Υγιεινή Διατροφή

healthy food pyramid current version clipart 33726

Αφού μιλήσαμε για το σώμα μας, το σκελετό μας και τα βασικά όργανα του σώματός μας, περάσαμε στην υγιεινή διατροφή. Εξηγήσαμε πως η τροφή είναι σημαντική για τον άνθρωπο γιατί τον βοηθά να έχει ενέργεια. Το ταξίδι μας στην υγιεινή διατροφή ξεκίνησε με τις ομάδες των τροφών. Πώς χωρίζονται οι τροφές σε ομάδες; Ποιες τροφές περιλαμβάνει κάθε ομάδα; Είδαμε σχετικό εποπτικό υλικό.

Στη συνέχεια, εστιάσαμε στα φρούτα και στα λαχανικά; Ποια είναι φρούτα και ποια λαχανικά; Η γιαγιά από το κουκλοθέατρο μας παρουσίασε τα φρούτα που έχει στον πάγκο της λαϊκής της. Κάθε φρούτο μας μίλησε για τις ευεργετικές του ιδιότητες! 

Την επόμενη ημέρα μας μίλησε για τα λαχανικά που έχει στο περιβόλι της και για το πόσο ωφέλιμα είναι για τον οργανισμό μας!

φρούτα λαχανικά

Πόσο συχνά πρέπει να τρώμε τις διάφορες τροφές;; Την απάντηση μας δίνει η πυραμίδα της διατροφής. Στη βάση της πυραμίδας ως τη μέση περίπου βρίσκονται οι τροφές που πρέπει να τρώμε καθημερινά. Στη μέση της πυραμίδας βρίσκονται οι τροφές που μπορούμε να τρώμε μερικές φορές την εβδομάδα και στην κορυφή της πυραμίδας βρίσκονται οι τροφές που πρέπει να τρώμε 1-2 φορές το μήνα.

08eb93e4ea61293716404d0d4d9ab0cb

Παρακολουθήσαμε σχετικό βίντεο.

Φτιάξαμε σε ομαδική εργασία την δική μας πυραμίδα της διατροφής.

πυραμίδα διατροφής 1 πυραμίδα διατροφής 2

398353958 271063162595824 1638632500060281067 n

Παίξαμε παιχνίδι όπου τα παιδιά έγιναν ρομποτάκια. Όταν τα παιδιά-ρομποτάκια άκουγαν μια υγιεινή τροφή, τότε είχαν ενέργεια κι έκαναν γυμναστική. Όταν όμως άκουγαν μια ανθυγιεινή τροφή, τότε δεν είχαν ενέργεια, ένιωθαν κουρασμένα και δεν μπορούσαν να κινηθούν.

παιχνίδι ρομποτάκια

Τα παιδιά παρακολούθησαν στο κουκλοθέατρο τον Πόρκι το γουρουνάκι και τη Χιονούλα το λαγουδάκι να συζητούν για την υγιεινή διατροφή. Ο Πόρκι τρώει λαίμαργα και δεν τρέφεται καθόλου υγιεινά και η Χιονούλα με την βοήθεια των παιδιών προσπαθούν να τον συμβουλεύσουν πώς να τρέφεται υγιεινά.

κουκλοθέατρο

Παρακολουθήσαμε ένα βίντεο όπου δύο μικρά πλασματάκια μας έδωσαν συμβουλές για τα γεύματα της ημέρας. Τι μπορούμε να τρώμε για πρωινό, δεκατιανό, μεσημεριανό, απογευματινό και βραδινό;

Φτιάξαμε ένα υγιεινό γεύμα. Τα παιδιά επέλεξαν το γεύμα που ήθελαν (πρωινό ή μεσημεριανό) και κόλλησαν σε πιατάκι τις τροφές.

ένα υγιεινό πιάτο

Συζητήσαμε τι σημαίνουν οι φράσεις:

  • Ένα μήλο την ημέρα, τον γιατρό τον κάνει πέρα.
  • Έχει κι αλλού πορτοκαλιές που κάνουν πορτοκάλια.
  • Νηστική αρκούδα δεν χορεύει.

