Οι φίλοι μου κι εγώ!!!

1

Αφού σε προηγούμενη ενότητα συζητήσαμε για τον εαυτό μας και πόσο μοναδικός είναι ο καθένας από εμάς, σε αυτήν την ενότητα αποφασίσαμε να μιλήσουμε για τη ΦΙΛΙΑ. Γιατί είναι σημαντική η φιλία στη ζωή μας; Πώς μπορούμε να διαχειριζόμαστε τις διαφορές μας και τις συγκρούσεις με τους φίλους μας;

Αφόρμηση για να ξεκινήσουμε το θέμα μας ήταν η μικρού μήκους ταινία «Το Κουτί». (Οι δραστηριότητες που υλοποιήσαμε για την προσέγγιση της ταινίας προέρχονται από το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων). Αρχικά, βάλαμε πάνω στο τραπέζι, στη μέση της παρεούλας, ένα κουτί. Τα παιδιά το έπιασαν στα χέρια τους, το περιεργάστηκαν και προσπάθησαν να μαντέψουν τι μπορεί να περιέχει μέσα αυτό το κουτί. Είπαν διάφορες σκέψεις: «Μια πέτρα», «Ένα πουλάκι», «Μια μπάλα» κ.α.

τι μπορεί να έχει μέσα το κουτί

Τελικά το ανοίξαμε και είδαμε ότι είχε μέσα ένα στικάκι για υπολογιστή. Βάλαμε το στικάκι στον υπολογιστή και μας παρουσίασε το τρέιλερ της ταινίας που επρόκειτο να παρακολουθήσουμε.

Πριν παρακολουθήσουμε την ταινία, τα παιδιά έρχονταν ένα-ένα, έριχναν μια κλεφτή ματιά κάτω από το κουτί και μας παρουσίασαν σε παντομίμα τι «έβλεπαν» κάτω από το κουτί.

κοιτάω μέσα στο κουτί

Άλλος είδε ένα πουλί, μια μπαλαρίνα, τη γη, ένα βατραχάκι, ένα λαγουδάκι κ.α.

παντομίμα 1

παντομίμα 2

Στη συνέχεια, παρακολουθήσαμε την ταινία.

Τι σχέση απέκτησαν ο παππούς και το ποντικάκι; Τα παιδιά είπαν ότι έγιναν φίλοι. Παρατηρήσαμε τις φωτογραφίες που έχουν βγάλει στο τέλος της ταινίας, όπου σαν φίλοι κάνουν διάφορες δραστηριότητες μαζί. Ψαρεύουν, κάνουν ποδήλατο κλπ. Τι μπορούμε να κάνουμε κι εμείς με τους φίλους μας; «Να παίζουμε στην παιδική χαρά», «Να κάνουμε κούνια», «Να πηγαίνουμε στη θάλασσα», «Να πηγαίνουμε σε πάρτι» ήταν κάποιες από τις απαντήσεις που έδωσαν τα παιδιά. Τα παιδιά αποτύπωσαν τις απαντήσεις τους με ζωγραφική.

τι μου αρέσει να κάνω με τους φίλους μου 1

τι μου αρέσει να κάνω με τους φίλους μου 2

Διαβάσαμε μια μικρή ιστορία με δύο ζωάκια, τον Μπεν το σκιουράκι και τον Τζακ το λαγουδάκι, που ήταν πολύ καλοί φίλοι. Όμως μια μέρα σε κάποιο παιχνίδι το σκιουράκι μίλησε άσχημα στον φίλο του και το λαγουδάκι στενοχωρήθηκε πολύ. Η εκπαιδευτικός είχε στην παρεούλα δύο χάρτινες καρδούλες και ζήτησε από τα παιδιά να της πουν άσχημα λόγια που μπορεί να ακούσουν από τους φίλους τους. «Δεν σε έχω φίλο», «Δεν σ’ αγαπάω», «Φύγε από εδώ» ήταν μερικές από τις απαντήσεις των παιδιών. Τότε, σε κάθε άσχημη φράση η μια καρδιά τσαλακωνόταν, όπως συμβαίνει και με τη δική μας καρδιά όταν μας μιλάνε άσχημα.

τσαλακωμένη καρδιά

Σκεφτήκαμε πως είναι καλύτερα να μιλάμε όμορφα στους φίλους μας και να τους λέμε λόγια που να ομορφαίνουν την καρδιά τους. Η συζήτησή μας αυτή αποτυπώθηκε σε μια ομαδική εργασία (ιδέα από το https://www.popi-it.gr/nipiagogio/glossa/filia-tik-tak/).

