Προφίλ του Νηπιαγωγείου

Το Νηπιαγωγείο Ριζαριού είναι ένα δημόσιο νηπιαγωγείο και λειτουργεί ως ολοήμερο σχολείο με άρτια καταρτισμένο προσωπικό που προσφέρει στους μαθητές ανεξαρτήτως φυλής ή εθνικότητας ίσες ευκαιρίες για ποιοτική εκπαίδευση με στόχο την ολόπλευρη ανάπτυξη και την ομαλή κοινωνικοποίηση τους, ώστε να είναι προετοιμασμένοι να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις της κοινωνίας του αύριο, όπου πρόκειται να ζήσουν.Είναι ένα σχολείο ανοικτό για τους γονείς και η ενεργός συμμετοχή των γονέων είναι ορατή σε κάθε έκφραση της.

Οι παιδαγωγικές και κοινωνικές μας προτεραιότητες είναι:
• Η συνολική, αρμονική και ισορροπημένη ανάπτυξη των παιδιών.
• Η ευέλικτη προετοιμασία των παιδιών για το δημοτικό σχολείο.
• Η προώθηση της δημιουργίας συνθηκών για τον μελλοντικό έλεγχο της σχολικής αποτυχίας.
• Ο μετριασμός των κοινωνικών και πολιτισμικών διαφορών.
• Η εξασφάλιση ίσων σημείων εκκίνησης και ευκαιριών για το μέλλον.
• H συμμετοχή μας σε εκπαιδευτικά προγράμματα και οι καινοτόμες δράσεις που συμβάλλουν στην ενίσχυση της επιστημονικής, κοινωνικής και πολιτισμικής διάστασης του εκπαιδευτικού έργου, στη βελτίωση του κλίματος και των σχέσεων στο σχολείο, καθώς και στο άνοιγμα του σχολείου στην κοινωνία

Είναι ένα Νηπιαγωγείο που έγινε γνωστό στην τοπική κοινωνία των Τρικάλων , τόσο για την πρωτοπόρο συμμετοχή του σε διάφορα  καινοτόμα προγράμματα  από το 1996 μέχρι και σήμερα (περιβαλλοντική εκπαίδευση, αγωγή υγείας, Ολυμπιακή παιδεία, κυκλοφοριακή αγωγή και ευρωπαϊκά σχέδια Comenius, Erasmus+ και e twinning ), όσο και για την εξαιρετικά πλούσια δράση  του  και  τις  τιμητικές του διακρίσεις  κι έχει συνεργαστεί  με σχολεία σχεδόν από όλη την Ευρώπη μέσω ευρωπαϊκών και περιβαλλοντικών προγραμμάτων.

Οι σημαντικότερες διακρίσεις του είναι :

Το πανβαλκανικό βραβείο  από  τη συμμετοχή του σε περιβαλλοντικό πρόγραμμα  με  θέμα : ” Καφέ αρκούδα “ (1998 )

Εθνικά κι Ευρωπαικά βραβεία ποιότητας για την εκπόνηση e twinning έργων (απο το 2016 μέχρι και σήμερα)

Η απονομή του τίτλου του e Τwinning school (2018).Το Νηπιαγωγείο μας είναι ένα από τα 86 και πρώτα σχολεία της Ελλάδας που κατέκτησε επάξια τον τίτλο και συνεχίζει να διατηρει τον τίτλο μέχρι το 2024

Απονομή 1ου e Twinning βραβείου 2018 του 13ου Πανελλήνιου e Twinning διαγωνισμού.

Επίσης  το e twinning  έργο μας «Listen to the silence of the forest»κατάφερε να διακριθεί ως η καλύτερη εκπαιδευτική προσέγγιση του στόχου 15 «ΖΩΗ ΣΤΗ ΣΤΕΡΙΑ»στον πανελλήνιο σχολικό διαγωνισμό BRAVO SCHOOLS για τους 17 Παγκόσμιους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ (Ιούνιος 2018) Αποτέλεσμα η ένταξη του Νηπιαγωγείου μας  στο δίκτυο σχολείων πρεσβευτών για τους 17 βιώσιμους στόχους ανάπτυξης.

Απονομή Βronze βραβείου EDUCATION LEADRES AWARDS μέγιστης μαθησιακής εμπειρίας για το έτος 2019.

Απονομή του  e SAFETY  BRONZE SCHOOL  LABEL ( 2020 -2022)

Βραβείο ρομποτικής απο την WROHELLAS για το 2020 με θέμα :Μια βόλτα στην πόλη”

Απονομή του  e SAFETY  SILVER  SCHOOL  LABEL (2022 -2024)

Απονομή τίτλου “EU Code Week School Label” για το 2022 (πρώτο έτος θέσπισης του θεσμού)

Aπονομή του : SΤΕΜ Competent School Label 2022-2023

Απονομή τιμητικής πλακέτας απο την Περιφέρεια Θεσσαλίας (Λάρισα 2023)

Aπονομή του : STEM PROFICIEND SCHOOL LABEL 2023-2024

Απομονή του : STEM EXPERT SCHOOL LABEL   2023-2024

Aπονομή του : GLOBAL BRONZE SCHOOL AWARD  2023

Aπονομή του : GLOBAL SILVER SCHOOL AWARD  2023

Aπονομή του 1oυ βραβείου στον πανελλήνιο διαγωνισμό BRAVO SCHOOLS 2023 (στόχος 17)

Απονομή Silver βραβείου στα EDUCATION LEADERS AWARDS 2023 ( Καινοτομία και διεθνής συνεργασία)

Βραβείο ρομποτικής απο την WRO HELLAS  για το 202ο με θέμα : ” Μια βόλτα στην πόλη “

Βραβείο ρομποτικής απο την WRO HELLAS  για το 2022 με θέμα : ” Πρωτογενής τομέας -ανάδειξη τοπικών προϊόντων “

Βραβείο ρομποτικής  απο την WRO HELLAS για το 2023 με θέμα ” Η πόλη που ονειρεύομαι”

Απονομή τίτλου “ΑΕΙΦΟΡΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ “ 2023-2026

‘Eνταξη στο δίκτυο των BLUE SCHOOLS της Ευρώπης ,για το έργο: “SEA is LIFE” (Μάϊος 2024)

Eνταξη στο δίκτυο των Οικολογικών σχολείων  (2024)

Απονομή Silver βραβείου στα EDUCATION LEADERS AWARDS 2024 ( Διεθνής συνεργασία στην Πρωτοβάθμια εκπαίδευση )

Απονομή τίτλου “EU Code Week School Label” για το 2024 

Απονομή τίτλου NBS Expertise Sxhool 2024( ένα από τα τρία πρώτα σχολεια της Ευρώπης ) Ιούλιος 2024

Απονομή της σημαίας του Αειφόρου Ελληνικού σχολείου (Νοεμ.2024)

Το Νηπιαγωγείο Ριζαριού είναι ένα σχολείο που προσφέρει ποιότητα στην εκπαιδευτική διαδικασία και εξελίσσεται συνεχώς, εντάσσοντας κάθε είδους καινοτομία στο πρόγραμμα του.Ήδη από το 2018 έχουν ενσωματωθεί η νέα τεχνολογία ,τα STEAM ,η ρομποτική και η διδασκαλία αγγλικών στο  αναλυτικό πρόγραμμα του Νηπιαγωγείου κι εφαρμόζονται με εξαιρετικά αποτελέσματα.

Μέρος της φιλοσοφίας μας και προτεραιότητά μας είναι να βελτιώσουμε το έργο μας, με την υιοθέτηση νέων μεθόδων διδασκαλίας και τη συνεχή εκπαίδευση του προσωπικού μας, προς όφελος του συνόλου της σχολικής μονάδας. Στόχος μας είναι η δημιουργία ενός σχολείου το οποίο θα είναι καινοτόμο και θα παρέχει πρόσβαση σε υψηλού επιπέδου εκπαίδευση για όλους.

Επιμέλεια άρθρου : Μαγκιώση Άννα

Συμμετοχή σε ημερίδα παρουσίασης καλών πρακτικών με τη λήξη του σχολικού έτους 2024-2025

beb851d8 3b1b 4e49 90b6 57f1e5d410cbΤο Νηπιαγωγείο Ριζαριού συμμετείχε στην ημερίδα παρουσίασης καλών πρακτικών Νηπιαγωγείων του Ν Τρικλάλων που διοργανώθηκε με εξαιρετική επιτυχία από τη Σχολική Σύμβουλο ΠΕ 60 Ν Τρικάλων σε συνεργασία με την Δ/νση Πρωτοβαθμιας Εκπαιδευσης Ν Τρικάλων ,την Πέμπτη 19 Ιουνίου 2025 με τόπο διεξαγωγής το αμφιθέαρτο του 10 ου Δημοτικού Σχολείου Τρκάλων .
Θέμα παρουσίασης ήταν το σχέδιο ενεργούς πολιτειότητας με θέμα ” Κλιματική αλλαγή : Με ευθύνη σήμερα για έναν βιώσιμο πλανήτη αύριο ” 

Στόχος: Να κατανοήσουν τα παιδιά τι σημαίνει να είσαι ενεργός πολίτης και πώς μπορείς να φροντίζεις το περιβάλλον,παρατηρώντας  τη φύση και την ανθρώπινη επίδραση στο περιβάλλον.Η διδασκαλία της κλιματικής αλλαγής στο νηπιαγωγείο αποτελεί ένα ουσιαστικό βήμα για τη διαμόρφωση ενεργών, υπεύθυνων και ευαισθητοποιημένων πολιτών του αύριο .Η παρουσίαση περιελάμβανε διάφορες δράσεις σχετικές με την κλιματική αλλαγή και επίσης δείγματα της εμπλοκής μας σε παγκόσμια προγράμματα που αφορούν στην κλιματική αλλαγή.

