Η δημιουργία πορτφόλιο μαθητών στο νηπιαγωγείο είναι μια πρακτική που προσφέρει πολλαπλά οφέλη, τόσο για την εκπαιδευτική διαδικασία όσο και για την παρακολούθηση της προόδου των μαθητών. Οι πιο σημαντικοί λόγοι για τη δημιουργία πορτφόλιο και η αξιολόγηση που σχετίζεται με αυτά περιλαμβάνουν:
- Παρακολούθηση Εξέλιξης
Το πορτφόλιο λειτουργεί ως εργαλείο που τεκμηριώνει την ατομική πρόοδο κάθε παιδιού. Περιλαμβάνει έργα, δραστηριότητες, και δείγματα δουλειάς που αποτυπώνουν την ανάπτυξη δεξιοτήτων, γνώσεων και ενδιαφερόντων του μαθητή. - Προσωπική Μαθησιακή Ταυτότητα
Δίνει στα παιδιά τη δυνατότητα να κατανοήσουν καλύτερα τον εαυτό τους μέσα από την εξέταση των έργων τους. Ενισχύει την αυτοεκτίμηση και την αυτογνωσία τους, καθώς βλέπουν την πρόοδό τους. - Αποτελεσματική Επικοινωνία με τους Γονείς
Παρέχει στους γονείς μια συγκεκριμένη και οπτική εικόνα της ανάπτυξης του παιδιού τους. Μέσα από το πορτφόλιο, οι γονείς μπορούν να δουν συγκεκριμένα παραδείγματα των ικανοτήτων και της δημιουργικότητας του παιδιού. - Ανταπόκριση στις Ατομικές Ανάγκες
Η συλλογή πληροφοριών από το πορτφόλιο βοηθά τους εκπαιδευτικούς να σχεδιάσουν δραστηριότητες που ανταποκρίνονται στις ανάγκες, τα ενδιαφέροντα και τις ικανότητες κάθε μαθητή. - Ενίσχυση Δημιουργικότητας και Αυτονομίας
Τα παιδιά συμμετέχουν ενεργά στη συλλογή και επιλογή των έργων τους, γεγονός που ενισχύει τη δημιουργική τους σκέψη και την αίσθηση ευθύνης για τη μάθησή τους.
Η αξιολόγηση μέσα από το πορτφόλιο διαφέρει από τις παραδοσιακές μεθόδους, καθώς είναι πιο ποιοτική και εστιάζει σε ολιστική προσέγγιση.
Εκτός από τη συλλογή ενός αντιπροσωπευτικού έργου από κάθε τομέα μάθησης που επιλέγει το ίδιο το νήπιο, παρακολουθείται η εξέλιξή του και μέσω μιας αυτοπροπωγραφίας και μέσω του αποτυπώματος της παλάμης, τα οποία στο σχολείο μας θα επαναλαμβάνονται κάθε τρίμηνο.
Αυτοπροσωπογραφία
Το παιδί ζωγραφίζει τον εαυτό του. Η εργασία αυτή δείχνει την εξέλιξη της λεπτής κινητικότητας, της εικόνας του εαυτού του.
Το αποτύπωμα της παλάμης
Το παιδί παράγει ένα δείγμα λεπτής κινητικότητας (συντονισμός ματιού και χεριού, χειρισμός ψαλιδιού) κάνοντας το περίγραμμα του χεριού του σε ένα χαρτί και κόβοντας το για να το κολλήσει σε ένα άλλο.