1730288139956

Τα παιδιά ζωγράφισαν μια χαρούμενη και μια λυπημένη καρδιά και σημειώσαμε τις φράσεις που ακούν από τους φίλους τους και τους στενοχωρούν και αυτές που τους κάνουν να νιώθουν όμορφα.

χαρούμενες λυπημένες καρδιές 1

χαρούμενες λυπημένες καρδιές 2

Διαβάσαμε το παραμύθι της Γιολάντας Τσορώνη Γεωργιάδη «Το αστέρι της φιλίας», όπου στο τέλος οι ήρωες του παραμυθιού αναφέρουν κάποια ωραία μηνύματα για τη φιλία, όπως : «Ο φίλος είναι χαμόγελο, είναι αγκαλιά» και «Οι φίλοι είναι δίπλα μας». Σκεφτήκαμε κι εμείς κάποια μηνύματα για τη φιλία: «Οι φίλοι είναι για πάντα», «Φιλία σημαίνει αγάπη», «Οι φίλοι είναι δύναμη», «Η ζωή είναι πιο ωραία με φίλους», «Οι φίλοι δεν χάνονται ποτέ», «Με τους φίλους παίζουμε μαζί».

Παρατηρήσαμε πίνακες ζωγραφικής σχετικά με τη φιλία. Τα παιδιά περιέγραψαν τι έβλεπαν, ποια χρώματα χρησιμοποίησε ο ζωγράφος κλπ.

πίνακες ζωγραφικής φιλία

Εστιάσαμε στον πίνακα του Κιθ Χάρινγκ. Πώς μπορεί να νιώθουν οι φιγούρες; Τι σημαίνει η καρδιά;

H2180 L69124197

Τα παιδιά ζωγράφισαν τον ίδιο πίνακα ζωγραφικής αλλά με μια μικρή παραλλαγή. Έκοψαν την καρδιά από χαρτόνι, έγραψαν ένα σύνθημα για τη φιλία και το συμπλήρωσαν στο έργο τους.

κιθ χάρινγκ 1

κιθ χάρινγκ 2

Φτιάξαμε τα λουλούδια της φιλίας. Κάθε παιδί έφτιαξε το δικό του λουλουδάκι και στη συνέχεια, έγινε με τυχαίο τρόπο η ανταλλαγή λουλουδιών ανάμεσα στα παιδιά. Έτσι, όλοι πήραν ένα λουλούδι από κάποιον φίλο της τάξης μας!!!

1730371639516

Παίξαμε τα αστέρια της φιλίας. Βάλαμε στο πάτωμα στεφάνια, που ήταν τα αστέρια της φιλίας. Την ώρα που έπαιζε η μουσική τα παιδιά τριγυρνούσαν γύρω από τα αστέρια. Όταν σταματούσε η μουσική, τα παιδιά έπρεπε να μπουν μέσα στα αστέρια. Κάθε φορά αφαιρούσαμε και από ένα στεφάνι αλλά και πάλι έπρεπε όλα τα παιδιά να χωρέσουν μέσα στα αστέρια-στεφάνια. Όταν φτάσαμε στα δύο αστέρια, τα παιδιά διαπίστωσαν ότι δεν χωρούσαν όλα μέσα στα δύο αστέρια. Έπρεπε, λοιπόν, να σκεφτούμε μια λύση για να χωρέσουν όλοι με κάποιον τρόπο στα αστέρια της φιλίας.  Τα παιδιά σκέφτηκαν να πατήσουν πάνω στα στεφάνια γύρω-γύρω και έτσι όντως χώρεσαν όλοι. Στο τέλος όμως έμεινε μόνο ένα αστέρι. Ποια λύση πρέπει να βρούμε ώστε να είμαστε όλοι χαρούμενοι; Τα παιδιά σκέφτηκαν δύο λύσεις: να κάνουν έναν κύκλο έξω από το αστέρι και να κάνουν έναν κύκλο και να πιάσουν το αστέρι με τα χέρια τους. και πράγματι ήταν πολύ καλές λύσεις και οι δύο. Έτσι, λοιπόν, μάθαμε ότι σαν φίλοι πρέπει να βρίσκουμε λύσεις ώστε να είμαστε όλοι χαρούμενοι!!!!

