145ο ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

Τα παιδιά μαθαίνουν και δημιουργούν

145ο ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

Μάρτης φωτεινός και μοναδικός

Ο Μάρτης την φέρνει τελικά την άνοιξη; Με απορίες και συζητήσεις ξεκίνησε ο μήνας και η εποχή! Αφού αλλάξαμε το ημερολόγιο της τάξης μας παρατηρήσαμε γύρω μας και συζητήσαμε τι έχει αλλάξει. Η εποχή, ο μήνας, ο καιρός; «Κυρία είναι άνοιξη, θα βγούνε τα λουλούδια, θα έρθουν τα χελιδόνια!»

Και αφού έτσι είπαν, έτσι έγινε. Μέχρι ο Μάρτης να ανθίσει, εμείς βάλαμε τα δυνατά μας και γεμίσαμε την τάξη μας με όμορφα χρώματα!

1

2

3

Λουλούδια σε όλες τις αποχρώσεις και με διάφορες τεχνικές! Και φυσικά ετοιμάσαμε και τα χελιδόνια μας, μέχρι να δούμε τα αληθινά!

1 1

Εννοείται σαν σωστή ομάδα που είμαστε φορέσαμε το μαρτάκι μας και συζητήσαμε την χρησιμότητα του. Και αν δεν μας σώσει από την ήλιο, θα βοηθήσει τα πουλάκια μετά, αυτό έχει σημασία!

1 2

Όπως κάθε μήνα παίξαμε και πολλά γλωσσικά και μαθηματικά παιχνίδια για να εξασκούμε τις ικανότητες μας συνεχώς.

1 3

2 1

3 1

4

 

Με αφορμή την Ημέρα ενάντια του Σχολικού Εκφοβισμού, πραγματοποιήθηκαν αρκετές δράσεις βιωματικές και εικαστικές. Ομαδικά παιχνίδια, προβολή βίντεο, συζητήσεις και θεατρικό παιχνίδι για να μπούμε στη θέση ο ένας του άλλου. Σε συνεργασία με την κοινωνική λειτουργό του σχολείου διαβάσαμε το βιβλίο: Τα χέρια δεν χτυπάνε, τα χέρια αγαπάνε κι έπειτα δημιουργήθηκε ομαδική αφίσα από τα παιδιά του τμήματος. Επιπλέον, το κάθε παιδί ζωγράφισε ατομικά στιγμές με τους φίλους του και δημιουργήσαμε τα βραχιόλια της Φιλίας για να θυμόμαστε ότι όλοι μαζί μπορούμε καλύτερα!

1 4

2 3

 

Σιγά σιγά, ξεκινήσαμε να προετοιμαζόμαστε για την εθνική μας επέτειο. Με κίνητρο το εργαστήριο δεξιοτήτων «Δημιουργώ και Καινοτομώ», επιλέξαμε να επεξεργαστούμε την 25η Μαρτίου μέσω της χρήσης του ρομπότ BeeBot. Τα παιδιά ήρθαν σε επαφή ταυτόχρονα με έννοιες της ρομποτικής αλλά και με τα γεγονότα της ελληνικής επανάστασης

1 5

2 4

Τα παιδιά εργάστηκαν ομαδικά, παρατηρώντας αλλά και φτιάχνοντας τις δικές τους πίστες και κώδικες για το ρομπότ.

Καταφέραμε να προσεγγίσουμε διάφορα γεγονότα και να γνωρίσουμε τους ήρωες της επανάστασης μέσω του προγραμματισμού και του παιχνιδιού.

1 6

2 5

3 2

4 1

5

Επιπλέον, δημιουργήσαμε όμορφες κατασκευές για την 25η Μαρτίου, για να στολίσουμε την τάξη μας αλλά και για να φτιάξουμε το σκηνικό της γιορτής μας! Όλα έγιναν από τα χέρια των παιδιών και δεν θα μπορούσαν παρά να είναι μοναδικά

1 7

2 6

3 3

Τα παιδιά συνεργάζονται για να φτιάξουν την «Ελευθερία» και τα σύμβολα της.

