Project: Τα αδέσποτα ζώα – οι σχέσεις μας με τα ζώα

 

Μέρος 3ο

Είμαστε πολύ χαρούμενοι που ολοκληρώσαμε το εν λόγω project, μέσα σε 3 εβδομάδες. Στο 3ο και τελευταίο μέρος του project, οι μαθητές/τριες μαζί με τους/τις δασκάλους/ες έφτιαξαν στο εργαστήρι ξυλουργικής του σχολείου, μία ταΐστρα για τα αδέσποτα της πόλης των Χανίων. Αγοράσαμε PVC σωλήνες( ακριβούτσικοι!!!), τους χρωματίσαμε με μπλε και κίτρινο χρώμα, γράψαμε με πυρογράφο σε ένα κομμάτι ξύλου διάφορες πληροφορίες για τη ταϊστρα και την τοποθετήσαμε σε κεντρικό σημείο στην αγορά των Χανίων. Μία εκπαιδευτική εκδρομή, στην οποία περάσαμε ωραία και που θα μας μείνει αξέχαστη.
Τα μικρά Φρεδιανάκια έκαναν την αρχή… Αυτή η συμβολική κίνηση ας μεταφέρει το μήνυμα εκεί που πρέπει . Τα αδέσποτα ζώα είναι κομμάτι της κοινωνίας μας, και είναι θέμα παιδείας το να μειώσουμε τον πληθυσμό τους αλλά και να φροντίσουμε τον ήδη υπάρχοντα στις διάφορες γειτονιές!
Εκεί που μπορεί να υπάρχουν δυσκαμψίες και αγκυλώσεις οποιουδήποτε τύπου, τα παιδιά μπορούν να βρουν εύκολα λύσεις. Αρκεί να πιστέψουμε σε αυτά και να οραματιστούμε μαζί τους, ένα διαφορετικό κόσμο…
Το Δημοτικό Φρε θα συνεχίσει τέτοιου είδους δράσεις εξωστρέφειας. Προ(σ)καλούμε μαθητές και εκπαιδευτικούς και από άλλα σχολεία να εμπλακούν σε ανάλογες δράσεις, διορθώνοντας τα κακώς κείμενα της πόλης μας…

 

Παπιοδιατροφολόγοι εν δράσει

Project : “Παπιοδιατροφολόγοι εν δράσει”
(Χρονική διάρκεια:2 εβδομάδες)

Τα μικρά Φρεδιανάκια είχαν μία αποστολή σήμερα. Να ενημερώσουν τους πολίτες των Χανίων για τη διατροφή των παπιών του Δημοτικού Κήπου Χανίων.
Δυστυχώς αν και αγαπάμε αυτά τα υπέροχα πλασματάκια και αλληλεπιδρούμε μαζί τους, δίνοντάς τους ψωμί,μπισκότα,κουλούρια σνακ κ.α, στην ουσία τα σπρώχνουμε στο θάνατο μια ώρα αρχύτερα. Το ψωμί είναι η χειρότερη τροφή για τις πάπιες (και όχι μόνο). Είναι τροφή με χαμηλή περιεκτικότητα θρεπτικών συστατικών, δημιουργεί πρόβλημα στα πούπουλα,στο στομάχι με αποτέλεσμα τον αργό και μερικές φορές τον βασανιστικό θάνατό τους.
Οι μικροί μας ήρωες θέλοντας να ενημερώσουν και να αφυπνίσουν τον κόσμο των Χανίων, έκαναν τα εξής :
– Κατασκεύασαν ξύλινες πινακίδες και έγραψαν με πυρογράφο διάφορες πληροφορίες για τις πάπιες, στα ελληνικά και στα αγγλικά. Στη συνέχεια τις κρέμασαν στον χώρο τους.
– Σχεδίασαν και έγραψαν ενημερωτικά φυλλάδια, τα οποία μοίρασαν στον κόσμο που βρισκόταν εκεί( στην καφετέρια, στην παιδική χαρά, στις πάπιες).
– Μοίρασαν στους περαστικούς σταφύλια,μαρούλι ,βρώμη, μπιζέλια για να ταΐσουν τις πάπιες.Αφού τις ταΐζουν, που κανονικά δεν πρέπει,ας το κάνουν σωστά.
– Οι πιο μικροί μας φίλοι ( Α’ δημοτικού) επ’ ευκαιρίας έμαθαν να γράφουν και να διαβάζουν την πρώτη τους λεξούλα “παπί” μέσα από φύλλα εργασίας του συγκεκριμένου project.
H εκδρομή μας πέρα από αυτή τη δράση, περιελάμβανε παιχνίδι στην παιδική χαρά, βόλτα στην παιδική βιβλιοθήκη πολύ γέλιο, τραγούδι και γυμναστική.
Ένα μικρό σχολείο του Αποκόρωνα άφησε το αποτύπωμά του, στην πόλη των Χανίων. Χρειαζόμαστε πολλά τέτοια αποτυπώματα και από άλλα σχολεία σε όλες τις γωνιές της πόλης. Συνδέουμε την κοινωνία με το σχολείο άμεσα,αναλαμβάνουμε εκπαιδευτικοί και μαθητές διάφορες πρωτοβουλίες, συνεργαζόμαστε με φορείς, γινόμαστε ενεργοί πολίτες. Αφήνουμε τις τάξεις, βγαίνουμε στο περιβάλλον, διορθώνουμε τα κακώς κείμενα της πόλης μας, του χωριού μας, παρέχουμε (εκπαιδευτικοί, γονείς και πολιτεία), εκπαίδευση που να έχει νόημα στους νέους και στις νέες ( meaningful education)