τα αστέρια της φιλίας

Τέλος, δημιουργήσαμε με τα παιδιά ένα μικρό βίντεο που συνδυάζει όσα συζητήσαμε για τον εαυτό μας – και πόσο μοναδικός είναι ο καθένας από εμάς – και τη φιλία!!!

 

Εγώ και η αυτοεκτίμηση

cover 1

Σε αυτήν την ενότητα σκεφτήκαμε να βάλουμε ένα λιθαράκι, ώστε να ενισχύσουμε την αυτοεκτίμηση των παιδιών. Θεωρούμε ότι είναι σημαντικό τα παιδιά να έχουν αυτοπεποίθηση, να πιστεύουν στον εαυτό τους και τις δυνατότητές τους και ταυτόχρονα να συνειδητοποιήσουν ότι κάθε άνθρωπος είναι διαφορετικός, έχει διαφορετικές δυνατότητες και αδυναμίες, δεν μπορούμε να είμαστε όλοι καλοί σε όλα και ΔΕΝ ΠΕΙΡΑΖΕΙ.

Ξεκινήσαμε διαβάζοντας μια μικρή ιστορία με κάποια ζωάκια που ζουν σε ένα δάσος και είναι φίλοι. Το καθένα έχει διαφορετικές ικανότητες (άλλος τρέχει γρήγορα, άλλος σκαρφαλώνει επιδέξια, άλλος βρίσκει ωραίες λύσεις, άλλος έχει σωματική δύναμη) και έτσι ο ένας συμπληρώνει τον άλλον και είναι όλοι μια όμορφη παρέα!!

Ζητήσαμε από τα παιδιά να σκεφτούν σε ποια πράγματα τα καταφέρνουν πολύ καλά και σε τι όχι και τόσο καλά. Τα παιδιά εξέφρασαν τις σκέψεις τους και συζητήσαμε. Στη συνέχεια, τους ζητήθηκε να ζωγραφίσουν με τη βοήθεια των γονιών τους και να μας το παρουσιάσουν στην τάξη.

είμαι ικανός δεν είμαι 1

είμαι ικανός δεν είμαι 2

Για να γνωρίσουμε καλύτερα κάθε παιδί της τάξης μας, ζητήσαμε από κάθε παιδί να φέρει κάποια από τα αγαπημένα του αντικείμενα από το σπίτι και να μας τα παρουσιάσει. Πιο συγκεκριμένα, φέραμε στην τάξη ένα κουτί.

1728909637394

Κάθε μέρα ένα διαφορετικό παιδί το παίρνει σπίτι, βάζει μέσα τα αγαπημένα του αντικείμενα και μας το φέρνει την επόμενη ημέρα στην τάξη να μας τα παρουσιάσει.

κουτί με αγαπημένα

Τα υπόλοιπα παιδιά του φτιάχνουν από μια ζωγραφιά το καθένα, συμπληρώνουμε όμορφες φράσεις και του δίνουμε ένα μικρό ενθύμιο αγάπης!!

ζωγραφιές δώρο

Μιλήσαμε για όμορφες λέξεις που μπορεί να χαρακτηρίζουν ένα άτομο, όπως: ευγενικός, καλοσυνάτος, καλόκαρδος, γενναίος, θαρραλέος, αγαπητός, ικανός, προσεκτικός, δημιουργικός. Προσπαθήσαμε να δώσουμε διάφορα παραδείγματα για να μπορέσουν τα παιδιά να κατανοήσουν καλύτερα τη σημασία τους. Στη συνέχεια, κάναμε έναν κύκλο και τα παιδιά πετούσαν τη μπάλα το ένα στο άλλο λέγοντας κάποιες από τις όμορφες λέξεις μου μάθαμε.

παίζω με την μπάλα

Κάθε παιδί ζωγράφισε το πορτρέτο του και στη συνέχεια η εκπαιδευτικός έγραφε από κάτω τις όμορφες λέξεις που χαρακτηρίζουν το παιδί αυτό, σύμφωνα με τους συμμαθητές του.