Οι Τσολιάδες, τα τσαρούχια και τα υφαντά των παιδιών όπως τα είδαμε σε βιβλία της εποχής εκείνης.

1 8

2 7

3 4

Και όλα αυτά μαζί σε ένα ξεχωριστό σκηνικό!

4 2

Μπράβο σε όλα τα παιδιά για την γιορτή και την προσπάθεια τους!

5 1

6

Αμέσως μετά τον εορτασμό της Εθνικής Επετείου, ξεκινήσαμε την προετοιμασία για το Πάσχα. Μιλήσαμε για τα γεγονότα και τα βάλαμε στη σειρά, έτσι ώστε να θυμηθούμε τι γιορτάζουμε.

1 9

Τα παιδιά στη συνέχεια εκφράστηκαν ελεύθερα μέσω της ζωγραφικής σχετικά με τα γεγονότα τα οποία συζητήσαμε.

1 10

Και αφού μάθαμε τα έθιμα του Πάσχα, τα ακολουθήσαμε όσο μπορούσαμε. Βάψαμε τα αυγά μας, φτιάξαμε κάρτες και δώρα για τους αγαπημένους μας και φυσικά με την βοήθεια της γιαγιάς Δήμητρας φτιάξαμε πασχαλινά κουλουράκια για να γεμίσουμε τα αυτοσχέδια καλαθάκια μας.

2 8

3 5

4 3

5 2

6 1

7

8

9

10

11

Και για την τελευταία ημέρα αφήσαμε το αγαπημένο κυνήγι πασχαλινών αυγών! Φυσικά τα βρήκαμε όλα και μετά φτιάξαμε τα δικά μας παιχνίδια μέσα στην τάξη, αυγοδρομίες και άλλα πολλά!

12

13

14 1

Λίγο πριν αποχαιρετιστούμε για το Πάσχα, γιορτάσαμε και την Παγκόσμια ημέρα Παιδικού Βιβλίου, μαθαίνοντας για τον Άντερσεν, τον Αίσωπο και άλλους πολλούς. Φτιάξαμε και τους δικούς μας σελιδοδείκτες και εννοείται τις αφίσες μας για τον Μαθητικό Διαγωνισμό Αφίσας!

15

16

17

18

 

Κάπως έτσι αποχαιρετούμε τον γεμάτο αυτό μήνα, φεύγουμε για διακοπές και γεμίζουμε μπαταρίες για τον Απρίλιο και τον Μάιο! Καλό Πάσχα!

 

Βράβευση Οικολογικών Σχολείων

ooo

ththth

Με μεγάλη συμμετοχή σχολείων από όλη την Ελλάδα πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 3 Απριλίου 2026 στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων το Μαθητικό Φεστιβάλ Οικολογικών Σχολείων, που διοργάνωσε η Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης (ΕΕΠΦ) και ανέδειξε στην πράξη τί σημαίνει περιβαλλοντική εκπαίδευση όταν βγαίνει από τη θεωρία και περνά στην καθημερινότητα του σχολείου. Στο πλαίσιο του φεστιβάλ, 264 σχολεία βραβεύτηκαν με την Πράσινη Σημαία, επιβεβαιώνοντας τη δυναμική του Δικτύου «Οικολογικά Σχολεία» στην Ελλάδα.

Η φετινή διοργάνωση, που εντάσσεται στις επετειακές εκδηλώσεις για τον εορτασμό των 75 χρόνων της ΕΕΠΦ, τελεί υπό την αιγίδα της Α.Ε. του Προέδρου της Δημοκρατίας κυρίου Κωνσταντίνου Αν. Τασούλα.

