Σεπτέμβρης 2020 πρώτος μήνας χαράς για το ξεκίνημα της νέας χρονιάς.

Όλα μοιάζουν τόσο διαφορετικά όμως σίγουρα νοιώθουμε  όμορφα ξανά στο αγαπημένο μας σχολείο. Παλιοί και νέοι μαθητές παρακολούθησαν τον  Αγιασμό υπό των νέων συνθηκών στο προαύλιο και στη συνέχεια ο παππούλης πέρασε από τις τάξεις και μας έρανε με αγιασμό.

 

Γνωριστήκαμε με το παιχνιδοτράγουδο Καλημέρα με λένε……..

Μιλήσαμε για την νέα πραγματικότητα ,για την σωστή χρήση της μάσκας και τους κανόνες προστασίας από τον covid-19.

Γνωρίσαμε το  σχολείο μας  με τους εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους του .Και είπαμε την μεγάλη του ιστορία για τον ευεργέτη του το Γεώργιο Στρούμπειο .

Κάναμε την πρώτη μας ζωγραφιά και υποσχεθήκαμε κάθε μέρα να ερχόμαστε στο σχολείο μας με χαμογελαστά προσωπάκια και φύγαμε με τα δώρα καλωσορίσματος.

Μιλήσαμε για το πώς περάσαμε το καλοκαίρι μας και μοιραστήκαμε τις εμπειρίες μας από βουνό και θάλασσα.

Κάναμε μία αναφορά στην ιστορία της Ύψωσης του Τίμιου Σταυρού με αφορμή τις 14 Σεπτεμβρίου όπου και έγινε  ο Αγιασμός .

Είδαμε εικόνες και βίντεο για αυτό και γνωρίσαμε το βίο και την προσπάθεια της Αγίας Ελένης για την εύρεση του Τιμίου Σταυρού και για τον συμβολισμό του Βασιλικού.

Ώρα όμως να γνωριστούμε καλύτερα.

Μιλήσαμε, παίξαμε, ζωγραφίσαμε, κατασκευάσαμε τους εαυτούς μας και μιλήσαμε για τα ενδιαφέροντα μας και τις αγαπημένες μας δραστηριότητες .Μιλήσαμε και για την οικογένεια μας από πόσα μέλη αποτελείτε και τι μας κάνει η έννοια της οικογένειας να νοιώθουμε .Έτσι γνωριστήκαμε με  τους συμμαθητές μας και όλοι μαζί εργαστήκαμε ομαδικά φτιάχνοντας με το δικό μας μοναδικό τρόπο το δέντρο της τάξης μας .

  

Ο Σεπτέμβρης όμως έχει προχωρήσει για τα καλά και ήρθε η στιγμή να τον γνωρίσουμε καλύτερα.

Διαβάσαμε το «Μία φορά κι ένα καιρό ο Σεπτέμβρης» της Κικής Δημητριάδου.

Με αφορμή αυτή την ιστορία έγινε αναφορά στα χαρακτηριστικά του μήνα και τις παλιές του ονομασίες.

Από τις μεγάλες εορτές Αγίων του Σεπτέμβρη ξεχωρίσαμε την γιορτή της Αγίας Σοφίας γιατί ο ναός της βρίσκεται κοντά μας και με την βοήθεια εποπτικού υλικού στο ιντερνέτ συζητήσαμε για το βίο της και την σημασία των ονομάτων από τις τρείς κόρες της , την Αγάπη, την Πίστη, και την Ελπίδα.

Την ώρα του παραμυθιού την οποία αγαπάμε πολύ ακούσαμε την « Σαραμπέλα και το καπέλο της σκέψης» .Τα παιδιά προβληματίστηκαν για όσα άκουσαν και έδωσαν τις δικές τους ιδέες για την συμπεριφορά της ηρωίδας και κατά προέκταση για την δική τους συμπεριφορά μέσα στην τάξη.

Το  καπέλο της σκέψης κατασκευάστηκε από ανακυκλώσιμα υλικά και όταν το φορέσαμε μας βοηθούσε να ονειροπολούμε αλλά και να συγκεντρωθούμε ανάλογα την περίσταση.

Πιο ώριμοι πια μάθαμε τα χρώματα τα αγαπημένα μας, κόκκινο, κίτρινο, μπλε.

Κάναμε και έναν διαφορετικό χαιρετισμό φορώντας γάντια  με χρώματα μάθαμε την μίξη των χρωμάτων.

Με τα χρώματα παίξαμε διάφορα παιχνίδια  και κάναμε χρωματικές διαδρομές.

Και από τις χρωματικές διαδρομές περάσαμε στις γευστικές δραστηριότητες του Σεπτέμβρη .

Ο τρύγος είχε την τιμητική του .Μιλήσαμε για την διαδικασία παρασκευής του κρασιού ,τον παραδοσιακό τρόπο του πατήματος των σταφυλιών.

Είδαμε τα παράγωγά του και φτιάξαμε την δική μας κληματαριά χορεύοντας κάτω από αυτή το Μπαίνω μες τα αμπέλι σαν νοικοκυρά.

 

Παίξαμε ένα παιχνίδι αξιολόγησης γνώσεων για τον τρύγο

Το σχήμα από τις ρόγες του σταφυλιού μας έδωσε την αφορμή να ασχοληθούμε με τον κύκλο.

Τον ζωγραφίσαμε, παίξαμε μαζί του και κατασκευάσαμε αρκουδάκια !!!

Πλησιάζοντας στο τέλος αυτού του πρώτου χαρούμενου μήνα αρχίσαμε να γνωρίζουμε τα ονόματα μας .Δραστηριότητες έγιναν πολλές ωραίες και διασκεδαστικές.

Μετρήσαμε τα αγόρια και τα κορίτσια της τάξης μας που αποτελούν την ωραία μας παρέα.

Γνωρίσαμε την σειρά των παραμυθιών Μικροί Κύριοι και Κυρίες, και με βάση τα ονόματα των ηρώων μαντεύαμε και περιγράφαμε τους διάφορους χαρακτήρες τους.

Στο τέλος επιλέξαμε να χαλαρώσουμε με τον τσιγκούνη.

Ως μασκοφόροι ήρωες αυτού του μήνα γιατί όλα αυτά που μάθαμε τα καταφέραμε φορώντας τις μάσκες μας σας χαιρετούμε και θα τα λέμε συχνά με όσα κάνουμε και μαθαίνουμε .

Σας αφιερώνουμε κάποιες από τις ελεύθερες ζωγραφιές μας.

Με το υλικό των δράσεων μας αυτό το μήνα δημιουργήσαμε το παρακάτω βίντεο.

Για όλα τα παραπάνω εργάστηκαν τα νήπια όλων των τάξεων με τις υπεύθυνες Νηπιαγωγούς Ιωάννα Φερμελή-Δήμητρα Αγγελογιαννοπούλου-Γεωργία Παγανιά.

Και τις φοιτήτριες του ΕΣΠΑ

Α1 Τσιλικίδη Σοφία 

Α2 Μαρία Δανάη Δάβου.