Άρθρα ανά μήνα: Σεπτέμβριος 2021
Let’s coding in Kindergarten
Μαθαίνουμε κωδικούς μέσα απο το παιχνίδι! Διοργάνωση δραστηριότητας ! ( 9-24 Οctober 2021)
Παιχνίδια κωδικοποίησης στο Νηπιαγωγείο!
Σύνδεση με εργαστήρια δεξιοτήτων
Χρησιμοποιήστε τη φαντασία σας για να κάνετε αυτές τις δραστηριότητες με τον δικό σας τρόπο
σε κάθε σχολείο και αφήστε τα παιδιά με τη φαντασία τους να κάνουν όμορφες μακέτες για τα ρομπότ σας!
Εμείς επιλέξαμε το γνωστό παραμύθι της Κοκκινοσκουφίτσας!Κατά τη διάρκεια των δραστηριοτήτων τα παιδιά θα κληθούν να δώσουν τη δική τους ιδέα για την ασφαλή διαδρομή, ώστε η Κοκκκινοσκουφίτσα να αποφύγει τον λύκο και να φτάσει χωρίς προβλήματα στο σπιτάκι της γιαγιάς και φυσικά να προγραμματίσουν σωστά τη διαδρομη! Ακολουθεί ένα ενδεικτικό βίντεο :https://youtu.be/YT86lDfBZeA
Γιατί θα πρέπει να εντάξουμε τον προγραμματισμό στην τάξη μας;
Ο βασικός γραμματισμός όλων σε μια ψηφιακή εποχή πρέπει να περιλαμβάνει την κατανόηση του προγραμματισμού και την ανάπτυξη καίριων ικανοτήτων που σχετίζονται με την υπολογιστική σκέψη, όπως είναι η επίλυση προβλημάτων, η συνεργασία και οι δεξιότητες ανάλυσης.
Η εκμάθηση της συγγραφής κώδικα μπορεί να δώσει ώθηση στους μαθητές έτσι ώστε να βρεθούν στο προσκήνιο μιας κοινωνίας ψηφιακών ικανοτήτων, να κατανοήσουν καλύτερα τον κόσμο που τους περιβάλλει και να έχουν περισσότερες ευκαιρίες επιτυχίας στην προσωπική και επαγγελματική ζωή τους.
Η Εβδομάδα Προγραμματισμού προσφέρει σε όλους τους μαθητές τη δυνατότητα να κάνουν τα πρώτα τους βήματα ως δημιουργοί ψηφιακού περιεχομένου, παρέχοντας δωρεάν σε σχολεία και δασκάλους ευκαιρίες επαγγελματικής ανάπτυξης, εκπαιδευτικό υλικό, διεθνείς προκλήσεις και ευκαιρίες ανταλλαγών.
Καλή επιτυχία σε όλους όσους συμμετέχουν στην ομάδα μας !
Και ο καιρός πέρασε και ήρθε η ώρα της συγκομιδής! Πιστοποιητικό Αριστείας για όλους τους συμμετέχοντες στην ομάδα μας και επιβράβευση με το πιστοποιητικό του Super organizer και της αναγνώρισης για την προσφορά μου στην εκμάθηση κωδικοποίησης (ατομικό ως διοργανώτρια 10 εκδηλώσεων ).Νομίζω είναι δικαιολογημένη η ικανοποίησή μας!
Επιμέλεια άρθρου : ‘Αννα Μαγκιώση
Καλωσήρθατε
Στον ιστότοπο αυτό θα βρείτε νέα, ανακοινώσεις και πληροφορίες για το σχολείο μας.
Επισκεφτείτε τις διάφορες σελίδες μας για να μάθετε περισσότερα.
Εκεί μπορείτε να βρείτε διάφορες χρήσιμες πληροφορίες σχετικά με τους εκπαιδευτικούς που πλαισιώνουν το σχολείο μας, την προσβασιμότητα στο σχολείο μας, τον κανονισμό λειτουργίας, τα νέα του σχολείου μας και τα στοιχεία επικοινωνίας του.