Στην εκδήλωση συμμετείχαν εκπρόσωποι της πολιτείας, της ακαδημαϊκής κοινότητας και διεθνών οργανισμών, ενώ ξεχωριστή θέση στο πρόγραμμα είχε ο χαιρετισμός της Υπουργού Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, Σοφίας Ζαχαράκη, η οποία αναφέρθηκε εκτενώς στο διεθνές δίκτυο «Οικολογικά Σχολεία» και στη συμβολή της Ελληνικής Εταιρίας Προστασίας της Φύσης. Στο τέλος συνομίλησε εγκάρδια με μαθητές/τριες και εκπαιδευτικούς για τη σημασία της Εκπαίδευσης για την Αειφορία. Χαιρετισμό απηύθυναν ο Pramod Kumar Sharma, Senior Director of Education του Διεθνούς Ιδρύματος για την Περιβαλλοντική Εκπαίδευση (Foundation for Environmental Education – FEE), η Κατερίνα Ανανιάδου, Ειδικός Προγραμμάτων στον Τομέα Εκπαίδευσης της UNESCO και ο Σταμάτης Σκαμπαρδώνης, Γενικός Γραμματέας της ΕΕΠΦ.

Είμασταν κι εμείς εκεί για τέταρτη φορά , για να παραλάβουμε την πράσινη σημαία που κοσμεί εδώ και χρόνια το νηπιαγωγείο μας. Τα παιδιά αποδεικνύονται σπουδαίοι υπερασπιστές του κλίματος που δρουν με σεβασμό και  αγάπη για κάθε τι που κάνει τον πλανήτη μας να παίρνει βαθιές  “πράσινες” ανάσες.

IMG 9918

IMG 9927

1000056300 2

538111ad a8b7 4441 98ed 9337d5789b3c

kkk

ba9208ad 3043 44da 8d2b ceb5f65335e6

Πασχαλινές ευχές

Ευχόμαστε σε όλα τα παιδιά και τις οικογένειές τους
Καλή Ανάσταση και Καλό Πάσχα!
Το Άγιο Φως να γεμίσει τα σπίτια σας υγεία, χαμόγελα και αισιοδοξία.

Με πολλές ευχές για ξέγνοιαστες στιγμές, παιχνίδι και όμορφες οικογενειακές στιγμές!

Η Προϊσταμένη  το διδακτικό και επιστημονικό  προσωπικό του νηπιαγωγείου μας

susanne906 easter 3985674 1920

Καλό Πάσχα , Αγρίνιο!

Τελευταία μέρα πριν κλείσουν τα σχολεία για τις πασχαλινές διακοπές, το 150 Νηπιαγωγείο Αγρινίου παραλαμβάνει το φάκελο με τις ευχές μας για καλή Ανάσταση . Η κυρία Βάσω μας γράφει:   “Τα παιδιά, σας στέλνουν την αγάπη τους. Διάβασαν μόνα τους τις ευχές”

ba95a223 a586 4bb1 a670 99e439c626de

148adca1 34b3 4510 8758 7ccdfc358dd9

2bc9eb48 f3ba 4378 8717 78c193cba142

dbd5000a eae2 41b5 a3d3 adaa3db71245

Επιμορφωνόμαστε με το “Χαμόγελο του Παιδιού”

Για μια ακόμα φορά , ο Οργανισμός     “Το Χαμόγελο του Παιδιού” ανταποκρίθηκε άμεσα στο αίτήμα της πραγματοποίησης μιας   απογευματινής εισήγησης προς το  διδακτικό προσωπικό  μας . Σε συνεργασία με το 3ο , 30ο , 98ο & 144ο Νηπιαγωγείο Αθηνών συνδιοργανώσαμε απόψε 30 Μαρτίου, ενδοσχολική επιμόρφωση με θέμα  ” Ψυχική ανθεκτικότητα και ενδυνάμωση“. Ευχαριστούμε θερμά την κα Ιωάννα Χαρδαλούπα , ψυχολόγο από το ” Χαμόγελο του Παιδιού” για την εξαιρετική παρουσίασή της ,κατά την οποία αναπτύχθηκαν πολλά θέματα , όπως:

  • Ποια είναι τα χαρακτηριστικά της ψυχικής ανθεκτικότητας
  • Πού και πώς αναζητούμε υποστήριξη
  • Σύνδεση με τους άλλους
  • Συναισθήμστα και ενδυνάμωση
  • ” Βαλιτσάκι” πρώτων ψυχολογικών βοηθειών
  • Ρεαλιστικές και βοηθητικές σκέψεις ενάντια στην καταστροφολογία
  • Παιδιά , ενδυνάμωση και όρια

lll

 

 

2 Απριλίου, η μεγάλη γιορτή του παιδικού βιβλίου!!!

