Ευχαριστίες για την Χορήγηση εκπαιδευτικού υλικού από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Αντιπροσωπείας στην Ελλάδα. 2020

Μετά  από αίτημα μας στα πλαίσια των ευρωπαϊκών μας προγραμμάτων eTwinning λάβαμε άμεσα τα υπέροχα δώρα από την Ευρωπαϊκή επιτροπή αντιπροσωπείας Ελλάδας.

https://ec.europa.eu/greece/home_el

H χαρά των παιδιών δεν περιγράφεται.

Τα δώρα ήταν αρκετά για να μοιραστούν τόσο στους φετινούς μας μαθητές όσο και στα παιδιά που φέτος φοιτούν στην Α τάξη του συστεγαζόμενου Δημοτικού σχολείου και  πέρυσι συμμετείχαν στην υλοποίηση  αυτών των προγραμμάτων.

Σκεφτήκαμε το μοίρασμα δώρων να γίνει σε μία ημέρα γιορτής .Η επικείμενη χριστουγεννιάτικη γιορτή ήταν μία καλή ευκαιρία.

Ζωγραφίσαμε τις προσκλήσεις για τους περσινούς συμμαθητές μας και ανεβήκαμε προς συνάντησης τους μετά από συνεννόηση με τους δασκάλους τους και παραδώσαμε τα καλέσματα προσωπικά και ιδιοχείρως. Άλλη μία ωραία δράση μετάβασης .

Στη συνέχεια το υλικό Συσκευάστηκε με την βοήθεια όλων σε δώρα με ανάλογα γραμματόσημα

και παραδόθηκαν στα παιδικά χέρια στην χριστουγεννιάτικη γιορτή κατά την έναρξη της όπου και έγινε ενημέρωση των γονέων και κηδεμόνων για τα συγκεκριμένα ευρωπαϊκά προγράμματα και τις επιτυχίες του σχολείου μας με βραβεύσεις και επαίνους .

Ευχαριστούμε θερμά τους εκπροσώπους ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΟΛΟΥ ΑΥΤΟΥ ΤΟΥ ΠΟΛΥΤΙΜΟΥ ΥΛΙΚΟΥ {ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ-ΤΕΤΡΑΔΙΑ-ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ-ΔΙΑΒΑΤΗΡΙΑ-ΧΑΡΤΕΣ}!!!

Καλή μας ανάγνωση στα ευρωπαϊκά μας ταξίδια της γνώσης – Καλή πρόοδο στους μαθητές μας και πάντα επιτυχίες!!!!

 

 

 

 

 

 

Πράξεις αλληλεγγύης:Χαμόγελο του παιδιού-Make a wish και Φλόγα-Με γνώμονα την συνεργασία σχολείου -οικογένειας 2019-20

Ευχαριστούμε θερμά για άλλη μία χρονιά τους Αγαπητούς μας γονείς που συμμετείχαν εν όψει των Χριστουγέννων στις ακόλουθες δράσεις αγάπης .

Για το ΧΑΜΟΓΕΛΟ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ με τη συγκέντρωση τροφίμων!!

Για το  MAKE A WISH!!

Για την συμμετοχή μας στο παζάρι της Φλόγας!!!!

  

Σχολείο και οικογένεια  πρέπει να  ενώνουμε τις δυνάμεις μας για την ανάδειξη του εθελοντισμού και την κινητοποίηση των μικρών παιδιών σε δράσης αλληλεγγύης !!!!!!Όλοι μαζί Τον κόσμο μας μπορούμε να τον κάνουμε καλύτερο!!!!!

Ο Γάλλος κοινωνιολόγος Emile Durkheim τόνισε τον 19ο αιώνα ότι «οι κοινωνικές ανισότητες, οι διαιρέσεις και οι ανταγωνισμοί καταργούνται αν επικρατήσει η αλληλεγγύη μεταξύ των ατόμων και θα έχει ως συνέπεια μια κοινωνία ηθική, με ισότητα και αλληλεγγύη».

   

Η συνεργασία και η αλληλεγγύη δεν αποτελούν μόνο ηθική μας υποχρέωση, αλλά πρώτιστα αποτελούν τον ακρογωνιαίο λίθο του γνήσιου πολιτισμού.