Εργαστήρια δεξιοτήτων 2021-2022
Νηπιαγωγείο Ριζαριού : ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ΔΕΞΙΟΤΗΤΩΝ 2021-2022
Βασικός προσανατολισμός : To όραμά μας !
Το Νηπιαγωγείο Ριζαριού είναι ένα σχολείο με άρτια καταρτισμένο προσωπικό που προσφέρει στους μαθητές ανεξαρτήτως φυλής ή εθνικότητας ίσες ευκαιρίες για ποιοτική εκπαίδευση με στόχο την ολόπλευρη ανάπτυξη και την ομαλή κοινωνικοποίηση τους, ώστε να είναι προετοιμασμένοι να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις της κοινωνίας του αύριο, όπου πρόκειται να ζήσουν, Είναι ένα σχολείο που προσφέρει ποιότητα στην εκπαιδευτική διαδικασία και εξελίσσεται συνεχώς, εντάσσοντας κάθε είδους καινοτομία στο πρόγραμμα του.Από το 1996 μέχρι και σήμερα εφαρμόζονται προγράμματα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης, αγωγής υγείας, Ολυμπιακής παιδείας, κυκλοφοριακής αγωγής και ευρωπαϊκών σχεδίων Comenius, Erasmus+ και e twinning κι έχει να παρουσιάσει πλούσια μια πλούσια δράση με τιμητικές διακρίσεις σε τοπικό ,Εθνικό και Ευρωπαϊκό επίπεδο ,ενώ από το 2018 έχουν ενσωματωθεί η νέα τεχνολογία ,τα STEAM ,η ρομποτική και η διδασκαλία αγγλικών στο αναλυτικό πρόγραμμα του Νηπιαγωγείου κι εφαρμόζονται με εξαιρετικά αποτελέσματα. Είναι ένα σχολείο ανοικτό για τους γονείς και η ενεργός συμμετοχή των γονέων είναι ορατή σε κάθε έκφραση της.
Μέρος της φιλοσοφίας μας και προτεραιότητά μας είναι να βελτιώσουμε το έργο μας, με την υιοθέτηση νέων μεθόδων διδασκαλίας και τη συνεχή εκπαίδευση του προσωπικού μας, προς όφελος του συνόλου της σχολικής μονάδας. Στόχος μας είναι η δημιουργία ενός σχολείου το οποίο θα είναι καινοτόμο και θα παρέχει πρόσβαση σε υψηλού επιπέδου εκπαίδευση για όλους.
Με την εφαρμογή των εργαστηρίων δεξιοτήτων στοχεύουμε στην ενίσχυση της καλλιέργειας δεξιοτήτων και ικανοτήτων του 21ου αιώνα δηλαδή της τεχνολογίας και της επιστήμης και κατ’ επέκταση της ανάπτυξης δεξιοτήτων ζωής των παιδιών προκειμένου να ενταχθούν στο κοινωνικό περιβάλλον.
Δείτε όλο το σχέδιο δράσης στον παρακάτω σύνδεμο:
Για το σχολικό έτος 2021-2022 θα εξεταστούν οι παρακάτω ενότητες
1η θεματική ενότητα : ZΩ ΚΑΛΥΤΕΡΑ -ΕΥ ΖΗΝ
Σχέδιο Δράσης με τίτλο: «Στο ΔΡΟΜΟ με ασφάλεια»
Δεξιότητες στόχευσης του εργαστηρίου:
Αυτομέριμνα, αυτορρύθμιση, υπευθυνότητα, αλληλεγγύη, πρωτοβουλία, συνεργασία, κοινωνικές δεξιότητες, κριτική σκέψη, επίλυση προβλημάτων.
