Σχέδιο Δράσης – Διδακτική Αξιοποίηση βιβλίων και παραμυθιών.

Όπως έχει ήδη αναφερθεί σε άλλες αναρτήσεις δράσεων του σχολείου μας  το Σχέδιο Δράσης που αποφασίσαμε να πραγματοποιήσουμε στο νηπιαγωγείο μας το σχολικό έτος 2022-23 θέτει ως στόχους την καλλιέργεια των ήπιων δεξιοτήτων των μαθητών μας όπως η αυτοπεποίθηση, η αυτοεκτίμηση, η υπομονή, η επιμονή και η υπευθυνότητα.

Έγινε επίσης προσπάθεια οι μαθητές να αποκτήσουν επίγνωση των συναισθημάτων τους και να μάθουν να τα λεκτικοποιούν.

Για να επιτύχουμε τους στόχους που είχαμε θέσει κατά το σχεδιασμό της δράσης μας αξιοποιήσαμε διδακτικά καθ’ολη τη διάρκεια της χρονιάς αρκετά βιβλία και παραμύθια. Κάποια από αυτά ήταν.

Κοίτα τι μπορώ να κάνω

IMG 20230518 092914 1

Μάθε να έχεις υπομονή

IMG 20230518 085551

Μάθε να προσπαθείς

IMG 20230518 085601

Μαθαίνω να είμαι υπεύθυνος

IMG 20230518 085333

Η τελεία

«Έλα, φτιάξε κάτι! Μια γραμμή, έστω μια τελεία… κι ό,τι βγει…» Η Λία λέει πως δεν μπορεί να ζωγραφίσει. Η δασκάλα της όμως έχει άλλη γνώμη… Μια πρωτότυπη ιστορία για το ταλέντο και τις ικανότητες που κρύβει ο καθένας μας. (Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου)

IMG 20221220 121427 HDR

 

Εγώ ο απίθανος

IMG 20230531 091021

Η δύναμη της αγάπης

Όταν το αρκουδάκι χάνεται στο δάσος, εμφανίζονται μπροστά του μαγικές πυγολαμπίδες, οι οποίες προσφέρονται να το βοηθήσουν. Αν φέρνει στο μυαλό του ωραίες αναμνήσεις, οι πυγολαμπίδες θα γίνονται πιο λαμπερές και θα το καθοδηγούν στη διαδρομή. Μπορεί το αρκουδάκι να χρησιμοποιήσει τη δύναμη της αγάπης για να βρει το δρόμο της επιστροφής; (Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου)

IMG 20230529 130512

Τοποτίπ Τέρμα πια η πάνα

Μια γλυκιά ιστορία αδερφικής αγάπης. Η αδελφούλα του Τοποτίπ φοράει ακόμα πάνα. Όμως είναι αρκετά μεγάλη πια. Ετσι, ο Τοποτίπ αποφάσισε να μάθει εκείνος την αδελφούλα του να κάθεται στο γιογιό! (Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου)

IMG 20230529 133340

 

Τοποτίπ Μαμά φοβάμαι

Ακόμα και τα θαρραλέα ποντικάκια όπως ο Τοποτίπ φοβούνται μερικές φορές. Το σκοτάδι, τους κεραυνούς, το κολύμπι, τα μεγαλύτερα παιδιά, το να μείνουν μόνα τους… Οι φόβοι του Τοποτίπ είναι οι ίδιοι με αυτούς που έχουν όλα τα παιδιά. Η μαμά του όμως ξέρει τι να του πει, για να τον καθησυχάσει και να τον κάνει να μην φοβάται… (Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου)

IMG 20230529 130500

Ο πιο χαρούμενος

Ενώ τα ζώα συναγωνίζονται για το ποιο έχει το μεγαλύτερο χάρισμα, το ρακούν δε λέει τίποτα για την υπέροχη “μάσκα¨ του και τα καταπληκτικά “βραχιόλια” της ουράς του. Χαίρεται μόνο με τη χαρά του καθενός. Ποιο είναι το μυστικό αυτής της χαράς; Θα το ανακαλύψουν άραγε τα ζώα; (Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου)

IMG 20230518 085542

 

Η αυτοεξυπηρέτηση στο νηπιαγωγείο

Το νηπιαγωγείο αποτελεί την πρώτη υποχρεωτική σχολική δομή, είναι το πρώτο μεγάλο σκαλοπάτι θα λέγαμε στην όμορφη πορεία ενός καινούριου μαθητή. Για πολλούς όμως μαθητές που δεν έχουν φοιτήσει σε παιδικό σταθμό είναι και η πρώτη φορά που εγκαταλείπουν το ασφαλές και σίγουρο πλαίσιο της οικογένειας και καλούνται να μοιραστούν ένα καινούριο χώρο με άλλους συνομηλίκους και να συμμορφωθούν με τους κανόνες της τάξης. Η νέα αυτή αρχή είναι φυσιολογικό να δημιουργήσει άγχος στα παιδιά προσχολικής ηλικίας.

Ένας πολύ σημαντικός παράγοντας που συμβάλλει στην μείωση του άγχους και στην ομαλή μετάβαση του νηπίου από το σπίτι στο σχολείο είναι το πώς το ίδιο το παιδί αισθάνεται σε σχέση με τον εαυτό του. Η αυτοπεποίθηση και η εμπιστοσύνη ότι δηλαδή θα τα καταφέρει και θα «σταθεί» μόνο (χωρίς την υποστήριξη των γονιών του) στο πλαίσιο της τάξης ενισχύεται από τον βαθμό αυτονομίας που έχει ήδη κατακτήσει. Όσο πιο αυτόνομο και ανεξάρτητο είναι ένα παιδί, τόσο πιο ομαλή θα είναι η μετάβασή του στην σχολική ζωή.

Βασικός παράγοντας που συμβάλλει στην καλλιέργεια της αυτονομίας ενός παιδιού αποτελεί ο βαθμός αυτοεξυπηρέτησης του σε διαδικασίες καθημερινής ρουτίνας. Συγκεκριμένα τα παιδιά που φοιτούν στο νηπιαγωγείο αναμένεται να έχουν ήδη κατακτήσει βασικές δεξιότητες που αφορούν: α) την προσωπική τους υγιεινή πχ. άνοιγμα της βρύσης, χρήση σαπουνιού, πλύσιμο των χεριών, χρήση χαρτοπετσέτας, β) την χρήση της τουαλέτας, γ) την σίτιση π.χ. ορθή στάση στην καρέκλα, χρήση του δοχείου φαγητού, χρήση κουταλιού και πιρουνιού, δ) τον ρουχισμό/παπούτσια π.χ. ντύνονται-ξεντύνονται, φορούν κάλτσες/πανωφόρι/παπούτσια (με αυτοκόλλητα σκρατς), ανοίγουν-κλείνουν φερμουάρ (τσάντας, ζακέτας κ.τ.λ.).

