Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα του έργου μας τον πρώτο μήνα Σεπτέμβριο κάναμε την :
Γνωριμία των εκπαιδευτικών, σχολείων, χωρών και παιδιών.
Ξεκινήσαμε με την ανακοίνωση στα παιδιά για την πρόθεση μας να συμμετέχουμε στο έργο και υπήρξε μεγάλος ενθουσιασμός γιατί αγαπάμε το παιχνίδι και την συνεργασία με άλλα σχολεία.
Τα παιδιά εξέφρασαν την χαρά τους σε αυτές τις πρώτες ζωγραφιές για το έργο:
Έγινε η γνωριμία με τα παιδιά της πλατφόρμας etwiinng και του έργου μας .Μιλήσαμε για την κλειστή μας ομάδα στο twinspace και την ανάγκη δημιουργίας κωδικού για την ασφάλεια στο διαδύκτιο.
Παρακολουθήσαμε τις αναρτήσεις φωτογραφιών και βίντεο από τις άλλες συνεργαζόμενες χώρες και γνωρίσαμε έτσι τις πόλεις τα σχολεία , τις τάξεις αλλά και τους εκπαιδευτικούς μέσα από την σελίδα του έργου στο twinspace.
Γνωρίσαμε αρχικά την Σερβία και την Σλοβακία
Εμείς ετοιμάσαμε για να παρουσιάσουμε τους εαυτούς μας ένα κολάζ φωτογραφιών από το σχολείο μας και ένα κολάζ φωτογραφιών από τα αξιοθέατα της πόλης μας ,που επέλεξαν τα παιδιά ,καθώς και ένα κολάζ της χώρας μας προβάλλοντας την ελληνική σημαία.
Αφιερώσαμε στην ομάδα το παρακάτω τραγούδι που μας αρέσει πολύ.
Αποδεχτήκαμε την Πρόσκληση συμμετοχής στον εορτασμό της Ευρωπαϊκής Ημέρας Γλωσσών για το 2020
Είδαμε διάφορες χώρες της Ευρώπης στον χάρτη,είπαμε κάποια αξιοθέατα που γνωρίζαμε,είδαμε τα χρώματα από τις σημαίες τους και ακούσαμε τη λέξη Παιχνίδι σε διάφορες γλώσσες προτίστως των συνεργαζόμενων χωρών του προγράμματος μας και κάναμε ανάλογο φύλλο εργασίας.
Δημιουργήθηκε η παρουσίαση των αποτελεσμάτων από την Αρχική Αξιολόγηση του έργου μας από τους εκπαιδευτικούς.
Ευχαριστούμε πολύ την συνάδελφο και ιδρύτρια του έργου Σταματία Γερονάτσιου.
Έγιναν διαδικτυακές συναντήσεις με τις συναδέλφους των συνεργαζόμενων σχολείων και ανταλλάξαμε απόψεις για ζητήματα σχετικά με το πρόγραμμα κι αποφασίσαμε να χωριστούμε σε ομάδες προκειμένου να ετοιμάσουμε το λογότυπο και τη μασκότ του έργου μας.
Αποδεχτήκαμε την Πρόσκληση συμμετοχής στον εορτασμό της Ευρωπαϊκής Ημέρας Γλωσσών για το 2020
Με απόφαση της Επιτροπής Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης (Council of Europe) της 6ης Δεκεμβρίου 2001 καθιερώθηκε ο εορτασμός της Ευρωπαϊκής Ημέρας Γλωσσών (https://edl.ecml.at/) κάθε χρόνο στις 26 Σεπτεμβρίου, για την προώθηση της πολυγλωσσίας στην Ευρώπη.
Είδαμε διάφορες χώρες της Ευρώπης στον χάρτη,είπαμε κάποια αξιοθέατα που γνωρίζαμε,είδαμε τα χρώματα από τις σημαίες τους και ακούσαμε τη λέξη Παιχνίδι σε διάφορες γλώσσες προτίστως των συνεργαζόμενων χωρών του προγράμματος μας
Φέτος το σχολείο μας συμμετέχει για 5η χρονιά σε ευρωπαϊκό πρόγραμμα eTwinning με τίτλο : «Let’s play every day».