Σκοπός : Να έρθουν σε επαφή με απλό και παιγνιώδη τρόπο με τα βασικά σήματα του ΚΟΚ. Να κατανοήσουν και να εφαρμόσουν τους βασικούς κανόνες οδήγησης ποδηλάτου, να γνωρίσουν και να επιλέξουν τον κατάλληλο εξοπλισμό του ποδηλάτη. Να ευαισθητοποιήσει τα παιδιά στη χρήση της ζώνης στο αυτοκίνητο.
2η θεματική ενότητα : ΦΡΟΝΤΙΖΩ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Σχέδιο Δράσης με τίτλο: «Ανακύκλωση στο Νηπιαγωγείο»
Σκοπός: Βασικός σκοπός του προγράμματος είναι να γίνει κατανοητό από τους/τις μαθητές/τριες ότι τα απορρίμματα είναι αποτέλεσμα της ανθρώπινης δραστηριότητας και η διαχείρισή τους αποτελεί σημαντικότατη ευθύνη όλων, μικρών και μεγάλων.
3η θεματική ενότητα : ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΜΑΙ ΚΙ ΕΝΕΡΓΩ
Σχέδιο Δράσης με τίτλο: «Ασφάλεια στο Διαδίκτυο»
Σκοπός: Βασικός σκοπός είναι τα παιδιά να προβληματιστούν για τη συμπεριφορά τους στο διαδίκτυο και τη χρήση του υπολογιστή, να κατανοήσουν τον κώδικα ορθής συμπεριφοράς για ασφαλή πλοήγηση και να γνωρίσουν τρόπους αναζήτησης βοήθειας.
4η θεματική ενότητα : ΔΗΜΙΟΥΡΓΩ ΚΑΙ ΚΑΙΝΟΤΟΜΩ
Σχέδιο Δράσης με τίτλο: «STEM και Ηλιακό σύστημα»
Στόχοι: Δραστηριότητες γνωριμίας της ομάδας αλλά και πρόκλησης ενδιαφέροντος για το θέμα. Τα παιδιά καλούνται να μάθουν τους πλανήτες του Ηλιακού συστήματος και να οπτικοποιήσουν τη σκέψη τους με τη δημιουργία ενός εννοιολογικού χάρτη και με βιωματικό τρόπο να αναπαραστήσουν την τροχιά που έχουν οι πλανήτες και ο Ήλιος.Να εξοικειωθούν με τις ψηφιακές τεχνολογίες, τη ρομποτική και τον προγραμματισμό με παιγνιώδη τρόπο και τις διαδρομές, να κατανοήσουν την εναλλαγή ημέρας-νύχτας.
Αντίκτυπος κι αναμενόμενα οφέλη
Mάθηση με εισαγωγή καινοτόμων δράσεων στο πλαίσιο των Εργαστηρίων Δεξιοτήτων. Σύσφιξη σχέσεων όλων των μελών της σχολικής κοινότητας, συνεργασία, αλληλεπίδραση. (συνεργασία για τη σύνταξη σχεδίου : Παπαγιάννη Αικατερίνη )
Επιμέλεια άρθρου: ‘Aννα Μαγκιώση
Εργαστήρια δεξιοτήτων στο Νηπιαγωγείο
Εργαστήρια δεξιοτήτων στο Νηπιαγωγείο!
Με σκοπό την ενίσχυση της καλλιέργειας ήπιων δεξιοτήτων, δεξιοτήτων ζωής και δεξιοτήτων τεχνολογίας και επιστήμης στους μαθητές και στις μαθήτριες, έχει θεσμοθετηθεί η εισαγωγή των εργαστηρίων δεξιοτήτων σε όλες τις σχολικές μονάδες της Πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης για το σχολικό έτος 2021-22.