Φυσικά θα πρέπει να σεβόμαστε τους προσωπικούς ρυθμούς ανάπτυξης του κάθε παιδιού, οι οποίοι διαφέρουν από παιδί σε παιδί. Όμως ως παιδαγωγοί που ασχολούμαστε με την εκπαίδευση των παιδιών οφείλουμε να τα εμπιστευόμαστε και να τους δίνουμε ευκαιρίες να προσπαθούν πολλές φορές ίσως, ώστε να κατακτήσουν σταδιακά διαδικασίες που θα τους οδηγήσουν στην πολυπόθητη αυτονομία τους.

Η αυτοεξυπηρέτηση ενός παιδιού μπορεί να φαίνεται μία λέξη τόσο απλή, αλλά είναι συνάμα πολύ ουσιαστική καθώς οδηγεί το παιδί στην ανεξαρτησία και στην αυτονομία του παιδιού στην ενήλικη ζωή. Ένα αυτόνομο παιδί μπορεί να προσαρμόζεται και να αλληλεπιδρά με τους άλλους.

Για την επίτευξη της αυτοεξυπηρέτησης και της αυτονομίας των νηπίων πραγματοποιήθηκαν ποικίλες δράσεις και παιγνιώδεις δραστηριότητες καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς για την επίτευξη των βασικών δεξιοτήτων που αναφέρθηκαν ήδη.

Δόθηκε επίσης ιδιαίτερη έμφαση στο να μάθουν να κουμπώνουν και να ξεκουμπώνουν το φερμουάρ της τσάντας, της ζακέτας ή του μπουφάν τους. Να κουμπώνουν ζακέτες με κουμπιά προσπαθώντας να ντύσουν κούκλες ή λούτρινα παιχνίδια. Να βγάζουν και να φορούν τα παπουτσάκια τους. Να δένουν εκπαιδευτικό παπουτσάκι με κορδόνι που έφτιαξαν τα ίδια στην τάξη.

IMG 20230328 132659 IMG 20230425 110553

Τα κορδόνια ήταν η αλήθεια μας δυσκόλεψαν περισσότερο από όλα, φυσικά και κάποιες φορές απογοητευτήκαμε, νευριάσαμε, αλλά μάθαμε να μην το βάζουμε κάτω, να έχουμε υπομονή και να προσπαθούμε λίγο λίγο κάθε μέρα και στο τέλος το καταφέραμε!

Δανειστική Βιβλιοθήκη

Σε μια προσπάθεια προώθησης της φιλαναγνωσίας στα παιδιά του Νηπιαγωγείου, από τον Νοέμβριο έως τον Ιούνιο λειτουργεί στο νηπιαγωγείο μας δανειστική βιβλιοθήκη.

Στόχοι:

Τα παιδιά, μέσα από το θεσμό της δανειστικής βιβλιοθήκης,

  • γίνονται υπεύθυνα φροντίζοντας να επιστρέψουν έγκαιρα και σε καλή κατάσταση το βιβλίο που δανείστηκαν και να το τοποθετήσουν και πάλι στη βιβλιοθήκη της τάξης
  • γίνονται υπεύθυνα μαθαίνοντας να τακτοποιούν τα φύλλα καταγραφής στο φάκελο της βιβλιοθήκης τους.
  • έχουν τη δυνατότητα πρόσβασης σε μια ποικιλία βιβλίων, χωρίς να επιβαρύνονται οικονομικά.
  • μοιράζονται ευχάριστες στιγμές με αγαπημένα πρόσωπα (γονείς, αδέρφια, γιαγιά, παππούς…), διαδικασία που συχνά αποδεικνύεται πιο σημαντική από τους εκπαιδευτικούς στόχους που εξυπηρετούνται.
  • μαθαίνουν να αγαπούν τα βιβλία
  • τονίζεται η αυτοπεποίθηση τους στη βιβλιοπαρουσίαση που πραγματοποιούν τα ίδια στην τάξη

Τρόπος Λειτουργίας

Κάθε Παρασκευή τα παιδιά επιλέγουν ένα βιβλίο το οποίο “διαβάζουν“ στο σπίτι με τη βοήθεια ενός ενήλικα και το επιστρέφουν τη Δευτέρα.

Συνοδευτικά με το βιβλίο παίρνουν ένα φύλλο καταγραφής, το οποίο καλούνται να συμπληρώσουν μετά την ανάγνωση του βιβλίου. Σε αυτό τα παιδιά γράφουν και ζωγραφίζουν μόνα τους, όπως μπορούν, τα στοιχεία που τους ζητούνται ή υπαγορεύουν σε ενήλικα αυτό που θέλουν και το αντιγράφουν. Επίσης, καλούνται να αξιολογήσουν την ιστορία που διάβασαν και να καταγράψουν αν τους άρεσε ή όχι.

Επιστρέφοντας στην τάξη τα παιδιά ενθαρρύνονται να αναδιηγηθούν την ιστορία που διάβασαν στους συμμαθητές τους και να εκφράσουν εντυπώσεις και συναισθήματα.

Είναι ευνόητο ότι τα βιβλία πρέπει να επιστρέφονται σε καλή κατάσταση. Οι γονείς οφείλουν να προσέχουν να μη λερωθούν, να μη σχιστούν και να μη μουντζουρωθούν. Σε περίπτωση σημαντικής καταστροφής οι γονείς καλούνται να φροντίσουν για την αντικατάσταση του βιβλίου με καινούριο.

Αφού εξηγήσαμε λοιπόν στα παιδιά πώς θα λειτουργεί η βιβλιοθήκη μας υπογράψαμε όλοι μαζί το συμβόλαιο της δανειστικής βιβλιοθήκης του  σχολείου μας.

