Εργαστήρια Δεξιοτήτων

Θεματικός Κύκλος: Ενδιαφέρομαι και Ενεργώ

Τίτλος Προγράμματος: “Η οικογένεια δεν έχει αριθμητική, είναι απλώς μοναδική”

εξώφυλλο οικογένεια

Το πρώτο εργαστήριο δεξιοτήτων για την φετινή σχολική χρονιά αφορά στην οικογένεια και εντάσσεται στον Θεματικό Κύκλο «Ενδιαφέρομαι και Ενεργώ».

Εργαστήριο 1ο

Διαβάσαμε το παραμύθι «Σημασία έχει η αγάπη», της Ζίκας Μεταξά. Στο παραμύθι αυτό περιγράφονται διαφορετικά είδη οικογένειας. Υπάρχουν οικογένειες με μαμά, μπαμπά και ένα, δύο ή τρία παιδάκια, οικογένειες με μόνο μπαμπά ή μαμά και παιδάκια, οικογένειες, όπου οι γονείς έχουν επιλέξει να ζουν χωριστά, οικογένειες, όπου τα παιδιά έχουν υιοθετηθεί κλπ. Σημασία όμως τελικά έχει η ΑΓΑΠΗ.

37866b88 619a 4512 982a 4c2e6d807c5b

Τα παιδιά μίλησαν για την δική τους οικογένεια και την ζωγράφισαν.

ζωγραφίζω την οικογένειά μου 1 ζωγραφίζω την οικογένειά μου 2

Εργαστήριο 2ο

Μιλήσαμε για τα μέλη από τα οποία αποτελείται η οικογένειά μας και φτιάξαμε έναν πίνακα διπλής εισόδου, όπου μετρήσαμε και κάναμε συγκρίσεις. Διαπιστώσαμε ότι στην τάξη μας οι οικογένειες των περισσότερων παιδιών αποτελούνται από 4 μέλη.

πίνακας διπλής εισόδου

398230010 233302183104319 5545615156481432647 n

Τα παιδιά είχαν εργασία για το σπίτι!! Τους δώσαμε χρωματιστά Α4 ανάλογα με τα μέλη που έχει ο καθένας στην οικογένειά του και τους ζητήσαμε κάθε μέλος της οικογένειας να σχεδιάσει την παλάμη του, να την κόψει και να μας επιστρέψουν όλες τις παλάμες στο σχολείο. Τα παιδιά έφεραν τις παλάμες στο σχολείο. Αρχικά, βάλαμε σε σειρά τις παλάμες ξεκινώντας από την μεγαλύτερη και καταλήγοντας στην μικρότερη. Ο μπαμπάς έχει την μεγαλύτερη παλάμη σε κάθε οικογένεια.

συγκρίσεις παλάμες οικογένεια

Στη συνέχεια, κολλήσαμε τις παλάμες μέσα σε μια μεγάλη καρδιά που είχαν κόψει τα παιδιά, και τα παιδιά τις στόλισαν.

367221150 1859726291143710 7306647950855715880 n

Εργαστήριο 3ο

Τα παιδιά παρακολούθησαν παράσταση στο κουκλοθέατρο, όπου ο Ζουζούνης, ένα αγοράκι, είπε στα παιδιά ότι είναι σημαντικό μέσα σε μια οικογένεια να υπάρχει συνεργασία και όλοι να βοηθούν, όπως μπορούν και να μην κάνει μόνο ένας όλες τις δουλειές.

κουκλοθέατρο οικογένεια

Τα παιδιά είπαν και τα ίδια πώς βοηθούν στο σπίτι και στη συνέχεια έκαναν και σχετικό φύλλο εργασίας.

Εργαστήριο 4ο

Διαβάσαμε το παραμύθι «Πες μου ποιον αγαπάς» του Waddell Martin, όπου η γατούλα παίζοντας ένα παιχνίδι με την μαμά της έλεγε για ποιο λόγο αγαπάει όλα τα μέλη της οικογένειάς της (παππού, γιαγιά, αδελφό κλπ) περιγράφοντας τι της αρέσει να κάνει με τον καθένα.