Στο έργο συμμετέχουν 23 σχολεία από την Ελλάδα, 1 από την Κύπρο, 1 από τη Σερβία, 1 από τη Σλοβακία, 1 από την Πολωνία και 1 από την Τουρκία.
Ιδρύτριες του έργου η Νηπιαγωγός Άννα Φανουργιάκη από το 13ο Νηπιαγωγείου Ρεθύμνου και η Νηπιαγωγός Σταματία Γερονάτσιου από το 3 Νηπιαγωγείο Ρεθύμνου.
Στο παρακάτω σύνδεσμό μπορείτε να δείτε το χάρτη με τα συνεργαζόμενα σχολεία του έργου μας.
Το παιχνίδι είναι ένας τρόπος μάθησης και ανάπτυξης της προσωπικότητας των παιδιών που αλληλεπιδρούν με τους γύρω τους, αντιλαμβάνονται τον κόσμο, εκφράζουν ιδέες και σκέψεις αναπτύσσοντας τη δημιουργικότητα και την αυτονομία τους.
Η αξία του παιχνιδιού στην εκπαιδευτική διαδικασία είναι μοναδική καθώς οδηγεί τα παιδιά να μάθουν μέσω της πράξης με διασκεδαστικό και δημιουργικό τρόπο. Μέσω αυτού του προγράμματος με τα παιχνίδια οι μαθητές μας θα ενισχύσουν την κοινωνική τους αλληλεπίδραση, την έκφραση, την επικοινωνία, θα αποκτήσουν νέες εμπειρίες, δεξιότητες και γνώσεις.
Θα συνεργαστούν μέσω ΤΠΕ για να παράγουν συνεργατικά προϊόντα με παιχνίδια και κοινωνικο-συναισθηματικές δραστηριότητες καλλιεργώντας δεξιότητες και αξίες που είναι διαχρονικές και απαραίτητες για τον εαυτό τους και την κοινωνία του 21ου αιώνα.
Βασικοί στόχοι του έργου είναι τα παιδιά να συνειδητοποιήσουν την αξία και διαχρονικότητα του παιχνιδιού καθώς και τη σημασία του για την σωματική και ψυχική τους υγεία.
Να απολαύσουν και ψυχαγωγηθούν παίζοντας, να επικοινωνήσουν, αλληλεπιδράσουν και συνεργαστούν με τα παιδιά των συνεργαζόμενων σχολείων και χωρών.
Λίγα λόγια για το eTwinning
To eTwinning είναι η κοινότητα των σχολείων της Ευρώπης. Το eTwinning προσφέρει μία ασφαλή πλατφόρμα για το προσωπικό (εκπαιδευτικούς, διευθυντές κπλ) που εργάζεται σε σχολεία των συμμετεχουσών Ευρωπαϊκών χωρών, προκειμένου να επικοινωνήσουν, να συνεργαστούν, να αναπτύξουν σχέδια, να μοιραστούν και εν ολίγοις να νιώσουν ότι αποτελούν μέρος της πιο συναρπαστικής μαθησιακής κοινότητας στην Ευρώπη.
Το eTwinning συγχρηματοδοτείται από το Erasmus+, το Ευρωπαϊκό πρόγραμμα για την Εκπαίδευση, την Κατάρτιση, τη Νεολαία και τον Αθλητισμό.