IMG 20230524 085656

Καλές Πρακτικές Ανάγνωσης

  • Πριν την ανάγνωση του βιβλίου, επεξεργαζόμαστε το εξώφυλλο, εντοπίζοντας τον τίτλο, τον συγγραφέα, τον εικονογράφο και τον εκδοτικό οίκο, διαδικασία με την οποία είναι εξοικειωμένα τα παιδιά από το σχολείο
  • Κατά τη διάρκεια της ανάγνωσης δείχνουμε με το δάχτυλο ώστε τα παιδιά να αντιληφθούν τη φορά της γραφής (από πάνω προς τα κάτω και από αριστερά προς τα δεξιά)
  • Θέτουμε ερωτήσεις στα παιδιά σχετικές με την υπόθεση πριν (π.χ. για ποιο πράγμα νομίζεις ότι μιλάει η ιστορία;), κατά (π.χ. τι λες να γίνει μετά;) και μετά (π.χ. τι θα έκανες αν ήσουν στη θέση του …; τι τέλος θα έδινες;) την ανάγνωση της ιστορίας έτσι ώστε να κρατάμε ζωντανό το ενδιαφέρον τους, να καλλιεργούμε την κριτική τους σκέψη αλλά και για να διαπιστώσουμε κατά πόσο το κατανόησαν.
  • Στο τέλος, μπορούμε να ζητήσουμε από το παιδί να αναδιηγηθεί με δικά του λόγια την ιστορία και να την αξιολογήσει (τι του άρεσε, τι δεν του άρεσε).

Τα παιδιά κάθε Παρασκευή αντιγράφουν όπως μπορούν τον τίτλο του βιβλίο που δανείζονται στην ατομική καρτέλα μαθητή/τριας. Γράφουν επίσης την ημερομηνία δανεισμού και την ημερομηνία επιστροφής όταν επιστρέψουν το βιβλίο.

IMG 20230524 090038

Τη Δευτέρα που επιστρέφουν στο σχολείο, γίνονται οι βιβλιοπαρουσιάσεις και οι παρουσιάσεις των εργασιών τους στην παρεούλα. Τα παιδιά ανυπομονούν να παρουσιάσουν τα έργα τους στα φύλλα καταγραφής.

IMG 20230524 090149 IMG 20230508 103329

IMG 20230525 125342  IMG 20230508 103117

 

    IMG 20230526 132419 IMG 20230526 132444  IMG 20230525 125550  IMG 20230526 132341  IMG 20230526 132532

18 Μαΐου -Παγκόσμια Ημέρα Μουσείου

Οι μαθητές του Δημοτικού και του Νηπιαγωγείου Κανδήλας επισκέφτηκαν το Λαογραφικό Μουσείο Κανδήλας όπου είχαν την δυνατότητα να προσεγγίσουν βιωματικά όλες τις θεματικές ενότητες της λαογραφίας αποκτώντας το σεβασμό προς αυτή και τον περιβάλλοντα χώρο και να ευαισθητοποιηθούν  ως προς τη συνέχιση της πολιτιστικής κληρονομιάς του τόπου τους. Ευχαριστούμε θερμά την κα. Κωνσταντίνα Δεληγιάννη για την όμορφη ξενάγηση που μας προσέφερε στους χώρους του μουσείου, όπου οι μαθητές μας είχαν τη δυνατότητα να παρατηρήσουν τα εκθέματα, να συζητήσουν για τις χρήσεις τους που είχαν στο παρελθόν, να συμπληρώσουν φύλλα εργασίας, να πλάσουν με πλαστελίνη τα αντικείμενα που τους έκαναν εντύπωση από το μουσείο και τέλος να φτιάξουν και οι ίδιοι το δική τους μικρής μακέτα του Λαογραφικού Μουσείου Κανδήλας.

IMG 20230523 120312 IMG 20230523 120323

Τα μικρά χεράκια καθώς δούλευαν.

IMG 20230523 124319

Έφτιαξαν ένα μικρό λυχνάρι και η πέτρα για να “κοπανάνε” το αλάτι.

IMG 20230523 122333     

Μία κατσαρόλα για μαγείρεμα

  IMG 20230523 122349

Και διάφορα σκεύη για την κουζίνα.

IMG 20230523 124132

Και τέλος ολοκληρώσαμε το μικρό μας μουσείο που θα δωρίσουμε στο Λαογραφικό Μουσείο Κανδήλας.

IMG 20230525 075106

 

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ΔΕΞΙΟΤΗΤΩΝ «Νοιάζομαι και δρώ!»

Στον 3ο θεματικό κύκλο των εργαστηρίων δεξιοτήτων ασχοληθήκαμε με τον Εθελοντισμό.

Η έννοια του Εθελοντισμού είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τις ανάγκες αλλά και το ήθος του κάθε ατόμου που εμπλέκεται σε δράσεις προκειμένου να βελτιώσει  και να αναλάβει τον ρόλο του ενεργού πολίτη που ενδιαφέρεται για την κοινωνία που τον περιβάλλει και που αποτελεί μέλος της.

Βασικοί στόχοι του Σχεδίου Δράσης μας είναι να εισάγουμε τους μαθητές σε «ιστορίες εθελοντισμού». Να προκαλέσουμε  συναισθήματα εν συναίσθησης και συζήτησης γύρω από τα κίνητρα, και τις αξίες ενός εθελοντή. Θα επιδιώξουμε να συνεργαστεί το μαθητικό κοινό με την οικογένεια και το σχολείο για να συμμετάσχουν σε εθελοντικές δράσεις. Παράλληλα θα πραγματοποιηθούν δραστηριότητες που θα ενισχύουν τη συνεργασία και το κλίμα αλληλοσεβασμού, αλληλοβοήθειας  και αλληλοκατανόησης μέσα στην τάξη.

1ο εργαστήριο – Η δύναμη της ομάδας!

Διαβάσαμε το βιβλίο  «Του σκοινιού τα μανταλάκια» του Αντώνη Παπαθεοδούλου.

και παίξαμε παιχνίδια ενδυνάμωσης της ομάδας

Στόχος είναι να κατανοήσουμε την έννοια της φιλίας και της ομάδας και να ενδυναμώσουμε τις σχέσεις της ομάδας. Χωριστήκαμε σε δύο ομάδες και προσπαθούμε να κρεμάσουμε τις κάλτσες στο σκοινί. Πρόκειται για ένα παιχνίδι εγρήγορσης που βασίζεται στην συνεργασία και στην ομαδικότητα.

IMG 20230514 134341 1

Παίξαμε αρκετά παιχνίδια ενεργοποίησης, εμπιστοσύνης και ενδυνάμωσης της ομάδας.

Αρχικά περπατάμε στο χώρο ελεύθερα. Στη συνέχεια περπατάμε στηριζόμενοι στις μύτες στων ποδιών, έπειτα στις φτέρνες, σαν να κουβαλάμε βαριές τσάντες, περπατάμε βαριά σαν ελέφαντες, σα γατούλες κ.ά.