Στόχος είναι η ενίσχυση της καλλιέργειας ήπιων δεξιοτήτων, δεξιοτήτων ζωής και δεξιοτήτων τεχνολογίας και επιστήμης στους μαθητές και στις μαθήτριες, σε συνδυασμό με τη διαμόρφωση ενός σύγχρονου πλαισίου προγράμματος με δομή Ανοικτών Προγραμμάτων Σπουδών και Διαδικασιών δηλαδή η καλλιέργεια δεξιοτήτων του 21ου αιώνα , όπως προτείνονται από το Συμβούλιο της Ευρώπης και συγκεκριμένα: η κριτική σκέψη, η δημιουργικότητα, η συνεργασία, η επικοινωνία, ο ψηφιακός γραμματισμός (Information literacy), ο γραμματισμός των Μέσων Επικοινωνίας (Media literacy), ο τεχνολογικός γραμματισμός (Technology literacy), η ευελιξία (Flexibility), η Ηγεσία (Leadership), η Πρωτοβουλία (Initiative), η Παραγωγικότητα (Productivity) και οι Κοινωνικές Δεξιότητες (Social skills) καθώς και οι δεξιότητες που απαιτούνται για τη Δημοκρατική Συνύπαρξη και τα ανθρώπινα δικαιώματα (Competencies for a Democratic Culture –CDCs)
Τα εργαστήρια των δεξιοτήτων ανταποκρίνονται στην ανάγκη να μετασχηματιστεί το παιδαγωγικό παράδειγμα και το σχολικό κλίμα προς την κατεύθυνση της εργαστηριακής και βιωματικής μάθησης, των συνεργατικών πρακτικών και της απάντησης πραγματικών προβλημάτων της ζωής και του τόπου της σχολικής κοινότητας και περιλαμβάνουν 4 θεματικές ενότητες :
Α) Κύκλος των δεξιοτήτων μάθησης – Κριτική σκέψη
– Επικοινωνία
– Συνεργασία
– Δημιουργικότητα
Β) Κύκλος των δεξιοτήτων ζωής
– Αυτομέριμνα
– Κοινωνικές Δεξιότητες
– Πολιτειότητα
– Ενσυναίσθηση και ευαισθησία
– Προσαρμοστικότητα
– Ανθεκτικότητα
– Υπευθυνότητα
– Πρωτοβουλία
– Οργανωτική ικανότητα
– Προγραμματισμός
– Παραγωγικότητα
Γ) Κύκλος των δεξιοτήτων της τεχνολογίας και της επιστήμης
– Δεξιότητες Μοντελισμού και προσομοίωσης – Πληροφορικός γραμματισμός
– Ψηφιακός γραμματισμός
– Τεχνολογικός γραμματισμός
– Γραμματισμός στα Μέσα
– Ευχέρεια στην Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση
– Ψηφιακές Ανθρωπιστικές Επιστήμες
– Ασφαλής πλοήγηση στο διαδίκτυο
– Προστασία από εξαρτητικές συμπεριφορές στις τεχνολογίες
– Δεξιότητες δημιουργίας και διαμοιρασμού ψηφιακών δημιουργημάτων
– Συνδυαστικές δεξιότητες ψηφιακής τεχνολογίας, επικοινωνίας και συνεργασίας
–Δεξιότητες ανάλυσης και παραγωγής περιεχομένου σε έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα
– Δεξιότητες διεπιστημονικής και διαθεματικής χρήσης των νέων τεχνολογιών
Δ) Κύκλος των δεξιοτήτων του νου
– Στρατηγική σκέψη
– Επίλυση προβλημάτων
– Μελέτη περιπτώσεων (case studies) – Κατασκευές
– Πλάγια σκέψη
Τα Εργαστήρια Δεξιοτήτων προσδοκούν να γίνουν βασική παράμετρος της λειτουργίας του σχολείου με μια δυναμική παρέμβαση στον οργανωτικό χαρακτήρα της εκπαίδευσης καθώς και του κλίματος που επικρατεί στις σχολικές μονάδες με την αναβάθμιση της αυτονομίας και τον επαναπροσδιορισμό τους από «κλειστό» σε «ανοικτό» και αυτοπροσδιοριζόμενο σύστημα.