Η Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου είναι μια εορτή που γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 2 Απριλίου. Καθιερώθηκε από τη τη Διεθνή Οργάνωση Βιβλίων για τη Νεότητα (International Board on Books for Young People-IBBY), το 1966, ημέρα των γενεθλίων του γνωστού Δανού παραμυθά Χανς Κρίστιαν Άντερσεν (2 Απριλίου 1805) και σκοπός της είναι να εμπνεύσει στα παιδιά την αγάπη για το διάβασμα .

Ο ετήσιος αυτός εορτασμός βοηθάει στην καλλιέργεια της φιλαναγνωσίας και κεντρίζει το ενδιαφέρον των παιδιών και των νέων για τα βιβλία. Κάθε χρόνο, ένα διαφορετικό εθνικό τμήμα της οργάνωσης αυτής ετοιμάζει ένα μήνυμα και μια αφίσα, που διανέμονται σε όλον τον κόσμο. Το 2023 υπεύθυνο για το μήνυμα αλλά και την αφίσα ήταν το ελληνικό τμήμα της ΙΒΒΥ.

Το 2026, την ευθύνη της Παγκόσμιας Ημέρας Παιδικού Βιβλίου έχει αναλάβει ο ΚΣΠΝΒ ως το τμήμα της ΙΒΒΥ στην Κύπρο.
Η διαδικασία επιλογής του κειμένου και της εικόνας για την αφίσα της ICBD 2026 ήταν πρωτοποριακή, καθώς, για πρώτη φορά, το μήνυμα και η εικόνα αναδείχθηκαν από τα ίδια τα παιδιά και όχι μέσω της συνήθους πρακτικής απευθείας ανάθεσης σε συγκεκριμένους δημιουργούς. Αποτέλεσε καινοτόμο πρωτοβουλία του ΚΣΠΝΒ – Cyprus IBBY, η οποία επηρέασε θετικά την Εκτελεστική Επιτροπή της IBBY στην επιλογή της πρότασης του ΚΣΠΝΒ για τη δημιουργία της αφίσας.
Έπειτα από μια διαδικασία που διασφάλισε την ποιότητα των υποψήφιων έργων, τα παιδιά από 19 σχολεία επέλεξαν το μήνυμα της πολυβραβευμένης συγγραφέως Έλενας Περικλέους και την εικόνα της καταξιωμένης εικονογράφου Σάντρας Ελευθερίου, που πλαισιώνουν επίσημα την αφίσα, βασισμένη στο μότο του ΚΣΠΝΒ:

«Φυτέψτε ιστορίες και ο κόσμος θα ανθίσει»

“Plant stories and the world will blossom”

ll

Οι εκδ. Παπαδόπουλος  οργάνωσαν διαγωνισμό αφίσας με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου και μας άρεσε πολύ η ιδέα να πάρουμε μέρος!