Κατα τη διάρκεια της ημερίδας παρουσιάστηκαν καλές πρακτικές από 12 συνολικά Νηπιαγωγεία του Ν Τρικάλων ,με εξαιρετικές δραστηριότητες κι αφορούσαν κυρίως σχέδια δράσεις που υλοποιήθηκαν στις σχολικές μονάδες κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς που πέρασε 2024-2025.

Η Σημασία της Παρουσίασης Καλών Πρακτικών στο Τέλος του Διδακτικού Έτους

e40a9ea4 ff8e 4e96 9e42 9f0c1601a0d0 4fa81708 8056 45f7 89e9 ba35583a67c7

Το τέλος του διδακτικού έτους δεν αποτελεί μόνο έναν σταθμό ξεκούρασης και απολογισμού, αλλά και μια πολύτιμη ευκαιρία για ανταλλαγή εμπειριών και καλών πρακτικών μεταξύ εκπαιδευτικών. Η παρουσίαση των καλών πρακτικών που εφαρμόστηκαν μέσα στη σχολική χρονιά συμβάλλει ουσιαστικά στη συλλογική επαγγελματική ανάπτυξη και ενδυνάμωση της εκπαιδευτικής κοινότητας.

0e6f0c0b 9877 4757 81f4 f02d7a729093  df0acfab 3310 450f a9b3 f52f66f8a24f

Καταρχάς, μέσα από την παρουσίαση επιτυχημένων δράσεων και εκπαιδευτικών προσεγγίσεων, ενισχύεται η αναγνώριση και η επιβράβευση της δημιουργικότητας και της καινοτομίας. Οι εκπαιδευτικοί νιώθουν ότι η προσπάθειά τους έχει αξία, ενώ παράλληλα εμπνέονται ο ένας από τον άλλον για νέες ιδέες και προσεγγίσεις.Επιπλέον, η ανταλλαγή καλών πρακτικών λειτουργεί ως μέσο διάχυσης της γνώσης και εμπλουτισμού της διδακτικής πράξης. Οι συνάδελφοι έχουν την ευκαιρία να δουν πώς μπορούν να προσαρμόσουν ή να υιοθετήσουν συγκεκριμένες δραστηριότητες ή μεθόδους ανάλογα με τις ανάγκες των δικών τους μαθητών και τάξεων.Η διαδικασία αυτή ενισχύει επίσης τον αναστοχασμό. Μέσα από την παρουσίαση, ο εκπαιδευτικός αξιολογεί και επανεξετάζει τις επιλογές του, αναγνωρίζοντας τι λειτούργησε αποτελεσματικά και τι θα μπορούσε να βελτιωθεί. Ο στοχαστικός αυτός απολογισμός αποτελεί θεμέλιο για περαιτέρω επαγγελματική εξέλιξη και προγραμματισμό της νέας σχολικής χρονιάς.

Τέλος, η παρουσίαση καλών πρακτικών καλλιεργεί πνεύμα συνεργασίας, ενότητας και αλληλεγγύης στο σχολικό περιβάλλον. Δημιουργείται μια κουλτούρα διαλόγου και συνεργασίας, όπου όλοι συμμετέχουν ως ισότιμα μέλη μιας δυναμικής μαθησιακής κοινότητας. Η παρουσίαση καλών πρακτικών στο τέλος της χρονιάς δεν είναι απλώς μια τυπική διαδικασία, αλλά μια ουσιαστική παιδαγωγική πράξη που ενισχύει την ποιότητα της εκπαίδευσης και δίνει ώθηση για συνεχή βελτίωση και καινοτομία.

Και η ημερίδα αυτή ήταν ο καλύτερος απολογισμός του εκπαιδευτικού έργου των Νηπιαγωγείων του νομού μας ,που σίγουρα ανεβάζουν ψηλά την ποιότητα της εκπαιδευσης.

Επιμέλεια άρθρου: Mαγκιώση Άννα

Πιστοποίηση ” Blue School ” 2024-2025

European Blue Schools Certificate 20242025 913 page 0001Για δεύτερη χρονιά με πιστοποίηση,το Νηπιαγωγείο Ριζαριού ,αν και στη μέση του Θεσσαλικού κάμπου ανήκει στο Ευρωπαϊκό Δίκτυο European Blue Schools 💙🐋!!!για την εκπόνηση του έργου “Τhe SEA that i want to have ”

H χώρα μας περιβάλλεται από θάλασσα ως επι το πλείστον . Μπορεί η πόλη μας να είναι μακριά απο τη θάλασσα ,αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να αποκτήσουμε θετικές συμπεριφορές απέναντι της αφού το καλοκαίρι κυρίως όλοι λιγο πολύ την επισκεπτόμαστε. Αν θέλουμε να έχουμε καθαρές ακτές και να κολυμπάμε σε καθαρά νερά ,ειναι στο χέρι μας!

Δεδομένου ότι η συστηματική εκπαίδευση ξεκινά από το Νηπιαγωγείο όπου διαμορφώνονται οι χαρακτήρες των παιδιών, είναι σημαντικό να διδάξουμε τη βιωσιμότητα των ωκεανών στα μικρά παιδιά και να καλλιεργήσουμε την περιβαλλοντική τους συνείδηση, ώστε να αλλάξει η συμπεριφορά των μαθητών, της οικογένειας, της τοπικής και ευρύτερης κοινότητας.

Γιατί πρέπει να αλλάξουμε τον τρόπο που ζούμε και λειτουργούμε σε αυτόν τον πλανήτη για να εξασφαλίσουμε τη βιωσιμότητά του για τις μελλοντικές γενιές, ξεκινώντας από τα μικρά παιδιά και επενδύοντας σε αυτά .

Eίμαστε περήφανοι για το νέο μας βραβείο !

Eπιμέλεια άρθρου : Mαγκιώση Άννα

“Παγκόσμια συνεργασία : Το περιβάλλον μας ενώνει!”

‘Ενα συνεργατικό μας έργο με εξαιρετικά αποτελέσματα αναπτύχηθκε κατα τη διάρκεια της χρονιάς που πέρασε (2024-2025)μεταξύ του  Νηπιαγωγείου Ριζαριού Τρικάλων και του  Stigmiotypo othonhs 10810Νηπιαγωγείου  της Σολής Σαχέτι από το Γιοχάνεσμπουργκ της Αφρικής, στο πλαίσιο της δράσης «Δράσεις Ενεργού Πολίτη», όπου τα παιδιά και από τα δύο Νηπιαγωγεία αντάλλαξαν καλές πρακτικές για την προστασία του περιβάλλοντος με φύτευση, ανακύκλωση και φύτευση σπόρων και αρωματικών βοτάνων από την Ελλάδα.

Κατά τη διάρκεια του έργου ανταλλάξαμε επίσης  πληροφορίες πάνω σε περιβαλλοντικά και πολιτιστικά θέματα, μαθαίνοντας για την κουλτούρα Ελλάδας και Αφρικής κι  εντάξαμε αυτό το πρόγραμμα στις δράσεις ενεργού πολίτη  (ως παγκόσμιου πολίτη που ενημερώνεται για κοινα θέματα που μπορούν να συμβαίνουν χιλιόμετρα μακριά αλλά αφορούν όλους).

Δείτε ένα δείγμα της συνεργασίας μας εδώ: https://padlet.com/annmagiosi/2024-2025-akxs243o1m0p6fpt

Stigmiotypo othonhs 10809Την 5η Ιουνίου γιορτάσαμε και τα δύο σχολεία  την ημέρα στο Περιβάλλον μιλώντας για το τι μπορούμε να κάνουμε για να προστατέψουμε το περιβάλλον. Τα Stigmiotypo othonhs 10812παιδιά του Νηπιαγωγείου Ριζαρίου Τρικάλων συμμετείχαν στην  εκδήλωση “ΟΙΚΟΛΟΓΟΥΜΕ “  που διοργάνωσε η Δ/νση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης σε συνεργασία με τις τοπικές αρχές του Δήμου Τρικκαίων ,ενώ τα παιδιά από το Νηπιαγωγείο της Σχολής Σαχέτι  αποτύπωσαν σχεδιαστικά τη φύτευση, την προστασία των ζώων και των εντόμων και την μη σπατάλη του νερού.

Στις 12 Ιουνίου τα παιδιά των δύο σχολείων αντάλλαξαν ευχές κι αποχαιρετήθηκαν παρουσιάζοντας δείγμα από τη δράση τους .

Προστασία του Περιβάλλοντος και Ένταξη στα Πλαίσια του Ενεργού Πολίτη

Η προστασία του περιβάλλοντος αποτελεί βασική ευθύνη κάθε ενεργού πολίτη.Ένας ενεργός πολίτης δεν μένει αδιάφορος απέναντι στα περιβαλλοντικά προβλήματα, αλλά συμμετέχει ενεργά στη φροντίδα του πλανήτη. Ανακυκλώνει, εξοικονομεί ενέργεια και νερό, μειώνει τη χρήση πλαστικών και ενισχύει δράσεις για καθαρότερους δημόσιους χώρους. Επιπλέον, ενημερώνεται, ευαισθητοποιεί τους γύρω του και διεκδικεί λύσεις από τις αρμόδιες αρχές. Η περιβαλλοντική ευθύνη είναι τρόπος ζωής και ουσιαστική πράξη πολιτισμού και δημοκρατίας.