Δώσαμε στα παιδιά από ένα μπαλόνι και πρέπει να το μεταφέρουν ολοκληρώνοντας μία διαδρομή ανάμεσα στα πόδια τους και έπειτα βάζοντας το κάτω από το πηγούνι.

IMG 20230514 132959  IMG 20230514 143609

IMG 20230515 090052

Στη συνέχεια χωρίζουμε τα παιδιά σε ομάδες των δύο και χρησιμοποιώντας ένα μπαλόνι πρέπει να ολοκληρώσουμε μία διαδρομή. Στην αρχή το μπαλόνι είναι ανάμεσα στις κοιλίτσες, μετά πλάτη με πλάτη.

IMG 20230514 133047    IMG 20230424 112026

Έπειτα δένουμε με κορδόνι τα ποδαράκια των παιδιών μίας ομάδας και πρέπει πάλι να ολοκληρώσουν μία διαδρομή. Ας προσέξουμε το βηματισμό μας όμως δύο παιδιά πρέπει να λειτουργούν ως ένα. Ας δεθούμε τώρα και στη μέση πώς μπορούμε να περπατήσουμε για να ολοκληρώσουμε τη διαδρομή;

 IMG 20230514 143530

Στη συνέχεια επιστρέψαμε στην παρεούλα και τους ζητήσαμε

  1.Σκεφτούν ένα πράγμα το οποίο μπορούν να καταφέρετε μόνα τους

IMG 20230425 105919 IMG 20230425 105926

  2.Υπάρχουν πράγματα που δεν μπορείτε να καταφέρετε μόνοι σας; Που χρειάζεστε βοήθεια.

IMG 20230425 121831

 

 Συζητήσαμε για τους φίλους και τους ρωτήσαμε τι κάνουν οι καλοί φίλοι; (προσπαθήσαμε να ζωγραφίσουμε και γράψουμε όπως μπορούμε)

IMG 20230425 123230

Τέλος μάθαμε το τραγούδι “Η φιλία” από το βιβλίο της Γιολάντα Τσορώνη Γεωργιάδη “Ένας σκιούρος μια μέρα…” και χρησιμοποιώντας μουσικά όργανα το τραγουδήσαμε όλοι μαζί.

 

2ο εργαστήριο – Γνωριμία με τον εθελοντισμό

Η αφορμή δόθηκε όταν ήρθε στο νηπιαγωγείο μας ένα ευχαριστήριο μήνυμα από το Σύλλογο Φίλων Παιδιών με Ειδικές Ανάγκες  Κεντρικής Μακεδονίας για την οικονομική συνεισφορά των γονέων και κηδεμόνων των μαθητών  του Δημοτικού Σχολείου και του Νηπιαγωγείου Κανδήλας.  Δείξαμε στα παιδιά τον ιστότοπο του Συλλόγου. Ρωτήσαμε τα παιδιά αν θυμούνται και κάποια άλλη δράση-προσφορά στην οποία είχε συμμετάσχει το σχολείο μας πριν λίγο καιρό. Η Γεωργία θυμήθηκε τα χρήματα που είχαν φέρει στο σχολείο και τα μπλε βραχιολάκια που είχαμε λάβει ως δώρο από τους φίλους μας στο Make–a–Wish Ελλάδος. Είχαμε συζητήσει με τα παιδιά εκτενώς για τη δράση της οργάνωσης την περίοδο των γιορτών των Χριστουγέννων αλλά και όταν ζωγραφίζαμε το Αστεράκι της Ευχής για τη Συμμετοχή του Νηπιαγωγείου μας στο Διαγωνισμό.  Ζητήσαμε από παιδιά να παρατηρήσουν για άλλη μια φορά το Πιστοποιητικό Υιοθεσίας που είχαμε λάβει από τοMake–a–Wish Ελλάδος.

Εξηγήσαμε ότι το MakeaWish είναι μία εθελοντική οργάνωση

Παρουσιάσαμε στα παιδιά τα λογότυπα εθελοντικών οργανώσεων. Αναγνωρίζουν κάποια από αυτά; Πού τα έχουν δει; Πώς βοηθάνε;

IMG 20230426 094858  IMG 20230426 095025

Ο Σταύρος είπε για το χαμόγελο του παιδιού. Αυτό είναι για τα παιδιά που χάνονται

Η Γεωργία αναγνώρισε το λογότυπο του Make a Wish και του WWF.

Προσπαθήσαμε να μαντέψουμε τι βοήθεια μπορεί να προσφέρουν και οι υπόλοιπες οργανώσεις.

Αφού ολοκληρώθηκε η συζήτηση μας προσπαθήσαμε με τα παιδιά να σκεφτούμε λέξεις που μας εξηγούν τη λεξούλα εθελοντισμός και καταγράψαμε τις απόψεις τους.

Στο τέλος γράψαμε τη λέξη εθελοντισμός με γράμματα μαγνητάκια. Θα προλάβουμε μέχρι να τελειώσει ο χρόνος της κλεψύδρας;

IMG 20230426 103530  IMG 20230426 103609

IMG 20230426 103926 IMG 20230426 104245 IMG 20230426 104529

3ο εργαστήριο

Παρακολουθήσαμε ένα βίντεο για την παγκόσμια ημέρα εθελοντισμού

Συζητήσαμε με τα παιδιά για το τι νομίζουν ότι κάνουν αυτοί οι άνθρωποι που βλέπουν στο βίντεο.

Πώς το κάνουν αυτό; Πώς το καταφέρνουν;

Έχουν μηχανήματα;

Είναι δύσκολο ή εύκολο;

Θα τελειώσουν γρήγορα ή θα χρειαστούν αρκετό χρόνο;

Στη συνέχεια γίναμε και εμείς «εθελοντές» και δραματοποιήσαμε στην τάξη το χτίσιμο ενός σχολείου.

IMG 20230514 144851

Συζητήσαμε με τα παιδιά για τα συναισθήματα που νιώθει ένας εθελοντής.

Τους κάναμε ενδεικτικές ερωτήσεις;

Πώς νομίζεις ότι νιώθουν αυτοί οι άνθρωποι στο βίντεο που είδαμε;

Γιατί νιώθουν έτσι;

Εσύ πώς νιώθεις όταν βοηθάς ένα συμμαθητή/τη μαμά/τον μπαμπά σου;

Αποτυπώσαμε στη συνέχεια μία πράξη εθελοντισμού σε μία ζωγραφιά.