xxx

Τμήμα 1

Βιβλίο έμπνευση

FFF

145nipiagogeioathinontmima1

Προαιρετικό ολοήμερο 1

Τα παιδιά παρατήρησαν και περιέγραψαν αφίσες της ΙΒΒΥ για την Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού βιβλίου που φιλοτέχνησαν στο παρελθόν διάφορες χώρες. Έμφαση δόθηκε στο γεγονός ότι κάθε αφίσα περιείχε ένα μήνυμα που προέρχεται από το κείμενο ενός συγγραφέα και μια εικόνα σπουδαίου εικονογράφου που δημιουργήθηκε με αφορμή αυτό το μήνυμα. Τα παιδιά ανακάλυψαν τα χαρακτηριστικά  της αφίσας  ως κειμενικού είδους και σχολίασαν τις διαφορές και ομοιότητες των αφισών καθώς και το γεγονός ότι το μήνυμα ήταν γραμμένο και σε άλλες γλώσσες. Επέλεξαν την έμπνευση για τις δικές μας αφίσες να την πάρουμε από τα ίδια τα βιβλία. Έτσι, η ομάδα του πρωινού τμήματος 1  διάλεξε ως σημείο αναφοράς το βιβλίο της Αγγελικής Μαλακασιώτη,  Δεν είναι απλώς ένα βιβλίο (εκδόσεις Καλέντη) και η ομάδα του ολοήμερου τα βιβλία του Γάλλου συγγραφέα και εικαστικού Hervé Tullet. Τα κείμενα γράφτηκαν στην ολομέλεια: ακούστηκαν όλες οι προτάσεις και ψηφίστηκαν από τα παιδιά . Η ζωγραφική έγινε σε μικρές ομάδες  με την καθοδήγηση των εκπαιδευτικών.

Βιβλίο έμπνευση:

HHHH

145nipiagogeioathinonoloimero

Τμήμα 2

Τα παιδιά είδαν και περιέγραψαν την  αφίσα  από την Κύπρο  που τους άρεσε πολύ .

ll

Τους έφερε στο μυαλό όμορφες λέξεις που ξεπηδούν μέσα από τα βιβλία : Κήπος, πεταλούδες, ουράνιο τόξο, χρωματιστά λουλούδια, καρδιές . Αποφάσισαν να φωτογραφηθούν παρέα με βιβλία που βρίσκονται μέσα σε ένα κήπο γεμάτο χρώματα και ομορφιές….Ο τίτλος που έδωσαν στην αφίσα, ήταν μια συρραφή( πολύ πρωτότυπη) των λέξεων που προαναφέρθηκαν ” Στον κήπο των βιβλίων παρέα με το ουράνιο τόξο των χρωματιστών λουλουδιών και τις πεταλούδες  με καρδούλες μπαλόνι”.

145o Nhpiagogeio Athhnon Tmhma 2 1

Καλό Πάσχα Αγρίνιο!!!

Μόλις μία εβδομάδα έμεινε για τη γιορτή του Πάσχα. Προετοιμασίες διάφορες, όμως τους φίλους μας στο 15ο Νηπιαγωγείο Αγρινίου δεν τους ξεχνάμε . Μια κάρτα κι ένα χάρτινο πασχαλινό αυγό κρύβουν την αγάπη και τις ευχές μας

5acc58cc 6129 41f7 8334 20a6a994d936

4245f68b 45d8 4298 9fad 924903cdcc47

26c17e1e 96ad 4cc4 a0a2 cdd6e9b332f8

fb13fec4 fac1 4acd b94c 73b27ef575f3

f874d5b3 e712 427a 86a6 bcd380b13dd2

9d35128f 8319 43d4 b777 eef77f63f35d

Τέτοια αστραφτερά αυγά μόνο τα παιδιά μπορούν να   “βάψουν” για το ταχυδρομικό φάκελο!!!

5661ca4c 5fc3 430f b329 a6528970748a

 

Η Beebot και το 1821

Στον παρακάτω σύνδεσμο , μπορείτε να διαβάσετε το Εργαστήρι Δεξιοτήτων  με θεματική: : ” Δημιουργώ και Καινοτομώ-Δημιουργική Σκέψη και Καινοτομία”, αφιερωμένο στο 1821.

https://read.bookcreator.com/8LUju2ARNqdMV771aU7euX1wsnm1/-50kYW-HQoG2t_n3VIrDPg

Χρόνια πολλά , Ελλάδα!!

Η επετειακή γιορτή μας φέτος , είχε    “άρωμα” από πίνακες ζωγραφικής μεγάλων Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών που εμπνεύστηκαν από το μεγαλείο ψυχής και την αυτοθυσία ενός μικρού και ανοργάνωτου λαού που ύψωσε ανάστημα και έκανε τη φλόγα για ελευθερία να καίει δυνατά και να φωτίζει και έξω από τα στενά σύνορά μας.