Οι δράσεις για το περιβάλλον και την προστασία του αποτελούν μια αναγκαιότητα στην εκπαιδευτική διαδικασία που η εμπλοκή των παιδιών με αυτό τα ενθαρρύνει να σκεφτούν και να αναλάβουν πρωτοβουλίες που μελλοντικά θα αποτελέσουν οδηγό στην ενήλικη ζωή τους.

Ενεργός Πολιτειότητα και Παγκόσμια Συνεργασία: Ένα Παράδειγμα συνεργασίας μεταξύ Ευρώπης και  Αφρικής.

Η ενεργός πολιτειότητα δεν περιορίζεται μόνο στη γειτονιά ή τη χώρα μας. Μέσα από δράσεις συνεργασίας με σχολεία από άλλες χώρες, όπως ένα σχολείο από την Αφρική, τα παιδιά μαθαίνουν στην πράξη τι σημαίνει παγκόσμια υπευθυνότητα. Συμμετέχουν σε κοινά έργα, ανταλλάσσουν ιδέες για την προστασία του περιβάλλοντος, την ειρήνη και την αλληλεγγύη, και αναπτύσσουν ενσυναίσθηση και σεβασμό για διαφορετικούς πολιτισμούς.

Stigmiotypo othonhs 10648Κι εμείς μέσω αυτού του έργου :

  • Ζωγραφίσαμε μαζί για τον πλανήτη μας

  • Ανταλλάξαμε χαιρετισμούς και τραγούδια

  • Μιλήσαμε για το πώς ζούμε και τι αγαπάμε

  • Φυτέψαμε δέντρα στις αυλές μας και ανταλλάξαμε  φωτογραφίες !

Με αυτόν τον τρόπο, τα παιδιά μαθαίνουν ότι όλοι στον κόσμο είμαστε φίλοι, παρόλο που ζούμε μακριά.Δείτε την ανάρτηση της Σχολές Σαχέτι εδώ: https://blogs.sch.gr/gsejohann/    Μαθαίνουμε να ακούμε, να μοιραζόμαστε και να νοιαζόμαστε. Και μαζί, μπορούμε να κάνουμε τον κόσμο καλύτερο! Μια τέτοια συμμαχία προσφέρει στα παιδιά πολύτιμες δεξιότητες: συνεργασία, διαπολιτισμική κατανόηση, δημιουργική σκέψη και επίγνωση του παγκόσμιου ρόλου τους. Μεγαλώνουν ως πολίτες του κόσμου, με ανοιχτούς ορίζοντες και κοινό όραμα για ένα πιο δίκαιο και βιώσιμο μέλλον.

Επιμέλεια άρθρου : Mαγκιώση Άννα

Σχέδιο δράσης ενεργού πολίτη 2024-2025

Σχέδιο Δράσης Ενεργού Πολίτη:
«Κλιματική Αλλαγή : Με ευθύνη σήμερα για έναν βιώσιμο πλανήτη αύριο»  Διάρκεια: 4 μήνες – 10 δράσεις

Drash Klimatikh allagh 1Ολοκληρώθηκε με επιτυχία το σχέδιο του ενεργού πολίτη την τελευταία εβδομάδα του Μαϊου 2025. Η προστασία του περιβάλλοντος ξεκινά από τη γνώση και την ευαισθητοποίηση. Και τα παιδιά συμμετέχοντας στη δράση αυτή με απλό και παιγνιώδη τρόπο βοηθήθηκαν να κατανοήσουν  την έννοια της κλιματικής αλλαγής και να αποκτήσουν συνήθειες φιλικές προς το περιβάλλον. Ασφαλώς και ξεκινήσαμε με τη γνωριμία της  έννοιας του ενεργού πολίτη.
Στόχος: Να κατανοήσουν τα παιδιά τι σημαίνει να είσαι ενεργός πολίτης και πώς μπορείς να φροντίζεις το περιβάλλον,παρατηρώντας  τη φύση και την ανθρώπινη επίδραση στο περιβάλλον.

Σκοπός της δράσης ήταν :

  • Να ευαισθητοποιηθούν τα παιδιά σχετικά με την κλιματική αλλαγή,τις επιπτώσεις για τον πλανήτη μας και να κατανοήσουν πως μπορούν να συμμετέχουν ενεργά στην προστασία του πλανήτη.
  • Να κατανοήσουν ότι κλιματική αλλαγή είναι η μεγάλη και διαρκής αλλαγή στο κλίμα της Γης,που συμβαίνει όχι φυσιολογικά, αλλά επιταχύνεται εξαιτίας των ανθρώπινων δραστηριοτήτων.

Η διδασκαλία της κλιματικής αλλαγής στο νηπιαγωγείο αποτελεί ένα ουσιαστικό βήμα για τη διαμόρφωση ενεργών, υπεύθυνων και ευαισθητοποιημένων πολιτών του αύριο. Η συμμετοχή των παιδιών σε τέτοιες δράσεις προσφέρει πολλαπλά παιδαγωγικά, κοινωνικά και συναισθηματικά οφέλη.

Drash Klimatikh allagh 2  Drash Klimatikh allagh

Οφέλη για τα παιδιά από τη συμμετοχή τους στη δράση αυτή : 
1.Καλλιέργεια περιβαλλοντικής συνείδησης
Τα παιδιά έμαθαν να αγαπούν και να σέβονται τη φύση, αναγνωρίζοντας ότι κάθε τους πράξη επηρεάζει το περιβάλλον. Μαθαίνουν από μικρή ηλικία να σέβονται τη φύση, να την παρατηρούν, να τη φροντίζουν και να αναγνωρίζουν τη σημασία της προστασίας του πλανήτη. Καλλιεργείται το αίσθημα της ευθύνης και της αγάπης για το περιβάλλον.
2.Ανάπτυξη υπευθυνότητας και συνεργασίας
Μέσα από ομαδικές δράσεις όπως η ανακύκλωση, η φύτευση και η φροντίδα του σχολικού κήπου, τα παιδιά ανέλαβαν  ρόλους και λειτουργώντας  ως ομάδα, συνεργάστηκαν και αντιλήφθηκαν  ότι κάθε μικρή πράξη έχει αξία, όταν γίνεται με σκοπό και συμμετοχή

  1. Καλλιέργεια της κριτικής σκέψης
    Η ενασχόληση με έννοιες όπως η ρύπανση, η εξοικονόμηση πόρων και οι επιπτώσεις των πράξεών μας, ενθάρρυνε τα παιδιά να σκέφτονται, να ρωτούν και να προβληματίζονται, καλλιεργώντας έτσι τη συνειδητή λήψη αποφάσεων.
  2. Ανάπτυξη δεξιοτήτων ζωής
    Μέσα από βιωματικές και παιγνιώδεις δράσεις, τα παιδιά ανέπτυξαν  βασικές δεξιότητες όπως:
    επικοινωνία (συζήτηση, έκφραση απόψεων),συνεργασία και ομαδικότητα,δημιουργικότητα (κατασκευές από ανακυκλώσιμα υλικά),αυτοεκτίμηση και αυτοπεποίθηση, βλέποντας  ότι μπορούν να συμβάλουν σε κάτι σημαντικό.
  3. Σχέση σχολείου – οικογένειας – κοινότητας
    Όταν τα παιδιά εμπλεκόμενα  στη δράση έγιναν μικροί πρεσβευτές της αλλαγής και ενέπνευσαν  το οικογενειακό τους περιβάλλον, μεταφέροντας μηνύματα στο σπίτι, παρακινώντας τους γονείς. Γιατί τότε μόνο η εκπαιδευτική πράξη αποκτά κοινωνική διάσταση, χτίζοντας μια κοινότητα με κοινό σκοπό.
  4. Προώθηση της βιωσιμότητας και της ενεργούς πολιτειότητας
    Η ενασχόληση με την κλιματική αλλαγή καλλιέργησε  αξίες όπως: ο σεβασμός στη ζωή και στη διαφορετικότητα των οικοσυστημάτων, η ανάγκη για ισορροπία ανάμεσα στον άνθρωπο και τη φύση,η ανάπτυξη οικολογικής ταυτότητας από την προσχολική ηλικία.

Drash Klimatikh allagh 5 Drash Klimatikh allagh 4

Μαθαμε για τις αιτίες που προκαλούν την κλιματική αλλαγή ,τι συνέπειες έχει και τι μπορούμε να κάνουμε για να τη σταματήσουμε ,μέσα από δραστηριότητες κατάλληλες για τη νηπιακή ηλικία.

