Παπιοδιατροφολόγοι εν δράσει

Project : “Παπιοδιατροφολόγοι εν δράσει”
(Χρονική διάρκεια:2 εβδομάδες)

Τα μικρά Φρεδιανάκια είχαν μία αποστολή σήμερα. Να ενημερώσουν τους πολίτες των Χανίων για τη διατροφή των παπιών του Δημοτικού Κήπου Χανίων.
Δυστυχώς αν και αγαπάμε αυτά τα υπέροχα πλασματάκια και αλληλεπιδρούμε μαζί τους, δίνοντάς τους ψωμί,μπισκότα,κουλούρια σνακ κ.α, στην ουσία τα σπρώχνουμε στο θάνατο μια ώρα αρχύτερα. Το ψωμί είναι η χειρότερη τροφή για τις πάπιες (και όχι μόνο). Είναι τροφή με χαμηλή περιεκτικότητα θρεπτικών συστατικών, δημιουργεί πρόβλημα στα πούπουλα,στο στομάχι με αποτέλεσμα τον αργό και μερικές φορές τον βασανιστικό θάνατό τους.
Οι μικροί μας ήρωες θέλοντας να ενημερώσουν και να αφυπνίσουν τον κόσμο των Χανίων, έκαναν τα εξής :
– Κατασκεύασαν ξύλινες πινακίδες και έγραψαν με πυρογράφο διάφορες πληροφορίες για τις πάπιες, στα ελληνικά και στα αγγλικά. Στη συνέχεια τις κρέμασαν στον χώρο τους.
– Σχεδίασαν και έγραψαν ενημερωτικά φυλλάδια, τα οποία μοίρασαν στον κόσμο που βρισκόταν εκεί( στην καφετέρια, στην παιδική χαρά, στις πάπιες).
– Μοίρασαν στους περαστικούς σταφύλια,μαρούλι ,βρώμη, μπιζέλια για να ταΐσουν τις πάπιες.Αφού τις ταΐζουν, που κανονικά δεν πρέπει,ας το κάνουν σωστά.
– Οι πιο μικροί μας φίλοι ( Α’ δημοτικού) επ’ ευκαιρίας έμαθαν να γράφουν και να διαβάζουν την πρώτη τους λεξούλα “παπί” μέσα από φύλλα εργασίας του συγκεκριμένου project.
H εκδρομή μας πέρα από αυτή τη δράση, περιελάμβανε παιχνίδι στην παιδική χαρά, βόλτα στην παιδική βιβλιοθήκη πολύ γέλιο, τραγούδι και γυμναστική.
Ένα μικρό σχολείο του Αποκόρωνα άφησε το αποτύπωμά του, στην πόλη των Χανίων. Χρειαζόμαστε πολλά τέτοια αποτυπώματα και από άλλα σχολεία σε όλες τις γωνιές της πόλης. Συνδέουμε την κοινωνία με το σχολείο άμεσα,αναλαμβάνουμε εκπαιδευτικοί και μαθητές διάφορες πρωτοβουλίες, συνεργαζόμαστε με φορείς, γινόμαστε ενεργοί πολίτες. Αφήνουμε τις τάξεις, βγαίνουμε στο περιβάλλον, διορθώνουμε τα κακώς κείμενα της πόλης μας, του χωριού μας, παρέχουμε (εκπαιδευτικοί, γονείς και πολιτεία), εκπαίδευση που να έχει νόημα στους νέους και στις νέες ( meaningful education)

 

.