 

.

          

   

Αλλάζουμε τα δεδομένα…Αλλάζουμε την εκπαίδευση.

   Σε ένα κόσμο που τα πάντα αλλάζουν γρήγορα, από την πληροφορία, την είδηση, τη γνώση, μέχρι τις ιδέες, τις ανθρώπινες σχέσεις και τις κοινωνίες, το πως θα διαχειριστούμε τον χρόνο μας, αποτελεί το κλειδί της επιτυχίας  και της ευτυχίας μας. Αν και ο χρόνος, έτσι όπως τον έχει ορίσει ο άνθρωπος για να εξυπηρετεί τις ανάγκες του, είναι κάτι σχετικό, εν τούτοις αναφέρεται και συναντάται σχεδόν σε όλες τις δραστηριότητες του.

Το ερώτημα που γεννιέται, είναι κατά πόσο ο άνθρωπος έχει εκπαιδευτεί από  μικρή ηλικία, να διαχειρίζεται σωστά τον χρόνο του προς όφελος του ιδίου αλλά και της ομάδας στην οποία βρίσκεται. Η απάντηση φυσικά είναι απογοητευτική, καθώς τα περισσότερα εκπαιδευτικά συστήματα στον κόσμο, δεν ωθούν τους  μαθητές  προς αυτή την κατεύθυνση. Σε ένα σχολείο, που τα πάντα είναι τυποποιημένα και  προγραμματισμένα, είναι φυσικό και η έννοια του χρόνου  να  είναι τυποποιημένη και περιορισμένη. Όταν δεν υπάρχει  ελευθερία κινήσεων από τους μαθητές  , δεν  υφίσταται, ως  επακόλουθο, κανένα θέμα διαχείρισης του χρόνου τους. Η ελληνική πραγματικότητα στο εκπαιδευτικό μας σύστημα είναι δομημένη σε γενικές γραμμές κάπως έτσι: ¨ Τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή, θα ασχοληθείς με  το συγκεκριμένο πράγμα που θα σου πω, και θα ακολουθήσεις  τις συγκεκριμένες οδηγίες.¨

Στο Δημοτικό Φρε, εφαρμόζουμε πιλοτικά, την ¨ελεύθερη Παρασκευή¨. Αυτή την ημέρα, οι μαθητές είναι ελεύθεροι να ασχοληθούν με οτιδήποτε θέλουν διαχειρίζοντας ταυτόχρονα μόνοι τους, τον χρόνο στο σχολείο. Τι σημαίνει αυτό; Εκμεταλλευόμενοι τα εργαστήρια του σχολείου, τον σχολικό κήπο και τις σύγχρονες αίθουσες διδασκαλίας, οι μαθητές καλούνται να σχεδιάσουν και να πραγματοποιήσουν τις δικές τους δραστηριότητες και εργασίες, ατομικά ή ομαδικά, διαλέγοντας το μέρος , τον χρόνο, και την διαδικασία υλοποίησης τους. Χωρίς κανένα άγχος και αβίαστα. Έτσι σε μια δεδομένη χρονική στιγμή, κάποιοι μαθητές μπορεί να  ασχολούνται με την ζαχαροπλαστική, άλλοι με την μουσική, άλλοι με τους υπολογιστές και την ρομποτική, άλλοι με την αρχιτεκτονική και άλλοι απλά να  παίζουν ή ξεκουράζονται. Το μόνο που ζητείται από εμάς τους εκπαιδευτικούς,  είναι να σχεδιάσουν οι μαθητές το πλάνο ημέρας, δηλαδή το πώς θα ¨ περάσουν¨ την Παρασκευή τους, στο σχολείο. Το πλάνο (πρόγραμμα) που φτιάχνουν, τους βοηθάει να αξιολογούν οι ίδιοι την ημέρα τους, το τι κατάφεραν δηλαδή να κάνουν, το πώς λειτούργησαν, το πώς συνεργάστηκαν αλλά και τι βελτιώσεις  χρειάζονται να γίνουν. Είναι ένα σημείο αναφοράς, στην όλη διαδικασία.