IMG 20230502 125034 IMG 20230502 125048 IMG 20230502 125057 IMG 20230502 125105

4ο εργαστήριο

Γνωρίσαμε τον εθελοντισμό μέσα από βιβλία και τραγούδια.

Δώσ’μου το χέρι σου. Της Γιολάντα Τσορώνη Γεωργιάδη

IMG 20230523 075442 1

Χρησιμοποιούμε στεφάνια και ένα ντέφι και παίζουμε μουσικοκινητικό παιχνίδι με τα παιδιά. Κάθε στεφάνι είναι μία βάρκα. Όσο χτυπάμε το ντέφι η θάλασσα είναι ήρεμη και τα παιδιά «κολυμπούν» στην τάξη. Όταν σταματήσει το ντέφι, η θάλασσα είναι φουρτουνιασμένη και κάθε παιδί πρέπει να μπει σε μία βαρκούλα. Εξηγούμε στα παιδιά ότι σιγά σιγά θα αφαιρούμε στεφάνια βαρκούλες και όποιο παιδί μείνει χωρίς βάρκα πρέπει να μπει στη βαρκούλα του άλλου αφού το άλλο παιδάκι του πει πρώτα τη φρασούλα “Δώσ’ μου το χέρι σου” και το βοηθήσει να ανέβει. Χρειάζεται πολύ προσοχή και συνεργασία για να μην ανατραπεί η βάρκα. Για να δούμε θα τα καταφέρουμε;

IMG 20230514 132819    IMG 20230514 132749

Διαβάσαμε επίσης το βιβλίο οι “Οι Καλοσυνόγατες” της Γιολάντας Τσορώνη- Γεωργιάδη

IMG 20230515 084728

Ακούσαμε το τραγούδι  “Όπου υπάρχει αγάπη” και προσπαθήσαμε να το μάθουμε.

Αποτυπώσαμε σε μία ζωγραφιά τους στίχους.

“Όλοι μαζί εμείς θα φτιάξουμε, έναν κόσμο απ’ αγάπη κι ελπίδα,

με χρώματα ουράνια θα βάψουμε τη ζωή μας, ν’ αλλάξει σελίδα.”

IMG 20230516 130544 IMG 20230516 130550 IMG 20230516 130555 IMG 20230516 130602 IMG 20230516 130608

5ο εργαστήριο – Πώς μπορούμε να προσφέρουμε και εμείς;

Παρακολουθήσαμε ένα σύντομο βίντεο κινουμένων σχεδίων για το εθελοντισμό που παρουσιάζει με πολύ όμορφο τρόπο απλές πράξεις προσφοράς και εθελοντισμού που μπορούμε να πραγματοποιήσουμε όλοι στην καθημερινότητά μας.

Είναι όμως δύσκολο να προσφέρουμε; Γιατί δυσκολεύονται κάποιοι όπως ο ψηλός κύριος που παρακολουθούμε στο βίντεο; Πώς αλλάζει στη συνέχεια; Ποιος τον βοήθησε; Τι νιώθει και ο ίδιος όταν αρχίζει να βοηθά τους συνανθρώπους του;

https://www.youtube.com/watch?v=XmoEzBC0SZ8&ab_channel=AGOOKidsTV

Θυμίσαμε στα παιδιά ότι πριν λίγο καιρό η Κοινότητας Κανδήλας συμμετείχε στην συλλογή τρόφιμων ρούχων και διάφορων ειδών ατομικής υγιεινής που οργάνωσε ο Ερυθρός Σταυρός Τρίπολης για τους σεισμόπληκτους της Τουρκίας και της Συρίας και τους δείχνουμε σχετικές φωτογραφίες.

IMG ce8550dc1ea235a462c6d8ec8dded3a7 V    IMG 35d0c6aa012b9d1c4634f359948d7313 V

https://www.arcadiaportal.gr/news/erythros-stayros-tripolis-syllogi-trofimon-gia-toys-seismopliktoys-tis-toyrkias-kai-tis-syrias

Προβληματιστήκαμε για το πότε μπορούμε να προσφέρουμε; Όταν συμβεί κάτι «κακό» κάτι δυσάρεστο ή μπορούμε να προσφέρουμε συνέχεια. Χρειάζεται κάποιος να μας ζητήσει βοήθεια ή μπορούμε να το κάνουμε και από μόνοι μας;

Συζητήσαμε λοιπόν με ποιον τρόπο μπορούν να προσφέρουν και να  βοηθήσουν οι μεγάλοι. Μπορούν να κάνουν δωρεές, σε τρόφιμα, ρούχα, φάρμακα, χρήματα ή δωρεά από κάποιο κατάστημα, μπορούν επίσης να προσφέρουν υπηρεσίες (βοήθεια στο διάβασμα) ανάλογα με το επάγγελμα του καθενός.

Συζητήσαμε επίσης πώς μπορούν να βοηθήσουν τα παιδιά για το πώς μπορούμε να γίνουμε κι εμείς εθελοντές να δείξουμε και εμείς την αγάπη μας και την καλοσύνη μας στο νηπιαγωγείο, στο σπίτι, στην πόλη μας.

Από την πρώτη ημέρα λειτουργίας και καθημερινά στο νηπιαγωγείο ασχολούμαστε αβίαστα με τον εθελοντισμό.

Από τις μικρές ,καθημερινές δράσεις των μαθητών (βοηθώ πχ τον συμμαθητή μου να βάλει το μπουφάν του ,να πλύνει τα χέρια του, να ολοκληρώσει την εργασία ή το παιχνίδι του κλπ) ,μέχρι την γνωριμία με εθελοντικές οργανώσεις και την συμμετοχή σε εθελοντικές δράσεις, οι μαθητές μας έρχονται σε επαφή την αξία και τις αρχές του εθελοντισμού.

Αποφασίσαμε για τις δράσεις που μπορούμε να πραγματοποιήσουμε στο νηπιαγωγείο.

1.Να μαζεύουμε καπάκια.

IMG 20230505 100745

Βρήκαμε και το σύνθημά μας. ” ΜΗΝ ΞΕΧΝΑΣ ΤΟ ΚΑΠΑΚΙ ΝΑ ΦΥΛΑΣ!”

2.Να ανακυκλώνουμε μπαταρίες

IMG 20230505 100905  IMG 20230514 132533

3. Να συνεχίσουμε την ανακύκλωση, δράση η οποία έχει ξεκινήσει εδώ και πολύ καιρό στο σχολείο μας.