Αναλυτικά το χρονοδιάγραμμα και τα αναμενόμενα αποτελέσματα του έργου:
Επιτραπέζια Παιχνίδια που κατασκευάζουμε σχετικά με τα Χριστούγεννα
Ιανουάριος
Online παιχνίδια που δημιουργούμε εμείς
Online συνεργατικό παιχνίδι
Φεβρουάριος
Αποκριάτικα παιχνίδια
Παιχνίδια από άλλες χώρες και πολιτισμούς
Μάρτιος
Εμπλοκή γονέων τι έπαιζαν μικροί
Απρίλης
Παιχνίδια στην αυλή
Μάης
Το παιχνίδι μέσα από την τέχνη
Αξιολόγηση του έργου μας
Ιούνης
Διάχυση του έργου μας
Αναμενόμενα αποτελέσματα
1.Συνεργατική ιστορία
2.Συνεργατικό online παιχνίδι
3.e-book σχετικά με τα παιχνίδια
4. Τα παιδιά να αναπτύξουν την αυτοεκτίμησή τους ,να εκφραστούν και να νιώσουν ευτυχία.
Περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα καθώς και για την πορεία του θα μπορείτε να μαθαίνετε μέσω του ιστολογίου του σχολείου μας,https://blogs.sch.gr/15nipat/.
Όλα τα έως τώρα προγράμματα μας διακρίθηκαν τόσο με την Εθνική όσο και με την Ευρωπαϊκή ετικέτα ποιότητας όσον αναφορά την τελειότητα της εργασίας μας και είμαστε πολύ χαρούμενοι και περήφανοι για αυτό.
Οι έπαινοι ανήκουν στα παιδιά ,στους γονείς και τους εκπαιδευτικούς .
Ευελπιστούμε και φέτος στη συνεργασία σας, όπου χρειαστεί.
Kάθε βιβλίο –παραμύθι -άρθρο -dvd σχετικό με τα Παιχνίδια τα παραδοσιακά και τα σύγχρονα που έχετε θα μας είναι πολύτιμο να το αξιοποιήσουμε στο σχολείο μας.
Απεστάλη και στα εμαιλ των γονέων ενημερωτική επιστολή.
Το έργο μας ξεκινά. Ένα παιχνιδιάρικο βίντεο με αφορμή για την έναρξη του δημιουργήθηκε από τις συναδέλφους Ευγενία Τσακίρη από το 2 Νηπιαγωγείο Νεάπολης Θεσσαλονίκης και Νούλα Αλευρίδου από το 32 Νηπιαγωγείο Ευόσμου Θεσσαλονίκης . Ευχαριστούμε θερμά γιατί πραγματικά το απολαύσαμε…..
Kαλή μας αρχή λοιπόν με παιχνιδιάρικη διάθεση όλη τη χρονιά!!!!!
Με μεγάλη μας χαρά και ανυπομονησία θα Συμμετέχουμε για δεύτερη χρονιά στην Εβδομάδα Κώδικα. #CodeWeek 10-25 Οκτωβρίου 2020
Η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Προγραμματισμού είναι μια πρωτοβουλία βάσης που έχει ως στόχο να κάνει τον προγραμματισμό και τον ψηφιακό γραμματισμό προσιτό σε όλους, με διασκεδαστικό και ενδιαφέροντα τρόπο.
Η πρώτη συμμετοχή μας θα είναι σε μια κοινή δραστηριότητα με τους υπόλοιπους συνεργάτες του προγράμματός μας, eTwinning, Let’s play every day.
Τίτλος Δραστηριότητας: Αγαπημένα παιχνίδια!
Κωδικός Εβδομάδα 4 cw20-3fO71
Περιγραφή:
Έχουν φτιαχτεί από τους συνεργάτες μας κάρτες με γρίφους που αντιστοιχούν σε 5 παιδικά παιχνίδια. Τα 5 παιδικά παιχνίδια σε εικόνες έχουν τοποθετηθεί σε τετράγωνο χαλί πλέγμα . Το παιδί προγραμματιστής επιλέγει κάρτα, ακούει το γρίφο, τον απο κωδικοποιεί , και στη συνέχεια πρέπει να προγαμματίσει το παιδικό ρομπότ bee bot με τον σωστό κώδικα με αντίστοιχα βέλη μπροστά,πίσω,δεξιά,αριστερά για την σωστή κατεύθυνση μέχρι να φτάσει το συγκεκριμένο παιχνίδι για να το πάρω και να παίξει μαζί του.