Αυτό που παρατηρούμε εδώ και τρεις Παρασκευές, είναι  τους  μαθητές να αυτοργανώνονται, να διασκεδάζουν, να  δημιουργούν πράγματα, να ασχολούνται με αυτό που πραγματικά τους ενδιαφέρει,να  γίνονται υπεύθυνοι και να βάζουν μόνοι τους όρια. Ο δικός μας ρόλος είναι υποστηρικτικός, και δύσκολος καθώς έχουμε να διαχειριστούμε πολλές ομάδες ταυτόχρονα, με διαφορετικά αντικείμενα ενασχόλησης. Όμως αξίζει πραγματικά τον κόπο!!!  

Το στολίδι του Δημοτικού Σχολείου Φρε.

Το όλο εγχείρημα στηρίχτηκε σε δύο άξονες. 1) Παιχνίδι και μάθηση αποτελούν τις δύο όψεις του ίδιου νομίσματος. Στη λέξη παιχνίδι υπάρχει το παιδί…Παι(χνί)δι. 21) Το περιβάλλον μάθησης αποτελεί κατά πολλούς ,τον τρίτο δάσκαλο ( 1ος Ενήλικες, 2ος Συνομήλικοι ). Στο δημοτικό σχολείο Φρε και στην αίθουσα της Α’-Β’ τάξης έγιναν τα εξής:
Τοποθετήσαμε πάτωμα laminate.
Ζωγραφίσαμε το μαγνητικό βαγόνι της σκέψης. Βάψαμε τον τοίχο με μαγνητικό χρώμα. Εκεί πάνω θα εκφραζόμαστε, θα σχεδιάζουμε και θα σχηματίζουμε τις πρώτες μαγνητο- λέξεις μας, μέσα από το παιχνίδι και τη διασκέδαση.
Φτιάξαμε θρανία ροτόντες και αγοράσαμε περιστρεφόμενες καρέκλες, που ενισχύουν την ομαδοσυνεργατική μάθηση και βοηθούν στην αλληλεπίδραση των μαθητών.
Αγοράσαμε καναπέ, πουφ και μαξιλάρια . Οι μαθητές μαθαίνουν καλύτερα όταν αισθάνονται το περιβάλλον οικείο και ασφαλές. Αν θέλουμε να διαβάσουμε ή να γράψουμε, γιατί να μην το κάνουμε στον καναπέ ή στη προσωπική γωνιά μας;
Αγοράσαμε μία έδρα για τον εκπαιδευτικό,σύγχρονη και λειτουργική. Πέρα από τους μαθητές, ευχάριστα και άνετα πρέπει να νιώθει και ο εκπαιδευτικός που βρίσκεται στην τάξη, έχοντας στη διάθεση του όλον τον εξοπλισμό.Στην έδρα του βάλαμε έναν υπολογιστή και έναν εκτυπωτή.
Φτιάξαμε ένα ξύλινο σπιτάκι.Θέλαμε να ενισχύσουμε την φαντασία των μικρών μας φίλων, παρέχοντας τους τον χώρο όπου θα παίζουν, θα οργανώνουν αποστολές, θα φτιάχνουν και θα στολίζουν την ” καλύβα” τους, σαν ναυαγοί σε νησί και πολλά άλλα…
Σε αυτό το σημείο αξίζει να αναφέρουμε ότι τοποθετήσαμε καλώδια σε όλο το σχολείο, με σκοπό κάθε αίθουσα να έχει ενσύρματο διαδίκτυο.
Θέλουμε να ευχαριστήσουμε θερμά, όλους εσάς που μας στηρίξατε έμπρακτα όλο αυτό το διάστημα. Εμείς από πλευρά μας θα συνεχίζουμε να οραματιζόμαστε για το ελληνικό ΔΗΜΟΣΙΟ σχολείο γιατί απλά…Πιστεύουμε σε αυτό.
( Η τελευταία φωτογραφία δείχνει την αίθουσα πριν την αλλαγή)

7 6 5 34 101_0558 101_0560

Επίσκεψη του Πανεπιστημίου Κρήτης στο σχολείο μας.