4. Να φυτέψουμε λουλούδια στην πλατεία του χωριού. Τα φυτά μας έχουν μεγαλώσει αρκετά στις γλαστρούλες μας. Ας τα φυτέψουμε λοιπόν στην πλατεία για να μπορούν όλοι να απολαμβάνουν τα όμορφα λουλούδια που θα βγάλουν σε λίγο καιρό.

Καθαρίσαμε επίσης και την αυλή του σχολείου μας. Ο αέρας που φυσούσε τις τελευταίες ημέρες μετέφερε αρκετά σκουπίδια στην αυλή μας. Ας φορέσουμε λοιπόν τα γάντια μας και ας αναλάβουμε δράση.

IMG 20230512 121905

  IMG 20230512 122039

Γεμίσαμε δύο σακούλες με σκουπίδια! Είμαστε πολύ περήφανοι!

IMG 20230514 132459

6ο εργαστήριο – Ας ομορφύνουμε την πλατεία του χωριού μας!

Οι μαθήτριες και οι μαθητές του νηπιαγωγείου μας αποφάσισαν να αποδείξουν έμπρακτα την αγάπη τους για τη Φύση, το Περιβάλλον αλλά και το χωριό τους και να συμμετέχουν οι ίδιοι ενεργά σε δράση φύτευσης λουλουδιών.

Οι μικροί κηπουροί σε συνεργασία με τους γονείς τους και εκπρόσωπο της τοπικής κοινότητας Κανδήλας φύτεψαν στην πλατεία του χωριού φυτά που καλλιέργησαν οι ίδιοι σε γλαστράκια στο χώρο του νηπιαγωγείου αλλά και άλλα λουλούδια που προμηθευτήκαμε από φυτώριο.

IMG 20230517 094718  IMG 20230517 095534

Φτιάξαμε λοιπόν και την ταμπέλα μας, και είμαστε έτοιμοι!

IMG 20230517 100022 IMG 20230520 183124

IMG 20230520 182129  IMG 20230520 182205

 

IMG 20230518 113109 IMG 20230520 181344

IMG 20230520 181319IMG 20230518 113010

IMG 20230518 114431 IMG 20230518 120150 IMG 20230520 181047 IMG 20230520 181225

Ευχαριστούμε θερμά όλους τους γονείς των μικρών μας μαθητών που υποστήριξαν τη δράση μας!

Θα θέλαμε επίσης να ευχαριστήσουμε ιδιαίτερα την αντιπρόεδρο της Κοινότητας Κανδήλας κα. Κανδαλέπα Χαρά και τον κο. Λαγό Χαράλαμπο για την προετοιμασία του παρτεριού καθώς και την κα. Κωστούρου Ελένη για τα κεράσματα που πρόσφερε στους διψασμένους «κηπουρούς» μας!

7ο εργαστήριο – Ας κρατήσουμε την όμορφη αυτή ανάμνηση

Επιθυμώντας να κρατήσουμε χαραγμένη την όμορφη δράση που πραγματοποιήσαμε στην πλατεία του χωριού  φτιάξαμε τα γλαστράκια της αγάπης.

IMG 20230523 075806 IMG 20230523 075754 IMG 20230523 075749 IMG 20230523 075741 IMG 20230523 075734

Και σκαρώσαμε όλοι μαζί ένα μικρό ποιηματάκι.

 

Λουλούδια εμείς φυτέψαμε στην όμορφη πλατεία

Σκαλίσαμε, ποτίσαμε, νιώσαμε τη μαγεία!

Μαγεία αληθινή, να δίνεις, να προσφέρεις,

Αντάλλαγμα να μη ζητάς, μόνο να συνεισφέρεις!

Υπόσχεση δώσαμε, όλοι εμείς μαζί,

Υπεύθυνοι να είμαστε και ομάδα δυνατή!

Οι μαθητές του Νηπιαγωγείου Κανδήλας

Σχ. Έτους 2022-2023

Γεωργία, Γιώργος, Κωνσταντίνος, Σταύρος, Φάνης

4ο θεματικός κύκλος- STEΑM – Ρομποτική «Ο Αέρας»

Στον 4ο θεματικό κύκλο των εργαστηρίων δεξιοτήτων ασχοληθήκαμε με τον Αέρα.

Βασικοί στόχοι του Σχεδίου Δράσης μας είναι οι μαθητές μας:

  • Να εξοικειωθούν με την παρατήρηση, τον πειραματισμό και την περιγραφή καταστάσεων που υποδηλώνουν την ύπαρξη του αέρα. Ο αέρας είναι παντού μέσα αλλά και έξω από την τάξη. (φυσικές επιστήμες)
  • Να διατυπώνουν προβλέψεις, να πειραματίζονται και να εξάγουν συμπεράσματα.
  • Να καλλιεργήσουν δεξιότητες κριτικής και στρατηγικής σκέψης, δεξιότητες επίλυσης προβλημάτων και δεξιότητες συνεργασίας και επικοινωνίας.
  • Να ενθαρρυνθούν να δημιουργήσουν κατασκευές που θα αναδεικνύουν τις ιδιότητες του αέρα αλλά και να προβούν σε εικαστικές δημιουργίες.

1ο εργαστήριο-Ας γνωρίσουμε τον Αέρα

Ξεκινήσαμε την ενασχόλησή μας με τον αέρα…το δεύτερο στοιχείο της φύσης μία ημέρα με δυνατό άνεμο. Όταν καθόμασταν στην παρεούλα με τα παιδιά και σχολιάσαμε τον καιρό όλα συμφώνησαν ότι έχει πολύ αέρα. Τα ρωτήσαμε πώς το καταλαβαίνουν αυτό και φυσικά μας είπαν «Να κυρία τα δέντρα κουνιούνται», «Τα φύλλα κουνιούνται», «Εμένα μία ημέρα με πολύ αέρα μου έπαιρνε τα μαλλιά». Ξεκινήσαμε λοιπόν τη συζήτησή μας και είπαμε τι μπορεί να κάνει ο αέρας; Ποια είναι τα θετικά και ποια τα προβλήματα μπορεί να δημιουργήσει; Καταγράψαμε τις απόψεις τους και στη συνέχεια εμπλουτίσαμε τη συζήτησή μας δείχνοντας τις παρακάτω εικόνες.