Η δεύτερη συμμετοχή μας είναι μια δραστηριότητα με μια πανελλαδική ομάδα εκπαιδευτικών όπου οι μαθητές θα εμπλακούν σε απλές δραστηριότητες προγραμματισμού με ή χωρίς κιτ ρομποτικής και θα καλλιεργήσουν τη φαντασία τους και τη δημιουργικότητά τους με δράσεις κώδικα.
Έχει τίτλο Codally Activities με κωδικό δραστηριότητας : cw20-z6QRp
Οι θεματικές για το codally week θα είναι
1. Οι ομορφιές στην πόλη μου.
Αναζητώ και μαθαίνω τα αξιοθέατα της πόλης μου.Τ α αξιοθέατα θα βρίσκονται σε εικόνες πάνω σε τετραγωνισμένο πλέγμα με διαστάσεις 10 επι 15.Τα παιδιά με την βοήθεια μίας μασκότ ρομπότ θα επιλέγουν γρίφους ,θα τους λύνουν και θα προγραμματίζουν το bee bot προς την σωστή κατεύθυνση έτσι ώστε να φτάνουν στο αξιοθέατο και στη συνέχεια να το ζωγραφίζουν ή να το κατασκευάζουν με το οικοδομικό υλικό.
Μέσα από αυτή τη δραστηριότητα, οι μαθητές θα δημιουργήσουν τον πρώτο τους αλγόριθμο. Στόχοι της δραστηριότητας Να αναπαραστήσουν τις ιδέες τους και τις γνώσεις τους Να εξοικειωθούν με τις βασικές έννοιες της αλγοριθμικής σκέψης και συγκεκριμένα με τη δημιουργία και με την εφαρμογή εντολών ελέγχου και κατεύθυνσης (προσανατολισμού) Να μάθουν κάνοντας (learning by doing) και λαμβάνοντας ανατροφοδότηση σε ζωντανό χρόνο, σχετικά με το πώς οι εντολές που δημιουργούν καθοδηγούν ένα ρομπότ και βοηθούν στη συνέχιση μίας ιστορίας Να εμπλακούν σε μία κιναισθητική δραστηριότητα που θα τους δώσει τη δυνατότητα να μάθουν μέσα από τη διδακτική αμεσότητα του βιώματος.
2. Τίτλος :«Αθλούμαι παίζοντας»
Θα εκτυπωθούν έγχρωμες καρτέλες με διάφορα αθλήματα. Τα νήπια τα αναγνωρίζουν και τα κατονομάζουν.
Οι καρτέλες τοποθετούνται πάνω σε ένα επιδαπέδιο πλέγμα και τα νήπια καθοδηγούνται να βρουν το κάθε άθλημα δίνοντάς τους πληροφορίες με τη μορφή αινιγμάτων.
Στη συνέχεια προγραμματίζουν κατάλληλα το bee-bot και εκτελούν τη διαδρομή.
Τέλος σε ομάδες δραματοποιούν τα συγκεκριμένα αθλήματα.
3.Τίτλος:ΑΓΩΝΑΣ ΔΡΟΜΟΥ
Παίζεται όπως το φιδάκι. Εμείς θα το παίζουμε με τις ανά χρώμα ομάδες μας ώστε να είναι εφικτή η απολύμανση του bee-bot. Οι ομάδες είναι τοποθετημένες στην αφετηρία & ο τερματισμός είναι ο κότινος. Ξεκινάει η ομάδα που θα φέρει τη μεγαλύτερη ζαριά. Ανάμεσα στα 16 τετράγωνα της διαδρομής υπάρχουν
& τετράγωνα τοξοβολίας, όπου ο παίκτης πηγαίνει 1 τετράγωνο πίσω επειδή κινδυνεύει, τετράγωνα με τους Ολυμπιακούς Κύκλους -όπου ο παίκτης μένει στη θέση του επειδή ακούγεται ο Ολυμπιακός Ύμνος
– & τετράγωνα δρόμου μετ’ εμποδίων όπου ο παίκτης πηγαίνει 1 τετράγωνο μπροστά επειδή τα κατάφερε. Νικήτρια είναι η ομάδα που θα φτάσει πρώτη στο στεφάνι της νίκης.