Τα παιδιά έβαλαν σε ασπρόμαυρη εκτύπωση τη δική τους προσωπικότητα στους πίνακες :

” Ο Ρήγας σπέρνει το σπόρο της Ελευθερίας”  Παναγιώτης  Ζωγράφος

“Η σφαγή της Χίου” Ευγένιος Ντελακρουά

” ” Η πυρπόληση της τουρκικής ναυαρχίδας από τον Κανάρη” Νικηφόρος Λύτρας

” Η έξοδος του Μεσολογγίου” Θεόδωρος Βρυζάκης

” Η Ελλάς ευγνωμονούσα” Θεόδωρος Βρυζάκης

bf698172 6c36 4b4f b233 c36ab7fa963f

6129083c 9c31 45b9 9020 4c6f9178bdfe

b9eba3cc b9d6 43f9 8738 07e8973cd097

28081b4b 801e 4f42 aebf ef12e3547d07

Και βέβαια ξενάγησαν τους γονείς τους , εξηγώντας τους το ιστορικό υπόβαθρο κάθε πίνακα.

2ec052b9 0e1c 4d76 ad65 9d29c40923b6

0da8c9c6 af49 4dbc 96a9 4fcdb05544e7 1

565564e5 a977 455a 9e1d ec6f62bb578c

3ffb226d eb7e 4f36 a346 e3f0e05ce5e3

Στη γιορτή συνδέσαμε  το παρελθόν με τη ρομποτική  ( για να είμαστε και μέσα στο πνεύμα της εποχής ) , προσκαλέσαμε τη Beebot  στην παρέα μας για να κάνει μια βόλτα στη Λεωφόρο των Ηρώων στο Πεδίο του Άρεως , όπως είχαμε κάνει κι εμείς την Κυριακή 22 Μαρτίου. Μαζί με τους γονείς, τα παιδιά προγραμμάτισαν το ρομποτάκι και σχεδίασαν τις διαδρομές που θα κάνει για να βρεθεί  μπροστά στους ήρωες/δες.

7c7a2bf9 7550 4241 a636 b80a6d29018e

61aa7637 4d49 4eb9 9146 b910b4adbac4

61d3a852 99fd 46e5 8300 60c927875753

d6bc4e1c 7985 46cf ad1f 458b3d88df97

Χρόνια πολλά, Ελλάδα !! Τα παιδιά σου σε έχουν βαθιά στην καρδιά και σε τιμούν!!!

 

“Συνομιλούμε” με τους ήρωες του 1821

Κυριακή πρωί , λίγες μέρες πριν την επέτειο της εθνικής παλιγγενεσίας , παιδιά και γονείς επισκεπτόμαστε το Πεδίο Άρεως όπου το πολύβουο παρόν

0bbba01a 16c9 4354 a3bd d53fc820419b

συναντά το ιστορικό παρελθόν στη Λεωφόρο των Ηρώων

Γονείς και παιδιά καλούνται να συμμετάσχουν σε μια σειρά δραστηριοτήτων που στόχο έχουν να μας φέρουν κοντά στους ήρωες πολεμιστές μιας ιστορικής περιόδου   που  σηματοδοτεί την έναρξη της νεότερης Ελλάδας και την αναβίωση της εθνικής υπόστασης.

Δραστηριότητα 1 : Βρίσκουμε τους ήρωες που μάθαμε στο σχολείο. Παρατηρούμε  τις προτομές και τις συγκρίνουμε με  τις εικόνες

b771f7d2 e45a 4a16 af3b 7db0d92d2534

b923c3ff 5d86 4dec 9603 a7a646080eae

AAAAA

569d01a9 b55d 4fb7 b5d1 2c625c9fcd94

a71c3288 26f2 404c 9503 61826fcb3c50

1774193271343 1

1774193271350 2

Δραστηριότητα 2: Παρατηρούμε και μετρούμε

add42abb f95a 471e 9694 5d58d9d08eb6

Δραστηριότητα 3: Παίρνουμε συνεντεύξεις από περαστικούς με ερωτήσεις που βγήκαν από τα ίδια τα παιδιά