 

Χριστουγεννιάτικη γιορτή – κατασκευές και δραστηριότητες .2019

Μπαίνοντας  ο Δεκέμβρης, Μήνας γιορτινός και αγαπημένος μικρών και μεγάλων η τάξη μας μεταμορφώθηκε όπως και η διάθεση όλων μας!

Στολίσαμε το δέντρο μας και το καραβάκι μας.

Διαβάσαμε πολλές ιστορίες, μάθαμε τα κάλαντα και άλλα τραγούδια αγάπης

Φτιάξαμε ημερολόγια,προτείνοντας την συνταγή για μία όμορφη χρονιά….

κάρτες με τα δαχτυλάκια μας και καλαθάκια ταρανδάκια για λιχουδιές

 

και διάφορα φύλλα εργασίας,ζωγραφική και χαρτοκολλητική σε ωραίες δημιουργίες και στολίσαμε την τάξη μας

 

Πήγαμε στο ταχυδρομείο που είναι δίπλα στο σχολείο μας  για να στείλουμε το γράμμα που γράψαμε ομαδικά στον Άη Βασίλη.

Το κάθε παιδί είχε ζωγραφίσει ξεχωριστά το δώρο που ήθελε να φέρει και ζητήσαμε κι άλλα διαφορετικά δώρα σε όλα τα παιδάκια του κόσμου όπως αγάπη και ειρήνη. Τα  βάλαμε σε ένα μεγάλο φάκελο, γράψαμε την διεύθυνση και ….έτοιμο…

Η γιορτή μας πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία….

Ετοιμάσαμε τις προσκλήσεις και μάθαμε τα λόγια μας…

  

Το θεατρικό μας «Η μπουγάδα του Άη Βασίλη »εντυπωσίασε όλους !!

Δώσαμε πρόσκληση απονομής επαίνων για τα ευρωπαϊκά μας προγράμματα eTwinning της προηγούμενης σχολικής χρονιάς στους συμμαθητές μας της A δημοτικού.

 

Στην έναρξη της χριστουγεννιάτικης γιορτής έγινε η απονομή των επαίνων για το Be cool recucle in school -eTwinning μετά από μία ενημέρωση των γονέων και των καλεσμένων μας για την συμμετοχή μας και τις διακρίσεις του νηπιαγωγείου μας σε αυτά τα ευρωπαϊκά προγράμματα.Και εις ανώτερα στους μαθητές μας!!!

Ο  τίτλος της γιορτής μας  ήταν εμπνευσμένος από το ομώνυμο βιβλίο Ο Αϊ-Βασίλης έβαλε μπουγάδα…

Συγγραφέας: Κυρίτση Ιωάννα
Εκδότης: Εκδόσεις Παπαδόπουλος

Κι έμεινε χωρίς ρούχα! Όλα μίκρυναν και δεν τον χωράνε.
Τι θα κάνει τώρα;
Τα παιδιά όλης της γης τον βοήθησαν  να βρει ρούχα για να μοιράσει δώρα σε όλα τα παιδιά.

  

Μοιράστηκαν στα παιδιά τα δώρα από την ευρωπαϊκή αντιπροσωπεία Ελλάδας.

 

Και νόστιμα χειροποίητα μπισκότα αστεράκια από κηδεμόνα του σχολείου μας.

Στο τέλος επιβραβευτήκαμε με ένα θερμό χειροκρότημα και ενθουσιώδεις λόγια και πολύ το ευχαριστηθήκαμε!

Την τελευταία μέρα πήραμε όλα τα δώρα μας μαζί και τα βραβεία μας.

 Το διδακτικό προσωπικό του σχολείου μας σας …Ευχόμαστε η καινούρια χρονιά να φέρει αγάπη,χαμόγελο,ζεστασιά στις καρδιές όλων και πολλές όμορφες στιγμές!!!

    

Εκδήλωση για την Κιβωτό της Αγάπης!!!

