Το λάδι μας έδωσε την ευκαιρία για κάποια πειράματα. Έτσι, αναμείξαμε στο νερό λάδι. Τα παιδιά παρατήρησαν ότι το λάδι δεν βούλιαζε στο νερό αλλά παρέμενε στην επιφάνειά του. Ακόμη είδαν ότι ανακατεύοντάς τα δεν αναμιγνύονται. Εξηγήσαμε πως το λάδι επιπλέει στο νερό γιατί είναι ελαφρύτερο και δεν ενώνεται με το νερό. Στη συνέχεια ρίξαμε μέσα στο μίγμα αλάτι. Διαπιστώσαμε ότι το αλάτι βούλιαξε. Συγκεκριμένα, το αλάτι κολλάει με το λάδι και βουλιάζουν μαζί. Έπειτα, ρίξαμε σαπούνι στο νερό με το λάδι και το ανακατέψαμε. Είδαμε ότι το λάδι διαλύεται και ανακατεύεται με το νερό. Όλα τα υγρά έχουν διαφορές μεταξύ τους (πυκνότητα, βάρος κ.λ.π.) για αυτό και υπάρχουν διαφορετικές αντιδράσεις. Το ίδιο ισχύει και για τα στερεά. Μετά ρίξαμε σ’ ένα πιάτο νερό και σε αυτό μια κουταλιά πιπέρι. Στο κέντρο του πιάτου, τα παιδιά με το δάκτυλό τους που το βούτηξαν πρώτα σε υγρό σαπούνι, ακούμπησαν το πιπέρι και προς έκπληξή τους αυτό απομακρύνθηκε. Οι νιφάδες του πιπεριού είναι ελαφριές και υδρόφοβες. Το σαπούνι διασπά την επιφανειακή τάση του νερού. Τα μόρια του νερού τείνουν να θέλουν να κολλήσουν μεταξύ τους και να διατηρήσουν αυτή την ένταση, έτσι απομακρύνονται από το σαπούνι, φέρνοντας μαζί τους τις ελαφριές νιφάδες πιπεριού. Τέλος, εκτελέσαμε το πείραμα με το μπαλόνι που φουσκώνει μόνο του. Βάλαμε ξύδι σε ένα μπουκαλάκι και το μπαλόνι στο στόμιο του, στο οποίο μέσα είχαμε τοποθετήσει σόδα. Όταν η σόδα έρθει σε επαφή με το ξύδι ξεκινά η χημική αντίδραση, παράγεται διοξείδιο του άνθρακα που διαστέλλεται αναγκάζοντας το μπαλόνι να φουσκώσει.
Στη συνέχεια κατασκευάσαμε ένα ελαιόδεντρο. Τα νήπια έβαψαν ρολό χαρτιού υγείας δημιουργώντας τον κορμό, έκοψαν το φύλλωμα, έβαλαν με το δάκτυλό τους ελιές χρησιμοποιώντας μαύρη τέμπερα και τέλος ένωσαν τα δύο μέρη και ιδού:
Στο ολοήμερο πρόγραμμα, τα παιδιά δοκίμασαν ελίτσες και λαδάκι. Η ελιά και το ελαιόλαδο διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στη διατροφή των νηπίων, καθώς είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά που συμβάλλουν στην υγιή ανάπτυξη και ευεξία τους. Το ελαιόλαδο είναι πηγή μονοακόρεστων λιπαρών οξέων, τα οποία είναι σημαντικά για την ανάπτυξη του εγκεφάλου και τη λειτουργία του νευρικού συστήματος. Είναι επίσης, πηγή βιταμινών και διαθέτει αντιοξειδωτικές ιδιότητες.
Στο μάθημα των αγγλικών έκοψαν σχήματα και τα κόλλησαν μεταξύ τους δημιουργώντας ένα πουλάκι, ενώ έμαθαν πως τα λέμε κάθε ένα στα αγγλικά.