Ξέρετε πώς λέγεται αυτό το σημείου του πάρκου;

Ποιος είναι ο αγαπημένος σας ήρωας του 1821;

Τι σημαίνει για σας  “Ελευθερία”;

Σας αρέσει η περικεφαλαία του Κολοκοτρώνη;

Γενικά συμπεράσματα :

Η πλειοψηφία των συνεντευξιαζόμενων δε γνώριζε ότι η συγκεκριμένη τοποθεσία ονομαζόταν   “Λεωφόρο των Ηρώων ”

Ο πιο αγαπημένος ήρωας με απόσταση , αναδείχτηκε ο Κολοκοτρώνης

Η ερώτηση για την   “Ελευθερία” συγκίνησε πολλούς αν κρίνουμε από τις απαντήσεις που έδωσαν

  • Το ωραιότερο πράγμα στον κόσμο είναι η ελευθερία του λόγου και της σκέψης
  • Να μπορούμε να εκφραζόμαστε ελεύθερα και να σεβόμαστε ό ένας τον άλλον
  • Να έχουμε ίσα δικαιώματα
  • Να μπορούμε να κάνουμε ό,τι αγαπάμε χωρίς να  ” πατάμε” την ελευθερία των άλλων
  • Να μην μας καταπιέζει κανείς άλλος
  • Αυτό που έχουμε τώρα
  • Να έχουμε ειρήνη

Η περικεφαλαία του Κολοκοτρώνη δίχασε τους περαστικούς . Σε άλλους άρεσε πολύ , σε άλλους καθόλου , κάποιοι την έκριναν με τα δεδομένα εκείνης της εποχής και τη βρήκαν  πολύ εντυπωσιακή στο κεφάλι του Γέρου του Μοριά.

b37dcb1b 8c89 47aa b983 7798f6b7b110

1774203266129 1

c9ab85e1 6d8d 4aca 9128 7d853b1c9e5b

f2aafda2 3375 4d5d ad3e 89ad1641f1e3

1774193271313

Δραστηριότητα 4: Η σημαία μας ενώνει όλους . Τι σημαίνει για τον καθένα   “πατρίδα”;

Πιασμένοι σε κύκλο , ο καθένας και η καθεμία λέμε μια λέξη που μας έρχεται στο μυαλό όταν λέμε “πατρίδα”

1774203266098

Όλες οι απαντήσεις σπουδαίες , καθε μία με τη δική της ειδική βαρύτητα

  • Πατρίδα είναι όλη η γη
  • Το σπίτι
  • Η παράδοση
  • Οι ρίζες μας
  •  Οι βόλτες στα βουνά
  • Η φύση
  • Η οικογένεια
  • Ο ήλιος
  • Οι παραλίες
  • Η πιο όμορφη χώρα
  • Το να πηγαίνω σχολείο

Δραστηριότητα 5: Αποχαιρετούμε το πάρκο και τους ήρωές

Το κάθε παιδί στέκεται μπροστά στην προτομή ενός ήρωα ή μιας ηρωίδας λέγοντας του/της κάτι όμορφο

Σε αγαπάω Μπουμπουλίνα

Ήσουν καλός στον πόλεμο

Ήσουν γενναίος

Πολέμησες πολύ καλά

Τους νίκησες όλους

Αλήθεια, πώς περνούσατε τότε;

16d8b38e b430 4c6a 9f63 e9e5d2f8a93c

Περάσαμε ένα όμορφο πρωινό , σε ένα όμορφο μέρος της πόλης μας και γεμίσαμε με εθνική υπερηφάνεια.

Η ιστορία της Λεωφόρου των Ηρώων στο Πεδίον του Άρεως

Η δημιουργία της Λεωφόρου των Ηρώων δεν ήταν αρχικά αυτοτελές έργο. Προέκυψε ως υποκατάστατο ενός πολύ μεγαλύτερου εθνικού σχεδίου.