Στη συνέχεια, ζητήσαμε από τα παιδιά να σκεφτούν κι εκείνα τι τους αρέσει να κάνουν με την οικογένειά τους και να το αναπαραστήσουν με παντομίμα κι εμείς να μαντέψουμε. Σε άλλον αρέσει να πηγαίνει βόλτα με την οικογένειά του το σκυλάκι τους, σε άλλους να τρώνε μαζί, άλλος να πηγαίνει στη θάλασσα, να παίζουν σκοινάκι με τη μαμά και την αδελφή, να παίζουν επιτραπέζιο ή να κάνουν και τα βατραχάκια…

τι μου αρέσει να κάνω με την οικογένειά μου παντομίμα

Έπειτα ζωγράφισαν…

τι μου αρέσει να κάνω με την οικογένειά μου 1 τι μου αρέσει να κάνω με την οικογένειά μου 2

Εργαστήριο 5ο

Διαβάσαμε το ψηφιακό παραμύθι «Η μονα-δική μου οικογένεια», όπου ο Έλφι ο Ουρανοκατέβατος της Ι. Μανάφη έχασε το αστροποδήλατό του και στην προσπάθειά του να το βρει συνάντησε διάφορα ζωάκια, τα οποία μαζί με τις οικογένειές τους, τον βοήθησαν να βρει το αστροποδήλατό του. Στο τέλος, κάθε οικογένεια ζώων του έκανε ένα δώρο: όμορφες λέξεις που καλό είναι να υπάρχουν σε κάθε οικογένεια: ΑΠΟΔΟΧΗ, ΑΓΑΠΗ, ΖΕΣΤΑΣΙΑ, ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ, ΣΤΟΡΓΗ, ΔΥΝΑΜΗ.

Συζητήσαμε κι εμείς τι θέλουμε να έχουμε στις δικές μας οικογένειες. Τα παιδιά έδωσαν τις απαντήσεις τους.

Στη συνέχεια, ζωγράφισαν την οικογένειά τους μέσα σε ένα σπιτάκι και έξω στις πόρτες έγραψαν όμορφες λέξεις που θέλουν να υπάρχουν στην οικογένειά τους.

οικογένεια σπίτι 1 οικογένεια σπίτι 2 οικογένεια σπίτι 3 οικογένεια σπίτι 4 οικογένεια σπίτι 5

How’s the weather?/ Καιρός

Hello everybody!

Για να ολοκληρώσουμε την θεματική του φθινοπώρου αφιερώσαμε μερικά μαθήματα στον καιρό. Βασικοί μαθησιακοί στόχοι ήταν τα παιδιά να εξοικειωθούν με το βασικό λεξιλόγιο που αφορά τις καιρικές συνθήκες (sunny, cloudy, rainy, snowy, windy) και μέσω σχετικού τραγουδιού και παιχνιδιών να αναγνωρίζουν τα καιρικά φαινόμενα, να μπορούν να τα ονοματίζουν στα αγγλικά και να αναπαράγουν σχετικό διάλογο (How’s the weather like today?, Let’s look outside, It’s sunny, Ιs it sunny?, It’s cloudy, Is it cloudy?, It’s rainy, Is it rainy?, It’s snowy, Is it snowy?, It’s windy, Is it windy? κτλ). Επιπλέον στόχος ήταν να ενταχθεί ο καιρός  στην καθημερινή ρουτίνα του μαθήματος των αγγλικών καθώς αποτελεί λεξιλόγιο υψηλής συχνότητας.

Αρχικά, τα παιδιά παρακολούθησαν το βίντεο/ τραγούδι “How’s the weather?” από το Super Simple songs και στην συνέχεια κλήθηκαν να το αναπαράγουν μιμούμενοι/ες τις κινήσεις.

Μετά την πρώτη μας επαφή με το λεξιλόγιο αυτής της ενότητας, σειρά είχε παρουσίαση του μέσω flashcards με τη χρήση της ίδιας μελωδίας που υπάρχει και στο παραπάνω βίντεο. Στόχος ήταν τα παιδιά να αντιστοιχήσουν σε κάθε καιρικό φαινόμενο μια κίνηση και έναν συγκεκριμένο τρόπο εκφοράς των λέξεων ώστε να διευκολυνθεί τόσο η κατανόηση όσο και η απομνημόνευση του λεξιλογίου.

 

collage tpr

Αφού τα παιδιά, λοιπόν,  τραγούδησαν και σωματοποίησαν τις λέξεις ήρθε η ώρα του παιχνιδιού. Μέσα από την μαγική σακούλα βγήκε ένα memory game. Οι κάρτες τοποθετήθηκαν ανάποδα και ένα ένα τα παιδιά άνοιγε μια κάρτα, έλεγε το καιρικό φαινόμενο που απεικόνιζε και έψαχνε το ζευγάρι της. Κάθε φορά που τα παιδιά έβρισκαν ένα ζευγάρι κέρδιζαν και τις κάρτες.

collage memory

Παίξαμε και το παρακάτω παιχνίδι παρατηρητικότητας, όπου τα παιδιά έβλεπαν να περνά ένα καιρικό φαινόμενο στην οθόνη του υπολογιστή πολύ γρήγορα και έπρεπε να προλάβουν να το πουν για να πάρουν πόντο.

