πολλές πληροφορίες για τα φθινοπωρινά φρούτα

Κάνουμε βιβλιοπαρουσιάσεις στους φίλους μας!!

 

Σχηματοπαιχνίδια….

Με αφορμή την ελληνική σημαία , αρχίζουμε το ταξίδι μας στον κόσμο των σχημάτων .

Αφού μιλήσουμε για τα βασικά χαρακτηριστικά τους , πλευρές και γωνίες, κάνουμε μια σειρά από ποικίλες δραστηριότητες .

Εντοπίζουμε σχήματα μέσα στην τάξη μας

Τετράγωνα

                        

Ορθογώνια

                                           

Από περιοδικά βρίσκουμε εικόνες σε σχήμα ορθογώνιο

              

Τι σου θυμίζει ο κύκλος;

Σε άλλους πορτοκάλια και μήλα

σε άλλους τον ήλιο

και σε άλλους μια πολύχρωμη μπάλα

Μιλάμε για το ημικύκλιο και πειραματιζόμαστε για να φτιάξουμε το άλλο μισό

Βρίσκουμε τα ημικύκλια και τα ενώνουμε

Βρίσκουμε τα σχήματα στο δεκατιανό μας

Βρίσκουμε τις καρτέλες με τα ονόματα των σχημάτων με βάση κάποιο μεμονωμένο φώνημα π.χ. το ορθογώνιο αρχίζει από “Ο”, το τετράγωνο έχει το “Ω” , ο κύκλος έχει το “Υ”.

Φτιάχνουμε το τετράγωνο αλλιώς

..και το τρίγωνο με τα δάχτυλα

Παίζουμε με τα σχήματα . Στο πάτωμα διάφορα σχήματα σε δυο σειρές , ένα παιδί λέει ένα σχήμα και το άλλο καλείται να πατήσει στο σωστό

Φύλλα εργασίας

Το BeeBot, η “έξυπνη μέλισσα”, ( συνδυασμός των λέξεων bee   και robot)είναι ένα προγραμματιζόμενο ρομπότ δαπέδου ειδικά κατασκευασμένο για να χρησιμοποιείται  από παιδιά τόσο της προσχολικής ηλικίας όσο και των πρώτων τάξεων δημοτικής εκπαίδευσης. Ο προγραμματισμός της γίνεται με πλήκτρα που βρίσκονται επάνω της (On-board) και μπορεί να προγραμματιστεί για να κινείται με ακρίβεια στο χώρο προχωρώντας μπροστά, πίσω, στρίβοντας αριστερά και δεξιά. Με την απλή και φιλική προς το παιδί διάταξη του, το BeeBot αποτελεί ένα τέλειο σημείο εκκίνησης για τη διδασκαλία του ελέγχου, της κατεύθυνσης (προσανατολισμού) και της γλώσσας προγραμματισμού για τα μικρά παιδιά.

Αρχικά γνωρίζουμε το χειρισμό της

Στο πλέγμα τοποθετούνται σχήματα και σε χαρτί τα παιδιά πρέπει να αναπαραγάγουν το ίδιο μοτίβο.

      

Στην επόμενη φάση σημειώνουμε στο χαρτί τη διαδρομή που θέλουμε να ακολουθήσει η Beebot. Τα παιδιά καλούνται να προγραμματίσουν τη μέλισσα κατά τέτοιο τρόπο ώστε να προχωρά στα σωστά σχήματα

Εμπνεόμαστε από τον Πωλ Κλέε (Γερμανό-Ελβετός ζωγράφος, 1879-1940) και φτιάχνουμε τα δικά μας σχηματοανθρωπάκια. Το σώμα σχεδιάζεται σε χαρτί , τα υπόλοιπα μέλη συμπληρώνονται με μαρκαδόρο.

             

Ώρα για παιχνίδι

     

Μαθαίνουμε τη φωνούλα  Τ από το τρίγωνο και το τετράγωνο

Εντοπισμός γραφήματος στην εφημερίδα

 

Φυτεύουμε Λαχανικά και παίζουμε με το bee bot (Ρομποτική)

Η Τσίντα φόρεσε την ποδιά της να αρχίσει τα μαγειρέματα.. ωστόσο προσέχει τη διατροφή της και γι αυτό αυτή την εποχή φυτεύει τα λαχανικά της, όπως κι εμείς στο λαχανόκηπο της αυλής μας!