  • Από την Δ΄ Εθνοσυνέλευση (1829) υπήρχε η ιδέα δημιουργίας ενός πανελλήνιου μνημείου για τους αγωνιστές της Επανάστασης.
  • Το σχέδιο επανήλθε δυναμικά το 1918, ενόψει της εκατονταετηρίδας της Ελληνικής Επανάστασης (1821–1921).
  • Συγκροτήθηκαν κρατικές επιτροπές με προσωπικότητες όπως ο Θεμιστοκλής Σοφούλης και ο Ελευθέριος Βενιζέλος για την ανέγερση ενός μεγάλου «Ηρώου».

Το μνημείο θεμελιώθηκε το 1930 στο Πεδίον του Άρεως, αλλά:

δεν κατασκευάστηκε ποτέ, κυρίως λόγω οικονομικών δυσκολιών και πολιτικών αναταράξεων μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή.

Το 1934 το κράτος αποφάσισε τη διαμόρφωση του χώρου ως δημόσιου άλσους της Αθήνας:

  • ψηφίστηκε ειδικός νόμος για τη μετατροπή του σε κοινόχρηστο πάρκο,
  • το έργο εντάχθηκε στον ευρύτερο πολεοδομικό εκσυγχρονισμό της πρωτεύουσας,
  • βασικός σκοπός ήταν να αποτελέσει χώρο τιμής στους ήρωες του 1821.

Η ιδέα του μεγάλου Ηρώου εγκαταλείφθηκε και αντικαταστάθηκε από μια πιο ρεαλιστική λύση:
μια μνημειακή δενδροφυτεμένη λεωφόρο με προτομές.

Το 1934:

  • ανατέθηκε η φιλοτέχνηση των προτομών στο Σωματείο Ελλήνων Γλυπτών,
  • συμμετείχαν κορυφαίοι γλύπτες της εποχής,
  • το έργο χρηματοδοτήθηκε από το κράτος και δημόσιο έρανο.

Το αρχικό σύνολο

Περιλάμβανε 16 μαρμάρινες προτομές ηρώων της Επανάστασης, όπως:

  • Θεόδωρος Κολοκοτρώνης
  • Γεώργιος Καραϊσκάκης
  • Μάρκος Μπότσαρης
  • Λασκαρίνα Μπουμπουλίνα
  • Ανδρέας Μιαούλης
  • Αθανάσιος Διάκος κ.ά.

Οι μορφές βασίστηκαν σε γνωστά πορτρέτα του 19ου αιώνα, τα οποία είχαν ήδη διαμορφώσει την «ιδεαλισμένη» εικόνα των αγωνιστών στη συλλογική μνήμη.

Η Λεωφόρος εγκαινιάστηκε:

  • στις 24 Μαρτίου 1937,
  • στο πλαίσιο των εορτασμών της εθνικής επετείου,
  • κατά την περίοδο του καθεστώτος Ιωάννη Μεταξά.

Η τελετή είχε έντονο συμβολικό χαρακτήρα:

σύνδεση κράτους – ιστορίας – εθνικής ταυτότητας
ανάδειξη της Επανάστασης ως ιδρυτικού μύθου του σύγχρονου ελληνικού κράτους

Η Λεωφόρος δεν παρέμεινε στατική.

Από το 1956 και μετά προστέθηκαν νέες προτομές, κυρίως με πρωτοβουλία τοπικών και εθνικοτοπικών συλλόγων:

  • Νότης Μπότσαρης (1956)
  • Εμμανουήλ Παππάς (1978)
  • Νικόλαος Κριεζώτης (1984)
  • Δημήτριος Πλαπούτας (1994)
  • Δόμνα Βισβίζη (2005)

Έτσι το σύνολο έφτασε τις 21 προτομές, όπως υπάρχει σήμερα.

 

 

 

 

 

 

 

 

Top of Form

 

Bottom of Form

 

 

Σελίδα 1 από 94

Υποστηριζόμενο από blogs.sch.gr & Θέμα βασισμένο στο Lovecraft από τον Anders Norén

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση