Παίρνοντας μέρος στη δράση : “Tαπερίστας” στόχος μας ήταν να γνωρίσουν τα παιδιά τις ομάδες τροφών, να κατανοήσουν τι σημαίνει υγιεινή διατροφή και να ενισχυθεί η θετική στάση προς αυτή. Δείτε την ανάρτηση εδώ:
Η υγιεινή διατροφή δεν είναι δίαιτα – είναι τρόπος ζωής! Όταν τρώμε σωστά, έχουμε περισσότερη ενέργεια, καλύτερη διάθεση, κοιμόμαστε καλύτερα και μεγαλώνουμε πιο δυνατοί και υγιείς.Η υγιεινή διατροφή είναι μια συνήθεια που μας ακολουθεί σε όλη μας τη ζωή. Και το πιο ωραίο; Μπορεί να είναι και νόστιμη!
Τα παιδιά μαθαίνουν ότι υγιεινή διατροφή σημαίνει να τρώμε σωστά και ισορροπημένα, ώστε το σώμα και το μυαλό μας να λειτουργούν καλά. Είναι σημαντικό να δίνουμε στον οργανισμό μας όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται: βιταμίνες, πρωτεΐνες, υδατάνθρακες, καλά λιπαρά και νερό.Τα γλυκά, τα τηγανητά και τα αναψυκτικά μπορούμε να τα τρώμε μόνο περιστασιακά και με μέτρο, γιατί περιέχουν πολλά ζάχαρα και λιπαρά.
Μαθήματα Υγιεινής διατροφής στο Νηπιαγωγείο !
Το να τρώμε υγιεινά είναι πολύ σημαντικό .Πόσοι όμως γνωρίζουμε τα οφέλη ενός υγιεινού γεύματος είτε αυτό είναι πρωϊνό ,είτε μεσημεριανό ,απογευματινό ή βραδινό ?
Με υλικά που βρίσκονται σε κάθε σπίτι στο Νηπιαγωγείο Ριζαριού τα παιδιά ετοίμασαν ένα υγιεινό πρωϊνό που το ευχαριστήθηκαν ! Τι περιείχε? Αυγουλάκια ,ψωμάκι ,τυρί ,χυμό πορτοκάλι ,πολλά φρούτα ,βούτυρο ,μέλι ,σπιτική μαρμελάδα ,ελιές, λιόψωμο και γαλατόπιτα φτιαγμένη με αγνα υλικά.
Η δράση έγινε στο πλαίσιο του προγράμματος ” Ταπερίστας ” του ΚΠΕ Αρναίας όπου και συμμετέχουμε για το τρέχον σχολικό έτος χωρίς αυτό να σημαίνει ότι τα άλλα χρόνια δεν κάναμε παρόμοιες δραστηριότητες!
Αλλά δεν μιλήσαμε μόνο για υγιεινό πρωινό. Μιλήσαμε και για το μεσημεριανο μας φαγητό που κι αυτό πρέπει να ειναι υγιεινό .Προτιμάμε το μαγειρεμένο φαγητό κι όχι το έτοιμο κι αγορασμένο απο fast food. Πράγματι τα παιδιά έφερναν καθε μέρα καλομαγειρεμένο σπιτικό φαγητό συνοδευόμενο σε κάποια απο αυτά με σαλάτα και φρούτο.
Σνδυάσαμε τη δράση “Ταπερίστας και ”με τη διδασκαλία των φρούτων και την διατροφική τους αξία . Άλλωστε ένα μήλο την ημέρα τον γιατρό τον κάνει πέρα !Τα παιδιά έφτιαξαν φρουτοσαλάτες και χυμούς απο φρούτα αλλά και φρουτόκουκλες κι έπαιξαν κουκλοθέατρο μιλώντας για το πόσο χρήσιμα ειναι τα φρούτα και οι βιταμίνες τους για τον οργανισμό μας . Κι αφού πήραμε μια πρώτη γεύση υγιεινής διατροφής ,συζητήσαμε ανακαλύπτοντας τις τροφές και την ταξινόμηση τους σε υγιεινές και μη.
“Τι σημαίνει τρώω σωστά;” Μαθαίνουμε πώς μας ωφελούν οι καλές τροφές. Καλέσαμε μια διατροφολόγο και μίλησε σε παιδιά και γονείς γι αυτό.
Φτάνοντας στον Νοέμβριο κι αφού είμαστε σε αγροτική περιοχή ,μιλήσαμε για το όργωμα και τη σπορά και περάσαμε στο σενάριο :”Από τον σπόρο στο ψωμί” . Μάθαμε για το ψωμί και πως γίνεται και ζυμώσαμε το δικό μας ψωμάκι στο σχολείο . Συνδυάσαμε τη δράση με μια επίσκεψη στον φούρνο του χωριού μας ,οπου μάθαμε περισσότερα για το αλεύρι και τα προϊόντα του! Και φυσικά κάποιες …αλευροκαταστάσεις και παιχνίδια με το αλέυρι ήταν αναμενόμενες.
Συνεχίσαμε φτιάχνοντας λιοψωμο. Με αγνα υλικά ,υγιειινο και πεντανόστιμο. Τα παιδιά μάζεψαν ελιές από την ελιά που στολίζει την αυλή του σχολείου μας, έμαθαν πώς φτιάχνεται το λάδι και αποφάσισαν να φτιάξουμε το δικό μας ελαιόψωμο. Διαβάσαμε τη συνταγή, μετά την έγραψαν τα παιδιά, μαζέψαμε τα υλικά και ξεκίνησε η διαδικασία παρασκευής! Και αφού ζυμώσαμε και πλάθαμε τα ελιόψωμιά μας, η μητέρα ενός παιδιού, που την ευχαριστούμε πολύ, ανέλαβε να μας τα ψήσει και να τα φέρει έτοιμα να τα δοκιμάσουμε.