Και μόλις λάβαμε από την οργανωτική επιτροπή τα συγχαρητήρια για την συμμετοχή μας και την έγκριση της πρώτης δραστηρίοτητας για το codally week.
Με αφορμή το καθημερινό μας ημερολόγιο μάθαμε και μιλήσαμε για τις Διεθνείς Ημέρες.
Οι παγκόσμιες και διεθνείς ημέρες είναι αυτές που οι άνθρωποι σε όλο τον πλανήτη θυμούνται και τιμούν ένα σημαντικό γεγονός ή ενημερώνονται και ευαισθητοποιούνται για ζητήματα μείζονος σημασίας.
Εμείς διαλέξαμε κάποιες από αυτές και πήραμε αφορμή να ενημερωθούμε και να ενημερώσουμε πιστεύοντας όμως πως η προσπάθεια και ο αγώνας για ένα οποιοδήποτε ζήτημα πρέπει να διαρκεί συνεχώς και να μην προβάλλεται ως ανάγκη μόνο για μια μέρα του έτους, γιατί μόνο τότε αυτές θα καταφέρουν να πετύχουν τους στόχους που οφείλουν να επιδιώκουν στην ανθρωπότητα.
Κάθε χρόνο στις 16 Σεπτεμβρίου γιορτάζεται η Διεθνής Ημέρα για τη Διατήρηση του Στρώματος του Όζοντος.
Το στρώμα του όζοντος ενεργεί σαν μια γιγαντιαία ομπρέλα πάνω από τη Γη και προστατεύει τον άνθρωπο από τις βλαβερές συνέπειες της υπεριώδους ακτινοβολίας του ήλιου. Όταν το στρώμα του όζοντος αδυνατίζει, όπως η λεγόμενη «Τρύπα του όζοντος» πάνω από την Ανταρκτική, οι υπεριώδεις ακτίνες φθάνουν στην επιφάνεια της Γης, απειλώντας τον άνθρωπο και το περιβάλλον – τα ζώα και τα φυτά.
Με αφορμή την μεγάλη πυρκαγιά που σημειώθηκε σε μία περιοχή όπου έμεναν κάποιοι από τους μαθητές μας έγινε συζήτηση για το συμβάν αλλά και για τις καταστροφικές συνέπειες από τις πυρκαγιές γενικά.Με τη βοήθεια μιας μακέτας δάσους αναρωτηθήκαμε πως μπορεί να ξεκίνησε η φωτιά ,τι θα κάνουμε όταν τι δούμε,ποιες οι συνέπειες για τα ζώα και τους ανθρώπους .Διαβάσαμε και σχετικά παραμύθια.Σε ένα φύλλο χαρτί ζωγραφίσαμε το υγιές και το καμένο δάσος.
Σε συνέχεια της συζήτησης με τις συνέπειες της φωτιάς και της ρύπανσης του περιβάλλοντος μιλήσαμε για το όζον .Κάναμε ένα πείραμα για την δημιουργία της τρύπας του όζοντος και τις βλαβερές συνέπειες από τους ρύπους του περιβάλλοντος.
Ταυτόχρονα Η εμφάνιση του κυκλώνα Ιανό που πέρασε από την πόλη μας και έκλεισαν τα σχολεία μας μας δόθηκε η αφορμή να μιλήσουμε ξανά για τα διάφορα καιρικά φαινόμενα και να τα συνδέσουμε με τις αλλαγές στο περιβάλλον .
Και από τα βουνό στη θάλασσα. Ήρθε η εποχή να αφήσουμε τις παραλίες αλλά φροντίσαμε να τις διατηρήσουμε καθαρές?Πως θα τις ξαναβρούμε άραγε πάλι?