Αιτίες κλιματικής αλλαγής 
Καυσαέρια από αυτοκίνητα και εργοστάσια
Πολλά σκουπίδια και κακή διαχείριση απορριμμάτων
Κοπή πολλών δέντρων
Καύση πετρελαίου, κάρβουνου και φυσικού αερίου (ονομάζονται ορυκτά καύσιμα)

Τι συνέπειες έχει;
Ανεβαίνει η θερμοκρασία της Γης (υπερθέρμανση)
Λιώνουν οι πάγοι και ανεβαίνει η στάθμη της θάλασσας
Πιο συχνές πυρκαγιές και ξηρασίες
Περίεργος και πιο άγριος καιρός
Απειλούνται ζώα και φυτά

Τι μπορούμε να κάνουμε για να τη σταματήσουμε;
Να ανακυκλώνουμε
Να μην σπαταλάμε νερό και ρεύμα
Να περπατάμε ή να χρησιμοποιούμε ποδήλατο
Να φυτεύουμε δέντρα
Να μιλάμε και να βοηθάμε τους άλλους να προσέχουν τη Γη

Ενδεικτικές δράσεις που υλοποιήθηκαν
Ανακύκλωση υλικών
Φύτευση λουλουδιών & λαχανικών
Εξοικονόμηση νερού κι ενέργειας
Δημιουργίες από ανακυκλώσιμα υλικά
Παραμύθια και θεατρικό παιχνίδι με θέμα το περιβάλλον
Καθαρισμός αυλής και σχολικού χώρου.

Drash Klimatikh allagh t  Drash Klimatikh allagh 8

Συμμετοχή σε ανοικτές εκδηλώσεις της πόλης μας  και διοργάνωση εκδήλωσης  και παρουσίαση των αποτελεσμάτων στους γονείς.Η δράση στέφτηκε με απόλυτη επιτυχία και τα παιδιά απέκτησαν θετική συμπεριφορά σχετικά με την προστασία του πλανήτη και τι πρέπει να  κάνουν ενάντια στην κλιματική αλλαγή.

Η συμμετοχή των παιδιών σε δράσεις για την κλιματική αλλαγή δεν περιορίζεται σε γνώση. Είναι μια εκπαίδευση για τη ζωή, που ενισχύει τη συναισθηματική σύνδεση με τον πλανήτη, αναπτύσσει την πρωτοβουλία και καλλιεργεί την ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο.
Μαζί, μικροί και μεγάλοι, φροντίζουμε τον πλανήτη μας!
Η συμμετοχή των παιδιών είναι η πιο ελπιδοφόρα αρχή για έναν κόσμο πιο πράσινο, πιο δίκαιο και πιο όμορφο.

Το νηπιαγωγείο μας δεσμεύεται να καλλιεργεί τη γνώση, την πράξη και την αγάπη για το περιβάλλον, κάθε μέρα!

Επιμέλεια άρθρου : Μαγκιώση Άννα

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ΔΕΞΙΟΤΗΤΩΝ Σχ.έτους 2024-2025

Ως προς τη Θεματική Ενότητα

Ζω καλύτερα- Ευ ζην
Σχέδιο Δράσης με τίτλο:«Η κυρά Διατροφή έρχεται στο σχολείο μας»

Το εργαστήριο «Η κυρά Διατροφή έρχεται στο σχολείο μας» είχε ως στόχο να ευαισθητοποιήσει τα παιδιά σχετικά με τη σημασία της υγιεινής διατροφής και να τα βοηθήσει να αποκτήσουν σωστές διατροφικές συνήθειες από μικρή ηλικία. Μέσα από βιωματικές δραστηριότητες, παιχνίδια, παραμύθια και δημιουργικές κατασκευές, τα παιδιά γνώρισαν τις βασικές ομάδες τροφών, έμαθαν να ξεχωρίζουν τις υγιεινές επιλογές και καταωόησαν  τη σημασία της ισορροπημένης διατροφής για την υγεία και την ευεξία τους. Το εργαστήριο ενίσχυσε τη συνεργασία, την αυτενέργεια και τη δημιουργική έκφραση των παιδιών, συνδέοντας τη γνώση με την καθημερινή τους ζωή με τρόπο ευχάριστο και κατανοητό.

Στόχος:
Να ευαισθητοποιηθούν τα παιδιά σχετικά με τη σημασία της υγιεινής διατροφής και να αποκτήσουν βασικές γνώσεις για τις σωστές διατροφικές συνήθειες.

Σκοποί:

  • Να γνωρίσουν τις βασικές ομάδες τροφών και τη σημασία καθεμιάς.

  • Να αναγνωρίζουν τροφές που κάνουν καλό στην υγεία τους.

  • Να ενισχυθεί η συνεργασία και η συμμετοχή μέσα από βιωματικές δραστηριότητες.

  • Να συνδέσουν την υγιεινή διατροφή με την καθημερινή τους ζωή.

  • Να εκφραστούν δημιουργικά μέσα από παιχνίδι, τέχνη και αφήγηση.

ΔΙΑΡΚΕΙΑ: (10 ΟΚΤΩΒΡΗ-30 ΝΟΕΜΒΡΗ)

=====================================================================================================================

Ως προς τη Θεματική Ενότητα

Φροντίζω το Περιβάλλον

Σχέδιο Δράσης με τίτλο: «Το νερό κυλάει στο αυλάκι» 

Το εργαστήριο «Το νερό κυλάει στο αυλάκι» είχε ως στόχο να βοηθήσει τα παιδιά να κατανοήσουν τη σημασία του νερού στη ζωή μας και την ανάγκη για την ορθή και υπεύθυνη χρήση του. Μέσα από παιχνίδια, πειράματα, παρατηρήσεις και δημιουργικές δραστηριότητες, τα παιδιά ανακάλυψαν τον κύκλο του νερού, τις χρήσεις του στην καθημερινότητα και τρόπους εξοικονόμησής του. Καλλιέργησαν στάσεις σεβασμού προς το φυσικό περιβάλλον και έμαθαν να είναι οι υπεύθυνοι μικροί «φύλακες του νερού». Το εργαστήριο ενίσχυσε τη βιωματική μάθηση, την οικολογική συνείδηση και τη συνεργασία σε ομαδικές δραστηριότητες.

Στόχος:
Να ευαισθητοποιηθούν τα παιδιά σχετικά με τη σημασία του νερού στη ζωή μας και να αποκτήσουν βασικές γνώσεις για την υπεύθυνη χρήση και προστασία του.

Σκοποί:

  • Να γνωρίσουν τον κύκλο του νερού και τις βασικές του χρήσεις.

  • Να κατανοήσουν την αξία του νερού για τους ανθρώπους, τα ζώα και τη φύση.

  • Να αναγνωρίσουν τρόπους εξοικονόμησης νερού στην καθημερινότητά τους.

  • Να ενισχυθεί η συνεργασία και η συμμετοχή μέσα από βιωματικές δραστηριότητες.

  • Να εκφραστούν δημιουργικά μέσα από πειράματα, παιχνίδι και καλλιτεχνικές δράσεις.

ΔΙΑΡΚΕΙΑ: (ΔΕΚΕΜΒΡΗΣ-7 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ)

=====================================================================================================================

Ως προς τη Θεματική Ενότητα
Ενδιαφέρομαι και Ενεργώ- Κοινωνική Συναίσθηση και Ευθύνη

Σχέδιο Δράσης με τίτλο: «Το πάρκο της γειτονιάς μου»

Η ενασχόληση των παιδιών με το θέμα «Το πάρκο της γειτονιάς μου» τους δίνει την ευκαιρία να γνωρίσουν καλύτερα τον άμεσο φυσικό και κοινωνικό τους χώρο. Το πάρκο γίνεται αφορμή για παρατήρηση της φύσης, ανακάλυψη φυτών και ζώων, καλλιέργεια οικολογικής συνείδησης και ανάπτυξη αισθήματος φροντίδας για το περιβάλλον. Παράλληλα, τα παιδιά κατανοούν τη σημασία του πάρκου ως χώρου παιχνιδιού, ξεκούρασης και κοινωνικής συναναστροφής. Μέσα από βιωματικές δράσεις, συνεργασία και δημιουργική έκφραση, ενισχύονται οι δεξιότητες της παρατήρησης, της επικοινωνίας, της ευθύνης και του σεβασμού στους κοινόχρηστους χώρους. Η διδασκαλία του συγκεκριμένου θέματος καλλιεργεί τη σύνδεση των παιδιών με την τοπική κοινότητα και τα ενθαρρύνει να γίνουν ενεργοί και ευαισθητοποιημένοι πολίτες.

Στόχος:
Να γνωρίσουν τα παιδιά το πάρκο της γειτονιάς τους ως χώρο πρασίνου, ψυχαγωγίας και κοινωνικής αλληλεπίδρασης και να ευαισθητοποιηθούν σχετικά με τη φροντίδα και την προστασία του.

Σκοποί:

  • Να εξερευνήσουν το φυσικό περιβάλλον του πάρκου και να παρατηρήσουν τα φυτά, τα ζώα και τα στοιχεία του τοπίου.

  • Να αναγνωρίσουν τη σημασία του πάρκου για την υγεία, την αναψυχή και την ποιότητα ζωής στην κοινότητα.

  • Να καλλιεργήσουν στάσεις σεβασμού προς το φυσικό περιβάλλον και τους δημόσιους χώρους.

  • Να ενισχυθεί η συνεργασία και η ενεργή συμμετοχή των παιδιών μέσα από ομαδικές δράσεις.

  • Να εκφραστούν δημιουργικά μέσα από παρατήρηση, παιχνίδι, ζωγραφική και αφήγηση.