Επιπλέον, με αφορμή τον καιρό διαβάστηκε το παραμύθι “My inside weather” της Jen Thorpe και τα παιδιά αναγνώρισαν τα καιρικά φαινόμενα. Μίλησαν, επίσης, για το αν υπάρχει καιρός μέσα μας, τι καιρό έχει ο/η καθένας/μία και αν είναι πειράζει που αλλάζει ο καιρός μας. collage tprdf

Τέλος, τα παιδιά πειραματίστηκαν με τα διαφορετικά καιρικά φαινόμενα. Έγιναν επιστήμονες και έφεραν την συννεφιά, την βροχή και το χιόνι στην τάξη τους. Μπορείτε να δείτε το πείραμα που κάναμε σε αυτόν τον σύνδεσμο  https://www.youtube.com/watch?v=x4GePPTUAjI .collage tprdf 1

400621528 853597182912135 8496284294338454599 n 1 1

Φθινόπωρο/ Autumn Leaves

Hello everyone!

Λίγο πριν αποχαιρετίσουμε μια και καλή το φθινόπωρο, τα φύλλα του φθινοπώρου ήρθαν στην τάξη των αγγλικών! Στόχος αυτής της θεματικής ήταν τα παιδιά να εξοικειωθούν με το βασικό λεξιλόγιο του φθινοπώρου, να μάθουν να αναγνωρίζουν τα χρώματα των φθινοπωρινών φύλλων (red, orange, yellow, brown), να διακρίνουν τα φύλλα με βάση το μέγεθος τους  (small or big) και να διερευνούν τις σχέσεις ανάμεσα σε αριθμούς και σύνολα.

Αρχικά τα παιδιά μίλησαν για το φθινόπωρο και ανέφεραν από μόνα τους τα φύλλα των δέντρων που πέφτουν στο χώμα. Με αφορμή τη δική τους διαπίστωση παίξαμε ένα finger play, σαν warm up δραστηριότητα (“10 Little Leaves”), όπου τα χέρια μας έγιναν δέντρα και τα δάκτυλα μας φύλλα που έπεφταν μετρώντας τα.

collage φινγερ

Στην συνέχεια, η τσάντα των εκπλήξεων αποκάλυψε το παιχνίδι του φθινοπώρου που δεν ήταν άλλο από φύλλα διαφορετικών χρωμάτων και μεγεθών. Σε κάθε αποκάλυψη φύλλου η δασκάλα ρώταγε “What colour is it?” και τα παιδιά  απαντούσαν με το αντίστοιχο χρώμα. Στο τέλος η τάξη μας γέμισε με φύλλα, τα οποία μας βοήθησαν να παίξουμε μουσικοκινητικά παιχνίδια! Τα παιδιά χόρευαν γύρω από τον σωρό των φύλλων και όταν η μουσική σταματούσε έπαιρναν ένα φύλλο με το χρώμα που φώναζε η δασκάλα. Όποιος/α δεν προλάβαινε έχανε και έβγαινε από το παιχνίδι. Σκοπός ήταν να μείνει μια μόνο ομάδα παιδιών στο τέλος.

 

collagebig

Το παιχνίδι όμως άλλαξε γρήγορα. Εμφανίστηκε το βιβλίο των εξερευνητών που ήταν άδειο! Τα φύλλα κρύφτηκαν στην τάξη και τα παιδιά χωρίστηκαν σε ομάδες εξερευνητών. Κάθε ομάδα είχε δέκα δευτερόλεπτα να βρει τα φύλλα. Κάθε παιδί αναγνώριζε το μέγεθος του φύλλου που βρήκε (small/ big) και το τοποθετούσε στη σωστή θέση στο βιβλίο. Στο τέλος όλες οι ομάδες μαζί μέτρησαν πόσα μεγάλα και πόσα μικρά φύλλα βρήκαν.

collagebig

Παρακολουθήσαμε, επίσης, το παρακάτω βίντεο και μιμηθήκαμε τις κινήσεις χρησιμοποιώντας τα φύλλα μας. Τα φύλλα έπεσαν από τα δέντρα, τα πήρε ο αέρας, πατήθηκαν από τα παιδιά, μαζεύτηκαν σε σωρό και στο τέλος εξαφανίστηκαν!