 

Στα πλάισια των εναλλακτικών μορφών διδασκαλίας που πραγματοποιούπανεπιστημίου Κρήτηςνται στο δημοτικό σχολείο Φρε, την Παρασκευή 9 Δεκέμβριου θα επισκεφτούν το σχολείο μας, μία ομάδα φοιτητών από το Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστήμιο Κρήτης. Οι φοιτητές θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν τον τρόπο με τον οποίο γίνεται το μάθημα ( διαθεματική προσέγγιση της γνώσης μέσω project, εκπαίδευση STEM κτλ ) στο Δημοτικό σχολείο Φρε. Μετά θα ακολουθήσει εποικοδομητική συζήτηση με τους εκπαιδευτικούς του σχολείου πάνω σε θέματα που αφορούν τις δράσεις και τις ενέργειες που μπορούν να πραγματοποιηθούν σε  ένα ολιγοθέσιο σχολείο, αλλά και τα προβλήματα που έχει να αντιμετωπίσει ένα τέτοιο σχολείο καθημερινά στην πράξη.

Ενα Ευρωπαϊκό project με άρωμα Φρε.

e-twinning

Στο δημοτικό σχολείο Φρε είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι, γιατί και επισήμως πλέον, έγινε δεκτή η πρότασή μας, για τη συγγραφή μίας ευρωπαϊκής ιστορίας-ευρωπαϊκού βιβλίου από μαθητές. Η ιδέα μας απλή: Γράφουμε μια περιπέτεια-μυστήριο όπου κάθε σχολείο
( ομάδα παιδιών) θα συνεχίζει την ιστορία από κει που την σταμάτησε το προηγούμενο σχολείο. Η διαρκεια του project θα είναι δύο μήνες. Κάθε σχολείο θα έχει στην διάθεσή του 1-1/2 εβδομάδα για να γράψει την ιστορία του. Το μόνο που χρειάζεται είναι φαντασία.Την αρχή θα την κάνει το δημοτικό σχολείο Φρε με την ομάδα της Ε’ – ΣΤ’ τάξης, μιας και είναι διοργανωτής αυτού του project. Τα σχολεία που θα πάρουν μέρος είναι από την Τουρκία, την Ιταλία, την Ρουμανία και την Πολωνία. Ωστόσο μπορεί να προστεθούν και άλλα κατά την διάρκεια του project. Ευχαριστούμε πολύ τα παιδιά και τους συναδέλφους αυτών των σχολείων που ήταν πρόθυμοι να συμμετασχουν σε αυτό το…ΕυρωπαΪκό βιβλίο.

Ενα σχολείο…Μια ζωγραφιά!

Μια ημέρα μόνο με ζωγραφική, μουσική και διασκέδαση. Η συγκίνηση μεγάλη! Οι εικόνες μιλούν από μόνες τους. Το πριν και το μετά. Το διδακτικό προσωπικό του Δημοτικού σχολείου Φρε και του Νηπιαγωγείου Παϊδοχωρίου θέλει να ευχαριστήσει:15094997_1769906026560310_2196297467983100922_n
– Τον Δήμαρχο Αποκορώνου κ.Κουκιανάκη Χαράλαμπο που μας τίμησε με την παρουσία του, μετά από πρόσκλησή μας.
– Τον Αντιδήμαρχο Αποκορώνου κ. Κουκουράκη Γιάννη που μας τίμησε με την παρουσία του, αλλά και για την έμπρακτη βοήθειά του( Χρώματα, υλικά και δρομολόγια για την σημερινή δράση).
– Τον πρόεδρο σχολικής επιτροπής Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης του Δήμου Αποκορώνου κ.Λιμαντζάκη Λεωνίδα που μας τίμησε με την παρουσία του, μετά από πρόσκλησή μας. (περισσότερα…)

Tην παγκόσμια ημέρα δικαιωμάτων των παιδιών, ζωγραφίζουμε το σχολείο μας μαζί με τους Santa Run

Στις 20 Νοεμβρίου – παγκόσμια ημέρα δικαιωμάτων του παιδιού- το δημοτικό σχολείο Φρε μαζί με το νηπιαγωγείο του Παϊδοχωρίου, οργανώνουν τη δράση ¨Ζωγραφίζω τους τοίχους του σχολείου μου¨ στο δημοτικό σχολείο Φρε. Εκπαιδευτικοί, παιδιά, γονείς θα είμαστε όλοι εκεί για να γιορτάσουμε αυτή την ημέρα. Μαζί μας η ομάδα εθελοντών Santa run η οποία θα μας βοηθήσει σε αυτό το έργο. Ημέρα με μουσική, ζωγραφική, διασκέδαση και πολλές δράσεις. Την Κυριακή από τις 10:00 π.μ και μετά όλοι οι δρόμοι οδηγούν στον Φρε Αποκορώνου.

Santa run