Παρακάτω είναι η παρουσίαση του 4ου κύκλου των Εργαστηρίων Δεξιοτήτων με θεματικό άξονα ” Δημιουργώ και Καινοτομώ-Δημιουργική Σκέψη και Πρωτοβουλία στο Νηπιαγωγείο”
https://read.bookcreator.com/8LUju2ARNqdMV771aU7euX1wsnm1/5GRK15aVREqZCa4TR32aPg
Παρακάτω είναι η παρουσίαση του 4ου κύκλου των Εργαστηρίων Δεξιοτήτων με θεματικό άξονα ” Δημιουργώ και Καινοτομώ-Δημιουργική Σκέψη και Πρωτοβουλία στο Νηπιαγωγείο”
https://read.bookcreator.com/8LUju2ARNqdMV771aU7euX1wsnm1/5GRK15aVREqZCa4TR32aPg
Με χαρά υποδεχόμαστε στην τάξη μας την επιστολή του Δ/ντή του 1ου Δημοτικού Σχολείου Ιστιαίας η οποία συνοδεύει τις φωτογραφίες των παιδιών της Α Δημοτικού που διαβάζουν με ησυχία και προσοχή τα μικρά μας βιβλία!! Χαιρόμαστε πολύ με αυτή την εξ αποστάσεως επικοινωνία και μοιραζόμαστε κοινά οράματα και στόχους .
Οι παραπάνω φωτογραφίες όπως και όλη η δράση της συνεργασίας μας με το 1ο Δ.Σ. Ιστιαίας έχουν αναρτηθεί στην ειδικά διαμορφωμένη πλατφόρμα του ΙΕΠ για το Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα ” ΣτηρίΖΟΥΜΕ Βόρεια Εύβοια” , για το σχολικό έτος 2021-22
Αριθ. Πρωτ. Φ11/138716/Δ7/01-11-2021, εγκύκλιος του Υ.ΠΑΙ.Θ.
Το Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα «ΣτηρίΖΟΥΜΕ Βόρεια Εύβοια», με αφορμή τις πρόσφατες καταστροφές εξαιτίας των δασικών πυρκαγιών στη Βόρεια Εύβοια, προσανατολίζεται:
Μέσα πό τη διαδικασία της ψηφοφορίας ,αφού υπήρχαν πολλές προτάσεις( καρπούζι , παιδάκι που κρατά παγωτό, παγωτατζίδικο, χταποδάκι) , αποφασίσαμε να φτιάξουμε ένα ωραίο καβούρι για να προσκαλέσουμε τον κόσμο στην τελική γιορτή μας. ” Κυρία, να του δώσουμε και ένα όνομα , να το πούμε κυρία Καβουρίνα” Ε ,λοιπόν, η κυρία Καβουρίνα σας περιμένει με χαρά και ανυπομονησία!!!!!
Την ημέρα των εορταστικών εκδηλώσεων θα γίνει μεταφορά ωραρίου, δηλ. τα παιδιά δε θα προσέλθουν στο σχολείο το πρωί αλλά την ώρα της γιορτής.
Η παρουσία στο σχολείο μας της Ελένης Σβορώνου, υπεύθυνης Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης της WWF, αποτελεί πάντοτε μια πολύ ευχάριστη επίσκεψη που κρύβει δράση , εξερεύνηση , ανακάλυψη,ενθουσιασμό. Σήμερα θα προσεγγίσουμε την έννοια της Βιοποικιλότητας με τρόπο άμεσο ,φυσικό και βιωματικό στην πλατεία του σχολείου μας , ένας χώρος φιλόξενος , με πολλούς ” θησαυρούς” που μας τους χαρίζει απλόχερα κάθε φορά που τον επισκεπτόμαστε.Αφού κάνουμε λίγα παιχνίδια γνωριμίας και προθέρμανσης αρχικά,
εφοδιαζόμαστε με τα απαραίτητα σύνεργα , κυάλια , φακούς , χαρτιά , καλαθάκια , μαρκαδόρους, και …οι εξερευνητές της φύσης είναι έτοιμοι για δράση!!!!Σκορπιζόμαστε στο πάρκο και αρχίζουμε να παρατηρούμε .