πορτρέτο 1

πορτρέτο 2

Διαβάσαμε την ιστορία «Ο κήπος του βασιλιά», όπου ένας βασιλιάς είχε κήπους γύρω από το κάστρο του με ωραία δέντρα και λουλούδια, που τα αγαπούσε και τα φρόντιζε. Όταν όμως χρειάστηκε να φύγει για ένα ταξίδι όταν γύρισε είδε ότι όλα είχαν μαραθεί. Ρώτησε πρώτα το πεύκο για ποιο λόγο μαράθηκε και αυτό του απάντησε ότι ζήλεψε τη μηλιά για τα ωραία μήλα της, στενοχωρήθηκε που αυτό δεν είχε μήλα και μαράθηκε από τη στεναχώρια του. Το ίδιο είχε συμβεί σε όλα τα φυτά του κήπου. Η μηλιά είχε ζηλέψει την τριανταφυλλιά για το ωραίο άρωμά της, η τριανταφυλλιά είχε ζηλέψει τον σφένδαμο που αλλάζουν χρώμα τα φύλλα του το φθινόπωρο κλπ. Όλα τα φυτά είχαν ζηλέψει τις ιδιότητες των άλλων και δεν πίστεψαν στη δική τους ομορφιά και έτσι μαράθηκαν, εκτός από ένα μικρό λουλουδάκι που κατάλαβε ότι πρέπει να αγαπά τον εαυτό του, τις ικανότητές του και τη δική του ομορφιά γιατί ο καθένας μας είναι μοναδικός και ξεχωριστός. Αφού συζητήσαμε τα νοήματα του παραμυθιού με τα παιδιά, σκεφτήκαμε να φτιάξουμε έναν κήπο, όπου θα βάλουμε μέσα τα δικά μας ξεχωριστά λουλούδια, που το καθένα έχει τη δική του ομορφιά και είναι ξεχωριστό!!!

1729249997399 1

Τα συναισθήματά μου – Μέρος 2ο

1000 F 416717184 1Nnvbj5kNqpJjHo0ChSf6WlA9aWVvBRm removebg preview

Αφού μιλήσαμε για τη χαρά, τη λύπη και τον θυμό, συνεχίσαμε και με άλλα συναισθήματα…

ΦΟΒΟΣ

Διαβάσαμε το παραμύθι «Φόβος» του Τρέις Μορόνι και συζητήσαμε ότι οι περισσότεροι άνθρωποι, μικροί και μεγάλοι, νιώθουμε το αίσθημα του φόβου, για διαφορετικά πράγματα ο καθένας. Άλλος φοβάται το σκοτάδι, άλλος τα έντομα κλπ. Είναι φυσιολογικό να νιώθουμε φόβο και μάλιστα κάποιες φορές ο φόβος μας μπορεί να μας προστατεύσει από το να πάθουμε κάτι άσχημο. Τα παιδιά εξέφρασαν πότε νιώθουν φόβο.

Διαβάσαμε το παραμύθι «Η δύναμη του θάρρους», όπου ένα κοριτσάκι η Αγάπη, η οποία φοβόταν το σκοτάδι, αποφάσισε μια μέρα να προσπαθήσει να κατανικήσει τον φόβο της. Πήγε στο δάσος, όπου έμεινε εκεί μέχρι που έπεσε το σκοτάδι και τότε άρχισε να φοβάται. Έκλεισε τα μάτια και όταν τα άνοιξε κάτι μαγικό συνέβη. Αντίκρισε ένα μαγικό φως που έλαμπε μπροστά της. Αυτό το φως ήταν το θάρρος που είχε βρει μέσα της. Και από εκείνη τη στιγμή, η Αγάπη δεν φοβόταν πια το σκοτάδι.  

Τα παιδιά ζωγράφισαν ένα φωτεινό αστέρι και παίξαμε παιχνίδι σωματικής έκφρασης. Όταν ακουγόταν η μουσική του φόβου, τα παιδιά κουλουριάζονταν ή έτρεχαν να κρυφτούν φοβισμένα. Όταν ακουγόταν μια γαλήνια και χαρούμενη μουσική ξάπλωναν στο πάτωμα με το φωτεινό αστέρι στην καρδιά τους που τους έδινε θάρρος να αντιμετωπίσουν τους φόβους τους.

φόβος

αστέρι θάρρους

Και φτιάξαμε μια κατασκευή με το μήνυμα: «Το αστέρι που φωτίζει την καρδιά και διώχνει τους φόβους μακριά»

79c4ac03 f896 4fe2 b4df 10e20da1562f

ΑΓΑΠΗ

Διαβάσαμε το παραμύθι «Αγάπη» του Τρέις Μορόνι και συζητήσαμε για την αγάπη. Τα παιδιά μας είπαν ποιους αγαπούν και συνειδητοποιήσαμε ότι η ΑΓΑΠΗ είναι ανεξάντλητη. Μπορούμε να αγαπάμε πολλούς και η καρδιά μας έχει χώρο και για πολλούς άλλους.