Σας ενημερώνουμε ότι η Χορωδία Νηπιαγωγών Πάτρας θα συμμετέχει στη μουσική παράσταση “Της αγάπης κάλαντα” που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 11-1-2020 στον πολυχώρο Αίγλη (Veso Mare) στις 7:00 μ.μ. με στόχο την ενίσχυση της Κιβωτού της Αγάπης. Είναι μια ευκαιρία, με την έναρξη του 2020 να προσφέρουμε ότι μπορεί ο καθένας για να συνεχίσει η Κιβωτός το δύσκολο έργο της. Η είσοδος στην εκδήλωση είναι ελεύθερη με παράκληση να φέρουμε όλοι δώρα αγάπης (Είδη πρώτης ανάγκης για την Κιβωτό της Αγάπης)!!!

Ας είμαστε όλοι εκεί με τα δώρα αγάπης για την Κιβωτό της Αγάπης.!!!!!

O ΦΙΛΟΣ ΜΟΥ Ο ΑΡΤΣΙΜΠΟΛΝΤΟ της φοιτήτριας Χρονοπούλου Μαρτίνας)

(Δραστηριότητες που σχεδίασε για τα παιδιά του νηπιαγωγείου μας, η φοιτήτρια Χρονοπούλου Μαρτίνα)

 

Δραστηριότητα 1η(ανίχνευσης)

Στόχος δραστηριότητας : Να καταγράψουμε τις ήδη προυπάρχουσες γνώσεις των παιδιών, αναφορικά με την τεχνική του Αρτσιμπόλντο.

Περιγραφή δραστηριότητας : Συγκεντρώνουμε τα παιδιά στη γωνιά της παρεούλας. Έχοντας τυπώσει διάφορα πορτραίτα του Αρτσιμπόλντο, τους τα παρουσιάζουμε ένα-ένα, και τους κάνουμε κάποιες ερωτήσεις, ώστε να διαπιστώσουμε εάν τα παιδιά γνωρίζουν τον συγκεκριμένο ζωγράφο. Εάν όχι, να τα φέρουμε σε μια πρώτη επαφή. Οι ερωτήσεις που θα κάνουμε στα παιδιά είναι οι εξής : α) Έχετε ξαναδεί τέτοιους πίνακες?  Εάν ναι, που τους έχετε ξαναδεί? β) Τι παρατηρείτε σε αυτούς τους πίνακες? γ) Τι σας θυμίζουν τα φρούτα και τα λαχανικά?

  

Δραστηριότητα 2η (διδασκαλίας)

Στόχος δραστηριότητας : Να δημιουργήσουν τα παιδιά δικά τους πορτραίτα, σύμφωνα με την τεχνική του Αρτσιμπόλντο.

Περιγραφή δραστηριότητας : Συγκεντρώνουμε τα παιδιά στα τραπεζάκια της ζωγραφικής. Μοιράζουμε στο κάθε παιδί, από ένα λευκό χαρτί Α4 και ξεκινάμε την δραστηριότητα με το εξής επικοινωνιακό πλαίσιο : «Ο φίλος μας ο Αρτσιμπόλντο, εκθέτει διάφορα πορτραίτα μικρών καλλιτεχνών για να πάρει το βραβείο του καλύτερου ζωγράφου. Είστε έτοιμοι να βοηθήσουμε τον ζωγράφο μας, για να κερδίσει το πρώτο βραβείο?». Στη συνέχεια, εξηγούμε στα παιδιά ότι πρέπει να σχεδιάσουν το καθένα το δικό του πορτραίτο, χρησιμοποιώντας την τεχνική του Αρτσιμπόλντο (δηλαδή, να ζωγραφίσουν το πρόσωπό τους, χρησιμοποιώντας για τα χαρακτηριστικά τους, διάφορα φρούτα και λαχανικά).

Δραστηριότητα 3η (εμπέδωσης)

Στόχοι δραστηριότητας : α) Να συνεργαστούν για την δημιουργία κοινού έργου β) Να χρησιμοποιήσουν με φαντασία διάφορα υλικά για την δημιουργία ενός έργου γ) Να εξασκήσουν την λεπτή κινητικότητά τους και δ) Να παράγουν περιγραφικά κείμενα.