Δεν θα μπορούσε όμως να λείπει η ζωγραφική. Με αφορμή την θεματική μας, παρουσιάστηκε στα παιδιά ο γνωστός πίνακας “Concentric Circles” του Kandinsky και, αφού μετρήσαμε τους κύκλους και είπαμε τα χρώματα τους, δημιουργήσαμε τα δικά μας φθινοπωρινά δέντρα!collage draw

Εμπνευσμένοι/ες, λοιπόν, από τον Kandinsky φτιάξαμε φύλλα στα χρώματα που είχαμε μάθει και σε σχήμα ομόκεντρων κύκλων! Το αποτέλεσμα στόλισε την τάξη μας!

370354332 197547750062222 781514063070367374 n

Στολισμός Χριστουγεννιάτικου Δέντρου

Σήμερα ήταν μέρα χαράς καθώς στολίσαμε το Χριστουγεννιάτικο Δέντρο μας εν όψει Χριστουγέννων!!! Μαζευτήκαμε παιδιά και εκπαιδευτικοί και των δύο τμημάτων του σχολείου μας και με τη συνοδεία μουσικής ξεκινήσαμε!!!

στολισμός δέντρου 1 στολισμός δέντρου 2 στολισμός δέντρου 3

370211643 1053574699325166 2530201221567496400 n

Και έτοιμο το δέντρο μας!!!

400077928 1149898676394463 1193863625006553108 n

IMG cc9c7349ec5e6fb76de97da8eef17bc9 V

Και φυσικά βγάλαμε και μια αναμνηστική φωτογραφία το κάθε τμήμα!!

377153132 306384468986992 2042274966380418475 n Αντιγραφή IMG 20231120 123735 Αντιγραφή

ΚΑΙ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ!!!!

Η Επέτειος του Πολυτεχνείου

democracy

Ξεκινήσαμε την Θεματική μας για την Επέτειο του Πολυτεχνείου διαβάζοντας την «Ντενεκεδούπολη» της Ευγενίας Φακίνου, όπου πολλά ντενεκεδάκια, τα οποία γνωρίστηκαν σε έναν κάδο σκουπιδιών, αποφάσισαν να φτιάξουν μια δική τους πολιτεία και να ζήσουν εκεί ήσυχα και ειρηνικά. Όλα όμως άλλαξαν όταν ένας μεγάλος ντενεκές του λαδιού, ο Λαδένιος, έφτασε απρόσκλητος στην πόλη τους και ήθελε να γίνει ο αρχηγός τους χωρίς να ρωτήσει κανέναν. Φυσικά αυτό δεν άρεσε στα ντενεκεδάκια και αποφάσισαν να τον διώξουν.

387326949 740356124815706 2507783723344167176 n

Τα παιδιά ζωγράφισαν ότι τους άρεσε από την ιστορία.

ντενεκεδούπολη ζωγραφιές 1 ντενεκεδούπολη ζωγραφιές 2

Ακούσαμε και τραγουδήσαμε τα τραγούδια της Ντενεκεδούπολης.

Διαβάσαμε το παραμύθι της Αρμενιάκου Κωνσταντίνας «Η κυρά Δημοκρατία», όπου και μιλήσαμε για την Δημοκρατία και τη Δικτατορία. Γιατί δεν άρεσε στους ανθρώπους η Δικτατορία; Δεν την είχαν εκλέξει και επέβαλε πολλές απαγορεύσεις.

αρχείο λήψης 2

Μιλήσαμε για την περίοδο της Δικτατορίας στην Ελλάδα. Μιλήσαμε για τον αγώνα των φοιτητών στο Πολυτεχνείο για να διώξουν τη Δικτατορία και είδαμε σχετικά βίντεο και φωτογραφίες.

Τα παιδιά ζωγράφισαν τους φοιτητές που διαδήλωσαν στο Πολυτεχνείο.

φοιτητές πολυτεχνείο 1 φοιτητές πολυτεχνείο 2

Συζητήσαμε για τη Δημοκρατία και τη Δικτατορία. Στην Δημοκρατία κάνουμε ότι θέλουμε; Υπάρχουν κανόνες στη Δημοκρατία; Αναφέραμε ότι στη Δημοκρατία είμαστε ελεύθεροι να κάνουμε ότι θέλουμε, χωρίς όμως να ενοχλούμε κάποιον άλλον. Και η Δημοκρατία έχει κανόνες και νόμους, που οφείλουμε να σεβόμαστε. Παρακολουθήσαμε και ένα μικρό animation video για τη Δημοκρατία.