 

5d6859062b07950b1d78c4af4e435b3697bcdf56 9241b74af4f000732fc0f4e234bf5b04782bd520 download

Ρωτήσαμε στη συνέχεια τα παιδιά πού υπάρχει αέρας; Και μας απάντησαν «Έξω» Και εδώ μέσα στην τάξη λοιπόν δεν υπάρχει; Φυσικό είναι βέβαια τα παιδιά νηπιακής ηλικίας όπως και πολύ μεγαλύτερα να συγχέουν τις έννοιες αέρας και άνεμος. Προβληματιστήκαμε αρκετά. Και αποφασίσαμε να κάνουμε  πειράματα και παιχνίδια μέσα και έξω από την τάξη και να βγάλουμε τα συμπεράσματά μας.

Κρεμάσαμε κορδέλες στο σκοινί που κρεμάμε τις εργασίες μας και ανοίξαμε το παράθυρο, η κουρτίνα,  οι κορδέλες αλλά και πολλές ζωγραφιές μας κουνιόνταν, στη συνέχεια κλείσαμε το παράθυρο και μετά από λίγη ώρα σταμάτησε η κίνησή τους. Ζητήσαμε στα παιδιά να τρέξουν γρήγορα μέσα στην τάξη και παρατηρήσαμε ότι οι κορδέλες κινούνταν χωρίς εμείς να τις έχουμε ακουμπήσει. Τα μαλλιά μας και αυτά «ανέμιζαν».

IMG 20230503 100909

Παίξαμε και παιχνίδια, φυσώντας τις κορδέλες.

IMG 20230503 100959

Πραγματοποιήσαμε και παιχνίδια με τις κορδέλες και έξω από την τάξη.

IMG 20230504 111814

 

Μαζέψαμε αέρα σε σακουλάκια.

IMG 20230510 114153 IMG 20230510 114114

Κάναμε φούσκες με τη βοήθεια του αέρα και παίξαμε με αυτές.

IMG 20230510 114615 IMG 20230510 114905 IMG 20230510 114326

Τι γίνεται λοιπόν; Προβληματιστήκαμε, συζητήσαμε στην παρεούλα και βγάλαμε τα συμπεράσματά μας.

Ο αέρας υπάρχει παντού! Δεν μπορούμε να τον πιάσουμε, τον καταλαβαίνουμε όταν όμως ανεμίζουν τα μαλλιά μας ή όταν νιώθουμε το αεράκι στο πρόσωπο ή στο σώμα μας, όταν κινούνται διάφορα αντικείμενα, κουρτίνα, κορδέλες, ζωγραφιές.

Ο αέρας υπάρχει παντού λοιπόν; Παντού στη γη, στο νερό, στο χώμα και στον ουρανό. Οι δύτες για να παραμείνουν στον βυθό παίρνουν τον αέρα μαζί τους σε ειδικές φιάλες όπως και οι αστροναύτες και οι πυροσβέστες όταν ξεσπά πυρκαγιά  από τον πολύ καπνό που δημιουργείται  και επειδή δεν υπάρχει οξυγόνο για να αναπνέουν.

f88efe40d7532842d807993b36b233c805568609   b19eaf52b55973cc694a6dc191d3363dc6759190 d1a838ea15e5bc2a32c3fba584f2364f8f83508a

Αέρας υπάρχει και μέσα στο νερό. Τα δελφίνια και οι φάλαινες αναπνέουν από τον αέρα της ατμόσφαιρας παραμένουν όμως κάτω από το νερό για μεγάλο χρονικό διάστημα ενώ τα ψάρια αναπνέουν με τα βράγχια τους τον αέρα που υπάρχει στο νερό.

pexels pixabay 64219    pexels francesco ungaro 2289409

Ο αέρας υπάρχει και στο χώμα πώς άλλωστε θα μπορούσαν να ζήσουν τόσοι μικροί οργανισμοί, όπως τα σκουλήκια και τα μυρμήγκια μέσα σε αυτό;

89d744aa7626419b6745bb13ff61276ca26f7e1c

Χρήσιμο υλικό και πληροφορίες αντλήσαμε από την παρακάτω ιστοσελίδα

https://www.georma.gr/?section=2052&language=el_GR&itemid1541=2138&detail1541=1

 

2ο εργαστήριο- Ας γνωρίσαμε τον Αίολο το Θεό των Ανέμων

Παρακολουθήσαμε το σύντομο βίντεο.

https://www.youtube.com/watch?v=drFjXM9iQ6w&ab_channel=Hristospapadimitriou

 

Δουλέψαμε τη γλώσσα και τα μαθηματικά με φύλλα εργασίας.

IMG 20230509 082410 IMG 20230509 083455

Αντλήσαμε ιδέες και φύλλα εργασίας από τον ιστότοπο

http://natalinaeton5.blogspot.com/2015/11/blog-post_15.html

3ο εργαστήριο – Ας παίξουμε με τον αέρα

Προσπαθήσαμε να  σπρώξουμε το βαμβάκι με τη βοήθεια του αέρα φυσώντας μέσα από ένα καλαμάκι

IMG 20230503 101901

Φουσκώσαμε μπαλόνια, ακούσαμε τι ήχο κάνουν όταν βγαίνει ο αέρας από μέσα και τέλος παίξαμε με αυτά.

IMG 20230503 124528

Μεταμορφώσαμε το μπαλόνι σε ρουκέτα! Πώς; Κολήσαμε σ’ ένα μπαλόνι ένα καλαμάκι με χαρτοταινία. Περάσαμε μέσα από το καλαμάκι ένα σκοινί και το δέσαμε σε δύο καρεκλάκια. Αφήσαμε το μπαλόνι να εκτοξευτεί! Τι βοηθάει το μπαλόνι μας να εκτοξευτεί; Τα παιδιά απόλαυσαν πάρα πολύ το παιχνίδι μας αυτό!

IMG 20230505 122113 IMG 20230505 122034

Τέλος διαβάσαμε το ποίημα της Ντίνας Νικολάου τα παιχνίδια του αέρα και κάναμε τη δική μας ζωγραφική σύνθεση.



Λήψη αρχείου

IMG 20230509 103557

 

4ο εργαστήριο- Ας πειραματιστούμε με τον αέρα

 

1ο πείραμα

Βυθίσαμε γυάλινο μπαλόνι σε μπολ με νερό. Τι παρατηρούμε;

 

Φυσήξαμε με καλαμάκια μέσα σε μπολ με νερό

IMG 20230504 121410    IMG 20230504 121427

Φουσκώσαμε μπαλόνι πραγματοποιώντας το πείραμα με τη σόδα και το ξύδι.

IMG 20230502 110049 IMG 20230502 110105IMG 20230502 110711       IMG 20230502 110714

 

Φουσκώσαμε μπαλόνι βάζοντας γυάλινο μπουκάλι στο ζεστό νερό.

