Σήμερα στο νηπιαγωγείο τα παιδιά ενημερώθηκαν για τα ζώα που απειλούνται με εξαφάνιση. Αναφερθήκαμε στον λύκο, την καφέ αρκούδα, το τσακάλι, το αγριόγιδο, τη βίδρα, τη θαλάσσια χελώνα καρέτα καρέτα, το δελφίνι, τη φώκια monachus monachus, το κόκκινο ελάφι και άλλα είδη.
Η εκπαιδευτική μας δράση θα εστιάσει κυρίως σε τέσσερα από αυτά:
-
την καφέ αρκούδα,
-
το κόκκινο ελάφι,
-
τη χελώνα καρέτα καρέτα,
-
και τη φώκια monachus monachus.
Τα νήπια παρακολούθησαν σχετικά βίντεο, μέσα από τα οποία ενημερώθηκαν για τις συνήθειες, τα χαρακτηριστικά και τις απειλές που αντιμετωπίζουν αυτά τα ζώα.
Μέσα από εικόνες και παραδείγματα, είδαν ανθρώπινες παρεμβάσεις που έχουν αρνητικές συνέπειες στη φύση όπως είναι:
-
η αποψίλωση δασών,
-
η ρύπανση της θάλασσας,
-
τα δίχτυα ψαράδων,
-
και η καταπάτηση του φυσικού τους περιβάλλοντος.
Τα παιδιά προβληματίστηκαν σχετικά με τους λόγους που οδηγούν τα ζώα αυτά στην εξαφάνιση και μοιράστηκαν δικά τους παραδείγματα και σκέψεις για τέτοιες πράξεις.
Έπαιξαν στον υπολογιστή ένα εκπαιδευτικό παιχνίδι αντιστοίχισης, όπου συνέδεαν εικόνες ζώων με αντίστοιχες εικόνες αρνητικών ανθρώπινων ενεργειών.
Τέλος, δημιούργησαν σχεδιάγραμμα με τα ζώα στα οποία θα εστιάσουμε περισσότερο μέσα από τις επόμενες δράσεις μας.
Προτάσεις των παιδιών για τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των ζώων:
-
Να μην πετάμε σκουπίδια στη θάλασσα, για να μην τα τρώνε οι χελώνες.
-
Να φυτεύουμε δέντρα και να μην καίμε τα δάση, για να έχουν σπίτι οι αρκούδες και τα ελάφια.
-
Να μην πιάνουν οι ψαράδες τις φώκιες στα δίχτυα τους.
-
Να μην σκοτώνουν οι κυνηγοί τα άγρια ζώα.
-
Να φτιάξουμε πινακίδες που να λένε “ΜΗΝ ΕΝΟΧΛΕΙΤΕ ΤΑ ΖΩΑ”.
-
Να φτιάξουμε σπίτια (καταφύγια) για τα ζώα που δεν έχουν πού να πάνε.
-
Να λέμε στους μεγάλους να προσέχουν τη φύση, γιατί τα ζώα είναι φίλοι μας.
-
Να μαζεύουμε πλαστικά από την παραλία.