Και αφού «Ένα μήλο την ημέρα, τον γιατρό τον κάνει πέρα» φτιάξαμε φαγωμένα μηλαράκια!!!

396666123 330471342946443 858624986425611964 n

Διαβάσαμε παραμύθια:

  • «Των οσπρίων η γιορτή» του Γιώργη Μασσαβέτα, όπου τα όσπρια που βρίσκονταν στο ντουλάπι μιας κυρίας μαζεύτηκαν ένα βράδυ κι έκαναν μια τρελή γιορτή!
  • «Η Μου ενάντια στο χρόνο», όπου η αγελαδίτσα Μου υπενθύμισε στους ανθρώπους πόσο σημαντικό είναι να τρώνε ένα καλό πρωινό για να έχουν ενέργεια για την υπόλοιπη ημέρα και συζητήσαμε τι είναι καλό να τρώμε για πρωινό.
  • «Ο ωραίος Δαρείος», της Σοφίας Ζαραμπούκα, όπου Ο Δαρείος, ο γατούλης, μένει με το αφεντικό του τον Τίτο και τρέφεται πολύ υγιεινά και ισορροπημένα. Όμως θα προτιμούσε να ζει στο δρόμο σαν τα άλλα γατιά και να τρώει από τα σκουπίδια. Και μια μέρα που το αφεντικό του έφυγε για ταξίδι, το έσκασε από το σπίτι. Η ζωή στο δρόμο και η διατροφή όμως από σκουπίδια δεν ήταν όπως το περίμενε. Ο γατούλης πάχυνε και έχασε τις δυνάμεις του.

παραμύθια

Τι άλλο πρέπει να κάνουμε για να είμαστε υγιείς εκτός από το να ακολουθούμε μια υγιεινή διατροφή; Μιλήσαμε για την σημασία της σωματικής άσκησης και είδαμε σχετικό βίντεο με τα οφέλη της γυμναστικής για τον άνθρωπο.

Στη συνέχεια, κάναμε ασκήσεις μέσα στην τάξη αλλά και στο προαύλιο!!!

γυμναστική 1 γυμναστική 2

Επίσης… τι άλλο πρέπει να κάνουμε για να είμαστε υγιείς;; Να κάνουμε καθημερινά ένα μπανάκι. Διαβάσαμε το παραμύθι της Μαρίας Βελετά- Βασιλειάδου «Ο Αργύρης το ποντικάκι και η συμμορία της κυρίας Βρομίτσας», όπου ο Αργύρης καθημερινά έβρισκε διάφορες δικαιολογίες για να αποφύγει να κάνει μπάνιο. Τι θα γίνει όμως αν δεν κάνει μπάνιο για να είναι καθαρός; Η μαμά του λέει ότι θα τον επισκεφθεί η κυρία Βρομίτσα με την συμμορία της καθώς τους αρέσει να πηγαίνουν μόνο στα βρόμικα ποντικάκια.

Παίξαμε μουσικοκινητικό παιχνίδι. Τα παιδιά έγιναν τα μικρόβια που συνοδεύουν την κυρία Βρομίτσα. Στο άκουσμα μιας γρήγορης και παιχνιδιάρικης μουσικής τα μικρόβια επισκέπτονται τα βρόμικα παιδάκια και κάνουν τρέλες. Στο άκουσμα μιας πιο μελωδικής μουσικής, τα μικρόβια φεύγουν μακριά και κλείνουν τη μύτη τους γιατί δεν αντέχουν τη μυρωδιά-ευωδία της καθαριότητας!!!

μικρόβια παιχνίδι

Τα παιδιά ζωγράφισαν τα μικρόβια, όπως τα φαντάζονται.

μικρόβια 1 μικρόβια 2

Τέλος, δημιουργήσαμε το δικό μας βίντεο για την υγιεινή διατροφή!!!