Τα παιδιά είχαν εργασία για το σπίτι. Σε μια καρδιά παζλ, έπρεπε σε κάθε κομμάτι του παζλ να ζωγραφίσουν ποιους αγαπούν και να μας το παρουσιάσουν την επόμενη μέρα στο σχολείο.

καρδιά παζλ

Παίξαμε «Μουσικές Καρέκλες» … αλλά με μια μικρή παραλλαγή… τις μουσικές καρέκλες της αγάπης όπου δεν χάνει κανείς! Τα παιδιά πρέπει να βρουν τρόπους να χωρέσουν όλοι οι συμμαθητές τους στις καρέκλες καθώς αυτές λιγόστευαν για να μην χάσει κανείς!

μουσικές καρέκλες

Είδαμε το γνωστό βίντεο με τον σκαντζόχοιρο, όπου οι φίλοι του που τον αγαπούν του έκαναν ένα όμορφο δώρο για να μπορούν να βρίσκονται δίπλα του χωρίς να φοβούνται τα αγκάθια του.

Φτιάξαμε σε ομαδική εργασία «Το αερόστατο της αγάπης», όπου όλα τα παιδιά πιασμένα χέρι-χέρι μπήκαν μέσα για να ταξιδέψουν!!

425b6206 aa19 4114 97bb 827b9724f418

Ακούσαμε το τραγούδι «Όπου υπάρχει η αγάπη»

Και στη συνέχεια…

Φτιάξαμε τον τροχό των συναισθημάτων. Σκεφτήκαμε διάφορα συναισθήματα που νιώθουμε καθημερινά, τα μιμηθήκαμε, βγάλαμε φωτογραφίες και φτιάξαμε τον τροχό των συναισθημάτων για να εκφράζουμε κάθε μέρα τα συναισθήματά μας!!!

ee1278af f3cf 41fb 8d7d 017dafa71c8e

Παίξαμε παιχνίδι μίμησης. Κρύβαμε τα πρόσωπα των παιδιών πίσω από ένα μαντήλι και σκέφτονταν όποιο συναίσθημα ήθελαν και έκαναν την αντίστοιχη μίμηση. Όταν απομακρύναμε το μαντήλι από το πρόσωπό τους έπρεπε οι υπόλοιποι να μαντέψουμε το συναίσθημα!

μιμήσεις συναισθήματα

Παρατηρήσαμε και περιγράψαμε πίνακες ζωγραφικής και προσπαθήσαμε να μαντέψουμε ποιο συναίσθημα απεικονίζουν.

πίνακες ζωγραφικής

Γίναμε κι εμείς μικροί καλλιτέχνες. Ζωγραφίσαμε τον πίνακα του Μιρό «Το χαμόγελο των φλεγόμενων φτερών» και στο τέλος δώσαμε ένα συναίσθημα στο ανθρωπάκι και το γράψαμε!!!

πίνακες ζωγραφικής 1

πίνακες ζωγραφικής 2

Τέλος, φτιάξαμε μια κατασκευή, όπου τα συναισθήματα εναλλάσσονται…

Τα συναισθήματά μου – Μέρος 1ο

1000 F 416717184 1Nnvbj5kNqpJjHo0ChSf6WlA9aWVvBRm removebg preview

Κατά τη θεματική αυτή ενότητα κάνουμε μια προσπάθεια να εξερευνήσουμε τον κόσμο των συναισθημάτων που κρύβουμε μέσα μας. Σκοπός είναι να μπορούμε να τα αναγνωρίζουμε τα συναισθήματά μας και να προσπαθούμε να τα διαχειριζόμαστε.

Το ταξίδι μας στον κόσμο των συναισθημάτων ξεκίνησε με μια μικρή παράσταση κουκλοθεάτρου, όπου ένα μικρό αγόρι, ο Αντώνης, πήγε μια βόλτα στο δάσος. Εκεί συνάντησε το χαρούμενο λιοντάρι, μια λυπημένη χελώνα, μια φοβισμένη πεταλουδίτσα και ένα ενθουσιώδες πουλάκι. Πώς βοήθησαν οι φίλοι τη χελωνίτσα και την πεταλουδίτσα να ξεπεράσουν τη λύπη και το φόβο;

κουκλοθέατρο αφόρμηση 1

κουκλοθέατρο αφόρμηση 2

Έτσι, ξεκίνησε μια συζήτηση με τα παιδιά, όπου το καθένα εξέφρασε πότε νιώθει χαρά, λύπη, φόβο.

