ΚΑΘΑΡΗ ΔΕΥΤΕΡΑ ΚΑΙ ΚΥΡΑ ΣΑΡΑΚΟΣΤΗ( ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΤΗΛΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΕΞ ΑΠΟΣΤΑΣΕΩΣ)

Γιατί την Δευτέρα αυτή την λέμε Καθαρή;

Παρακολουθήσαμε το βίντεο που βρήκαμε στο διαδίκτυο…

Ονομάστηκε έτσι γιατί οι Χριστιανοί “καθαρίζονταν” πνευματικά και σωματικά…

Προήλθε από τη συνήθεια που είχαν οι νοικοκυρές το πρωί της ημέρας αυτής, να πλένουν με ζεστό νερό και στάχτη όλα τα μαγειρικά σκεύη, ως “ημέρα κάθαρσης”. Στη συνέχεια τα κρεμούσαν στη θέση τους όπου και παρέμεναν μέχρι τη λήξη της νηστείας.. Την ημέρα αυτή ξεκινάει η Σαρακοστή.

Τι είναι η Σαρακοστή;

Papaparisis' blog: Η Καθαρή Δευτέρα και η Σαρακοστή μέσα από εικόνες...

Σαρακοστή είναι μια χρονική περίοδος που έχει καθοριστεί από την Εκκλησία σαν περίοδος νηστείας. Λέγεται αλλιώς και Τεσσαρακοστή ή Μεγάλη Σαρακοστή και είναι η νηστεία που κάνουμε πριν από το Πάσχα. Η νηστεία διαρκεί για 40 μέρες, όσες ήταν και οι μέρες νηστείας του Χριστού στην έρημο. 

Στη νηστεία της Σαρακοστής γνωρίσαμε  τα νηστίσιμα φαγητά και μάθαμε ποια απαγορεύονται  όπως:

το κρέας, ψάρι, γαλακτοκομικά, λάδι και κρασί. Μόνο τα Σάββατα και τις Κυριακές επιτρέπονται το λάδι και το κρασί, εκτός φυσικά από το Μεγάλο Σάββατο. Στις 25 Μαρτίου και την Κυριακή των Βαΐων όσοι νηστεύουν τρώνε ψάρι. Επιτρέπονται όσπρια, φρούτα και λαχανικά.

Επειδή εμείς είμαστε μικρά παιδάκια και πρέπει να μεγαλώσουμε  τρώμε ότι μας λέει η μαμά. Αλλά και πιο σημαντικό είναι να κόψουμε κάποιες συνήθειες που έχουμε όπως να μην χτυπάμε τα αδέρφια μας, να μην λέμε ψέματα στους γονείς μας, να μην τσακωνόμαστε με τους φίλους μας, να μην βρίζουμε και να είμαστε ευγενικοί…

Έτσι γνωρίσαμε την Κυρά Σαρακοστή που ήταν το ημερολόγιο, για να μετρούν τις εβδομάδες από την Καθαρά Δευτέρα μέχρι και την Κυριακή του Πάσχα…

Γιατί η Κυρά Σαρακοστή έχει επτά πόδια;

Γιατί οι εβδομάδες από την Καθαρά Δευτέρα μέχρι την Κυριακή του Πάσχα είναι 7. Δηλαδή έχει 7 πόδια, ένα για κάθε εβδομάδα της Σαρακοστής.

  Πως έφτιαχναν την Κυρά Σαρακοστή;

Και τώρα ας φτιάξουμε μία Σαρακοστή για να μετράμε κι εμείς τις εβδομάδες μέχρι την Κυριακή του Πάσχα.

Κάποιοι τι  φτιάξαμε  μαζί με τη μαμά μας από ζυμάρι και την ψήσαμε  και κάποιοι τι ζωγραφίσαμε!!!

ΚΑΛΗ ΣΑΡΑΚΟΣΤΗ ΣΕ ΟΛΟΥΣ!!!