Στοματική Υγιεινή

Στιγμιότυπο οθόνης 2023 11 09 162645

Για να ολοκληρώσουμε την ατομική μας υγιεινή αποφασίσαμε να ασχοληθούμε με την στοματική υγιεινή!!! Αρχικά, παρουσιάστηκαν στα παιδιά δύο δοντάκια που το έσκασαν από τα στοματάκια δύο παιδιών: ένα Χαρούμενο Δοντάκι κι ένα Λυπημένο Δοντάκι! Το πρώτο δοντάκι ήταν χαρούμενο γιατί το παιδάκι στο στόμα του οποίου κατοικούσε φρόντιζε τα δόντια του, τα έπλενε κάθε βράδυ και δεν έτρωγε πολλά γλυκά. Αντίθετα, το άλλο δοντάκι κατοικούσε στο στόμα ενός παιδιού που και έτρωγε πολλά γλυκά αλλά και δεν έπλενε σχεδόν ποτέ τα δοντάκια του. Γι’ αυτό και ήταν λυπημένο και είχε μαυράκια και τρύπες.

1699447223227

Παρακολουθήσαμε βίντεο σχετικά με τη στοματική υγιεινή.

Στη συνέχεια, δοκιμάσαμε κι εμείς να καθαρίσουμε με μια οδοντόβουρτσα ένα στόμα, όπου στα δόντια είχαν μείνει υπολείμματα τροφής. Προσπαθήσαμε να μάθουμε να καθαρίζουμε καλά, μέσα-έξω, πάνω-κάτω.

καθαρισμός δοντιών

Διαβάσαμε παραμύθια:

  • «Σοκολάκης και Ζαχαρούλα Τρυποδόντη», της Άννας Ράσελμαν. Ποιοι κατοικούν ανάμεσα στα δόντια μας; Δύο πονηρά μικρόβια, ο Σοκολάκης και η Ζαχαρούλα. Και τι κάνουν εκεί; Καταστρώνουν τα καταστροφικά τους σχέδια…
  • «Αργύρης το ποντικάκι και η συμμορία της κυρίας Τερηδόνας», της Μαρίας Βελετά-Βασιλειάδου. Τι δικαιολογίες, σκαρφίζεται πάλι ο Αργύρης το ποντικάκι, όταν ακούει κάθε βράδυ τη μαμά του να του λέει πως πρέπει να βουρτσίσει τα δόντια του; Μέχρι που σκέφτηκε να κοιμάται πρωί, μήπως και γλιτώσει. . . Τι γίνεται όμως, όταν έρχεται στον ύπνο του η κυρία Τερηδόνα με τη συμμορία της κρατώντας τα φοβερά τους τρυπάνια;
  • Ιππόλυτος ο Ιπποπόταμος, της Σοφίας Ζαραμπούκα. Στον Ιππόλυτο λέει ο γιατρός να μην τρώει πολλά γλυκά και να πλένει τα δόντια του συχνά. Ωραία, το κατάλαβε, αλλά, αν του κόψει τα γλυκά, σας το λέω, μπορεί να φάει τον οδοντογιατρό! 

παραμύθια 1

Παίξαμε μουσικο-κινητικό παιχνίδι. Αυτή τη φορά γίναμε τερηδονάκια, που με τρυπάνια τους έμπαιναν σε μικρά στοματάκια και άνοιγαν τρύπες στα δοντάκια αν δεν ήταν καθαρά. Όταν όμως τα τερηδονάκια μύριζαν τη μυρωδιά της οδοντόκρεμας, τότε έφευγαν μακριά, κρατώντας τη μύτη τους από τη δυσάρεστη μυρωδιά της καθαριότητας.

τερηδονάκια παιχνίδι

Φτιάξαμε χαρούμενα και λευκά δοντάκια με το ποιηματάκι: «Τα δοντάκια μου βουρτσίζω να είναι πάντα καθαρά. Την τερηδόνα εγώ δεν θέλω να έχω συντροφιά. Οδοντόβουρτσα και οδοντόκρεμα φίλοι μου είναι καλοί, με τη βοήθειά τους έχω πάντα δόντια υγιή».

1699447223212

Παίξαμε παιχνίδι, όπου τα παιδιά έκαναν αγώνες ποιος θα βουρτσίσει πιο γρήγορα τα δόντια ενός μικρού παιδιού.

αγώνες βουρτσίζω δόντια

Τέλος, δώσαμε στα παιδιά ένα εβδομαδιαίο φύλλο βουρτσίσματος, όπου τα παιδιά θα καταγράφουν στο σπίτι αν πλένουν καθημερινά τα δόντια τους. Όσοι το φέρουν πίσω συμπληρωμένο, θα πάρουν βραβείο.

Διαφάνεια11 Αντιγραφή

(το φύλλο ανακτήθηκε από https://pythagoreionip.blogspot.com/2013/02/1.html?spref=pi)

βραβείο για δόντια 1