Παίξαμε παιχνίδι σωματικής έκφρασης. Τα παιδιά στο άκουσμα μιας μελωδικής μουσικής τριγυρνούσαν στο χώρο. Όταν σταματούσε η μουσική, μαζευόντουσαν στην παρεούλα και η εκπαιδευτικός τους έλεγε μια φράση, που έπρεπε τα παιδιά να σκεφτούν αν ταιριάζει στη δημοκρατία ή τη δικτατορία (π.χ. «Απαγορεύεται να κυκλοφορείτε το βράδυ μετά τις 10.00», «Μπορείτε να λέτε ελεύθερα τη γνώμη σας αρκεί να μην μιλάτε άσχημα για κάποιον», «Δεν επιτρέπετε να μαζεύεστε πολλοί μαζί» κλπ). Αν η φράση που άκουγαν τα παιδιά ταίριαζε στη δημοκρατία, τότε ένωναν τις παλάμες τους και φώναζαν το σύνθημα «ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ, ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΕΙΜΑΣΤΕ ΠΑΝΤΑ ΠΙΟ ΔΥΝΑΤΟΙ». Αν η φράση που άκουγαν, ταίριαζε με τη δικτατορία, τότε έσκυβαν το κεφάλι δείχνοντας την αναγκαστική υπακοή τους.

παιχνίδι

Διαβάσαμε ένα ποίημα για τη Δημοκρατία και τα παιδιά ζωγράφισαν ότι τους έρχεται στο μυαλό όταν ακούν τη λέξη αυτή. Άλλος ζωγράφισε την Δημοκρατία σαν μια κοπέλα, άλλος παιδιά να συζητούν και να λένε τη γνώμη τους, άλλος την Ελλάδα.

δημοκρατία ποίημα δημοκρατία

Φτιάξαμε ατομική κατασκευή με το σύνθημα «Ζήτω η Δημοκρατία».

ζήτω η δημοκρατία 1 ζήτω η δημοκρατία 2

Ακούσαμε τραγούδια, όπως «Ένα το Χελιδόνι», «Ο δρόμος είχε τη δική του ιστορία», «Τα παιδιά ζωγραφίζουν στον τοίχο».

Τέλος, παίρνοντας έμπνευση από το τραγούδι «Τα παιδιά ζωγραφίζουν στον τοίχο», φτιάξαμε μια ομαδική εργασία και τα παιδιά έγραψαν συνθήματα για τη Δημοκρατία.

370008027 1077511949910089 3560960957568314406 n

Και για να γιορτάσουμε την επέτειο του Πολυτεχνείου, παίξαμε στα παιδιά κουκλοθέατρο την αγαπημένη τους Ντενεκεδούπολη!!

παράσταση

Στοματική Υγιεινή

Στιγμιότυπο οθόνης 2023 11 09 162645

Για να ολοκληρώσουμε την ατομική μας υγιεινή αποφασίσαμε να ασχοληθούμε με την στοματική υγιεινή!!! Αρχικά, παρουσιάστηκαν στα παιδιά δύο δοντάκια που το έσκασαν από τα στοματάκια δύο παιδιών: ένα Χαρούμενο Δοντάκι κι ένα Λυπημένο Δοντάκι! Το πρώτο δοντάκι ήταν χαρούμενο γιατί το παιδάκι στο στόμα του οποίου κατοικούσε φρόντιζε τα δόντια του, τα έπλενε κάθε βράδυ και δεν έτρωγε πολλά γλυκά. Αντίθετα, το άλλο δοντάκι κατοικούσε στο στόμα ενός παιδιού που και έτρωγε πολλά γλυκά αλλά και δεν έπλενε σχεδόν ποτέ τα δοντάκια του. Γι’ αυτό και ήταν λυπημένο και είχε μαυράκια και τρύπες.

1699447223227

Παρακολουθήσαμε βίντεο σχετικά με τη στοματική υγιεινή.

Στη συνέχεια, δοκιμάσαμε κι εμείς να καθαρίσουμε με μια οδοντόβουρτσα ένα στόμα, όπου στα δόντια είχαν μείνει υπολείμματα τροφής. Προσπαθήσαμε να μάθουμε να καθαρίζουμε καλά, μέσα-έξω, πάνω-κάτω.