Τα μυρμήγκια που σκαρφαλώνουν στον κορμό,
μια αράχνη με τον ιστό της κρυμμένη μέσα στα φυλλώματα ,
κάποια έντομα σαν πασχαλίτσες που κρύβονται μέσα στα χορταράκια και μια μέλισσα που ρουφά τη γύρη,
ένα έντομο στο χέρι μας ,
αφουγκραζόμαστε το δέντρο
παρατηρούμε καρπούς ψηλά στο δέντρο
και καρπούς που έχουν πέσει στο χώμα ,
στεκόμαστε στο ” κοκκινόδεντρο”
παρατηρούμε με τα κυάλια τα πουλιά που τιτιβίζουν………
και βλέπουμε από κοντά το πολύτιμο χώμα , αρχή ζωής για τους φυτικούς οργανισμούς , γεμάτο ριζούλες
Πόσα πολλά πράγματα συναντήσαμε στη βόλτα μας . Πόσο μεγάλη είναι η βιοποικολότητα που υπάρχει γύρω μας στο φυσικό περιβάλλον , είδη πολλά και διαφορετικά.
Και μετά ώρα για να ταξιδέψουμε παρέα με ένα βιβλίο .
“Έχω ένα κλαδάκι που το λένε Τίμο, κι ο Τίμος είναι φίλος μου πολύ.
Αυτή η ιστορία είναι δική του και δική μου, κρατάει μια ολόκληρη ζωή.”
Σε έναν κόσμο όπου όλα παλιώνουν γρήγορα και στη θέση τους παίρνουμε καινούργια δίχως δεύτερη σκέψη, ένα παιδί βρίσκει κάτι που μπορεί να κρατήσει για πάντα…
Ένα κλαδάκι που το λένε Τίμο. (Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου)
Να κι ο Τίμος που παίρνει ο καθένας μαζί του στην επιστροφή.
Τι μεγάλο θησαυρό που φέραμε στο σχολείο. Πόσο πλούσια και ανεκτίμητη είναι η βιοποικιλότητα της πλατείας μας !!!
Σε ευχαριστούμε , Ελένη, για την υπέροχη εξερευνητική βόλτα που κάναμε μαζί σου .Η συγκομιδή μας δεν πήγε χαμένη . ( Αριστερά , ένας Τίμος έγινε δεντράκι)
Και επειδή θέλουμε να σου δείξουμε την αγάπη μας , σου χαρίσαμε κι ένα πουλάκι που ίσως να είναι κρυμμένο στις φυλλωσιές των πεύκων και των άλλων δέντρων της πλατείας μας….
Ευχαριστούμε θερμά την μαμά του Παναγιώτη Μ., του Πάνου , του Στέφανου και Παύλου που μας συνόδευσαν στην έξοδό μας.
Την επίσκεψή μα ςστο Άλσος Περιστερίου την προετοιμάζαμε έδώ και πολύ καιρό. Από τότε δηλαδή που αρχίσαμε να μαζεύουμε πλαστικά καπάκια από γάλατα , χυμούς , νερά….Στο Άλσος , μαςυποδέχεται ο Μπάμπης Δούναβης , υπεύθυνος της δράσης. Χαμογελαστός και αεικίνητος, αν και είναι σε αναπηρικό αμαξίδιο , μας υποδέχεται στην είσοδο του Άλσους . Συγκεντρωνόμαστε αρχικά σε ένα ωραίο ξέφωτο με παγκάκαι κι εκεί μας εξηγεί τη φιλοσοφία της δράσης . Τα παιδιά παρακολουθούν με μεγάλη προσήλωση . Μαθαίνουμε ότι η δράση ξεκίνησε πριν 6 χρόνια. Αρχικά, ο κόσμος ήταν λίγο δύσπιστος για το αποτέλεσμα της συγκέντρωσης καπακιών , όσο περνούσε , όμως, ο καιρός και έβλεπαν στην πράξη τη βοήθεια που προσφέρεται σε άτομα με κινητική αναπηρία , έφυγαν όλες οι αμφιβολίες και τώρα πλέον ο Δήμος Πριστερίου συλλέγει καπάκια από πολλές περιοχές της Αθήνας και πολλούς ανθρώπους μεμονωμένα . Παράλληλα , πολλά σχολεία επισκέπτονται το χώρο προκειμένου να δουν και να μάθουν από κοντά για την όλη διαδικασία . Πώς δηλ. τα καπάκια συγκεντρώνονται , ζυγίζονται και μετά ο αρμόδιος φορέας διαχειρίζεται την προώθηση όχι μόνο αναπηρικών αμαξιδίων αλλά και κρεβατιών και πολλών άλλων εξαρτημάτων σε άτομα τα οποία έχουν αιτηθεί βοηθέιας.
