Άρθρα ανά μήνα: Νοέμβριος 2024
Το επιτραπέζιο των γραμμάτων
Η φωνολογική ενημερότητα είναι η ικανότητα του παιδιού να αναγνωρίζει και να χειρίζεται τους ήχους της γλώσσας, όπως συλλαβές, φωνήματα και ρίμες. Παράλληλα, η αναγνώριση της μορφής των γραμμάτων και η ανίχνευση λέξεων που ξεκινούν από ένα συγκεκριμένο γράμμα συμβάλλουν στη σύνδεση μεταξύ ήχου και γραφής, θέτοντας τις βάσεις για τη γλωσσική και αναγνωστική ανάπτυξη.
Παίξαμε ένα παιχνίδι επιτραπέζιο, στο οποίο μπορείς να δεις γράμματα της αλφαβήτα ανακατεμένα. Ρίχνοντας το ζάρι, το νήπιο μετράει να βρει τη θέση στην οποία θα σταματήσει. Μόλις αυτό συμβεί, καλείται να αναγνωρίσει το γράμμα και να ονομάσει τη φωνή του. Έπειτα, ψάχνουμε σε καρτέλες της αλφαβήτα να εντοπίσουμε το γράμμα αυτό κεφαλαίο και πεζό και να το βάλουμε δίπλα από το γράμμα στο επιτραπέζιο. Στο σημείο αυτό καλούνται όλοι να πουν μια λέξη που τους έρχεται στο μυαλό που ξεκινάει από το γράμμα αυτό.
Τα παιδιά ενθουσιάζονται και ψάχνουν να βρουν όσες πιο πολλές μπορούν. Τονίζεται ο ήχος-φωνή του αρχικού γράμματος και κάποιες φορές μπορεί να δοθεί μία ή και δύο συλλαβές μια λέξης προκειμένου να βρουν την επόμενη κοκ.
Διατροφή, φρούτα & καρποί του φθινοπώρου
Τα νήπια παρακολούθησαν βίντεο σχετικό με τη διατροφή που ακολουθούμε την εποχή του φθινοπώρου και συζητήσαμε για αυτήν στην παρεούλα.
Στη συνέχεια, διαβάσαμε το ποίημα “Φθινοπωρινά Φρούτα” που το ακούσαμε και μελοποιημένο.
“Σε πιατέλα μια φορά συναντήθηκαν πολλά φρούτα, φρούτα ζουμερά, φρούτα φθινοπωρινά.
Μήλο, αχλάδι και σταφύλι και το ρόδι γίναν φίλοι, τέσσερις είναι αυτοί, φίλοι τόσο θρεπτικοί.
Όλοι μας σας αγαπάμε και πολύ σας λαχταράμε, φρούτα, φρούτα ζουμερά, φρούτα φθινοπωρινά”.
Αυτό τα παιδιά κλήθηκαν να το ζωγραφίσουν. Μέσα από την άσκηση αυτή, ασκούν την παρατηρητικότητα, τη μνήμη και τη λεπτή κινητικότητά τους.
Πήραμε ένα μήλο και το ανοίξαμε στη μέση, το περιεργαστήκαμε και αποφασίσαμε να φτιάξουμε το αποτύπωμά του. Το βάψαμε από την μέσα πλευρά, το σφραγίσαμε στο χαρτί και του βάλαμε φύλλα. Δεν αφήσαμε όμως ούτε το πορτοκάλι παραπονεμένο. Έτσι, δουλέψαμε πάλι τον κύκλο και το τρίγωνο και κατασκευάσαμε το εσωτερικό ενός πορτοκαλιού.