Επιμέλεια άρθρου: Άννα Μαγκιώση
Νέο ξεκίνημα για το Ευρωπαϊκού σχεδίου Erasmus +“ICT and Robotics in preschool education :A more attractive way for learning ”
Νέο ξεκίνημα και δραστηριότητες διάχυσης του Ευρωπαϊκού σχεδίου Erasmus + ΚΑ2
“ICT and Robotics in preschool education :A more attractive way for learning ”
Μια νέα χρονιά ξεκινάει και μαζί της αρχίζει ένα νέο ξεκίνημα για τρίτο έτος για το Ευρωπαϊκό έργο Εrasmus+ ΚΑ 2 ,τομέας σχολικών συμπράξεων με τίτλο « ICT and robotics in preschool education : A more attractive way for learning! » 2019-2021 που υλοποιείται από το Νηπιαγωγείο Ριζαριού.Το σχέδιο υποστηρίζεται από το αντίστοιχο e Twinning έργο με τον ίδιο τίτλο,όπου κι αναρτώνται οι σχετικές δραστηριότητες όλων των εταίρων.
Η διάρκεια του έργου πήρε παράταση λόγω των προβλημάτων που δημιούργησε η πανδημία. Στο πλαίσιο της διάχυσής του με την έναρξη του νέου σχολικού έτους έγινε παρουσίαση του έργου στους γονείς των παιδιών του Νηπιαγωγείου κι δόθηκαν σχετικές πληροφορίες κι επεξηγήσεις για τα οφέλη ενός τέτοιου έργου στο Νηπιαγωγείο .
To συγκεκριμένο Νηπιαγωγείο είναι και το μοναδικό του Ν.Τρικάλων που εφαρμόζει επίσημα STEM και ρομποτική στο καθημερινό πρόγραμμα του Νηπιαγωγείου , καθώς είναι και το μοναδικό ωφελούμενο σχολείο της περιοχής της δράσης STEM 02 της Εθνικής e Twinning Υπηρεσίας της Ελλάδας ,ενώ οι εκπαιδευτικοί του έλαβαν πρόσθετη επιμόρφωση στην εφαρμογή STEM, ICT και ρομποτικής στην προσχολική εκπαίδευση στη Εσθονία και Σλοβενία μέσω ΚΑ 1 σχεδίου Erasmus + ( σχέδιο επαγγελματικής ανάπτυξης ).
Πρόκειται για ένα πρόγραμμα που ενώνει πάνω από 1000 σε σύνολο εκπαιδευτικούς και μαθητές από διαφορετικές χώρες της Ευρώπης και συγκεκριμένα από Σουηδία, Ισπανία, Λιθουανία Λετονία ,Εσθονία κι Ελλάδα και τους δίνει την ευκαιρία να αυξήσουν τις ψηφιακές τους δεξιότητες ,να ανταλλάξουν ιδέες κι απόψεις ,να μοιραστούν νέες μεθόδους διδασκαλίας ,να γνωρίσουν τα εκπαιδευτικά συστήματα και την κουλτούρα άλλων χωρών και μέσα από αυτή τη συνεργασία, να ενισχύσουν την ευρωπαϊκή τους ταυτότητα.
Συντονιστικό σχολείο της σύμπραξης είναι το Νηπιαγωγείο Ριζαριού Τρικάλων ,ενώ το γενικό συντονισμό του όλου προγ/τος έχει η Δ/ντριά του κ Άννα Μαγκιώση, η οποία και διαθέτει εξαιρετική εμπειρία στη διαχείριση διεθνών συμπράξεων.
Το έργο είναι ένα από τα τρία Erasmus+ KA2 (τομέας σχολικών συμπράξεων )που υλοποιεί τα τελευταία τρία χρόνια ταυτόχρονα το Νηπιαγωγείο Ριζαριού.
Με αυτό το πρόγραμμα στοχεύουμε στην αύξηση των ψηφιακών δεξιοτήτων των εκπαιδευτικών και των παιδιών και στην ενσωμάτωση των ΤΠΕ και της ρομποτικής στις δραστηριότητες διδασκαλίας / μάθησης.
