Από τον Θεματικό Άξονα: Ενδιαφέρομαι και Ενεργώ, επιλέξαμε να ασχοληθούμε με το θέμα: Αλληλοσεβασμός και τη Διαφορετικότητα στο νηπιαγωγείο! Γνωρίσαμε και περιγράψαμε τον εαυτό μας μέσα από έναν καθρέπτη. Είδαμε πως είμαστε και τα χαρακτηρτιστικά του προσώπου μας. Παρατηρήσαμε το περιβάλλον μας γύρω μας με στόχο να εντοπίσουμε ομοιότητες και
διαφορές, μέσα από φωτογραφίες φυτών, δέντρων και ζώων.
Περιγράψαμε πορτρέτα διάσημων ζωγράφων. Έτσι μας δόθηκε η δυνατότητα να μιλήσουμε για τον εαυτό μας για το τι μας αρέσει και τι όχι, αναγνωρίζοντας ότι σε όλους δεν αρέσουν τα ίδια πράγματα και ότι είναι σημαντικό να διαφέρουμε μεταξύ μας και πως όλοι μπορούμε να μάθουμε και να κερδίσουμε από τους άλλους.
Διαβάσαμε, συζητήσαμε και δραματοποιήσαμε την ιστορία “Ο μαύρος κότσυφας και ο άσπρος γλάρος”.
Επίσης, διαβάσαμε την ιστορία “Το χαρούμενο λιβάδι”. Φτιάξαμε τις δικιές μας μαριονέτες και τους δικους μας διαλόγους και παίξαμε σε κουκλοθέατρο την ιστορία.
Καταλήξαμε στο συμπέρασμα όλοι οι άνθρωποι έχουμε κοινα χαρακτηριστικά, αλλα ταυτόχρονα και διαφορετικά, που μας κάνουν ξεχωριστούς και μοναδικούς, αλλά και τα ίδια δικαιώματα ( σπίτι, ειρήνη, αγάπη, οικογένεια, ελευθερία).
.
Στο πλαίσιο δράσεων του ενεργού πολίτη υλοποιήθηκε το πρόγραμμα “Είμαστε όλοι ίσοι, είμαστε όλοι διαφορετικοί”. Οι μαθητές μοιράστηκαν τις ιδέες τους μέσα από το σχέδιο, την
προφορική παρουσίαση των σχεδίων και τη δημιουργία κολλάζ/αφισών σχετικά με την έννοια της διαφορετικότητας και να αναστοχάστηκαν επάνω σε αυτές.
Παράλληλα, καλέσαμε λοιπόν την υπεύθυνη του προγράμματος “Ένας κόσμος από πλαστελίνη” και αφού ακούσαμε την ιστορία του Μέμου, το ψαράκι που ξεχνούσε εύκολα, δημιουργήσαμε τα δικά μας ψαράκια και άλλα ζώα της θάλασσας από πλαστελίνη και φτιάξαμε τα μαγικά ενυδρεία μας!