καθαρισμός δοντιών

Διαβάσαμε παραμύθια:

  • «Σοκολάκης και Ζαχαρούλα Τρυποδόντη», της Άννας Ράσελμαν. Ποιοι κατοικούν ανάμεσα στα δόντια μας; Δύο πονηρά μικρόβια, ο Σοκολάκης και η Ζαχαρούλα. Και τι κάνουν εκεί; Καταστρώνουν τα καταστροφικά τους σχέδια…
  • «Αργύρης το ποντικάκι και η συμμορία της κυρίας Τερηδόνας», της Μαρίας Βελετά-Βασιλειάδου. Τι δικαιολογίες, σκαρφίζεται πάλι ο Αργύρης το ποντικάκι, όταν ακούει κάθε βράδυ τη μαμά του να του λέει πως πρέπει να βουρτσίσει τα δόντια του; Μέχρι που σκέφτηκε να κοιμάται πρωί, μήπως και γλιτώσει. . . Τι γίνεται όμως, όταν έρχεται στον ύπνο του η κυρία Τερηδόνα με τη συμμορία της κρατώντας τα φοβερά τους τρυπάνια;
  • Ιππόλυτος ο Ιπποπόταμος, της Σοφίας Ζαραμπούκα. Στον Ιππόλυτο λέει ο γιατρός να μην τρώει πολλά γλυκά και να πλένει τα δόντια του συχνά. Ωραία, το κατάλαβε, αλλά, αν του κόψει τα γλυκά, σας το λέω, μπορεί να φάει τον οδοντογιατρό! 

παραμύθια 1

Παίξαμε μουσικο-κινητικό παιχνίδι. Αυτή τη φορά γίναμε τερηδονάκια, που με τρυπάνια τους έμπαιναν σε μικρά στοματάκια και άνοιγαν τρύπες στα δοντάκια αν δεν ήταν καθαρά. Όταν όμως τα τερηδονάκια μύριζαν τη μυρωδιά της οδοντόκρεμας, τότε έφευγαν μακριά, κρατώντας τη μύτη τους από τη δυσάρεστη μυρωδιά της καθαριότητας.

τερηδονάκια παιχνίδι

Φτιάξαμε χαρούμενα και λευκά δοντάκια με το ποιηματάκι: «Τα δοντάκια μου βουρτσίζω να είναι πάντα καθαρά. Την τερηδόνα εγώ δεν θέλω να έχω συντροφιά. Οδοντόβουρτσα και οδοντόκρεμα φίλοι μου είναι καλοί, με τη βοήθειά τους έχω πάντα δόντια υγιή».

1699447223212

Παίξαμε παιχνίδι, όπου τα παιδιά έκαναν αγώνες ποιος θα βουρτσίσει πιο γρήγορα τα δόντια ενός μικρού παιδιού.

αγώνες βουρτσίζω δόντια

Τέλος, δώσαμε στα παιδιά ένα εβδομαδιαίο φύλλο βουρτσίσματος, όπου τα παιδιά θα καταγράφουν στο σπίτι αν πλένουν καθημερινά τα δόντια τους. Όσοι το φέρουν πίσω συμπληρωμένο, θα πάρουν βραβείο.

Διαφάνεια11 Αντιγραφή

(το φύλλο ανακτήθηκε από https://pythagoreionip.blogspot.com/2013/02/1.html?spref=pi)

βραβείο για δόντια 1

Υγιεινή Διατροφή

healthy food pyramid current version clipart 33726

Αφού μιλήσαμε για το σώμα μας, το σκελετό μας και τα βασικά όργανα του σώματός μας, περάσαμε στην υγιεινή διατροφή. Εξηγήσαμε πως η τροφή είναι σημαντική για τον άνθρωπο γιατί τον βοηθά να έχει ενέργεια. Το ταξίδι μας στην υγιεινή διατροφή ξεκίνησε με τις ομάδες των τροφών. Πώς χωρίζονται οι τροφές σε ομάδες; Ποιες τροφές περιλαμβάνει κάθε ομάδα; Είδαμε σχετικό εποπτικό υλικό.

Στη συνέχεια, εστιάσαμε στα φρούτα και στα λαχανικά; Ποια είναι φρούτα και ποια λαχανικά; Η γιαγιά από το κουκλοθέατρο μας παρουσίασε τα φρούτα που έχει στον πάγκο της λαϊκής της. Κάθε φρούτο μας μίλησε για τις ευεργετικές του ιδιότητες! 

Την επόμενη ημέρα μας μίλησε για τα λαχανικά που έχει στο περιβόλι της και για το πόσο ωφέλιμα είναι για τον οργανισμό μας!

φρούτα λαχανικά

Πόσο συχνά πρέπει να τρώμε τις διάφορες τροφές;; Την απάντηση μας δίνει η πυραμίδα της διατροφής. Στη βάση της πυραμίδας ως τη μέση περίπου βρίσκονται οι τροφές που πρέπει να τρώμε καθημερινά. Στη μέση της πυραμίδας βρίσκονται οι τροφές που μπορούμε να τρώμε μερικές φορές την εβδομάδα και στην κορυφή της πυραμίδας βρίσκονται οι τροφές που πρέπει να τρώμε 1-2 φορές το μήνα.