Στο κλίμα του φθινοπώρου μιμηθήκαμε πως είμαστε ένα δέντρο με φύλλα κόκκινα, κίτρινα, πορτοκαλί και καφέ. Το σώμα μας κράτησε το φύλλο στο γόνατο, στην παλάμη, στο κεφάλι, στην πλάτη. Το σώμα σαν δέντρο κράτησε το φύλλο ψηλά, πάνω από το κεφάλι, χαμηλά, μπροστά, στο στήθος. Ο άνεμος κούνησε τα φύλλα δεξιά και αριστερά. Έπιασε βροχή, τα παιδιά έβαλαν τα φύλλα στο κεφάλι. Σταμάτησε η βροχή και τα φύλλα έπεσαν στο έδαφος.
Το ψυχοκινητικό παιχνίδι στο νηπιαγωγείο είναι ζωτικής σημασίας, καθώς ενισχύει την ολιστική ανάπτυξη των παιδιών. Μέσα από δραστηριότητες που συνδυάζουν την κίνηση, τη σκέψη και τη συναισθηματική έκφραση, τα παιδιά αναπτύσσουν δεξιότητες όπως η αδρή και η λεπτή κινητικότητα, η συγκέντρωση, η συνεργασία και η δημιουργικότητα. Επιπλέον, το ψυχοκινητικό παιχνίδι προάγει τη συναισθηματική ευεξία, χτίζει αυτοπεποίθηση και δημιουργεί ευκαιρίες για κοινωνική αλληλεπίδραση, καθιστώντας το απαραίτητο εργαλείο για τη μαθησιακή διαδικασία και την υγιή ανάπτυξη στο πρώιμο στάδιο της ζωής τους.
Μαθαίνω τα φρούτα του φθινοπώρου
Τα φρούτα του φθινοπώρου είναι νόστιμα, γεμάτα βιταμίνες, και μας δίνουν ενέργεια για τις πιο κρύες μέρες που έρχονται! Μερικά από τα πιο γνωστά φθινοπωρινά φρούτα είναι:
- Μήλα: Κόκκινα, πράσινα ή κίτρινα, τα μήλα είναι γλυκά και τραγανά. Είναι πλούσια σε βιταμίνη C.
- Αχλάδια: Μαλακά και ζουμερά, τα αχλάδια είναι πολύ θρεπτικά και μας γεμίζουν δύναμη.
- Σταφύλια: Μικρές, γλυκές μπαλίτσες που τρώγονται εύκολα! Είναι γεμάτα ενέργεια και αντιοξειδωτικά.
- Ρόδια: Τα ρουμπινένια τους σποράκια είναι νόστιμα και κάνουν καλό στο σώμα μας.
- Κυδώνια: Έχουν ιδιαίτερη γεύση και φτιάχνουμε από αυτά μαρμελάδα ή κομπόστα.
Αφού μιλήσαμε για τα φρούτα του φθινοπώρου, κατασκευάσαμε ένα μήλο δαγκωμένο.
Επίσης, συνεχίζοντας το θέμα “Ελαιόδεντρο και λάδι” γράψαμε το Εε της ελιάς και θυμηθήκαμε τα σύμβολα του Θεού Ποσειδώνα και της Θεάς Αθηνάς. Σε φύλλο εργασίας τα αντιστοιχήσαμε με το όνομα τους.
Τέλος, αρχίσαμε να μπαίνουμε σε Χριστουγεννιάτικο κλίμα και ξεκινήσαμε να στολίζουμε την τάξη μας και το σχολείο.
“Η Μάχη των Θεών: Η Αθηνά και ο Ποσειδώνας για την Ονομασία της Αθήνας”
Η ίδρυση της Αθήνας συνδέεται με έναν θρυλικό μύθο, που αφορά τον διαγωνισμό μεταξύ της Αθηνάς και του Ποσειδώνα για την προστασία και την ονομασία της πόλης.
Σύμφωνα με τη μυθολογία, οι κάτοικοι της περιοχής ζήτησαν από τους θεούς να τους χαρίσουν ένα δώρο. Ο Ποσειδώνας και η Αθηνά ανταγωνίστηκαν για το ποιος θα προσφέρει το πιο πολύτιμο δώρο.
Ο Ποσειδώνας χτύπησε με την τρίαινά του στο βράχο της Ακρόπολης, και ξεπήδησε θαλασσινό νερό ή, σε κάποιες εκδοχές, ένα άλογο, σύμβολο δύναμης και πολέμου.
Η Αθηνά φύτεψε μια ελιά, η οποία προσέφερε καρπούς και λάδι, δείχνοντας την αξία της ειρήνης, της σοφίας και της ευημερίας.
Τα νήπια παρακολούθησαν ένα βίντεο που τους έφερε σε επαφή με τη μυθολογίας της Αρχαίας Ελλάδας και τους Θεούς του Ολύμπου και στη συνέχεια την αναμέτρηση της Αθηνάς με τον Ποσειδώνα για την ονομασία της πόλης του Βασιλιά Κέκροπα.
Τα κλαδιά ελιάς χρησιμοποιούνταν για να φτιαχτούν οι “κότινοι”, τα στεφάνια που δίνονταν στους νικητές των Ολυμπιακών Αγώνων, ως ύψιστη τιμή. Οι ελιές θεωρούνταν ιερές, ιδιαίτερα στην Αθήνα, όπου οι “Μορίες Ελαίες” (ιερές ελιές) προστατεύονταν από το νόμο.
Έτσι στο ολοήμερο πρόγραμμα τα παιδιά αφού είχαν εμπειρικά δοκιμάσει ελίτσες και λάδι, δοκίμασαν και προϊόν ενυδάτωσης με συστατικό του το ελαιόλαδο. Έπειτα, βγήκαν στην αυλή και μάζεψαν φύλλα ελιάς για να φτιάξουν κότινο, τον οποίο φόρεσαν στη συνέχεια στο κεφαλάκι τους ως νικητές της γνώσης και της καρδιάς μας.
Ατομικός φάκελος αξιολόγησης νηπίου (Πορτφόλιο)
Η δημιουργία πορτφόλιο μαθητών στο νηπιαγωγείο είναι μια πρακτική που προσφέρει πολλαπλά οφέλη, τόσο για την εκπαιδευτική διαδικασία όσο και για την παρακολούθηση της προόδου των μαθητών. Οι πιο σημαντικοί λόγοι για τη δημιουργία πορτφόλιο και η αξιολόγηση που σχετίζεται με αυτά περιλαμβάνουν:
- Παρακολούθηση Εξέλιξης
Το πορτφόλιο λειτουργεί ως εργαλείο που τεκμηριώνει την ατομική πρόοδο κάθε παιδιού. Περιλαμβάνει έργα, δραστηριότητες, και δείγματα δουλειάς που αποτυπώνουν την ανάπτυξη δεξιοτήτων, γνώσεων και ενδιαφερόντων του μαθητή. - Προσωπική Μαθησιακή Ταυτότητα
Δίνει στα παιδιά τη δυνατότητα να κατανοήσουν καλύτερα τον εαυτό τους μέσα από την εξέταση των έργων τους. Ενισχύει την αυτοεκτίμηση και την αυτογνωσία τους, καθώς βλέπουν την πρόοδό τους. - Αποτελεσματική Επικοινωνία με τους Γονείς
Παρέχει στους γονείς μια συγκεκριμένη και οπτική εικόνα της ανάπτυξης του παιδιού τους. Μέσα από το πορτφόλιο, οι γονείς μπορούν να δουν συγκεκριμένα παραδείγματα των ικανοτήτων και της δημιουργικότητας του παιδιού. - Ανταπόκριση στις Ατομικές Ανάγκες
Η συλλογή πληροφοριών από το πορτφόλιο βοηθά τους εκπαιδευτικούς να σχεδιάσουν δραστηριότητες που ανταποκρίνονται στις ανάγκες, τα ενδιαφέροντα και τις ικανότητες κάθε μαθητή. - Ενίσχυση Δημιουργικότητας και Αυτονομίας
Τα παιδιά συμμετέχουν ενεργά στη συλλογή και επιλογή των έργων τους, γεγονός που ενισχύει τη δημιουργική τους σκέψη και την αίσθηση ευθύνης για τη μάθησή τους.