ΔΙΑΡΚΕΙΑ: (10 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ-ΤΕΛΗ ΜΑΡΤΙΟΥ)

=====================================================================================================================

Ως προς τη Θεματική Ενότητα

Δημιουργώ και Καινοτομώ- Δημιουργική Σκέψη και Πρωτοβουλία

Σχέδιο Δράσης με τίτλο: «Από τη γη στο διάστημα και πίσω »

Η ενασχόληση με το θέμα «Από τη γη στο διάστημα και πίσω» προσφέρει στα παιδιά μια μοναδική ευκαιρία να διευρύνουν τους ορίζοντές τους, να αναπτύξουν την περιέργεια και τη φαντασία τους και να κατανοήσουν βασικές έννοιες για τον πλανήτη μας, το διάστημα και τη σχέση τους. Μέσα από βιωματικές δραστηριότητες, πειράματα και ομαδικό παιχνίδι, τα παιδιά καλλιεργούν δεξιότητες παρατήρησης, κριτικής σκέψης και συνεργασίας, ενώ ταυτόχρονα ενισχύουν την αγάπη τους για τη φύση και την επιστήμη.

Στόχος:
Να γνωρίσουν τα παιδιά βασικές έννοιες σχετικά με τη γη, το διάστημα και τη σχέση τους, να ενισχύσουν την περιέργεια και τη δημιουργικότητά τους και να αναπτύξουν περιβαλλοντική και επιστημονική συνείδηση.

Σκοποί:

  • Να κατανοήσουν την έννοια της γης ως πλανήτη και τη θέση της στο ηλιακό σύστημα.

  • Να ανακαλύψουν βασικά στοιχεία για το διάστημα και τους πλανήτες.

  • Να εκφραστούν δημιουργικά μέσα από παιχνίδια, ζωγραφική και αφήγηση.

  • Να αναπτύξουν δεξιότητες παρατήρησης και συνεργασίας μέσα από πειράματα και ομαδικές δραστηριότητες.

  • Να καλλιεργήσουν σεβασμό για το περιβάλλον της γης και την ανάγκη προστασίας του.

ΔΙΑΡΚΕΙΑ: (ΑΠΡΙΛΗΣ-ΜΑΙΟΣ)

Όλα τα παραπάνω εργαστήρια συνετέλεσαν στο όλα τα παιδιά να έχουν αναπτύξει σημαντικές γνώσεις, δεξιότητες και στάσεις. Κατανόησαν  βασικές έννοιες για τη διατροφή, το νερό, το φυσικό περιβάλλον και το διάστημα, ενώ έχουν ευαισθητοποιηθεί για την αξία της υγιεινής ζωής, της προστασίας των φυσικών πόρων και της φροντίδας του πλανήτη μας. Μέσα από βιωματικές και ομαδικές δραστηριότητες, έχουν ενισχύσει την παρατηρητικότητα, τη συνεργασία, την κριτική σκέψη και τη δημιουργική έκφραση. Επιπλέον, καλλιέργησαν την περιβαλλοντική συνείδηση και την υπευθυνότητα, γίνοντας ενεργοί και ευαισθητοποιημένοι μικροί πολίτες, έτοιμοι να συμβάλουν με θετικό τρόπο στην κοινότητά τους και στο μέλλον του πλανήτη.

Υπεύθυνη υλοποίησης εργαστηρίων : Στεφανή Βαϊα 

Επιμέλεια άρθρου : Μαγκιώση Άννα

” Οι Ταπερίστας ” του Νηπιαγωγείου Ριζαριού Τρικάλων

Παίρνοντας μέρος στη δράση : Tαπερίστας” στόχος μας ήταν να γνωρίσουν τα παιδιά τις ομάδες τροφών, να κατανοήσουν τι σημαίνει υγιεινή διατροφή και να ενισχυθεί η θετική στάση προς αυτή. Δείτε την ανάρτηση εδώ:

https://blogs.sch.gr/periv-nipiagogeia/2025/04/23/quot-oi-taperistas-quot-toy-nipiagogeioy-rizarioy-trikalon/

Η υγιεινή διατροφή δεν είναι δίαιτα – είναι τρόπος ζωής! Όταν τρώμε σωστά, έχουμε περισσότερη ενέργεια, καλύτερη διάθεση, κοιμόμαστε καλύτερα και μεγαλώνουμε πιο δυνατοί και υγιείς.Η υγιεινή διατροφή είναι μια συνήθεια που μας ακολουθεί σε όλη μας τη ζωή. Και το πιο ωραίο; Μπορεί να είναι και νόστιμη!

Τα παιδιά μαθαίνουν ότι υγιεινή διατροφή σημαίνει να τρώμε σωστά και ισορροπημένα, ώστε το σώμα και το μυαλό μας να λειτουργούν καλά. Είναι σημαντικό να δίνουμε στον οργανισμό μας όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται: βιταμίνες, πρωτεΐνες, υδατάνθρακες, καλά λιπαρά και νερό.Τα γλυκά, τα τηγανητά και τα αναψυκτικά μπορούμε να τα τρώμε μόνο περιστασιακά και με μέτρο, γιατί περιέχουν πολλά ζάχαρα και λιπαρά.

Μαθήματα Υγιεινής διατροφής στο Νηπιαγωγείο !

Το να τρώμε υγιεινά είναι πολύ σημαντικό .Πόσοι όμως γνωρίζουμε τα οφέλη ενός υγιεινού γεύματος είτε αυτό είναι πρωϊνό ,είτε μεσημεριανό ,απογευματινό ή βραδινό ?

Με υλικά που βρίσκονται σε κάθε σπίτι στο Νηπιαγωγείο Ριζαριού τα παιδιά ετοίμασαν ένα υγιεινό πρωϊνό που το ευχαριστήθηκαν ! Τι περιείχε? Αυγουλάκια ,ψωμάκι ,τυρί ,χυμό πορτοκάλι ,πολλά φρούτα ,βούτυρο ,μέλι ,σπιτική μαρμελάδα ,ελιές, λιόψωμο και γαλατόπιτα φτιαγμένη με αγνα υλικά.

Stigmiotypo othonhs 10178 Stigmiotypo othonhs 10176

Η δράση έγινε στο πλαίσιο του προγράμματος ” Ταπερίστας ” του ΚΠΕ Αρναίας όπου και συμμετέχουμε για το τρέχον σχολικό έτος χωρίς αυτό να σημαίνει ότι τα άλλα χρόνια δεν κάναμε παρόμοιες δραστηριότητες!

Αλλά δεν μιλήσαμε μόνο για υγιεινό πρωινό. Μιλήσαμε και για το μεσημεριανο μας φαγητό που κι αυτό πρέπει να ειναι υγιεινό .Προτιμάμε το μαγειρεμένο φαγητό κι όχι το έτοιμο κι αγορασμένο απο fast food. Πράγματι τα παιδιά έφερναν καθε μέρα καλομαγειρεμένο σπιτικό φαγητό συνοδευόμενο σε κάποια απο αυτά με σαλάτα και φρούτο.

Stigmiotypo othonhs 10174 collage 1

Σνδυάσαμε τη δράση “Ταπερίστας και ”με τη διδασκαλία των φρούτων και την διατροφική τους αξία . Άλλωστε ένα μήλο την ημέρα τον γιατρό τον κάνει πέρα !Τα παιδιά έφτιαξαν φρουτοσαλάτες και χυμούς απο φρούτα αλλά και φρουτόκουκλες κι έπαιξαν κουκλοθέατρο μιλώντας για το πόσο χρήσιμα ειναι τα φρούτα και οι βιταμίνες τους για τον οργανισμό μας . Κι αφού πήραμε μια πρώτη γεύση υγιεινής διατροφής ,συζητήσαμε ανακαλύπτοντας τις τροφές και την ταξινόμηση τους σε υγιεινές και μη.

Stigmiotypo othonhs 10182 Stigmiotypo othonhs 10180

Τι σημαίνει τρώω σωστά;” Μαθαίνουμε πώς μας ωφελούν οι καλές τροφές. Καλέσαμε μια διατροφολόγο και μίλησε σε παιδιά και γονείς γι αυτό.

Φτάνοντας στον Νοέμβριο κι αφού είμαστε σε αγροτική περιοχή ,μιλήσαμε για το όργωμα και τη σπορά και περάσαμε στο σενάριο :”Από τον σπόρο στο ψωμί” . Μάθαμε για το ψωμί και πως γίνεται και ζυμώσαμε το δικό μας ψωμάκι στο σχολείο . Συνδυάσαμε τη δράση με μια επίσκεψη στον φούρνο του χωριού μας ,οπου μάθαμε περισσότερα για το αλεύρι και τα προϊόντα του! Και φυσικά κάποιες …αλευροκαταστάσεις και παιχνίδια με το αλέυρι ήταν αναμενόμενες.

2025 02 22T23 42 17 236967679Z Makind bread b9c4e9d9 f0a5 45b8 ac6c 19ad47117708 Hands print

 Συνεχίσαμε φτιάχνοντας λιοψωμο. Με αγνα υλικά ,υγιειινο και πεντανόστιμο. Τα παιδιά μάζεψαν ελιές από την ελιά που στολίζει την αυλή του σχολείου μας, έμαθαν πώς φτιάχνεται το λάδι και αποφάσισαν να φτιάξουμε το δικό μας ελαιόψωμο. Διαβάσαμε τη συνταγή, μετά την έγραψαν τα παιδιά, μαζέψαμε τα υλικά και ξεκίνησε η διαδικασία παρασκευής! Και αφού ζυμώσαμε και πλάθαμε τα ελιόψωμιά μας, η μητέρα ενός παιδιού, που την ευχαριστούμε πολύ, ανέλαβε να μας τα ψήσει και να τα φέρει έτοιμα να τα δοκιμάσουμε.

olive tree 2025 02 19T19 25 35 880998695Z 468941854 28302696666010462 7133379243192953790 n c22dbf92 50f5 43bf a4a3 065ff890f745

Μαθήματα βιοοικονομίας στο Νηπιαγωγείο !