Η 19 Σεπτεμβρίου έχει καθιερωθεί ως Παγκόσμια ημέρα Καθαρισμού Ακτών από Εθελοντές.
Η Ελληνική Ένωση Προστασίας Θαλάσσιου Περιβάλλοντος (HELMEPA) συντονίζει κάθε χρόνο στην Ελλάδα την Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντικού Καθαρισμού Ακτών, που πραγματοποιείται το τρίτο Σάββατο του Σεπτεμβρίου.
Στην Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντικού Καθαρισμού των Ακτών συμμετέχουν εκατοντάδες οργανώσεις και χιλιάδες πολίτες από 80 χώρες του κόσμου.
Εμείς κάναμε γνωριμία με την HELMEPA JUNIOR και ακούσαμε για την δράση της οργάνωσης και τους σκοπούς της .Γνωρίσαμε την Μασκότ τον Γλάρο και την παρέα του που εθελοντικά πράττουν το καλύτερο για την καθαριότητα των ακτών και παίξαμε μαζί τους.
Και μαζί με όλα τα παραπάνω δεν θα μπορούσαμε να μην αναφερθούμε και στην :
Ευρωπαϊκή Ημέρα Χωρίς Αυτοκίνητο η οποία πρώτο ξεκίνησε στη Γαλλία το 1998 και καθιερώθηκε σε πανευρωπαϊκή κλίμακα με απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής το 2000. Στον εορτασμό συμμετέχουν 1500 πόλεις της Ευρώπης και 4 του Καναδά.
Κάθε χρόνο, στις 22 Σεπτεμβρίου οι αρχές πολλών πόλεων κλείνουν το κέντρο τους για τα αυτοκίνητα και ενθαρρύνουν τους πολίτες τους να χρησιμοποιήσουν για τις μετακινήσεις τους τα μέσα μαζικής μεταφοράς, ποδήλατα, αλλά και τα πόδια τους.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Greenpeace, την πρωτιά σε υψηλά επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης κρατά η Θεσσαλονίκη, δεύτερη είναι η Αθήνα και ακολουθούν Λάρισα και Πάτρα.
Τα παιδιά έδωσαν λύσεις για την μείωση των καυσαερίων με την χρήση των ποδηλάτων που τόσο πολύ αγαπούν.
Στη συνέχεια αναφερθήκαμε στην :
Διεθνής Ημέρα Ειρήνης η οποία καθιερώθηκε το 1981 από τον ΟΗΕ .
Από το 2001 γιορτάζεται σε σταθερή ημερομηνία, την 21η Σεπτεμβρίου κάθε χρόνου.
Την ημέρα αυτή προγραμματίζονται διάφορες εκδηλώσεις σε όλο τον κόσμο από τον ΟΗΕ, τις Μ.Κ.Ο, από θρησκευτικές οργανώσεις και τις τοπικές κοινωνίες των πολιτών για την προώθηση των ιδανικών της ειρήνης και της μη βίας.
Εμείς εργαστήκαμε ομαδικά και συνθέσαμε με τα χεράκια μας και ανακυκλώσιμα υλικά το δικό μας μήνυμα…..
Συνδέσαμε την παραπάνω ημέρα με την Ναυμαχία της Σαλαμίνας η οποία αποτελεί ένα σημαντικό και κρίσιμο ιστορικό ορόσημο τόσο για την Ελληνική όσο και για την παγκόσμια ιστορία.
και παίξαμε το πρώτο μας παιχνίδι με αλγοριθμική σκέψη και τη βοήθεια του bee bot.
Λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών δεν χάνουμε την ευκαιρία για παιχνίδι στην αυλή,όσο οι καιρικές συνθήκες μας το επιτρέπουν.
Αδράξαμε την ευκαιρία λοιπόν και γιορτάσαμε παίζοντας την :
Ευρωπαϊκή εβδομάδα αθλητισμού.