Δείξαμε στα παιδιά διάφορες εικόνες με παιδιά που νιώθουν διάφορα συναισθήματα. Κάθε παιδί ερχόταν, έπαιρνε μια φωτογραφία και προσπαθούσε να μαντέψει το συναίσθημα. Σε παντομίμα αναπαριστούσαμε κι εμείς το ίδιο συναίσθημα. Έτσι, συνθέσαμε έναν κατάλογο συναισθημάτων για να τα εξερευνήσουμε σιγά-σιγά…

f2d7ed97 f78f 43ce 82cd edd8ada1b624

9e97221b c3b9 4f51 a94c 7ad4f6a78bcb

ΧΑΡΑ – ΛΥΠΗ

Τι με κάνει αληθινά, χαρά να έχω στην καρδιά; Βρίσκω λέξεις στο λεπτό που με κάνουν να χαρώ!!! Με αυτό το ποιηματάκι τα παιδιά είπαν λέξεις που στο άκουσμά τους, τους έρχονται αισθήματα χαράς.

Τι με κάνει αληθινά, λύπη να έχω στην καρδιά; Βρίσκω λέξεις στο λεπτό που με κάνουν να λυπηθώ! Τώρα τα παιδιά αναφέρουν λέξεις που όταν τις ακούν τους έρχεται το συναίσθημα της λύπης.

ea14b5fe 6879 475c b4bc 499b9e296f64

Παίζουμε ένα παιχνίδι σωματικής έκφρασης. Ακούμε δύο μελωδίες. Τη μια τη συνδέουμε με τη χαρά και την άλλη με την λύπη. Όταν ακούγεται η χαρούμενη μουσική τα παιδιά είναι χαρούμενα, παίζουν με τους φίλους τους, κάνουν όμορφες σκέψεις. Όταν ακούνε τη μουσική της λύπης, κινούνται μόνα τους στο χώρο και έχουν μια λυπημένη έκφραση.

 

 

χαρά λύπη μουσικο κινητικό 1

χαρά

χαρά λύπη μουσικο κινητικό 2

λύπη

Πότε νιώθουμε κι εμείς χαρούμενοι και πότε λυπημένοι; Τα παιδιά ζωγραφίζουν μια χαρούμενη και μια λυπημένη φατσούλα και εκφράζουν πότε νιώθουν χαρά και πότε λύπη.

χαρούμενες λυπημένες φάτσες 1

χαρούμενες λυπημένες φάτσες 2

Αναφερόμαστε στα χρώματα της χαράς και της λύπης. Στη συνέχεια, παίξαμε. Ομαδικά ζωγραφίζουμε χαρούμενες και λυπημένες καρδιές τις οποίες έχουμε τοποθετήσει πάνω σε ένα καρεκλάκι την καθεμία. Την ώρα που παίζει η μουσική τα παιδιά γυρνούν γύρω από τις καρέκλες. Όταν σταματήσει, στέκονται μπροστά από μια καρέκλα και ζωγραφίζουν όσο προλάβουν την καρδιά. Όταν αρχίσει πάλι η μουσική σταματούν τη ζωγραφική και γυρνούν και πάλι γύρω από τις καρέκλες και με το σταμάτημα της μουσικής σταματούν, αυτή τη φορά σε άλλη καρδιά, και συνεχίζουν την καρδιά που είχε ξεκινήσει πριν ο συμμαθητής τους. Έτσι ζωγραφίζουμε τις καρδιές. Χρησιμοποιούμε χαρούμενα χρώματα για τις χαρούμενες καρδιές και λυπημένα χρώματα για τις λυπημένες καρδιές.

χαρούμενες καρδιές

λυπημένες καρδιές

Αφού τα παιδιά ζωγραφίσουν τις καρδιές, την επόμενη ημέρα η εκπαιδευτικός τις κόβει και στη συνέχεια τα παιδιά τις ομαδοποιούν σε χαρούμενες και λυπημένες. Τις κολλάμε σε χαρτί του μέτρου και γράφουμε τις λέξεις που είχαμε σκεφτεί την προηγούμενη ημέρα ότι μας φέρνουν χαρά και λύπη.