Περιγραφή δραστηριότητας : Συγκεντρώνουμε τα παιδιά στη γωνιά της παρεούλας και τους ανακοινώνουμε ότι, χάρη σε εμάς, ο φίλος μας ο Αρτσιμπόλντο, κέρδισε το πρώτο βραβείο και γι΄αυτό πρέπει να φτιάξουμε κάτι για την τάξη μας ώστε να τον τιμήσουμε. Χωρίζουμε τα παιδιά σε τρεις μεγάλες ομάδες και τους μοιράζουμε από ένα μεγάλο χαρτόνι και ένα «μαγικό» σακουλάκι. Εξηγούμε στα παιδιά, ότι η κάθε ομάδα, θα πάει σε ένα τραπεζάκι και θα ανοίξει το «μαγικό» σακουλάκι, όπου μέσα θα βρει διάφορα φρούτα και λαχανικά, άλλα σε εικόνες και άλλα αληθινά. Με αυτά τα υλικά, θα πρέπει να σχεδιάσουν ένα μεγάλο πορτραίτο, σχετικά με την τεχνική του Αρτσιμπόλντο. Πρώτα θα χρησιμοποιήσουν τα φρούτα και λαχανικά σε εικόνες για να δημιουργήσουν διάφορα χαρακτηριστικά του πορτραίτου και μετά τα αληθινά υλικά, με τη δική μας βοήθεια. Μόλις τελειώσουν τα έργα τους, ξαναμαζευόμαστε στη παρεούλα και η κάθε ομάδα καλείται να μας παρουσιάσει το δικό της πορτραίτο.

      

 

Παραμυθένια Μαθηματικά STEM.Δεκέμβριος 2019.

Κατά την διάρκεια του μήνα Δεκεμβρίου και στα πλαίσια του προγράμματος μας Παραμυθένια Μαθηματικά STEM 2.0 ασχοληθήκαμε με τις  Έννοιες χώρου (τοποθετήσεις, προσανατολισμός, διαδρομές, τοπολογικές σχέσεις, στερεά & επίπεδα σχήματα).

Ξεκινήσαμε βλέποντας τις αναρτήσεις των συνεργατών μας σε διάφορες δραστηριότητες με τη χρήση του προγραμματιζόμενο ρομπότ δαπέδου  bee bot  την “έξυπνη μέλισσα”.

Τα παιδιά ενθουσιάστηκαν και εξέφρασαν την περιέργεια να μάθουν περισσότερα για τα ρομπότ στη ζωή μας.

Αναζητήσαμε πληροφορίες στο βιβλίο των εφευρέσεων και το βιβλίο Zoom στην γνώση των Ρομπότ.

Μάθαμε για τα ρομπότ γίγαντες και νάνοι,για τα ρομπότ ελεγκτές ,για τα ρομπότ βραχίονες και πολλά ακόμα.

 και ζωγραφίσαμε τα ρομπότ που μας εντυπωσίασαν…..

Φτιάξαμε ρομπότ με τουβλάκια 

Σκεφτήκαμε και καταγράψαμε είδη ρομπότ στην καθημερινή μας ζωή.

Ζωγραφίσαμε τα ρομπότ της φαντασίας μας,

Κάναμε φύλλα εργασίας ψάχνοντας το Ρ του ρομπότ,,,

Ζωγραφίσαμε ,κόψαμε και κάναμε ρομποτάκια μαριονέτες…..

και στο τέλος φτιάξαμε επίσης ένα ρομπότ γίγαντα με ανακυκλώσιμα υλικά.

Χρησιμοποιώντας τις γνώσεις μας στα σχήματα διαλέξαμε τετράγωνα και ορθογώνια κουτιά και στρογγυλά καπάκια, τα χρωματίσαμε και τα συναρμολογήσαμε …

 

και ο δικός μας Ρομποτάνθρωπος είναι έτοιμος για να μας υπηρετήσει στις μαθηματικές μας δράσεις και καμαρώνουμε γι αυτό.

  

 

 

Παίξαμε online παιχνίδια με σχήματα ,διαδρομές ,με αριθμούς και παζλ με τον Μύθη αλλά και πίνακες ζωγραφικής με σχήματα.

   

Παίξαμε  ηλεκτρονικά παιχνίδια  με διάφορες μαθηματικές αποστολές

Αν θέλετε παίξτε και σεις τις παρακάτω αποστολές…..