Νέα χρονιά και νέες προκλήσεις λοιπόν με νέα τεχνολογία ,ρομποτική και STEAM στο Νηπιαγωγείο μας ! Είμαστε έτοιμοι?
Επιμέλεια άρθρου : ‘Avvα Μαγκιώση
Αγιασμός κι επίσημη έναρξη σχολικού έτους 2021-2022
Το Νηπιαγωγείο είναι το πρώτο σχολείο που θα φοιτήσει το κάθε παιδί. Είναι ο πρώτος και σημαντικότερος σταθμός στην εξελικτική, εκπαιδευτική και ψυχοκινητική πορεία του κάθε ατόμου. Όλοι εμείς οι ενήλικες, εκπαιδευτικοί και γονείς πρέπει να έχουμε σαν προτεραιότητα όπου και αν βρίσκονται τα παιδιά να κάνουμε το κάθε τι για να είναι χαρούμενα κι ευτυχισμένα!
Μάθετε στο παιδί σας να αυτοεξυπηρετείται (τουαλέτα, πλύσιμο χεριών, τακτοποίηση και φυσικά τρόπους καλής συμπεριφοράς. Στείλτε το πάντα περιποιημένο στο σχολείο. Φροντίστε τα ρούχα του και τα παπούτσια του να είναι άνετα κι όχι «τα καλά «του, γιατί παιδί είναι και θα τρέξει και παίξει και θα πέσει και θα κυλιστεί το χορτάρι! Δεν χρειάζεται να στενοχωρηθεί επειδή λέρωσε τα καλά του ρούχα και θα το μαλώσετε όταν γυρίσει στο σπίτι.( Πράγμα που συμβαίνει κι όλοι το ξέρουμε) Ας προσπαθήσουμε όλοι μαζί να το διευκολύνουμε στη δύσκολη αυτή του προσαρμογή, ειδικά των πρώτων ημερών. Μια μεγάλη αγκαλιά κι ένα τρυφερό φιλί είναι το καλύτερό του δώρο γυρνώντας στο σπίτι!
Να ρωτάτε κάθε μέρα το παιδί σας πώς πέρασε, τι του άρεσε, αν υπάρχει κάτι που το ενόχλησε. Βρείτε χρόνο να συζητήσετε μαζί του ,να πείτε τα νέα σας καθημερινά, έστω και για λίγα λεπτά. Κι όλα θα πάνε καλά! Να είστε σίγουροι!
Επιστροφή στα θρανία! (Σεπτέμβριος 2021)
Το Νηπιαγωγείο είναι το πρώτο σχολείο που θα φοιτήσει το κάθε παιδί. Είναι ο πρώτος και σημαντικότερος σταθμός στην εξελικτική, εκπαιδευτική και ψυχοκινητική πορεία του κάθε ατόμου.
Γονείς εμπιστευθείτε και κάντε σύμμαχό σας τον εκπαιδευτικό του παιδιού σας. Η εμπειρία του μπορεί να αποβεί χρήσιμη σε διάφορες καταστάσεις και οι τυχόν υποδείξεις που θα κάνει δεν έχουν κακή πρόθεση . Συζητήστε τυχόν απορίες ή προβλήματα που έχουν σχέση με το παιδί σας και μέσα από τη συνεργασία αυτή σίγουρα θα βρεθεί η καλύτερη λύση.
Όλοι εμείς οι ενήλικες, εκπαιδευτικοί και γονείς πρέπει να έχουμε σαν προτεραιότητα όπου και αν βρίσκονται τα παιδιά να κάνουμε το κάθε τι για να είναι χαρούμενα κι ευτυχισμένα!
Μένουμε ασφαλείς ! Κρατάμε αποστάσεις,τηρούμε τα μέτρα υγιεινής και φοράμε τη μάσκα μας!
Καλή αρχή σε όλους μας και καλή δύναμη!
Επιμέλεια άρθρου : ‘Αννα Μαγκιώση