χαρούμενες λυπημένες καρδιές

04d9d48f 4479 4745 8ddc 3578b46170f5

Επικεντρωνόμαστε στη λύπη. Συχνά νιώθουμε λυπημένοι για διάφορους λόγους. Τι μπορούμε να κάνουμε για να νιώσουμε καλύτερα όταν είμαστε λυπημένοι; Αρχικά, σκεφτόμαστε τι είναι αυτό που μας στενοχωρεί, σκεφτόμαστε μήπως κάπου έχουμε κάνει κι εμείς λάθος και στη συνέχεια μπορούμε να το συζητήσουμε με κάποιον. Αυτό μπορεί να μας κάνει να νιώσουμε καλύτερα αφού ένα άλλο άτομο μπορεί να μας βοηθήσει να βρούμε μια λύση για να νιώσουμε καλύτερα! Παίζουμε παιχνίδι ρόλων. Σκεφτόμαστε περιπτώσεις που μπορεί να μας κάνουν να νιώσουμε λύπη και το συζητάμε με κάποιον (έναν φίλο/η, τους γονείς μας ή τη δασκάλα μας κλπ). Τα παιδιά υποδύονται ρόλους. Άλλος νιώθει λύπη γιατί τον μάλωσε η μαμά και το συζητάει μαζί της, άλλος νιώθει λύπη γιατί κάποιο παιδάκι του έσπασε το παιχνίδι και το συζητάει με κάποιον άλλον φίλο κλπ. Προσπαθούμε να βρούμε λύσεις για να νιώσουμε καλύτερα αλλά σκεφτόμαστε μήπως κι εμείς έχουμε κάνει κάποιο λάθος.

παιχνίδι ρόλων λύπη

Φτιάχνουμε το φανάρι των συναισθημάτων.

φανάρι συναισθημάτων

ΘΥΜΟΣ

Διαβάσαμε το παραμύθι «Θυμός» του Τρέις Μορόνι, όπου ένα λαγουδάκι μας μιλάει για το θυμό. Τα παιδιά λένε και τα ίδια πότε νιώθουν θυμό. Συζητάμε και λέμε ότι και ο θυμός είναι ένα συναίσθημα που νιώθουμε όλοι, μικροί και μεγάλοι και ότι είναι φυσιολογικό να νιώθουμε θυμό κάποιες φορές. Σημασία έχει όμως να μάθουμε να διαχειριζόμαστε το θυμό μας και να μην κάνουμε άσχημα πράγματα όταν είμαστε θυμωμένοι, όπως να μιλάμε άσχημα, να σπάμε πράγματα ή άλλους ανθρώπους. Τι μπορούμε να κάνουμε για να νιώσουμε καλύτερα; Μπορούμε να μετράμε ως το 10 και να παίρνουμε βαθιές ανάσες, ή να χοροπηδάμε στο πάτωμα, ή να σπρώχνουμε τον τοίχο, η να δίνουμε μπουνιές στον αέρα ή στο μαξιλάρι μας ή να ακούσουμε χαλαρωτική μουσική… και αφού καταλαγιάσει ο θυμός μας, μπορούμε να σκεφτούμε… «μήπως κάναμε κι εμείς κάποιο λάθος;» … και βέβαια μπορούμε να το συζητήσουμε με κάποιον.

Παίζουμε παιχνίδι σωματικής έκφρασης. Ακούμε δύο μελωδίες. Μια ήρεμη και μια έντονη, τη μελωδία του θυμού. Όταν ακούμε τη μελωδία του θυμού τα παιδιά νιώθουν θυμωμένα και προσπαθούν να βρουν τρόπους να καταλαγιάσουν το θυμό τους… Σπρώχνουν τον τοίχο, χοροπηδάνε στο πάτωμα, δίνουν μπουνιές στον αέρα. Όταν ακούν την ήρεμη μουσική, γίνονται χελωνίτσες που μπαίνουν στο καβούκι τους για να σκεφτούν…

θυμός παιχνίδι 1

θυμός παιχνίδι 2

Τις τεχνικές που μάθαμε τις αποτυπώνουμε και σε ένα μικρό βιβλιαράκι Φρενέ.

βιβλίο φρενέ θυμός

ΚΑΙ ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ….

Ο εαυτός μου – Το Σώμα μου

boy and girl clipart 32

Ένα από τα βασικά θέματα που επεξεργαζόμαστε στο Νηπιαγωγείο είναι η γνωριμία με το σώμα μας και τον εαυτό μας. Έτσι, λοιπόν, ξεκινήσαμε κι εμείς. Αρχικά, τα παιδιά μίλησαν για τα εξωτερικά τους χαρακτηριστικά. Κοίταξαν τον εαυτό τους στον καθρέπτη και περιέγραψαν το πρόσωπό τους. Άλλος έχει ξανθά μαλλιά και μπλε μάτια, ή ξανθά μαλλιά και καστανά μάτια ή καστανά μαλλιά και μάτια κλπ.

περιγραφω τον εαυτό μου

Στη συνέχεια, αποτυπώσαμε τις περιγραφές σε έναν πίνακα διπλής εισόδου και κάναμε συγκρίσεις.

πίνακας διπλής εισόδου

πίνακας διπλής εισόδου 2

Τα παιδιά αποτύπωσαν το πορτρέτο τους σε μια ζωγραφιά και φτιάξαμε καδράκια.

πορτρέτα

Στη συνέχεια, μετρήσαμε το ύψος μας. Κάναμε και πάλι συγκρίσεις.1696851727960

Περάσαμε στο σώμα μας. Μιλήσαμε για τα μέρη του σώματός μας (κεφάλι, χέρια, κορμός, πόδια κλπ) και ακούσαμε και χορέψαμε σχετικά τραγούδια.

Τι υπάρχει όμως εσωτερικά στο σώμα μας; Αρχικά, ψηλαφήσαμε τα κόκαλα που έχουμε σε διάφορα μέρη του σώματός μας. Παρακολουθήσαμε βίντεο, όπου μάθαμε για τον σκελετό μας.

Στη συνέχεια, είδαμε φωτογραφία από χαρούμενους σκελετούληδες που κάνουν διάφορες φιγούρες και τις μιμηθήκαμε.

3ecd38d6a58b36204f87fb6da29ad6e1

Παίξαμε κι ένα παιχνίδι. Τα παιδιά έγιναν κι αυτά σκελετούληδες. Στο άκουσμα της μουσικής χόρευαν χαρούμενα. Όταν σταματούσε η μουσική έπαιρναν μια πόζα. 

παιχνίδι σκελετούληδες

Έπειτα, φτιάξαμε κι εμείς χαρούμενους σκελετούληδες με μπατονέτες!

384841039 1407785570143758 8755120766765360430 n 1696851727953

Συζητήσαμε ποια είναι τα όργανα που προστατεύει ο σκελετός μας. Αναφερθήκαμε στον εγκέφαλο, την καρδιά, τους πνεύμονες και στο πεπτικό μας σύστημα. Παρακολουθήσαμε σχετικά βιντεάκια. Διαβάσαμε το παραμύθι «Μάκης ο Ενζυμάκης και η μάχη στο στομάχι» και τα παιδιά κατανόησαν καλύτερα τις διεργασίες του πεπτικού μας συστήματος.

Ακόμη, έφτιαξαν τον εαυτό τους ξεκινώντας από τα εσωτερικά όργανα (εγκέφαλος, πνεύμονες, πεπτικό σύστημα, καρδιά και φλέβες), συνεχίζοντας με τον σκελετό τους που υπάρχει για να προστατεύει τα όργανα αυτά και να στηρίζει το σώμα και τέλος το εξωτερικό μέρος του σώματος.

το σώμα μου

Τέλος, παρατηρήσαμε έναν πίνακα ζωγραφικής του Κιθ Χάρινγκ με ανθρώπινα σώματα.

1 1 1Τα παιδιά παρατήρησαν και περιέγραψαν τον πίνακες και προσπάθησαν να μιμηθούν τις στάσεις που είχαν οι φιγούρες.

φιγούρες αναπαράστασηΈπειτα, κάθε ομάδα ανέλαβε να φτιάξει τη δική της ανθρώπινη φιγούρα. Κάθε ομάδα, λοιπόν, σκέφτηκε μια πόζα για να φτιάξει τη φιγούρα της και την σχεδιάσαμε σε χαρτί του μέτρου. Ένα παιδί από κάθε ομάδα έγινε η φιγούρα και τα υπόλοιπα μέλη τοποθετούσαν τα μέλη του σώματός του πάνω στο χαρτί του μέτρου όπως ήθελε ο καθένας και με τη βοήθεια της εκπαιδευτικού φτιάχτηκε το περίγραμμα με μολύβι. Τα παιδιά της κάθε ομάδας ζωγράφισαν τη φιγούρα τους και ιδού το αποτέλεσμα.

βάφω φιγούρες 1

βάφω φιγούρες 21697108606447