25 ΜΑΡΤΙΟΥ 1821

Θα σας πω μια ιστορία αληθινή, που έγινε πριν πολλά χρόνια. Κάποτε η Ελλάδα μας ήταν σκλαβωμένη στους Τούρκους . Αυτό σημαίνει ότι οι Έλληνες δεν ήταν ελεύθεροι. Οι Τούρκοι δεν τους άφηναν να ζουν όπως ήθελαν, τους έπαιρναν τα ζώα, τα χωράφια και τα χρήματά τους. Το χειρότερο ήταν ότι τους έκλεβαν τα παιδιά τους για να τα κάνουν Τούρκους στρατιώτες τους Γενίτσαρους. Ο Σουλτάνος ο αρχηγός των τούρκων,  απαγόρευε στους Έλληνες να μαθαίνουν ελληνικά γράμματα και την ένδοξη ιστορία των προγόνων τους. 

Έχει γραφτεί ότι τα Ελληνόπουλα, το βράδυ με το φως του φεγγαριού πήγαιναν στο κρυφό σχολειό όπου μάθαιναν γράμματα, την ελληνική ιστορία, ελληνικά τραγούδια, και παραδοσιακούς χορούς.

Τα παιδιά αργά το βράδυ, κρατώντας πολλές φορές φαναράκια, τραγουδούσαν το Φεγγαράκι μου λαμπρό, και πήγαιναν την εκκλησιά όπου τους περίμενε ο δάσκαλος. Ο δάσκαλος συνήθως ήταν ο παπάς ή κάποιος μεγαλύτερος μαθητής.

Ακούσαμε το τραγούδι και το τραγουδήσαμε και εμείς!!!

Τα παιδιά με μεγάλη προσοχή άκουγαν τον δάσκαλο τους και μάθαιναν για την ιστορία των προγόνων τους, μάθαιναν τραγούδια και χορούς και πολλά άλλα πράγματα.

Κάποιοι Έλληνες δεν άντεχαν και γι’ αυτό έφευγαν στα βουνά. Εκεί πάνω γυμνάζονταν στο τρέξιμο, στο πήδημα, και στα όπλα. Μετά κατέβαιναν και πολεμούσαν. Έκλεβαν τους πλούσιους τούρκους και βοηθούσαν τους φτωχούς Έλληνες. Ήταν τα γνωστά κλεφτόπουλα.

Ας ακούσουμε το τραγούδι:

Πέρασαν 400 χρόνια σκλαβιάς. Το 1821 οι Έλληνες αποφάσισαν να κάνουν Επανάσταση για να ελευθερώσουν την πατρίδα τους την Ελλάδα. Δεν άντεχαν άλλο τη σκλαβιά.

Φώναζαν “Ελευθερία ή Θάνατος”

Λίγο πριν γράφτηκε ο Θούριος του Ρήγα Φεραίου: 

Οι Έλληνες πολέμησαν πολύ γενναία για την Ελευθερία της πατρίδας μας. Θυσιάστηκαν γι’ αυτό τους φωνάζουμε ΗΡΩΕΣ . Άς γνωρίσουμε μερικούς: 

Είδαμε αγωνιστές του 1821. Παρατηρήσαμε τι φορούσαν , πως ήταν τα μαλλιά τους και επιλέξαμε να φτιάξουμε ένα τσολιαδάκι με χαρτί κουζίνας.

Η μικρή Μαρία  έφτιαξε αυτόν τον υπέροχο τσολιά!!!

Ο μικρός Γιώργος έβαλε και χρυσόσκονη!!!

Ο μικρός Νικόλας χρωματίζει το μουστάκι του τσολιά…

Αυτός ο τσολιάς είναι του μικρού Ορέστη!!!

Ούπς και ο τσολιάς της μικρής Ευαγγελίας!!!

Ο τσολιάς του μικρού Παύλου!!!

Ο τσολιάς της μικρής Μυρτώς!!!

Ο τσολιάς της μικρής Έφης!!!

Τσολιαδάκια πανέμορφα και μοναδικά!!!

Στη συνέχεια ακούγοντας  το τραγούδι ” Να τανε το 21″ αποτυπώσαμε στο χαρτί ότι μας έκανε πολύ εντύπωση…Μας άρεσε τόσο πολύ που το ακούσαμε τρεις φορές!!!

Εδώ ο Παύλος έχει ζωγραφίσει έναν καβαλάρη, ένα κάστρο με τη σημαία, αριστερά λέει ελευθερία ή θάνατος και κάτω τη μάχη με τους Τούρκους. Οι Έλληνες είναι μέσα στον πύργο και οι Τούρκοι έξω…