– Αποστολή Οι αριθμοί απο το 1 εως το 5

http://users.sch.gr/pkotsis/4/a-taxi/maths/games/arithmoi-1-5%20(CD)/html5.html

http://users.sch.gr/pkotsis/4/a-taxi/maths/games/arithmoi-0-4-5%20(CD)/html5.html

http://users.sch.gr/pkotsis/4/a-taxi/maths/games/arithmoi-1-2-3%20(CD)/html5.html

-Αποστολή Η γραφή των αριθμών.

http://users.sch.gr/pkotsis/4/a-taxi/maths/games/grafi-arithmwn%20(CD)/index.html#

-Αποστολή Σύγκριση και εκτίμηση ποσοτήτων.

http://users.sch.gr/pkotsis/4/a-taxi/maths/games/sygkrisi-ektimisi%20posotiton%20(CD)/html5.html

 

Επιλύσαμε μαθηματικά προβλήματα που δημιούργησαν τα συνεργαζόμενα σχολεία.

Πρόβλημα από το Νηπιαγωγείο Λίμνης

Περιγραφή

«Ο Ντεντέκτιβ Μύθης έχει γενέθλια και η γάτα του θέλει να του πάει μια τούρτα. Όμως χάθηκε.. δεν μπορεί να βρει το δρόμο.. Μπορείτε να τον βοηθήσετε;»

Εκτέλεση

Τα παιδιά σε ομάδες συζητούν, σκέφτονται και προτείνουν μια διαδρομή (με βελάκια/κώδικας) που θεωρούν ότι είναι σωστή. Την αποτυπώνουν ηλεκτρονικά στο παιχνίδι κωδικοποίησης /προγραμματισμού στο scratch (link), και βλέπουν αν είναι σωστή.


Μετάβαση στο scratch.mit.edu.

Αποστολή εξετελέσθη!Τα παιδιά βρήκαν τη λύση!

Το ίδιο πρόβλημα το Νηπιαγωγείο Χωραφακίων το μετέτρεψε στα ελληνικά με τις φωνούλες των παιδιών.Το παίξαμε και αυτό.Αν θέλετε να το παίξετε και σεις στον σύνδεσμο που ακολουθεί.


Μετάβαση στο scratch.mit.edu.

και στο τέλος από την χαρά μας χορεύουμε όλοι μαζί με τον Ντετέκτιβ Μύθη και τη γατούλα του παρέα με τους “Φίλους για πάντα”…

Πρόβλημα από το Νηπιαγωγείο Φολεγάνδρου

Ο Μύθης έχασε τον πιστό του σκύλο και ψάχνει απεγνωσμένα να τον βρει.

Για να τα καταφέρει όμως πρέπει να περάσει μόνο από τους μονούς αριθμούς

Τοποθέτησε  τα βελάκια στη διαδρομή για να βοηθήσεις το Μύθη να τα καταφέρει!

Αρχικά βρήκαμε ομαδικά την λύση τοποθετώντας τα βέλη  με τη ζωγραφική στον υπολογιστή και στην συνέχεια εργαστήκαμε ατομικά με φύλλο εργασίας.

Το φύλλο εργασίας   Ο ΣΚΥΛΟΣ ΤΟΥ ΜΥΘΗ….

Πρόβλημα από το  Νηπιαγωγείο Φολεγάνδρου

Ζωγραφίσαμε σύμφωνα με τις εντολές του κώδικα με δύο βασικά χρώματα και είδαμε τι κρύβονται μέσα στα τετράγωνα

      

Το φύλλο εργασίας.ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΟ ΔΕΝΤΡΑΚΙ……

Πρόβλημα από το  Νηπιαγωγείο Χωραφακίων

Το χαμένο αστέρι

Ο Μύθης στόλισε το χριστουγεννιάτικο δέντρο του αλλά είναι πολύ στενοχωρημένος γιατί έχασε το λαμπερό του αστέρι.

Βοήθησε τον Μύθη να το βρει οδηγώντας τον μόνο στα τρίγωνα. Προσοχή! Δεν πρέπει να περάσεις από τα ίδια τετράγωνα. Όταν έχεις και τα 2 τρίγωνα, προσπάθησε να συνθέσεις το αστέρι και να το βάλεις στην κορυφή του δέντρου.

