Αφού σε προηγούμενη ενότητα συζητήσαμε για τον εαυτό μας και πόσο μοναδικός είναι ο καθένας από εμάς, σε αυτήν την ενότητα αποφασίσαμε να μιλήσουμε για τη ΦΙΛΙΑ. Γιατί είναι σημαντική η φιλία στη ζωή μας; Πώς μπορούμε να διαχειριζόμαστε τις διαφορές μας και τις συγκρούσεις με τους φίλους μας;
Αφόρμηση για να ξεκινήσουμε το θέμα μας ήταν η μικρού μήκους ταινία «Το Κουτί». (Οι δραστηριότητες που υλοποιήσαμε για την προσέγγιση της ταινίας προέρχονται από το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων). Αρχικά, βάλαμε πάνω στο τραπέζι, στη μέση της παρεούλας, ένα κουτί. Τα παιδιά το έπιασαν στα χέρια τους, το περιεργάστηκαν και προσπάθησαν να μαντέψουν τι μπορεί να περιέχει μέσα αυτό το κουτί. Είπαν διάφορες σκέψεις: «Μια πέτρα», «Ένα πουλάκι», «Μια μπάλα» κ.α.
Τελικά το ανοίξαμε και είδαμε ότι είχε μέσα ένα στικάκι για υπολογιστή. Βάλαμε το στικάκι στον υπολογιστή και μας παρουσίασε το τρέιλερ της ταινίας που επρόκειτο να παρακολουθήσουμε.
Πριν παρακολουθήσουμε την ταινία, τα παιδιά έρχονταν ένα-ένα, έριχναν μια κλεφτή ματιά κάτω από το κουτί και μας παρουσίασαν σε παντομίμα τι «έβλεπαν» κάτω από το κουτί.
Άλλος είδε ένα πουλί, μια μπαλαρίνα, τη γη, ένα βατραχάκι, ένα λαγουδάκι κ.α.
Στη συνέχεια, παρακολουθήσαμε την ταινία.
Τι σχέση απέκτησαν ο παππούς και το ποντικάκι; Τα παιδιά είπαν ότι έγιναν φίλοι. Παρατηρήσαμε τις φωτογραφίες που έχουν βγάλει στο τέλος της ταινίας, όπου σαν φίλοι κάνουν διάφορες δραστηριότητες μαζί. Ψαρεύουν, κάνουν ποδήλατο κλπ. Τι μπορούμε να κάνουμε κι εμείς με τους φίλους μας; «Να παίζουμε στην παιδική χαρά», «Να κάνουμε κούνια», «Να πηγαίνουμε στη θάλασσα», «Να πηγαίνουμε σε πάρτι» ήταν κάποιες από τις απαντήσεις που έδωσαν τα παιδιά. Τα παιδιά αποτύπωσαν τις απαντήσεις τους με ζωγραφική.
Διαβάσαμε μια μικρή ιστορία με δύο ζωάκια, τον Μπεν το σκιουράκι και τον Τζακ το λαγουδάκι, που ήταν πολύ καλοί φίλοι. Όμως μια μέρα σε κάποιο παιχνίδι το σκιουράκι μίλησε άσχημα στον φίλο του και το λαγουδάκι στενοχωρήθηκε πολύ. Η εκπαιδευτικός είχε στην παρεούλα δύο χάρτινες καρδούλες και ζήτησε από τα παιδιά να της πουν άσχημα λόγια που μπορεί να ακούσουν από τους φίλους τους. «Δεν σε έχω φίλο», «Δεν σ’ αγαπάω», «Φύγε από εδώ» ήταν μερικές από τις απαντήσεις των παιδιών. Τότε, σε κάθε άσχημη φράση η μια καρδιά τσαλακωνόταν, όπως συμβαίνει και με τη δική μας καρδιά όταν μας μιλάνε άσχημα.
Σκεφτήκαμε πως είναι καλύτερα να μιλάμε όμορφα στους φίλους μας και να τους λέμε λόγια που να ομορφαίνουν την καρδιά τους. Η συζήτησή μας αυτή αποτυπώθηκε σε μια ομαδική εργασία (ιδέα από το https://www.popi-it.gr/nipiagogio/glossa/filia-tik-tak/).