Ο σχολικός κήπος είναι ένα ζωντανό εργαστήριο μάθησης! Εκεί τα παιδιά έρχονται σε επαφή με τη φύση, μαθαίνουν πώς μεγαλώνουν τα φυτά και καταλαβαίνουν τη σημασία της φροντίδας και της υπομονής. Καλλιεργούν λαχανικά, λουλούδια και κυρίως… αξίες! Ομαδικότητα, υπευθυνότητα και σεβασμός στο περιβάλλον ανθίζουν μαζί με τον κήπο. Είναι μια πολύτιμη εμπειρία που ενώνει τη μάθηση με τη ζωή!

Maroylosalata 2025 02 19T11 41 11 114349914Z 2025 02 19T01 56 04 713876328Z 476243348 28987584937521628 4567431041248054864 n a8f0e9c0 c825 457f 9342 7092e702450a blurred b262ae7c 5d77 4bb0 b785 0fe576d27c9c

Κι εμείς αφού σπείραμε τα μαρουλάκια μας και τα κρεμμυδάκια μας και τα φροντίζαμε όλο αυτό τον καιρό ,σκαλίζοντας τα και ποτίζοντας τα  ήρθε η ώρα να τα γευτούμε φτιάχνοντας μια ωραία σαλάτα . Τα παιδιά μάζεψαν από τον κήπο τα λαχανικά μας (μαρούλια και κρεμμυδάκια) αλλά και γεύτηκαν μια¨Βιολογική σαλάτα “με αγνά υλικά από τον κήπο μας και φυτεμένα από τα χεράκια τους το κυριότερο.

Και μιλώντας για λαχανικά επισκεφτήκαμε κι ένα παραγωγό λαχανικών να μάθουμε περισσότερα. Με τα λαχανικά που μας έδωσε μαγειρέψαμε με τη βοήθεια μιας μαμάς και δοκιμάσαμε στο σχολείο ένα νόστιμο παραδοσιακό φαγητό “το τουρλού ”, που περιέχει πιπεριές ,μελιτζάνες ,πατάτες ,κρεμμυδάκια ,σκόρδο και ντομάτα χυμό.

 Συνεχίσαμε με την παρασκευή χορτόπιτας στο σχολείο. Με τη βοήθεια μιας γιαγιάς ενός παιδιού τα παιδιά συμμετείχαν στη διαδικασία παρασκευής και στο τέλος ,αφού ψήσαμε την πίτα τη δοκιμάσαμε και ήταν πεντανόστιμη.

collage 1 1 468870475 28288940480719414 2516302850043541884 n

Περιμένοντας τα Χριστούγεννα, τα παιδιά με τη βοήθεια κάποιων μαμάδων και γιαγιάδων έφτιαξαν χριστουγεννιάτικα κουλουράκια στο σχολείο.Έμαθαν ποια υλικά χρειάζονται για αυτή τη συνταγή, την ποσότητα κάθε συστατικού και, φυσικά, έγραψαν τη συνταγή αφού έφτιαξαν τα κολουράκια τους.Έμαθαν επίσης ότι όλα αυτά τα συστατικά υπάρχουν στο σπίτι μας, επομένως δεν χρειάζεται να ξοδεύουμε χρήματα για να τα αγοράσουμε και το κυριότερο ότι γίνονται με αγνά υλικά .

2025 03 09T07 50 19 513358544Z 38 97ad6543 82e8 4b8d 9caa 599257ef002320181129 144132

Τον Ιανουάριο διοργανώσαμε μια έκθεση ¨Τοπικών Παραδοσιακών προϊόντων του τόπου μας και συζητώντας με τα παιδιά εξηγήσαμε γιατί πρέπει να προτιμάμε τα τοπικά προϊόντα ,που ειναι πιο υγιεινά και πιο οικονομικά ,αφού δεν χρειάζεται να μεταφερθούν από άλλο μέρος .

20201112 130643   20201113 151459

sporoi20201112 142220  

Με αφορμή τις Απόκριες και τη Σαρακοστή μιλήσαμε επίσης για τα νηστίσιμα φαγητά , ποιά είναι αυτά κι αν είναι υγιεινά και τα παιδιά έφτιαξαν μια αφίσα Σαρακοστιανών με εικόνες που βρήκαν σε περιοδικά.Μετά την Καθαρή Δευτέρα ετοιμάσαμε το σαρακοστιανό μας τραπέζι στο σχολείο με Σαρακοστιανά φαγητά που συλλέξαμε με τη βοήθεια των γονέων και τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να γευτούν νέες γεύσεις και την περίφημη λαγάνα (είδος ψωμιού).

480837136 1208314677967347 7402509284692790365 n  2025 03 11T09 30 56 008884488Z f2f0a86d 2edc 43cb b486 8deb5cfc200b 0959cf32 d0a0 4a09 b163 2a1df8844844

Συνδυάζοντας την παράδοση με τη δράση Ταπερίστας φτιάξαμε και την Κυρά Σαρακοστή (μια κούκλα από ζυμάρι που δεν έχει στόμα λόγω νηστείας ).Φτιάξαμε όμως και Λαζαράκια για το Πάσχα .

Εφαρμόζοντας το πρόγραμμα σχεδόν από την αρχή της χρονιας ,διαπιστώσαμε ότι τα παιδιά έμαθαν να τρώνε υγιεινά και σίγουρα αυτό ξεκινάει κι άπω το σπίτι.

468530428 28316661924613936 5462180633564137483 n collage 1S

Στο τέλος παρουσιάσαμε τη δράση μας στους γονείς καλώντας τους σε μια εκδήλωση που διοργανώθηκε αποκλειστικά για τη δράση και φυσικά περιείχε μπουφέ με υγιεινά σνακ που έφτιαξαν οι γονείς.

Σίγουρα το να τρώμε ότι βρούμε μπροστα μας μόνο καλή υγεία δεν προσφέρει και δημιουργει αργότερα άλλα προβλήματα. Ας προσπαθήσουμε όλοι μας να ενταξουμε την υγιεινή διατροφή στη ζωή μας και να καλλιεργήσουμε αυτή τη συνείδηση και στα παιδιά μας.

Επιμέλεια άρθρου : Μαγκιώση Άννα

Συμμετοχή στην Παγκόσμια Ημέρα για το περιβάλλον 5 Ιουνίου 2025.