Η κ. Νικολέτα μας προμήθευσε με σπόρους (καρότο, μπρόκολο) , μαρούλια, σπανάκι, παντζάρι, κρεμμυδάκια και με χαρά μεγάλη πάμε να τα φυτεύσουμε!

Δεν είναι εύκολο, κυρία, ο ήλιος καίει λέει ένα παιδί…αλλά με υπομονή περιμένουν τη σειρά τους, για να φυτέψουν…

Δοκιμάζουμε να πειραματιστούμε στην τάξη φυτεύοντας σε ένα κεσεδάκι σπόρους στο σκοτάδι και στο άλλο κεσεδάκι δοκιμάζοντας να φυτέψουμε σπόρους χωρίς καθόλου νερό…τις επόμενες μέρες θα παρατηρήσουμε τις εξελίξεις των δύο πειραμάτων..

 

Ο λαχανόκηπος έτοιμος, καθώς υπόσχονται όλα τα παιδιά ότι θα τον φροντίζουν για τους επόμενους μήνες. Καλή σοδειά, λοιπόν!!

Το beebot , το μικρό μας μελισσάκι- ρομποτάκι που του αρέσουν τα λαχανικά, έχει ένα προορισμό.. τα παιδιά προγραμματίζουν την διαδρομή του με σωστές οδηγίες από τα πλήκτρα στη ράχη του. Ο ενθουσιασμός και η συγκέντρωση μεγάλη, η σκέψη των παιδιών προσηλώνεται να δώσει λύσεις και σωστή βοήθεια στη μελισσούλα!!  

 

Let’s talk about Halloween

5/11/2020

Ας μιλήσουμε για το Halloween, ένα έθιμο των αγγλοσαξωνικών χωρών που γιορτάζεται στις 31 Οκτωβρίου  ,μοιάζει με τις δικές μας Απόκριες αφού περιλαμβάνει μάσκες και στολές  ,όμως στην πραγματικότητα δεν έχει καμία σχέση με αυτές . Αρκετά παιδιά έχουν ακούσει τη λέξη Halloween χωρίς να γνωρίζουν ιδιαίτερες λεπτομέρειες. Η κυρία Μάρθα, παρέα με τη Rose αναλαμβάνουν να  μας δώσουν τις απαραίτητες πληροφορίες . Μαθαίνουμε τα costumes   ( κοστούμια) που φορούν οι άνθρωποι αυτή την ημέρα . Ντύνονται skeleton( σκελετός) , wizard( μάγος) , witch (μάγισσα), ghost ( φάντασμα), cowboy( καουμπόι) . Μαθαίνουμε και για την περίφημη pumpkin( κολοκύθα) που είναι το σήμα κατατεθέν της γιορτής. Οι άνθρωποι την αδειάζουν , τη σάρκα της την κάνουν φαγητό , τα σποράκια φυτεύονται , της χαράσσουν   eyes, nose, mouth (μάτια, μύτη στόμα),  τοποθετούν κεριά στο εσωτερικό της κι όταν έρχεται το βράδυ τα ανάβουν με αποτέλεσμα να δημιουργείται ένας υπέροχος φωτισμός. Η κυρία Μάρθα και η Rose μας δείχνουν κι άλλες εικόνες σχετικές με το  Halloween  ,black cat ( μαύρη γάτα) , bat( νυχτερίδα) spider  (αράχνη), owl ( κουκουβάγια).

Στη συνέχεια, ο καθένας επιλέγει το σχέδιο που θέλει να χρωματίσει

Επί το έργον….

Τι ωραία χρώματα!!!!

Στο τέλος ακούμε μια σειρά αγγλικών παιδικών τραγουδιών που αναφέρονται στο Halloween. Μας αρέσουν τόσο πολύ που παρόλο έχει έρθει η ώρα της αποχώρησης , εμείς δε θέλουμε να αφήσουμε τον υπολογιστή….

https://www.youtube.com/watch?v=4jxcWlq3CBg

https://www.youtube.com/watch?v=Vq151ZdLJCg&feature=youtu.be

Σελίδα 1 από 2

Υποστηριζόμενο από blogs.sch.gr & Θέμα βασισμένο στο Lovecraft από τον Anders Norén

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση