Τα νήπια παρακολούθησαν βίντεο σχετικό με τη διατροφή που ακολουθούμε την εποχή του φθινοπώρου και συζητήσαμε για αυτήν στην παρεούλα.
Στη συνέχεια, διαβάσαμε το ποίημα “Φθινοπωρινά Φρούτα” που το ακούσαμε και μελοποιημένο.
“Σε πιατέλα μια φορά συναντήθηκαν πολλά φρούτα, φρούτα ζουμερά, φρούτα φθινοπωρινά.
Μήλο, αχλάδι και σταφύλι και το ρόδι γίναν φίλοι, τέσσερις είναι αυτοί, φίλοι τόσο θρεπτικοί.
Όλοι μας σας αγαπάμε και πολύ σας λαχταράμε, φρούτα, φρούτα ζουμερά, φρούτα φθινοπωρινά”.
Αυτό τα παιδιά κλήθηκαν να το ζωγραφίσουν. Μέσα από την άσκηση αυτή, ασκούν την παρατηρητικότητα, τη μνήμη και τη λεπτή κινητικότητά τους.
Πήραμε ένα μήλο και το ανοίξαμε στη μέση, το περιεργαστήκαμε και αποφασίσαμε να φτιάξουμε το αποτύπωμά του. Το βάψαμε από την μέσα πλευρά, το σφραγίσαμε στο χαρτί και του βάλαμε φύλλα. Δεν αφήσαμε όμως ούτε το πορτοκάλι παραπονεμένο. Έτσι, δουλέψαμε πάλι τον κύκλο και το τρίγωνο και κατασκευάσαμε το εσωτερικό ενός πορτοκαλιού.
Στο κλίμα του φθινοπώρου μιμηθήκαμε πως είμαστε ένα δέντρο με φύλλα κόκκινα, κίτρινα, πορτοκαλί και καφέ. Το σώμα μας κράτησε το φύλλο στο γόνατο, στην παλάμη, στο κεφάλι, στην πλάτη. Το σώμα σαν δέντρο κράτησε το φύλλο ψηλά, πάνω από το κεφάλι, χαμηλά, μπροστά, στο στήθος. Ο άνεμος κούνησε τα φύλλα δεξιά και αριστερά. Έπιασε βροχή, τα παιδιά έβαλαν τα φύλλα στο κεφάλι. Σταμάτησε η βροχή και τα φύλλα έπεσαν στο έδαφος.
Το ψυχοκινητικό παιχνίδι στο νηπιαγωγείο είναι ζωτικής σημασίας, καθώς ενισχύει την ολιστική ανάπτυξη των παιδιών. Μέσα από δραστηριότητες που συνδυάζουν την κίνηση, τη σκέψη και τη συναισθηματική έκφραση, τα παιδιά αναπτύσσουν δεξιότητες όπως η αδρή και η λεπτή κινητικότητα, η συγκέντρωση, η συνεργασία και η δημιουργικότητα. Επιπλέον, το ψυχοκινητικό παιχνίδι προάγει τη συναισθηματική ευεξία, χτίζει αυτοπεποίθηση και δημιουργεί ευκαιρίες για κοινωνική αλληλεπίδραση, καθιστώντας το απαραίτητο εργαλείο για τη μαθησιακή διαδικασία και την υγιή ανάπτυξη στο πρώιμο στάδιο της ζωής τους.