08eb93e4ea61293716404d0d4d9ab0cb

Παρακολουθήσαμε σχετικό βίντεο.

Φτιάξαμε σε ομαδική εργασία την δική μας πυραμίδα της διατροφής.

πυραμίδα διατροφής 1 πυραμίδα διατροφής 2

398353958 271063162595824 1638632500060281067 n

Παίξαμε παιχνίδι όπου τα παιδιά έγιναν ρομποτάκια. Όταν τα παιδιά-ρομποτάκια άκουγαν μια υγιεινή τροφή, τότε είχαν ενέργεια κι έκαναν γυμναστική. Όταν όμως άκουγαν μια ανθυγιεινή τροφή, τότε δεν είχαν ενέργεια, ένιωθαν κουρασμένα και δεν μπορούσαν να κινηθούν.

παιχνίδι ρομποτάκια

Τα παιδιά παρακολούθησαν στο κουκλοθέατρο τον Πόρκι το γουρουνάκι και τη Χιονούλα το λαγουδάκι να συζητούν για την υγιεινή διατροφή. Ο Πόρκι τρώει λαίμαργα και δεν τρέφεται καθόλου υγιεινά και η Χιονούλα με την βοήθεια των παιδιών προσπαθούν να τον συμβουλεύσουν πώς να τρέφεται υγιεινά.

κουκλοθέατρο

Παρακολουθήσαμε ένα βίντεο όπου δύο μικρά πλασματάκια μας έδωσαν συμβουλές για τα γεύματα της ημέρας. Τι μπορούμε να τρώμε για πρωινό, δεκατιανό, μεσημεριανό, απογευματινό και βραδινό;

Φτιάξαμε ένα υγιεινό γεύμα. Τα παιδιά επέλεξαν το γεύμα που ήθελαν (πρωινό ή μεσημεριανό) και κόλλησαν σε πιατάκι τις τροφές.

ένα υγιεινό πιάτο

Συζητήσαμε τι σημαίνουν οι φράσεις:

  • Ένα μήλο την ημέρα, τον γιατρό τον κάνει πέρα.
  • Έχει κι αλλού πορτοκαλιές που κάνουν πορτοκάλια.
  • Νηστική αρκούδα δεν χορεύει.

Και αφού «Ένα μήλο την ημέρα, τον γιατρό τον κάνει πέρα» φτιάξαμε φαγωμένα μηλαράκια!!!

396666123 330471342946443 858624986425611964 n

Διαβάσαμε παραμύθια:

  • «Των οσπρίων η γιορτή» του Γιώργη Μασσαβέτα, όπου τα όσπρια που βρίσκονταν στο ντουλάπι μιας κυρίας μαζεύτηκαν ένα βράδυ κι έκαναν μια τρελή γιορτή!
  • «Η Μου ενάντια στο χρόνο», όπου η αγελαδίτσα Μου υπενθύμισε στους ανθρώπους πόσο σημαντικό είναι να τρώνε ένα καλό πρωινό για να έχουν ενέργεια για την υπόλοιπη ημέρα και συζητήσαμε τι είναι καλό να τρώμε για πρωινό.
  • «Ο ωραίος Δαρείος», της Σοφίας Ζαραμπούκα, όπου Ο Δαρείος, ο γατούλης, μένει με το αφεντικό του τον Τίτο και τρέφεται πολύ υγιεινά και ισορροπημένα. Όμως θα προτιμούσε να ζει στο δρόμο σαν τα άλλα γατιά και να τρώει από τα σκουπίδια. Και μια μέρα που το αφεντικό του έφυγε για ταξίδι, το έσκασε από το σπίτι. Η ζωή στο δρόμο και η διατροφή όμως από σκουπίδια δεν ήταν όπως το περίμενε. Ο γατούλης πάχυνε και έχασε τις δυνάμεις του.

παραμύθια

Τι άλλο πρέπει να κάνουμε για να είμαστε υγιείς εκτός από το να ακολουθούμε μια υγιεινή διατροφή; Μιλήσαμε για την σημασία της σωματικής άσκησης και είδαμε σχετικό βίντεο με τα οφέλη της γυμναστικής για τον άνθρωπο.

Στη συνέχεια, κάναμε ασκήσεις μέσα στην τάξη αλλά και στο προαύλιο!!!