Στη συνέχεια , η βόλτα μα ςξεκινά . Μπροστά ο κύριος Μπάμπης και πίσω εμείς να θαυμάζουμε ό,τι όμορφο υπάρχει γύρω μας. Από τα όμορφα λουλούδια και τους πανύψηλους ευκάλυπτους
μέχρι τους πολλούς κάδους που υπάρχουν παντού ,
τη μικρή χελώνα που τρώει ξέγνοιαστη το χορτάρι της,
τις καλλιτεχνικές βρύσες με το γάργαρα νερά,
τις πεταλούδες που μας καλωσορίζουν
και τα πολλά αγάλματα που ξεπροβάλλουν παντού
Άλσος χωρίς καφέ δεν υπάρχει..
Κάναμε βόλτα και στο πάρκο οδικής κυκλοφορίας μαθαίνοντας και τα σήματα
Μετά από τόσο μεγάλη βόλτα , αναμενόμενο ήταν να πεινάσουμε . Στο υπαίθριο θεατράκι κάνουμε πικ νικ
Η παιδική χαρά ήταν το καλύτερό μας!!
Πόσο προσεγμένος χώρος .Σημασία στη λεπτομέρεια!!
Τα ενημερωτικά φυλλάδια που πήραμε στο τέλος
και η ευχαριστήρια επιστολή του Δήμου Περιστερίου προς το σχολείο μας
Κυρία, πότε θα ξαναρθούμε;” ήταν η απορία πολλών παιδιών….
Ευχαριστούμε θερμά τις μανούλες του Άλβιν και του Ανδρέα που μας συνόδευσαν.
Σάββατο πρωί και το ραντεβού μας είναι στο νηπιαγωγείο. Εισιτήριο εισόδου το κέφι και η φαντασία. Μαμάδες , μπαμπάδες , γιαγιάδες, τα παιδιά και οι δασκάλες μαζί , συναντήθήκαμε προκειμένου να γράψουμε μικρά βιβλία με ιστορίες για το περιβάλλον. Μικροί και μεγάλοι χαρήκαμε πολύ αυτή τη διαδικασία . Τα παιδιά , έχοντας κατακτήσει πολλές γνώσεις γύρω από την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος , αναφέρθηκαν στο δάσος και τη σπουδαιότητά του, στους κινδύνους που το απειλούν και το έργο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας , στην σπουδαιότητα της ανακύκλωσης και τη καλαίσθητη εικόνα του σχολείου μας μέσα από τη φύτευση λουλουδιών που έχουμε κάνει, έγραψαν ιστορίες για τα ζώα που ζουν στο δάσος και για τα θαλάσσια όντα που έχουν δικαίωμα να ζουν σε μια καθαρή θάλασσα… Είναι πραγματικά υπέροχο το συναίσθημα που σου γεννιέται όταν βλέπεις τα παιδιά να δημιουργούν, να χαίρονται και με καμάρι στο τέλος να διαβάζουν τα κείμενά τους σε όλους τους παρευρισκόμενους , αποσπώντας ένα θερμό χειροκρότημα . Η δράση έγινε στα πλαίσια του Προγράμματος Σχολικών Δραστηριοτήτων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης που εκπονούμε με θέμα το δάσος. Τα βιβλία θα αποσταλούν στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Ιστιαίας Β. Εύβοιας το οποίο ευχαριστούμε θερμά για τη φιλοξενία του μέσω τηλεδιάσκεψης η οποία έγινε πριν το Πάσχα και είχε ως θέμα τις φωτιές του περσινού καλοκαιριού και πώς αυτές επηρέασαν το δασικό οικοσύστημα με στόχο την περιβαλλοντική και κοινωνική ευαισθητοποίηση των παιδιών του σχολείου μας.