Με απόλυτη επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 5 Ιουνίου 2025, το «2ο Φεστιβάλ Περιβάλλοντος – ΟΙΚΟΛΟΓΟΥΜΕ» στο Πάρκο του Αη Γιώργη στα 20250605 093534Τρίκαλα.Και φυσικά το Νηπιαγωγείο Ριζαριού συμμετείχε και σ αυτή τη δράση, καθότι είναι κατ εξοχή περιβαλλοντικό σχολείο από το 1996 συνεχίζοντας τη δράση του μέχρι τις μέρες μας.
Η διοργάνωση, από τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Τρικάλων, τίμησε την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, συγκεντρώνοντας 32 σχολικές μονάδες και πάνω από 1.500 μαθητές/τριες σε μια ημέρα αφιερωμένη στην περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση και την αειφόρο ανάπτυξη.
Το φεστιβάλ ξεκίνησε συμβολικά με τη φύτευση ενός δένδρου στο χώρο του Πάρκου, στέλνοντας ένα ισχυρό μήνυμα για την προστασία του φυσικού πλούτου. Η Υπουργός Παιδείας, κα. Σοφία Ζαχαράκη, απέστειλε μήνυμα καλής επιτυχίας, υπογραμμίζοντας τη σημασία της εκδήλωσης.
Την έναρξη των εργασιών κήρυξε ο Διευθυντής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Τρικάλων, κ. Χρήστος Τρικάλης. Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους σημαντικές προσωπικότητες από την τοπική αυτοδιοίκηση, την εκκλησία και την εκπαίδευση, αναδεικνύοντας τη συλλογική προσπάθεια για ένα πιο βιώσιμο μέλλον.
Η επιτυχία του 2ου Φεστιβάλ Περιβάλλοντος διασφαλίστηκε μέσω της ενεργούς συμμετοχής και της πολύτιμης συνεργασίας με πανεπιστημιακά τμήματα και σημαντικούς τοπικούς και εθνικούς φορείς, οι οποίοι παρουσίασαν πλήθος βιωματικών δράσεων και εκπαιδευτικών εργαστηρίων. Οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να ενισχύσουν την περιβαλλοντική τους συνείδηση και να αναπτύξουν δεξιότητες που προάγουν την προστασία του περιβάλλοντος.
  Stigmiotypo othonhs 10648  Neo 78
Συγκεκριμένα, συμμετείχαν:
Περιφέρεια Θεσσαλίας
Δήμος Τρικκαίων
ΤΕΦΑΑ Τρικάλων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας (με επικεφαλή τον Καθηγητή κ. Γεροδήμο)
Τμήμα Διαιτολογίας & Διατροφολογίας Τρικάλων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας (με επικεφαλής τον Πρόεδρο του Τμήματος κ. Αθανάσιο Μανούρα και τον καθηγητή κ. Οδυσσέα Ανδρούτσο)
Τμήμα Δασολογίας, Επιστημών Ξύλου και Σχεδιασμού του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας (με επικεφαλή τον κ. Αθανάσιο Μανούρα και τον καθηγητή κ. Δημήτριο Σαμαρά)
Τμήμα Επιστημών της Εκπαίδευσης και της Αγωγής στην Προσχολική Ηλικία του Πανεπιστημίου Πατρών (με επικεφαλή την κα. Πέγκυ Μανώλη)
Αστυνομική Διεύθυνση και Τμήμα Τροχαίας Τρικάλων (με επικεφαλή τον Διοικητή του Τμήματος Τροχαίας κ. Κων/νο Κωστακόπουλο)
Πυροσβεστική Υπηρεσία Τρικάλων
Δημοτική Αστυνομία Τρικάλων (με επικεφαλή την κα. Ευαγγελία Κοντογιάννη)
Δασαρχείο Τρικάλων (με επικεφαλή τον Δασάρχη κ. Δημήτριο Καλόγηρο)
Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός (με επικεφαλή τον κ. Στέφανο Μπέη)
ΚΠΕ Περτουλίου – Τρικκαίων (με την Αν. Διευθύντρια κα. Τερέζα Κοτρώνη)
Ξυλογλυπτική Σχολή Καλαμπάκας (με επικεφαλή τον Διευθυντή κ. Παναγιώτη Ράπτη)
European Outdoor Education Hub (με επικεφαλή την κα. Αριστέα Κυριάκου)
Σημαντικό ρόλο στη διοργάνωση είχαν ο Επόπτης Ποιότητας, κ. Βασίλης Κωτούλας, και οι Σύμβουλοι Εκπαίδευσης, κ.κ. Δήμητρα Παπανδρέου, Ευανθία Κοτρώτσιου, Χρήστος Καραγιώργος, Κων/νος Παπαγεωργίου και Ευάγγελος Αλαφροπάτης.
Οι μαθητές των 32 σχολικών μονάδων που συμμετείχαν στο φεστιβάλ, μεταξύ των οποίων Δημοτικά Σχολεία και Νηπιαγωγεία από όλο το νομό Τρικάλων, «οικολόγησαν» ενεργά, μαθαίνοντας μέσα από το παιχνίδι και τη δράση. Το Φεστιβάλ αποτέλεσε μια μοναδική ευκαιρία για τους μικρούς μας φίλους να αντιληφθούν τη σημασία της προστασίας του περιβάλλοντος και να υιοθετήσουν υπεύθυνες περιβαλλοντικές συμπεριφορές.
Απευθυνόμενοι στους μαθητές, τα μηνύματα ήταν σαφή:
Το περιβάλλον είναι το σπίτι μας: Πρέπει να το φροντίζουμε και να το προστατεύουμε καθημερινά.
Κάθε μικρή πράξη μετράει: Ανακύκλωση, εξοικονόμηση ενέργειας και νερού, φύτευση δέντρων – όλα αυτά συμβάλλουν σε ένα καλύτερο αύριο.
Γίνετε οι πρεσβευτές του περιβάλλοντος: Μιλήστε στους φίλους και την οικογένειά σας για τη σημασία της περιβαλλοντικής προστασίας.
Συμμετέχουσες Σχολικές Μονάδες
Στο 2ο Φεστιβάλ Περιβάλλοντος συμμετείχαν οι παρακάτω Σχολικές Μονάδες της ΔΙΠΕ Τρικάλων:
1ο Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Τρικάλων,
1ο Δημοτικό Σχολείο Τρικάλων
2ο Δημοτικό Σχολείο Τρικάλων
3ο Δημοτικό Σχολείο Τρικάλων
4ο Δημοτικό Σχολείο Τρικάλων
5ο Δημοτικό Σχολείο Τρικάλων «Διονύσιος Σολωμός»
6ο Δημοτικό Σχολείο Τρικάλων
7ο Δημοτικό Σχολείο Τρικάλων
9ο Δημοτικό Σχολείο Τρικάλων
11ο Δημοτικό Σχολείο Τρικάλων
13ο Δημοτικό Σχολείο Τρικάλων
14ο Δημοτικό Σχολείο Τρικάλων
17ο Δημοτικό Σχολείο Τρικάλων
18ο Δημοτικό Σχολείο Τρικάλων
20ο Δημοτικό Σχολείο Τρικάλων
30ο Δημοτικό Σχολείο Τρικάλων
31ο Δημοτικό Σχολείο Τρικάλων «Κώστας Βάρναλης»
33ο Δημοτικό Σχολείο Τρικάλων
35ο Δημοτικό Σχολείο Τρικάλων
Δημοτικό Σχολείο Βασιλικής
1ο Δημοτικό Σχολείο Οιχαλίας
3ο Δημοτικό Σχολείο Καλαμπάκας
3ο Νηπιαγωγείο Τρικάλων
23ο Νηπιαγωγείο Τρικάλων
30ο Νηπιαγωγείο Τρικάλων
Νηπιαγωγείο Ριζαριού
Νηπιαγωγείο Κεφαλοβρύσου
Νηπιαγωγείο Πύλης
Νηπιαγωγείο Παλαιοπύργου
Ιδιωτικό Νηπιαγωγείο «CIAO MAMA»
ΚΔΑΠ ΜΕΑ «ΗΦΑΙΣΤΟΣ»
Ιδιαίτερα συγχαρητήρια αξίζουν στους μαθητές/τριες, τους συναδέλφους εκπαιδευτικούς, τους συνεργάτες της ΔΙ.Π.Ε. Τρικάλων, καθώς και σε όλους όσοι συνέβαλαν στην επιτυχία αυτής της σημαντικής διοργάνωσης.
( Δελτίου τύπου Πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης )

Σχέδιο Δράσης 2024-2025

Σχέδιο Δράσης: “Οικογένεια και Σχολείο: Μαζί Χτίζουμε το Αύριο”
Άξονας: Σχέσεις σχολείου – οικογένειας
Υπεύθυνη εκπαιδευτικός : Mαγκιώση Άννα

H συνεργασία μεταξύ σχολείου και οικογένειας, με στόχο τη βελτίωση της μαθησιακής πορείας των παιδιών και την καλλιέργεια ενός υποστηρικτικού περιβάλλοντος τόσο Scheseis oikogeneias scholeioy 2024 2025 1στο σπίτι όσο και στο σχολείο, είναι  σημαντικός παράγοντας για την ολιστική ανάπτυξη των παιδιών κι επιβάλλεται για τον σκοπό αυτό να δημιουργηθεί μια ισχυρή σχέση εμπιστοσύνης και συνεργασίας ανάμεσα στο σχολείο και τις οικογένειες, προσφέροντας ένα ασφαλές και υποστηρικτικό περιβάλλον.
Το σχολείο επηρεάζει, αλλά και επηρεάζεται από τους μαθητές και τις οικογένειές τους. Η συνέργεια σχολείου και οικογένειας οδηγεί σε μια πιο επιτυχημένη και ολοκληρωμένη εκπαιδευτική εμπειρία για τα παιδιά, εξασφαλίζοντας ότι λαμβάνουν την καλύτερη δυνατή υποστήριξη από όλους τους φορείς της ζωής τους.

Θεωρώντας ότι η επικοινωνία ανάμεσα σε γονείς και εκπαιδευτικούς παρουσιάζει κάποια προβλήματα ,κρίνουμε αναγκαίο να εφαρμοστεί το συγκεκριμένο σχέδιο δράσης με σκοπό να βελτιωθεί η επικοινωνία ανάμεσα σε εκπαιδευτικούς και γονείς του σχολείου μας, γεγονός που θα ωφελήσει το συνολο της σχολικής μονάδας.

Ένα τέτοιο σχέδιο δράσης είναι απαραίτητο γιατί θέτει τις βάσεις για την ανάπτυξη ενός συνεργατικού, υποστηρικτικού και υγιούς εκπαιδευτικού περιβάλλοντος.Ένα οργανωμένο σχέδιο δράσης για τη συνεργασία μεταξύ σχολείου και οικογένειας βελτιώνει την επικοινωνία και την αμοιβαία κατανόηση. Οι γονείς είναι καλύτερα ενημερωμένοι για τις εξελίξεις και τις ανάγκες του σχολείου και των παιδιών τους, ενώ το σχολείο κατανοεί καλύτερα τις προσδοκίες και τις ανησυχίες των οικογενειών.

Η συμμετοχή των γονέων δημιουργεί μια πιο ενωμένη και ενεργή σχολική κοινότητα. Οι γονείς αισθάνονται πιο συνδεδεμένοι με το σχολείο και μπορούν να συμβάλουν με τις γνώσεις και τις δεξιότητές τους. Αυτό ενισχύει το σχολικό περιβάλλον και βοηθά στην ανάπτυξη μιας κουλτούρας συνεργασίας.