Μαθήματα βιοοικονομίας στο Νηπιαγωγείο !
Ο σχολικός κήπος είναι ένα ζωντανό εργαστήριο μάθησης! Εκεί τα παιδιά έρχονται σε επαφή με τη φύση, μαθαίνουν πώς μεγαλώνουν τα φυτά και καταλαβαίνουν τη σημασία της φροντίδας και της υπομονής. Καλλιεργούν λαχανικά, λουλούδια και κυρίως… αξίες! Ομαδικότητα, υπευθυνότητα και σεβασμός στο περιβάλλον ανθίζουν μαζί με τον κήπο. Είναι μια πολύτιμη εμπειρία που ενώνει τη μάθηση με τη ζωή!
Κι εμείς αφού σπείραμε τα μαρουλάκια μας και τα κρεμμυδάκια μας και τα φροντίζαμε όλο αυτό τον καιρό ,σκαλίζοντας τα και ποτίζοντας τα ήρθε η ώρα να τα γευτούμε φτιάχνοντας μια ωραία σαλάτα . Τα παιδιά μάζεψαν από τον κήπο τα λαχανικά μας (μαρούλια και κρεμμυδάκια) αλλά και γεύτηκαν μια¨Βιολογική σαλάτα “με αγνά υλικά από τον κήπο μας και φυτεμένα από τα χεράκια τους το κυριότερο.
Και μιλώντας για λαχανικά επισκεφτήκαμε κι ένα παραγωγό λαχανικών να μάθουμε περισσότερα. Με τα λαχανικά που μας έδωσε μαγειρέψαμε με τη βοήθεια μιας μαμάς και δοκιμάσαμε στο σχολείο ένα νόστιμο παραδοσιακό φαγητό “το τουρλού ”, που περιέχει πιπεριές ,μελιτζάνες ,πατάτες ,κρεμμυδάκια ,σκόρδο και ντομάτα χυμό.
Συνεχίσαμε με την παρασκευή χορτόπιτας στο σχολείο. Με τη βοήθεια μιας γιαγιάς ενός παιδιού τα παιδιά συμμετείχαν στη διαδικασία παρασκευής και στο τέλος ,αφού ψήσαμε την πίτα τη δοκιμάσαμε και ήταν πεντανόστιμη.
Περιμένοντας τα Χριστούγεννα, τα παιδιά με τη βοήθεια κάποιων μαμάδων και γιαγιάδων έφτιαξαν χριστουγεννιάτικα κουλουράκια στο σχολείο.Έμαθαν ποια υλικά χρειάζονται για αυτή τη συνταγή, την ποσότητα κάθε συστατικού και, φυσικά, έγραψαν τη συνταγή αφού έφτιαξαν τα κολουράκια τους.Έμαθαν επίσης ότι όλα αυτά τα συστατικά υπάρχουν στο σπίτι μας, επομένως δεν χρειάζεται να ξοδεύουμε χρήματα για να τα αγοράσουμε και το κυριότερο ότι γίνονται με αγνά υλικά .
Τον Ιανουάριο διοργανώσαμε μια έκθεση ¨Τοπικών Παραδοσιακών προϊόντων του τόπου μας και συζητώντας με τα παιδιά εξηγήσαμε γιατί πρέπει να προτιμάμε τα τοπικά προϊόντα ,που ειναι πιο υγιεινά και πιο οικονομικά ,αφού δεν χρειάζεται να μεταφερθούν από άλλο μέρος .
Με αφορμή τις Απόκριες και τη Σαρακοστή μιλήσαμε επίσης για τα νηστίσιμα φαγητά , ποιά είναι αυτά κι αν είναι υγιεινά και τα παιδιά έφτιαξαν μια αφίσα Σαρακοστιανών με εικόνες που βρήκαν σε περιοδικά.Μετά την Καθαρή Δευτέρα ετοιμάσαμε το σαρακοστιανό μας τραπέζι στο σχολείο με Σαρακοστιανά φαγητά που συλλέξαμε με τη βοήθεια των γονέων και τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να γευτούν νέες γεύσεις και την περίφημη λαγάνα (είδος ψωμιού).
Συνδυάζοντας την παράδοση με τη δράση Ταπερίστας φτιάξαμε και την Κυρά Σαρακοστή (μια κούκλα από ζυμάρι που δεν έχει στόμα λόγω νηστείας ).Φτιάξαμε όμως και Λαζαράκια για το Πάσχα .
Εφαρμόζοντας το πρόγραμμα σχεδόν από την αρχή της χρονιας ,διαπιστώσαμε ότι τα παιδιά έμαθαν να τρώνε υγιεινά και σίγουρα αυτό ξεκινάει κι άπω το σπίτι.
Στο τέλος παρουσιάσαμε τη δράση μας στους γονείς καλώντας τους σε μια εκδήλωση που διοργανώθηκε αποκλειστικά για τη δράση και φυσικά περιείχε μπουφέ με υγιεινά σνακ που έφτιαξαν οι γονείς.
Σίγουρα το να τρώμε ότι βρούμε μπροστα μας μόνο καλή υγεία δεν προσφέρει και δημιουργει αργότερα άλλα προβλήματα. Ας προσπαθήσουμε όλοι μας να ενταξουμε την υγιεινή διατροφή στη ζωή μας και να καλλιεργήσουμε αυτή τη συνείδηση και στα παιδιά μας.
Επιμέλεια άρθρου : Μαγκιώση Άννα