Τα παιδιά παρουσιάζουν τις ιστορίες τους
Τα μικρά βιβλία
Ο κήπος μας κρύβει πολλούς θησαυρούς απλά πολλές φορές δεν τους βλέπουμε .Έτσι στα πλαίσια προγράμματος Πριβαλλοντικής Εκπαίδευσης που εκπονούμε με θέμα το δάσος, ο κήπος μας μετουσιώνεται σε ένα αστικό δάσος όπου αγκαλιάζουμε τα δέντρα για να νιώσουμε τη φωνή και τη ζεστασιά τους
ανακαλύπτουμε έναν κομμένο κορμό βρίσκοντα ςτην ευκαιρία να μιλήσουμε για τους δακτύλιους που δείχνουν την ηλικία του δέντρου,
παρατηρούμε το ρετσίνι που τρέχει από τις φλούδες ενός κυπαρισσιού και παίρνουμε αφορμή να γνωρίσουμε το επάγγελμα του ρετσινά
και καλλιεργούμε την καλλιτεχνική μας φλέβα αποτυπώνοντας σε χαρτί τον κορμό με την τεχνική του φροτάζ .
Στη συνέχεια φτιάχνουμε δέντρα μοναδικά και διαφορετικά με παλιά υφάσματα
Αρχές Νοεμβρίου αρχίσαμε να βάζουμε φλούδες από φρούτα και λαχανικά στον κομποστοποιητή μας. Με ενουσιασμό τα παιδιά έφερναν καθημερινά ό,τι οργανικό υπόλειμμα περίσσευε από το τραπέζι τους για να τα βάλουμε στο ” πράσινο κουτί”. Ο καιρός πέρασε , συχνά πυκνά παρακολουθούσαμε τη ζύμωση που γίνεται μέσα στον κομποστοποιητή, το πώς οι γεωσκώληκες μετέτρεπαν τη φαγώσιμη ύλη σε χώμα.
Σήμερα είανι σπουδαία μέρα !! Το κομπόστ είναι μέτοιμο. Το πιάνουμε , να νιώσουμε πόσο αφράτο και απαλό είναι και μυρίζουμε τη φρεσκάδα του!!!
Να κι ένα μικρό κομματάκι από τσόφλι!!!!!
Τα φυτά μας το περιμένουν με χαρά για να δυνα;μώσουν
Απαραίτητο το πότισμα..
Μετά την βιωματική μας επαφή με το φυσικό περιβάλλον του δάσους (εθνικός δρυμός Σουνίου), επεξεργαστήκαμε τις εμπειρίες και τις εντυπώσεις μας ως προς τις ωφέλειες του δάσους στη ζωή του ανθρώπου αλλά και γενικότερα στο οικοσύστημα. Ωστόσο συζητήσαμε τους κινδύνους που απειλούν τη ζωή του δάσους που αποτελεί πηγή ζωής και αποφασίσαμε να φτιάξουμε ιστορίες σχετικές περνώντας μηνύματα για την προστασία των δασών και την υπεύθυνη στάση απέναντί τους. Δημιουργούμε τα δικά μας βιβλία, κάθε νήπιο εικονογραφεί το δικό του βιβλίο!Η ομάδα των μικρότερων παιδιών συνεργάζεται με τα μεγαλύτερα παιδιά και δημιουργούν το βιβλίο τους με πολύ ενθουσιασμό…Το δάσος ενέπνευσε τα παιδιά μας… Κάθε παιδί παρουσιάζει ως συγγραφέας το έργο του, διανθίζοντας την ιστορία του με τη δική του φαντασία!!
Στον παρακάτω σύνδεσμο μπορείτε να δείτε ολόκληρο το ευρωπαϊκό μας έργο με τις αποστολές των παιδιών και τις συνεργατικές δραστηριότητες.
https://view.genial.ly/610b7a7e2ac9b70dad1ea354/interactive-content-calling-for-earth-heroes
Υποστηριζόμενο από blogs.sch.gr & Θέμα βασισμένο στο Lovecraft από τον Anders Norén