Κάθε χρόνο, μία εβδομάδα του Σεπτεμβρίου είναι αφιερωμένη στα σπορ και την άθληση στις 28 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (23 Σεπτεμβρίου – 30 Σεπτεμβρίου 2020). Η πρωτοβουλία ανήκει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή (Κομισιόν) κι έχει ως στόχο την αύξηση της συμμετοχής όλων των πολιτών στη φυσική δραστηριότητα και τον αθλητισμό σε όλα τα επίπεδα, έτσι ώστε να υιοθετήσουν έναν ενεργό και υγιή τρόπο ζωής.
Έγινε αναφορά στους Ολυμπιακούς αγώνες και με τον Πρωτέα την μασκότ της τάξης μας μιλήσαμε και μάθαμε το σύμβολο των πέντε κύκλων .Είδαμε στον υπολογιστή τις μασκότ των άλλων χωρών .Μιλήσαμε για τα διάφορα αγωνίσματα από την Αρχαία Ελλάδα και στο προαύλιο δια αγωνιστήκαμε και μεις σε μία διαδρομή μετ εμποδίων.
Όλα μοιάζουν τόσο διαφορετικά όμως σίγουρα νοιώθουμε όμορφα ξανά στο αγαπημένο μας σχολείο. Παλιοί και νέοι μαθητές παρακολούθησαν τον Αγιασμό υπό των νέων συνθηκών στο προαύλιο και στη συνέχεια ο παππούλης πέρασε από τις τάξεις και μας έρανε με αγιασμό.
Γνωριστήκαμε με το παιχνιδοτράγουδο Καλημέρα με λένε……..
Μιλήσαμε για την νέα πραγματικότητα ,για την σωστή χρήση της μάσκας και τους κανόνες προστασίας από τον covid-19.
Γνωρίσαμε το σχολείο μας με τους εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους του .Και είπαμε την μεγάλη του ιστορία για τον ευεργέτη του το Γεώργιο Στρούμπειο .
Κάναμε την πρώτη μας ζωγραφιά και υποσχεθήκαμε κάθε μέρα να ερχόμαστε στο σχολείο μας με χαμογελαστά προσωπάκια και φύγαμε με τα δώρα καλωσορίσματος.
Μιλήσαμε για το πώς περάσαμε το καλοκαίρι μας και μοιραστήκαμε τις εμπειρίες μας από βουνό και θάλασσα.
Κάναμε μία αναφορά στην ιστορία της Ύψωσης του Τίμιου Σταυρού με αφορμή τις 14 Σεπτεμβρίου όπου και έγινε ο Αγιασμός .
Είδαμε εικόνες και βίντεο για αυτό και γνωρίσαμε το βίο και την προσπάθεια της Αγίας Ελένης για την εύρεση του Τιμίου Σταυρού και για τον συμβολισμό του Βασιλικού.
Ώρα όμως να γνωριστούμε καλύτερα.
Μιλήσαμε, παίξαμε, ζωγραφίσαμε, κατασκευάσαμε τους εαυτούς μας και μιλήσαμε για τα ενδιαφέροντα μας και τις αγαπημένες μας δραστηριότητες .Μιλήσαμε και για την οικογένεια μας από πόσα μέλη αποτελείτε και τι μας κάνει η έννοια της οικογένειας να νοιώθουμε .Έτσι γνωριστήκαμε με τους συμμαθητές μας και όλοι μαζί εργαστήκαμε ομαδικά φτιάχνοντας με το δικό μας μοναδικό τρόπο το δέντρο της τάξης μας .
Ο Σεπτέμβρης όμως έχει προχωρήσει για τα καλά και ήρθε η στιγμή να τον γνωρίσουμε καλύτερα.
Διαβάσαμε το «Μία φορά κι ένα καιρό ο Σεπτέμβρης» της Κικής Δημητριάδου.
Με αφορμή αυτή την ιστορία έγινε αναφορά στα χαρακτηριστικά του μήνα και τις παλιές του ονομασίες.
Από τις μεγάλες εορτές Αγίων του Σεπτέμβρη ξεχωρίσαμε την γιορτή της Αγίας Σοφίας γιατί ο ναός της βρίσκεται κοντά μας και με την βοήθεια εποπτικού υλικού στο ιντερνέτ συζητήσαμε για το βίο της και την σημασία των ονομάτων από τις τρείς κόρες της , την Αγάπη, την Πίστη, και την Ελπίδα.
Την ώρα του παραμυθιού την οποία αγαπάμε πολύ ακούσαμε την « Σαραμπέλα και το καπέλο της σκέψης» .Τα παιδιά προβληματίστηκαν για όσα άκουσαν και έδωσαν τις δικές τους ιδέες για την συμπεριφορά της ηρωίδας και κατά προέκταση για την δική τους συμπεριφορά μέσα στην τάξη.
Το καπέλο της σκέψης κατασκευάστηκε από ανακυκλώσιμα υλικά και όταν το φορέσαμε μας βοηθούσε να ονειροπολούμε αλλά και να συγκεντρωθούμε ανάλογα την περίσταση.
Πιο ώριμοι πια μάθαμε τα χρώματα τα αγαπημένα μας, κόκκινο, κίτρινο, μπλε.
Κάναμε και έναν διαφορετικό χαιρετισμό φορώντας γάντια με χρώματα μάθαμε την μίξη των χρωμάτων.
Με τα χρώματα παίξαμε διάφορα παιχνίδια και κάναμε χρωματικές διαδρομές.
Και από τις χρωματικές διαδρομές περάσαμε στις γευστικές δραστηριότητες του Σεπτέμβρη .
Ο τρύγος είχε την τιμητική του .Μιλήσαμε για την διαδικασία παρασκευής του κρασιού ,τον παραδοσιακό τρόπο του πατήματος των σταφυλιών.
Είδαμε τα παράγωγά του και φτιάξαμε την δική μας κληματαριά χορεύοντας κάτω από αυτή το Μπαίνω μες τα αμπέλι σαν νοικοκυρά.
Παίξαμε ένα παιχνίδι αξιολόγησης γνώσεων για τον τρύγο
Το σχήμα από τις ρόγες του σταφυλιού μας έδωσε την αφορμή να ασχοληθούμε με τον κύκλο.
Τον ζωγραφίσαμε, παίξαμε μαζί του και κατασκευάσαμε αρκουδάκια !!!
Πλησιάζοντας στο τέλος αυτού του πρώτου χαρούμενου μήνα αρχίσαμε να γνωρίζουμε τα ονόματα μας .Δραστηριότητες έγιναν πολλές ωραίες και διασκεδαστικές.
Μετρήσαμε τα αγόρια και τα κορίτσια της τάξης μας που αποτελούν την ωραία μας παρέα.
Γνωρίσαμε την σειρά των παραμυθιών Μικροί Κύριοι και Κυρίες, και με βάση τα ονόματα των ηρώων μαντεύαμε και περιγράφαμε τους διάφορους χαρακτήρες τους.
Στο τέλος επιλέξαμε να χαλαρώσουμε με τον τσιγκούνη.
Ως μασκοφόροι ήρωες αυτού του μήνα γιατί όλα αυτά που μάθαμε τα καταφέραμε φορώντας τις μάσκες μας σας χαιρετούμε και θα τα λέμε συχνά με όσα κάνουμε και μαθαίνουμε .
Σας αφιερώνουμε κάποιες από τις ελεύθερες ζωγραφιές μας.
Με το υλικό των δράσεων μας αυτό το μήνα δημιουργήσαμε το παρακάτω βίντεο.
Για όλα τα παραπάνω εργάστηκαν τα νήπια όλων των τάξεων με τις υπεύθυνες Νηπιαγωγούς Ιωάννα Φερμελή-Δήμητρα Αγγελογιαννοπούλου-Γεωργία Παγανιά.
Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε τη σελίδα, θα υποθέσουμε πως είστε ικανοποιημένοι με αυτό.ΕντάξειΔιαβάστε περισσότεραΜη αποδοχή