 

Το φύλλο εργασίας.…   TO XAMENO AΣΤΕΡΙ…..

Επιλύσαμε προβλήματα μέσω προγραμματισμού-δραστηριότητες STEM με την ανάγνωση παραμυθιών….

Διαβάσαμε Το Ντίλι-ντίλι το οποίο είναι ένα παραμυθοτράγουδο, που ανήκει στο είδος των λεγόμενων cumulativetales. Τα «προσθετικά» αυτά παραμύθια, που λέγονται και «αλυσιδωτά», εμφανίζουν σταθερή επανάληψη δράσεων ή διαλόγων και χτίσουν την πλοκή τους κυριολεκτικά λέξη-λέξη. Γι’ αυτό και είναι ιδιαιτέρως αγαπητά στα μικρά παιδιά .

Δουλέψαμε με αλγοριθμική σκέψη την υπόθεσή του  βρίσκοντας την  κλιμάκωση των παθημάτων.

   

Διαβάσαμε το Ασπρογάλανο πανί από το Ανθολόγιο Λογοτεχνικών Κειμένων.

Αναζητήσαμε τις έως τώρα γνώριμες σημαίες κρατών και παίξαμε την εύρεση αυτών με την βοήθεια αινιγμάτων .

Οι σημαίες των κρατών μας δίνουν ένα πλήθος δυνατοτήτων. Στα παιδιά του νηπιαγωγείου δε μας ενδιαφέρει η απομνημόνευση . Χρώματα, σχήματα, σύμβολα, κάνουν τις σημαίες ξεχωριστές και μας δίνουν τη δυνατότητα πολλών δραστηριοτήτων.

 

     

Στο τέλος του παιχνιδιού κάναμε και σχετικό φύλλο εργασίας.

   

Δουλέψαμε το παραμύθι του Eric Carle “Μια κάμπια πολύ πεινασμένη”, για να μάθουμε τις ημέρες και να κάνουμε και μια εισαγωγή στο Θέμα της Διατροφής..

Μια ηλιόλουστη Κυριακή, βγήκε η κάμπια από ένα μικροσκοπικό αυγό. Πεινούσε φοβερά. Τη Δευτέρα, έφαγε ένα μήλο. Μα ακόμα πεινούσε. Την Τρίτη, έφαγε δύο αχλάδια. Μα ακόμα πεινούσε. Την Τετάρτη, έφαγε τρία δαμάσκηνα. Μα ακόμα πεινούσε. Την Πέμπτη έφαγε 4 φράουλες. Μα ακόμα πεινούσε. Την Παρασκευή έφαγε πέντε πορτοκάλια. Μα ακόμα πεινούσε. Το Σάββατο έφαγε 10 φαγητά, κυρίως ανθυγιεινές τροφές και μετά είχε στομαχόπονο! Την Κυριακή έφαγε μια σαλάτα.
    Και το παραμύθι συνεχίζεται περιγράφοντας τον κύκλο ζωής της πεταλούδας…
Με αλγοριθμική σκέψη αναζητήσαμε τις ημέρες της εβδομάδας με τους αριθμούς και τα φρούτα που έτρωγε η κάμπια.

Όλες οι προσπάθειες μας αλγοριθμικής σκέψης στέφθηκαν από επιτυχία.

Σχήματα και στερεά και χωρικές έννοιες έχουν τώρα την σειρά τους …..

Με τα ανάλογα  βιβλία και τα φύλλα εργασίας εξασκηθήκαμε στην εκμάθηση των σχημάτων…..

 

Κάναμε ταξινόμηση στα σχήματα της τάξης μας και τα ξεχωρίσαμε σε επίπεδα σχήματα και στερεά σώματα

 

Παίξαμε παζλ επίπεδα και στερεά χωρίς καμία δυσκολία !!!!

Με τις σχηματοδημιουργίες επίπεδες και στερεές διασκεδάσαμε παίζοντας…….

 

Με πλαστελίνη και οδοντογλυφίδες φτιάξαμε τρισδιάστατα στερεά σώματα.Τα δείξαμε και στους γονείς μας και τους άρεσαν πολύ!!