Scheseis oikogeneias scholeioy 2024 2025 4 Scheseis oikogeneias scholeioy 2024 2025 5

Αναγκαιότητα :

Το σχολείο επηρεάζει, αλλά και επηρεάζεται από τους μαθητές και τις οικογένειές τους. H συνεργασία μεταξύ σχολείου και οικογένειας, με στόχο τη βελτίωση της μαθησιακής πορείας των παιδιών και την καλλιέργεια ενός υποστηρικτικού περιβάλλοντος τόσο στο σπίτι όσο και στο σχολείο, είναι  σημαντικός παράγοντας για την ολιστική ανάπτυξη των παιδιών κι επιβάλλεται για τον σκοπό αυτό να δημιουργηθεί μια ισχυρή σχέση εμπιστοσύνης και συνεργασίας ανάμεσα στο σχολείο και τις οικογένειες, προσφέροντας ένα ασφαλές και υποστηρικτικό περιβάλλον.

Θεωρώντας ότι η επικοινωνία ανάμεσα σε γονείς και εκπαιδευτικούς παρουσιάζει κάποια προβλήματα ,κρίνουμε αναγκαίο να εφαρμοστεί το συγκεκριμένο σχέδιο δράσης με σκοπό να βελτιωθεί η επικοινωνία ανάμεσα σε εκπαιδευτικούς και γονείς του σχολείου μας, γεγονός που θα ωφελήσει το σύνολο της σχολικής μονάδας.

Stigmiotypo othonhs 10620   Scheseis oikogeneias scholeioy 2024 2025 4 2

Σκοπός: Επιδιώκουμε την ενίσχυση της  συνεργασίας μεταξύ σχολείου και οικογένειας, με στόχο τη βελτίωση της μαθησιακής πορείας των παιδιών και την καλλιέργεια ενός υποστηρικτικού περιβάλλοντος τόσο στο σπίτι όσο και στο σχολείο

To σχέδιο εξελίχτηκε ομαλά χωρίς ιδιαίτερες δυσκολίες και απλά προστέθηκαν κάποιες επι πλέον δράσεις που προέκυψαν κατα τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς .

Παρατίθεται το χρονοδιάγραμμα και  φωτογραφικό υλικό στον παρακάτω σύνδεσμο:

https://docs.google.com/presentation/d/1PwX222j5hgfyaOCpaJTMFiKJth1b7GLs/edit?usp=sharing&ouid=102814123182258073255&rtpof=true&sd=true

Υπήρξε ενημέρωση γονέων για το σχέδιο και υπήρξε επιμελής σχεδιασμός ώστε να υλοποιηθεί κατα τον καλύτερο τρόπο. Το χρονοδιάγραμμα τηρήθηκε πλήρως.

Scheseis oikogeneias scholeioy 2024 2025 3 Scheseis oikogeneias scholeioy 2024 2025 2

Διαπιστώσαμε ότι όταν το σχολείο ανοίγει την πόρτα του στους γονείς ,μόνο υπέροχα πράγματα μπορούν να συμβούν που κάνουν και τους μαθητές να νοιώθουν καλύτερα νοιώθοντας την παρουσία αγαπημένων προσώπων δίπλα τους και τους γονείς να είναι ενήμεροι για τη μαθησιακή πορεία του παιδιού τους, συμμετέχοντας ενεργά στα δρώμενα του σχολείου.

Επιμέλεια άρθρου: Mαγκιώση Άννα

 

‘Επαινος συμμετοχής στον διαγωνισμό MAKE A WISH 2025

Το Make-A-Wish δεν χαρίζει απλώς στιγμές χαράς, αλλά δύναμη, ελπίδα και φως σε παιδιά που δίνουν τη δική τους γενναία μάχη.Μια ευχή μπορεί να αλλάξει τα πάντα. 2025 04 28T23 14 31 213887822Z 2025 04 29 013900 50af5318 e397 4069 a534 d902fa443837Μπορεί να γεμίσει τις καρδιές με χαμόγελα, να φωτίσει δύσκολες μέρες και να δώσει σε ένα παιδί το κουράγιο να συνεχίσει να ονειρεύεται.Ας γίνουμε όλοι μέρος αυτού του θαύματος!  Κι εμείς στηρίζουμε όσο μπορούμε αυτή τη δράση .

Μας χαροποίησε ιδιαίτερα ο έπαινος που παραλάβαμε για τη συμμετοχή μας  στον φετεινό διαγωνισμό με τον αφίσα μας “Εναστρος ουρανός ” .

Κάθε παιδί έχει δικαίωμα να ονειρεύεται, να ελπίζει, να χαμογελά. Το Make-A-Wish (Κάνε-Μια-Ευχή) Ελλάδος πραγματοποιεί ευχές παιδιών με σοβαρές ασθένειες, χαρίζοντάς τους μοναδικές στιγμές χαράς και δύναμης. Μια ευχή δεν είναι απλώς μια όμορφη εμπειρία· είναι ένα φωτεινό μονοπάτι που γεμίζει την ψυχή τους με αισιοδοξία, τους δίνει κίνητρο να συνεχίσουν να παλεύουν και τους θυμίζει πως δεν είναι μόνοι.

Κάθε φορά που μια ευχή γίνεται πραγματικότητα, γεννιέται ελπίδα. Η δύναμη της αγάπης και της προσφοράς μας μπορεί να μεταμορφώσει τη ζωή ενός παιδιού. Ας γίνουμε όλοι μέρος αυτού του θαύματος!

💙 Μια ευχή. Μια ελπίδα. Μια ζωή γεμάτη φως. ✨

Επιμέλεια άρθρου : Mαγκιώση Άννα

Βεβαιώσεις συμμετοχής στο Bravo Schools 2025

Βεβαιώσεις συμμετοχής στο Bravo Schools 2025 ,συνοδευόμενες από ευχαριστήρια επιστολή και έπαινο για τη συμμετοχή του Νηπιαγωγείου Ριζαρίου.
2025 04 01T09 24 44 856729712Z 2025 03 31 005622 afbea463 6984 4e3d 8463 0c26ced6481bΤο σχολείο συγκαταλλέγεται στη λίστα των Πρεσβευτών των 17 Παγκόσμιων Στόχων από το 2018 με εξαιρετικές δράσεις κάθε φορά και χαρίζει τον ίδιο τίτλο και σε παιδιά κι εκπαιδευτικούς που συμμετείχαν στις δράσεις.
Επίσης σηματοδοτείται η ένταξη του Νηπιαγωγείου στο ΔΙΚΤΥΟ των ” in action SDG SCHOOLS CLUB ” με την προτροπή να καταγραφεί η πρακτική συμμετοχής του σχολείου μας στο παγκόσμιο δίκτυο του WORLDS LARGEST LESSON,στο οποίο είμαστε ενεργά μέλη επίσης από το 2018.

Το Νηπιαγωγείο συμμετείχε με δύο υποβολές που αφορούσαν στον στοχο 14 “Ζωή κάτω απο το νερό” .

1η υποβολή : Τα παιδιά  εξετάζουν τη Μεσόγειο σαν πηγή ζωής και πολιτισμού και παρουσιάζουν τις ιδέες τους μέσα από ένα σενάριο ρομποτικής . Η Μεσόγειος είναι μια τεράστια θαλάσσια λεκάνη που ενώνει την Ασία την Αφρική και την Ευρώπη και είναι σημείο συνάντησης εμπορίου, πολιτισμού και ιστορίας .Αλλά κυρίως πηγή ζωής.  Όμως σήμερα η Μεσόγειος υποφέρει από τη ρύπανση, την καταστροφή των ακτών της λόγω τουρισμού αλλά και την υπεραλίευση ,που αποτελεί και τη μεγαλύτερη απειλή της. Αν θέλουμε μια Μεσόγειο με καθαρά νερά που να συνεχίσει να είναι πηγή ζωής και πολιτισμού ,ας αναλογιστούμε με ποιους τρόπους μπορούμε να την προστατεύσουμε.Γινόμαστε ενεργοί πολίτες ,αναλαμβανουμε ευθύνες και στέλνουμε το μηνυμα μας παντού : Ποια Μεσόγειο Θάλουμε να έχουμε; Η επιλογή είναι δική μας ! Δείτε το βίντεό μας εδώ : https://youtu.be/2UVPkueCJHg?si=coNVL6tjGnVgpOjj

    438096813 26108188048794679 8679644536412889369 n20250207 192525

2η υποβολή :Η συμμετοχή μας αφορούσε στη ζωή στη θάλασσα κι επιλέξαμε αυτο το θέμα αφού  το σχολείο μας ανήκει στο δίκτυο των Blue Schools της Ευρώπης!Θέμα “Τα λιβάδια της Ποσειδωνίας “Η αφίσσα ετοιμάστηκε για να πάρουμε μέρος στον διαγωνισμό της Παιδική HELMEPA,θέλοντας να εμπνέσουμε και να κινητοποιήσουμε  τα παιδιά να γίνουν υπεύθυνοι πολίτες για την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος,καλλιεργωντας την οικολογική τους συνειδηση και να αναπτύξουν :

Σεβασμό και αγάπη για τη θάλασσα και το περιβάλλον
Υπευθυνότητα απέναντι στο φυσικό μας κόσμο
Συνεργασία και ομαδικό πνεύμα
Δια βίου μάθηση μέσα από την εμπειρία και τη δράση
     499476911 30183674824579294 3392632541723580218 n 1      497949030 30183674837912626 6398320953183263071 n
Τα παιδιά γίνονται μικροί “πρεσβευτές” του περιβάλλοντος, αναλαμβάνοντας δράση για έναν καθαρότερο και υγιέστερο πλανήτη.
Επιμέλεια άρθρου : Μαγκιώση Άννα