ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΑΘΗΤΙΚΟΥ ΡΑΔΙΟΦΩΝΟΥ ΜΕ ΤΟ ΔΙΑΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΘΕΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ

IS Webradio

ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΤΟΥ ΜΑΘΗΤΙΚΟΥ ΡΑΔΙΟΦΩΝΟΥ ΜΕ ΤΟ  ΔΙΑΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΘΕΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ

Το Μαθητικό Ραδιόφωνο (http://europeanschoolradio.eu/el) και το Διαπεριφερειακό Θεματικό Δίκτυο Ασφάλεια στο Διαδίκτυο (https://isecurenet.sch.gr/portal/ ) ενώνουν τις δυνάμεις τους για το σχολικό έτος 2022-23, συνεργαζόμενοι για να προωθήσουν αμοιβαία τις δράσεις τους στην εκπαιδευτική κοινότητα.

Το «European School Radio, το πρώτο Μαθητικό Ραδιόφωνο» λειτουργεί από το 2010, με σκοπό τη διεύρυνση της δράσης αξιοποίησης του ραδιοφώνου στην εκπαίδευση. Το Μαθητικό Διαδικτυακό Ραδιόφωνο αξιοποιείται στο πλαίσιο διάχυσης του πλούσιου εκπαιδευτικού έργου που αναπτύσσεται εντός κι εκτός σχολικής τάξης και επιτυγχάνει τη μύηση των μελών του στη διαχείριση και δημιουργία ακουστικού περιεχομένου μέσω της συμμετοχικής διαδικασίας. Η εμπλοκή των μαθητών και μαθητριών εκτείνεται σε όλα τα στάδια ανάπτυξης του ραδιοφώνου, καθώς συμμετέχουν σε ομάδες είτε τεχνικής υποστήριξης είτε παραγωγής εκπομπών.

Το Διαπεριφερειακό Θεματικό Δίκτυο Ασφάλεια στο Διαδίκτυο είναι ένα Θεματικό Δίκτυο χιλίων (1000+) δημόσιων και ιδιωτικών σχολείων, Προσχολικής, Δημοτικής και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, αδειοδοτημένο από τις Περιφερειακές Διευθύνσεις Π/θμιας κ Δ/θμιας Εκπαίδευσης, και με Σύμφωνο Συνεργασίας μεταξύ Περιφερειακών Κέντρων Εκπαιδευτικού Σχεδιασμού (ΠΕ.Κ.Ε,Σ.) της χώρας. Ιδρύθηκε και λειτουργεί από το 2014 μέχρι σήμερα, ως εθελοντικό, μη χρηματοδοτούμενο και στοχεύει στην ενημέρωση – επιμόρφωση εκπαιδευτικών, στη βιωματική εκπαίδευση με ενεργητική συμμετοχή των μαθητών/τριων, αλλά και των γονέων τους, για την ασφαλή χρήση του Διαδικτύου, είδη, τρόπους και πρακτικές πρόληψης  κινδύνων σε σχέση με τα κοινωνικά δίκτυα αλλά και άλλες αναδυόμενες τεχνολογίες και φαινόμενα.

Για το σχολικό έτος 2022-23 οι δυο δράσεις αποφάσισαν να συνεργαστούν προκειμένου από κοινού να σχεδιάσουν, υλοποιήσουν και διαχέουν επιμορφωτικές δράσεις, (εξ αποστάσεως ή δια ζώσης), σε μαθητές/τριες, εκπαιδευτικούς, στελέχη της εκπαίδευσης και γονείς σε θέματα ραδιοφώνου και ασφάλειας στο Διαδίκτυο.

Επιπλέον, η συνεργασία θα επεκταθεί στους τομείς υλοποίησης  διαγωνισμών, υλοποίησης επιστημονικών ερευνών με δημοσίευσή τους σε επιστημονικά συνέδρια και περιοδικά, τον από κοινού σχεδιασμό και τη συνεργατική ανάπτυξη δράσεων και τέλος τη διάχυση τους στα ΜΜΕ (ηλεκτρονικά και έντυπα).