Γνωρίσαμε τον κύβο του Ρούμπικ …

O Κύβος του Ρούμπικ που επινοήθηκε το 1974 από τον Ούγγρο γλύπτη και καθηγητή αρχιτεκτονικής Έρνο Ρούμπικ είναι ένα απλό τρισδιάστατο μηχανικό παζλ. 

Ο Ρούμπικ προσπαθούσε επί σειρά ετών να βρεί μια συγκεκριμένη μέθοδο διδασκαλίας με σκοπό να βοηθήσει τους μαθητές του να καταλάβουν τα τρισδιάστατα αντικείμενα. Τότε ήταν που ο Ρούμπικ «ανακάλυψε» και τον περίφημο Κύβο, τον οποίο ονόμασε «Μαγικό Κύβο».

Εμείς  παίξαμε με αυτό και τον λύσαμε με την βοήθεια του βίντεο από τον υπολογιστή.

  

Και με τον κύβο των χρωμάτων παίξαμε τις χρωματοδιαδρομές …..

Χρησιμοποιήσαμε κάρτες με χωρικές έννοιες για προσανατολισμό στο χώρο…..πάνω-κάτω, δεξιά-αριστερά, μέσα-έξω, μπροστά-πίσω, κλπ.

κι όταν μάθαμε καλά τις έννοιες ζωγραφίσαμε τα πουλάκια με τον σωστό τους προσανατολισμό….

Ο προσανατολισμός είναι η γνώση για το πού βρισκόμαστε και πώς θα κινηθούμε στον κόσμο. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι να κατανοήσουμε τις διαφορετικές θέσεις στον χώρο και τις μεταξύ τους σχέσεις έχοντας ως σημείο αναφοράς κυρίως τον ίδιο μας τον εαυτό. Το παιδί, αρχικά, για να προσανατολιστεί και να κινηθεί στο χώρο χρησιμοποιεί ως κέντρο τον εαυτό του και τη θέση στην οποία βρίσκεται. 

Το παιδί που προσανατολίζεται καλά μέσα στο χώρο θα κατακτήσει πιο εύκολα τη δεξιότητα της ανάγνωσης, θα αντιληφθεί καλύτερα την κατεύθυνση των γραμμάτων και θα μπορεί να αποφύγει την τυχόν αντιστροφή των γραμμάτων ή ακόμα και ολόκληρων λέξεων.

Επωφελούμεθα λοιπόν  από κάθε ευκαιρία για να τις κάνουμε βίωμα στο παιδί ή να το βοηθήσουμε να τις κατακτήσει.

Οι στόχοι που θα προσπαθήσουμε να πετύχουμε είναι Γνωστικοί και Ψυχοκινητικοί:

Πιο αναλυτικά:

Nα κατανοήσουν τις έννοιες αριστερά- δεξιά, μπροστά-πίσω,κ.λ.π μέσα από συμβολικές αναπαραστάσεις (στρώσιμο τραπεζιού)και τις κινήσεις σε διαφορετικά μέρη.

Να καταλάβουν τη σπουδαιότητα του ομαδικού παιχνιδιού.

Να πάρουν πρωτοβουλίες δίνοντας οδηγίες στην ομάδα για μία κατεύθυνση.

Να αναπτύξουν την κριτική τους σκέψη μέσα από τις οδηγίες που θα πρέπει να δώσουν.

Υλικά που θα χρειαστούμε:

  • καρέκλες
  • μπάλα
  • στεφάνια
  • διάφορα παιχνίδια
  • κουζινικά

Τα παιδιά χωρίζονται σε ομάδες και το ένα παιδί δίνει την εντολή και το άλλο εκτελεί …….με βάση τις παραπάνω έννοιες.

Nα κατανοήσουν το αριστερά- δεξιά, μπροστά-πίσω,κ.λ.π μέσα από τις κινήσεις αντικειμένων σε διαφορετικά μέρη.

Nα κατανοήσουν τις έννοιες αριστερά- δεξιά, μπροστά-πίσω,κ.λ.π μέσα από συμβολικές αναπαραστάσεις (στρώσιμο τραπεζιού)

Το τραγούδι αχ κουνελάκι μας έδωσε το έναυσμα να Οδηγήσουμε το κουνελάκι να βρει την τροφή του  με κατεύθυνση και από δεξιά και από αριστερά 

 και συγκρίναμε την πιο σύντομη διαδρομή.