Τα παιδιά ζωγράφισαν μια χαρούμενη και μια λυπημένη καρδιά και σημειώσαμε τις φράσεις που ακούν από τους φίλους τους και τους στενοχωρούν και αυτές που τους κάνουν να νιώθουν όμορφα.
Διαβάσαμε το παραμύθι της Γιολάντας Τσορώνη Γεωργιάδη «Το αστέρι της φιλίας», όπου στο τέλος οι ήρωες του παραμυθιού αναφέρουν κάποια ωραία μηνύματα για τη φιλία, όπως : «Ο φίλος είναι χαμόγελο, είναι αγκαλιά» και «Οι φίλοι είναι δίπλα μας». Σκεφτήκαμε κι εμείς κάποια μηνύματα για τη φιλία: «Οι φίλοι είναι για πάντα», «Φιλία σημαίνει αγάπη», «Οι φίλοι είναι δύναμη», «Η ζωή είναι πιο ωραία με φίλους», «Οι φίλοι δεν χάνονται ποτέ», «Με τους φίλους παίζουμε μαζί».
Παρατηρήσαμε πίνακες ζωγραφικής σχετικά με τη φιλία. Τα παιδιά περιέγραψαν τι έβλεπαν, ποια χρώματα χρησιμοποίησε ο ζωγράφος κλπ.
Εστιάσαμε στον πίνακα του Κιθ Χάρινγκ. Πώς μπορεί να νιώθουν οι φιγούρες; Τι σημαίνει η καρδιά;
Τα παιδιά ζωγράφισαν τον ίδιο πίνακα ζωγραφικής αλλά με μια μικρή παραλλαγή. Έκοψαν την καρδιά από χαρτόνι, έγραψαν ένα σύνθημα για τη φιλία και το συμπλήρωσαν στο έργο τους.
Φτιάξαμε τα λουλούδια της φιλίας. Κάθε παιδί έφτιαξε το δικό του λουλουδάκι και στη συνέχεια, έγινε με τυχαίο τρόπο η ανταλλαγή λουλουδιών ανάμεσα στα παιδιά. Έτσι, όλοι πήραν ένα λουλούδι από κάποιον φίλο της τάξης μας!!!
Παίξαμε τα αστέρια της φιλίας. Βάλαμε στο πάτωμα στεφάνια, που ήταν τα αστέρια της φιλίας. Την ώρα που έπαιζε η μουσική τα παιδιά τριγυρνούσαν γύρω από τα αστέρια. Όταν σταματούσε η μουσική, τα παιδιά έπρεπε να μπουν μέσα στα αστέρια. Κάθε φορά αφαιρούσαμε και από ένα στεφάνι αλλά και πάλι έπρεπε όλα τα παιδιά να χωρέσουν μέσα στα αστέρια-στεφάνια. Όταν φτάσαμε στα δύο αστέρια, τα παιδιά διαπίστωσαν ότι δεν χωρούσαν όλα μέσα στα δύο αστέρια. Έπρεπε, λοιπόν, να σκεφτούμε μια λύση για να χωρέσουν όλοι με κάποιον τρόπο στα αστέρια της φιλίας. Τα παιδιά σκέφτηκαν να πατήσουν πάνω στα στεφάνια γύρω-γύρω και έτσι όντως χώρεσαν όλοι. Στο τέλος όμως έμεινε μόνο ένα αστέρι. Ποια λύση πρέπει να βρούμε ώστε να είμαστε όλοι χαρούμενοι; Τα παιδιά σκέφτηκαν δύο λύσεις: να κάνουν έναν κύκλο έξω από το αστέρι και να κάνουν έναν κύκλο και να πιάσουν το αστέρι με τα χέρια τους. και πράγματι ήταν πολύ καλές λύσεις και οι δύο. Έτσι, λοιπόν, μάθαμε ότι σαν φίλοι πρέπει να βρίσκουμε λύσεις ώστε να είμαστε όλοι χαρούμενοι!!!!
Τέλος, δημιουργήσαμε με τα παιδιά ένα μικρό βίντεο που συνδυάζει όσα συζητήσαμε για τον εαυτό μας – και πόσο μοναδικός είναι ο καθένας από εμάς – και τη φιλία!!!