Ζωγραφίσαμε ποιο πείραμα μας έκανε περισσότερο εντύπωση.

IMG 20230504 124549 IMG 20230504 124514IMG 20230504 124520 1

 

5ο εργαστήριο- Ώρα για λίγη τέχνη!!

Αναρωτιόμαστε αν μπορούμε να βρούμε πίνακες ζωγραφικής με τον άνεμο .

Η αναζήτηση στο διαδίκτυο ξεκινά και όσοι πίνακες ζωγραφικής αρέσουν στα παιδιά τους αποθηκεύουμε και τους εκτυπώνουμε. Τα παιδιά βλέπουν στο διαδίκτυο πολλούς πίνακες ζωγραφικής για τον αέρα.

Αφού έχουμε εκτυπώσει τους πίνακες μαζευόμαστε στην παρεούλα και το κάθε παιδί διαλέγει ένα πίνακα που του αρέσει πιο πολύ και μας τον παρουσιάζει. Τα νήπια παρατηρούν και  περιγράφουν.

IMG 20230508 121901   IMG 20230508 122426

Τους κάνουμε ενδεικτικές ερωτήσεις;

Ποια χρώματα χρησιμοποίησε ο κάθε ζωγράφος ;

Ποιο χρώμα επικρατεί/βλέπεις πιο πολύ στον πίνακα;

Τι κάνει ο άνεμος στον πίνακα;

Θα ήθελες να έχεις αυτό τον πίνακα στο σπίτι σου; Γιατί;

Τι συναισθήματα σου προκαλεί; Πώς νιώθεις όταν τον κοιτάς;

Γινόμαστε και εμείς μικροί ζωγράφοι και ζωγραφίζουμε με τη βοήθεια του αέρα με καλαμάκι.

IMG 20230505 123707 IMG 20230505 123802 IMG 20230505 123842  IMG 20230509 092050

 

6 εργαστήριο- Όργανα μέτρησης του αέρα και άλλες κατασκευές

Συζητήσαμε με τα παιδιά για κάποια όργανα μέτρησης του αέρα και για τη χρήση της πυξίδας.IMG 20230509 131940

Δουλέψαμε το φύλλο εργασίας σημειώνοντας τη φορά του αέρα.

Φορά του αέρα

Φτιάξαμε ανεμόμυλο

IMG 20230503 125524

Φτιάξαμε βεντάλια

IMG 20230508 124946

Τέλος μάθαμε και κάποιες

Παροιμίες του Αέρα

Αν δε φυσήξει άνεμος κλαράκι δε σαλεύει.

Άνεμος που δε βλάπτει, άσ’ τον να φυσά.

Και λύσαμε αινίγματα

Τρέμει σε κάθε φύσημα του αέρα κι όμως βαστάει τα πιο βαριά φορτία. Τι είναι ; (η θάλασσα)

Γυρίζω, γυρίζω όταν φυσάει, σαν το καράβι ο αέρας με πάει. Τι είναι ; (ο ανεμόμυλος)

Δίχως πόδια κι όμως τρέχει, δίχως χέρια και παλεύει. Όπου ύψωμα εκεί τρέχει, για να ανεβεί. Τι είναι ;(Ο αέρας)

Ποιος σε χτυπάει στο πρόσωπο αλλά δεν μπορείς να τον δεις; Τι είναι ; (Ο αέρας)

7ο εργαστήριο

Έγινε διδακτική αξιοποίηση του παραμύθιου της Γαλάτειας Γρηγοριάδου “Ο αγέρας παίζει φλογέρα” και στη συνέχεια δουλέψουμε το φύλλο εργασίας

IMG 20230504 102248 1

Ακούσαμε τρία τραγούδια με τον αέρα

Γεια σου χαρά σου Βενετιά (Φύσα αεράκι)

https://www.youtube.com/watch?v=ypEOvhN8p2s&ab_channel=SmileLikeYouMeanIt88

Του μικρού βοριά

https://www.youtube.com/watch?v=S7LuDXHlpLM&ab_channel=nikolakias

Ήτανε αέρας

https://www.youtube.com/watch?v=zIGWzTZPkeE&ab_channel=CotsidimosProduction

και ψηφίσαμε το αγαπημένο μας.

IMG 20230509 130554

Δουλέψαμε και διαδραστικά φύλλα εργασίας για εμπέδωση.

https://wordwall.net/el/resource/7296345/%CF%83%CF%87%CE%B7%CE%BC%CE%B1%CF%84%CE%B9%CF%83%CE%B5-%CF%83%CF%85%CE%BD%CE%B8%CE%B5%CF%84%CE%B5%CF%83-%CE%BB%CE%B5%CE%BE%CE%B5%CE%B9%CF%83-%CE%BC%CE%B5-%CF%84%CE%BF-%CE%B1%CE%B5%CF%81%CE%B1%CF%83

https://www.liveworksheets.com/tk1508480pa

https://www.liveworksheets.com/worksheets/el/%CE%93%CE%BB%CF%8E%CF%83%CF%83%CE%B1/%CE%93%CE%BB%CF%8E%CF%83%CF%83%CE%B1/%CE%91%CE%B5%CF%81%CE%B1_vh2534277lf

https://www.liveworksheets.com/tt1847607io

 

 

Αναβίωση του εθίμου τα Κάλαντα του Λαζάρου

Οι μαθητές του Δημοτικού Σχολείου και του Νηπιαγωγείου Κανδήλας τραγούδησαν τα κάλαντα του Λαζάρου την Παρασκευή, 7 Απριλίου 2023 στους κατοίκους της κοινότητας Κανδήλας.

IMG a250360326e3eb6b8621e419cedd0e07 V

Πολλοί κάτοικοι και ιδιοκτήτες των καταστημάτων της κοινότητας εκτός από τα κεράσματα και τις λιχουδιές που μας πρόσφεραν από καρδιάς,  επέμειναν να ρίξουν στο καλαθάκι με τα λουλούδια και κάποια χρηματική συνεισφορά. Το ποσό που συγκεντρώθηκε αποφασίσαμε με τα παιδιά να το διαθέσουμε στην αγορά βιβλίων  για τις βιβλιοθήκες του Δημοτικού Σχολείου και του Νηπιαγωγείου Κανδήλας.

Σας παρουσιάζουμε τα βιβλία που αγοράστηκαν μέσω της ευγενικής δωρεάς των κατοίκων της Κοινότητας. Τους ευχαριστούμε θερμά για την προσφορά τους και την αγάπη με την οποία μας αγκάλιασαν!

 

20230512 074625