Και πάλι το λαγό -ρομποτάκι να βρει την τροφή του σε διαφορετική διαδρομή γιατί μας άρεσε πολύ….

και τώρα που τα καταφέραμε τραγουδήστε μαζί μας.

Στη συνέχεια κι άλλα παραμύθια..

Μετά την ανάγνωση της ιστορίας Η οικογένεια Τρίγωνου ζωγραφίσαμε το χριστουγεννιάτικο δεντράκι με τόσες μπάλες πάνω του  και τόσα δώρα κάτω από το δέντρο όσες έλεγε ο κώδικας. 

Με το πολυαγαπημένο παραμύθι των παιδιών την Κοκκινοσκουφίτσα εξασκηθήκαμε με πολλές ακόμα stemικές δραστηριότητες.

Διαδρομές και Προσανατολισμός.

Η νηπιαγωγός αφήνει σε εμφανές σημείο στη γωνιά της παρεούλας το παραμύθι της κοκκινοσκουφίτσας και ρωτάει τα παιδιά: «Έχετε ακούσει το παραμύθι με την κοκκινοσκουφίτσα; Θέλετε να το θυμηθούμε;». Έτσι λοιπόν ξεκινάει η αφήγηση του παραμυθιού.

Το παραμύθι το παρακολουθούμε και στο διαδύκτιο

Συγκεκριμένα λέμε στα μικρά παιδιά ότι η κοκκινοσκουφίτσα είχε χαθεί στο δάσος και φοβόταν τον κακό λύκο. Το μόνο που της έμενε ήταν να βρει το σωστό μονοπάτι και να φτάσει γρήγορα στη γιαγιά της σώα και αβλαβής

στη συνέχεια  σκοπός του παιχνιδιού είναι να «πουν» στο ρομποτάκι- παιδί να δείξει τη διαδρομή που πρέπει να ακολουθήσει η κοκκινοσκουφίτσα για να φτάσει στη γιαγιά της αλλά πρέπει να επιλέξουν μία διαδρομή χωρίς να συναντήσουν τον λύκο μπροστά τους.

Μετρήσαμε τους ήρωες του παραμυθιού και τους τοποθετήσαμε με χρονική σειρά εμφάνισης τους στην πλοκή του παραμυθιού.

και στη συνέχεια ζωγραφίσαμε τους ήρωες του παραμυθιού..

Οδηγήσαμε το Μύθη στη γιαγιά μέσα από λαβύρινθο και κάναμε και άλλους λαβύρινθους με ζωάκια και με χριστουγεννιάτικα θέματα… 

      

Παίξαμε το παραμύθι σελίδα-σελίδα και σε μορφή παζλ

Τέλος, θέλοντας  να αξιολογήσουμε τα παιδιά τοποθετούμε 5 αριθμημένα στεφάνια στο δάπεδο  Τους εξηγούμε  ότι πρέπει να ακολουθήσουν τη διαδρομή που θα περιγράφει ο κώδικας που θα τους δοθεί (δημιουργία από την  νηπιαγωγό).  Δημιουργούμε  4 με 5 διαφορετικούς αριθμητικούς κώδικες  και τους μοιράζουμε  τυχαία στα παιδιά και αυτά θα πρέπει να αποκωδικοποιήσουν την εντολή με βελάκια στα στεφάνια και στη συνέχεια σε φύλλο εργασίας.Έτσι, αν ακολουθήσουν σωστά τη διαδρομή, θα σημαίνει ότι έχουν κατανοήσει την έννοια της διαδρομής στο χώρο.

Τα καταφέραμε περίφημα…

Ο μήνας της χαράς,των γιορτών ήταν υπέροχος και από άποψη Μαθηματικών Μάθαμε τόσα πολλά παίζοντας και διασκεδάζοντας.Σας αφιερώνουμε τις ζωγραφιές μας με τα σχήματα…

 Εμείς πραγματικά αυτό το μήνα απογειωθήκαμε και στα μαθηματικά και έπεται συνέχεια