γυμναστική 1 γυμναστική 2

Επίσης… τι άλλο πρέπει να κάνουμε για να είμαστε υγιείς;; Να κάνουμε καθημερινά ένα μπανάκι. Διαβάσαμε το παραμύθι της Μαρίας Βελετά- Βασιλειάδου «Ο Αργύρης το ποντικάκι και η συμμορία της κυρίας Βρομίτσας», όπου ο Αργύρης καθημερινά έβρισκε διάφορες δικαιολογίες για να αποφύγει να κάνει μπάνιο. Τι θα γίνει όμως αν δεν κάνει μπάνιο για να είναι καθαρός; Η μαμά του λέει ότι θα τον επισκεφθεί η κυρία Βρομίτσα με την συμμορία της καθώς τους αρέσει να πηγαίνουν μόνο στα βρόμικα ποντικάκια.

Παίξαμε μουσικοκινητικό παιχνίδι. Τα παιδιά έγιναν τα μικρόβια που συνοδεύουν την κυρία Βρομίτσα. Στο άκουσμα μιας γρήγορης και παιχνιδιάρικης μουσικής τα μικρόβια επισκέπτονται τα βρόμικα παιδάκια και κάνουν τρέλες. Στο άκουσμα μιας πιο μελωδικής μουσικής, τα μικρόβια φεύγουν μακριά και κλείνουν τη μύτη τους γιατί δεν αντέχουν τη μυρωδιά-ευωδία της καθαριότητας!!!

μικρόβια παιχνίδι

Τα παιδιά ζωγράφισαν τα μικρόβια, όπως τα φαντάζονται.

μικρόβια 1 μικρόβια 2

Τέλος, δημιουργήσαμε το δικό μας βίντεο για την υγιεινή διατροφή!!!

Happy Halloween!

Η εβδομάδα αυτή ήταν αφιερωμένη στο Halloween ως αναπόσπαστο κομμάτι της αγγλόφωνης κουλτούρας. Στόχος ήταν τα παιδιά να έρθουν σε επαφή με τα στοιχεία τού πολιτισμού των χωρών όπου μιλιέται η αγγλική γλώσσα και να εξοικειωθούν με απλές λεξούλες και φράσεις που αφορούν αυτήν την θεματική.

αρχείο λήψης 1

Αρχικά τα παιδιά μίλησαν για το τι πιστεύουν ότι είναι το Halloween αλλά για το ποια έθιμα συνοδεύουν την συγκεκριμένη γιορτή (σκάλισμα κολοκύθας, ντύσιμο με στολές, “φάρσα ή κέρασμα” κτλ). Αφού συγκεντρώσαμε όλες τις πληροφορίες, μάθαμε ότι αγαπημένο έθιμο των παιδιών είναι να φοράνε τις στολές τους και να πηγαίνουν για “Τrick or treating” (φάρσα ή κέρασμα) το βράδυ της 31ης Οκτωβρίου. Για την καλύτερη εμπέδωση παρακολουθήσαμε το βίντεο “Knock, knock trick or treat?” από το Super Simple songs. Κατά τη διάρκεια της παρακολούθησης τα παιδιά μάντευαν τον χαρακτήρα που επρόκειτο να εμφανιστεί και τραγουδούσαν την επαναλαμβανόμενη φράση “Knock, knock trick or treat? Who are you?”.

Στη συνέχεια, φέραμε το “Trick or treat?” στην τάξη μας με την βοήθεια του pumpkin basket που είχε μέσα γλυκά και φάρσες (πλαστικοποιημένες κάρτες με τους χαρακτήρες του παραπάνω βίντεο). Κάθε παιδί έκλεινε τα μάτια και, όση ώρα η υπόλοιπη ομάδα τραγουδούσε το “Knock, knock trick or treat? Who are you?”, έπαιρνε μια κάρτα από το καλαθάκι. Αν έπιανε μια κάρτα κεράσματος την “έτρωγε”, αν όμως έπιανε μια κάρτα φάρσας έπρεπε να μας κάνει με παντομίμα τον χαρακτήρα και εμείς να τον μαντέψουμε.

collage challenges 1

Και επειδή κάθε γιορτή χρειάζεται πολύ χορό και γέλιο, τα παιδιά χόρεψαν και μιμήθηκαν τις κινήσεις του “Halloween freeze dance” από το The Kiboomers.

collage dancing

Αφού είπαμε μερικές φορές το μαγικό ξόρκι “Hocus Pocus” μεταμορφωθήκαμε σε καλλιτέχνες και ζωγραφίσαμε τις happy pumpkins μας.

collage drawing

Φυσικά, δεν θα μπορούσαν να λείψουν και μερικά μαγικά κόλπα! Έτσι, οι κολοκύθες μας μεταμορφώθηκαν σε γαντόκουκλες με τις οποίες παίξαμε και γελάσαμε πολύ!

collage pumpkins

Happy Halloween everyone!!!