Η αξιολόγηση μέσα από το πορτφόλιο διαφέρει από τις παραδοσιακές μεθόδους, καθώς είναι πιο ποιοτική και εστιάζει σε ολιστική προσέγγιση.
Εκτός από τη συλλογή ενός αντιπροσωπευτικού έργου από κάθε τομέα μάθησης που επιλέγει το ίδιο το νήπιο, παρακολουθείται η εξέλιξή του και μέσω μιας αυτοπροπωγραφίας και μέσω του αποτυπώματος της παλάμης, τα οποία στο σχολείο μας θα επαναλαμβάνονται κάθε τρίμηνο.
Πειράματα με το λάδι & άλλα πολλά!
Το λάδι μας έδωσε την ευκαιρία για κάποια πειράματα. Έτσι, αναμείξαμε στο νερό λάδι. Τα παιδιά παρατήρησαν ότι το λάδι δεν βούλιαζε στο νερό αλλά παρέμενε στην επιφάνειά του. Ακόμη είδαν ότι ανακατεύοντάς τα δεν αναμιγνύονται. Εξηγήσαμε πως το λάδι επιπλέει στο νερό γιατί είναι ελαφρύτερο και δεν ενώνεται με το νερό. Στη συνέχεια ρίξαμε μέσα στο μίγμα αλάτι. Διαπιστώσαμε ότι το αλάτι βούλιαξε. Συγκεκριμένα, το αλάτι κολλάει με το λάδι και βουλιάζουν μαζί. Έπειτα, ρίξαμε σαπούνι στο νερό με το λάδι και το ανακατέψαμε. Είδαμε ότι το λάδι διαλύεται και ανακατεύεται με το νερό. Όλα τα υγρά έχουν διαφορές μεταξύ τους (πυκνότητα, βάρος κ.λ.π.) για αυτό και υπάρχουν διαφορετικές αντιδράσεις. Το ίδιο ισχύει και για τα στερεά. Μετά ρίξαμε σ’ ένα πιάτο νερό και σε αυτό μια κουταλιά πιπέρι. Στο κέντρο του πιάτου, τα παιδιά με το δάκτυλό τους που το βούτηξαν πρώτα σε υγρό σαπούνι, ακούμπησαν το πιπέρι και προς έκπληξή τους αυτό απομακρύνθηκε. Οι νιφάδες του πιπεριού είναι ελαφριές και υδρόφοβες. Το σαπούνι διασπά την επιφανειακή τάση του νερού. Τα μόρια του νερού τείνουν να θέλουν να κολλήσουν μεταξύ τους και να διατηρήσουν αυτή την ένταση, έτσι απομακρύνονται από το σαπούνι, φέρνοντας μαζί τους τις ελαφριές νιφάδες πιπεριού. Τέλος, εκτελέσαμε το πείραμα με το μπαλόνι που φουσκώνει μόνο του. Βάλαμε ξύδι σε ένα μπουκαλάκι και το μπαλόνι στο στόμιο του, στο οποίο μέσα είχαμε τοποθετήσει σόδα. Όταν η σόδα έρθει σε επαφή με το ξύδι ξεκινά η χημική αντίδραση, παράγεται διοξείδιο του άνθρακα που διαστέλλεται αναγκάζοντας το μπαλόνι να φουσκώσει.
Στη συνέχεια κατασκευάσαμε ένα ελαιόδεντρο. Τα νήπια έβαψαν ρολό χαρτιού υγείας δημιουργώντας τον κορμό, έκοψαν το φύλλωμα, έβαλαν με το δάκτυλό τους ελιές χρησιμοποιώντας μαύρη τέμπερα και τέλος ένωσαν τα δύο μέρη και ιδού:
Στο ολοήμερο πρόγραμμα, τα παιδιά δοκίμασαν ελίτσες και λαδάκι. Η ελιά και το ελαιόλαδο διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στη διατροφή των νηπίων, καθώς είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά που συμβάλλουν στην υγιή ανάπτυξη και ευεξία τους. Το ελαιόλαδο είναι πηγή μονοακόρεστων λιπαρών οξέων, τα οποία είναι σημαντικά για την ανάπτυξη του εγκεφάλου και τη λειτουργία του νευρικού συστήματος. Είναι επίσης, πηγή βιταμινών και διαθέτει αντιοξειδωτικές ιδιότητες.
Στο μάθημα των αγγλικών έκοψαν σχήματα και τα κόλλησαν μεταξύ τους δημιουργώντας ένα πουλάκι, ενώ έμαθαν πως τα λέμε κάθε ένα στα αγγλικά.
Εργαστήριο Δεξιοτήτων: “Η δική μου μοναδική οικογένεια”/”Ενδιαφέρομαι & Ενεργώ-Κοινωνική Συναίσθηση & Ευθύνη”-Ανθρώπινα δικαιώματα
Η ελιά
Το θέμα μας για σήμερα ήταν “Η ελιά και τα προϊόντα της”. Παρακολουθήσαμε ένα σχετικό εκπαιδευτικό βίντεο.
Τα νήπια με ενδιαφέρον παρακολούθησαν τη διαδικασία σύμφωνα με την οποία παράγεται το λάδι και στη συνέχεια δημιουργήσαμε σύνθετες λέξεις …
Στη συνέχεια ζωγραφίσαμε τα δικά μας ελαιόδεντρα.
Στο ολοήμερο πρόγραμμα δουλέψαμε την αδρή κινητικότητα (τη χρήση των μεγάλων μυών του σώματος για την εκτέλεση φυσικών δραστηριοτήτων) κάνοντας κουτσό, ενισχύοντας την ισορροπία και τη δύναμη, εκγυμνάζοντας τους μύες των ποδιών και δουλεύοντας τον συντονισμό κινήσεων.
20 Νοεμβρίου: Παγκόσμια ημέρα για τα δικαιώματα του παιδιού
Η 20ή Νοεμβρίου κάθε έτους είναι παγκοσμίως αφιερωμένη στα παιδικά δικαιώματα. Η Unicef και ο ΟΗΕ έχουν κατοχυρώσει αυτή τη μέρα προς υπεράσπιση των βασικών ελευθεριών των παιδιών – ανεξάρτητα από το φύλο, τη γλώσσα, τη θρησκεία, την καταγωγή και η υπογραφή της Διεθνούς Σύμβασης δεσμεύει όλες τις χώρες να την τηρούν.
Το Δημοτικό και το Νηπιαγωγείο Κανδήλας, συνεχίζοντας την ενημέρωση και τις δράσεις σχετικά με τα δικαιώματα των παιδιών έφτιαξε ένα πλακάτ που μοιάζει με σταυρόλεξο, στο οποίο αναγράφονται οι λέξεις ΔΙΑΤΡΟΦΗ, ΕΙΡΗΝΗ, ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ, ΑΓΑΠΗ, ΠΑΙΧΝΙΔΙ, ΖΩΗ, ΜΑΘΗΣΗ, ΑΣΦΑΛΕΙΑ απ’ τις οποίες προκύπτει η λέξη ΔΙΚΑΙΩΜΑ.
Με αυτόν τον τρόπο προσεγγίσαμε τις ΤΠΕ (Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών), μία μαθησιακή διαδικασία που ενισχύει τη διάδραση και τη δημιουργικότητα των μαθητών/τριών.