Μαθαίνοντας γερμανικά με οδηγό τα παραμύθια!

Μια εναλλακτική οδό για την προσέγγιση και τον εμπλουτισμό του μαθήματος των γερμανικών, πρότεινε στους μαθητές και τις μαθήτριες της Α’ Λυκείου η εκπαιδευτικός του σχολείου κυρία Δανάη Τσάντου.

2 2 4 5

Τα παιδιά αξιοποίησαν την Märchenstrasse, τη μαγική Οδό των Παραμυθιών, που ακολουθεί τους αδελφούς Γκριμ και τα παραμύθια τους μέσα από τις γοητευτικές μεσαιωνικές πόλεις της κεντρικής και βόρειας Γερμανίας, περασμένα μαγικά κάστρα, μαγευτικά δάση και γραφικά τοπία.

1 4 5 23 2

Οι μαθητές χωρίστηκαν σε ομάδες, επέλεξαν τον αγαπημένο μύθο από τα παραμύθια των αδερφών Γκριμ και το παρουσίασαν στους συμμαθητές τους, αποδεικνύοντας ότι με παιγνιώδη τρόπο το μάθημα πέρα από πιο αποτελεσματικό γίνεται σίγουρα και πιο ευχάριστο!

Συμμετοχή του ΓΕΛ Νίκαιας στην ενημέρωση του ΟΠΑ

Στο πλαίσιο των ενημερωτικών δράσεων και εκδηλώσεων που σχετίζονται με τον επαγγελματικό προσανατολισμό των μαθητών και των μαθητριών μας, οι τελειόφοιτοι του τμήματος Οικονομίας και Πληροφορικής του ΓΕΛ Νϊκαιας συμμετείχαν  στην διαδικτυακή ενημερωτική εκδήλωση που διοργάνωσε το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, σχετικά με το πρόγραμμα σπυοδών που προσφέρουν τα τμήματά του.

1 3

Την προωτοβουλία της συμμετοχής είχε η κυρία Β. Ζέρβα, που διδάσκει το μάθημα της Οικονομίας στο τμήμα της Γ’ Λυκείου του σχολείου μας.

Μετά από χαιρετισμό του Πρύτανη του Πανεπιστημίου, ακολούθησε παρουσίαση και ενημέρωση για το περιεχόμενο των προγραμμάτων σπουδών, καθώς και για τις επαγγελματικές προοπτικές των αποφοίτων του Οικονομικού Πανεπιστημίου.

 

 

 

Συνεργασία και δράση του ΓΕΛ Νίκαιας για την Πανελλήνια Σχολική Ημέρα Φιλοζωίας

Με αφορμή την Πανελλήνια Σχολική Ημέρα Φιλοζωίας το ΓΕΛ Νίκαιας προχώρησε, σε συνεργασία με την περιβαλλοντική οργάνωση Αρκτούρος, σε διαδικτυακή ενημερωτική εκδήλωση για τα αδέσποτα ζώα.

1 1

Η παρουσίαση που έγινε από επιστημονικό συνεργάτη του Αρκτούρου, περιέλαβε ενημέρωση για το έργο της οργάνωσης αναφορικά με την προστασία της αρκούδας και του λύκου. Προβλήθηκε σχετικό ντοκιμαντέρ για την ιστορία και τις δράσεις του Αρκτούρου, καθώς και ένα διασκεδαστικό παιχνίδι εξερεύνησης αναφορικά με την αρκούδα, που εντάσσεται στο πρόγραμμα «Το Μυστήριο της Μικρής Αρκούδας» 2023-2024 , ενώ η εκδήλωση έκλεισε με τις ερωτήσεις που έθεσαν οι μαθητές και οι μαθήτριες του σχολείου μας.

4 4

Ήταν μια δράση ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης για το πρόβλημα των αδέσποτων ζώων για το οποίο το σχολείο μας έχει κατ’ επανάληψη δραστηριοποιηθεί για την περίθαλψη των αδέσποτων σκυλιών που συγκεντρώνονται καθημερινά στον χώρο του σχολικού μας συγκροτήματος.

Το ΓΕΛ Νίκαιας στον Διαγωνισμό Generation Next!

Το Generation Next, είναι ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα του ιδρύματος Vodafone (εγκεκριμένο από του Υπουργείο Παιδείας) και αφορά στην ανάπτυξη δεξιοτήτων μέσω STEM με ελεύθερη πρόσβαση για όλους στις νέες τεχνολογίες και στην επιστήμη.

(STEM: Science, Technology, Engineering, Mathematics)

Ο διαγωνισμός επικεντρώνεται στον τρόπο με τον οποίο οι Θετικές Επιστήμες, η Τεχνολογία, η Μηχανική και τα Μαθηματικά μπορούν να συμβάλουν στη βελτίωση της τοπικής κοινότητας. Στο πλαίσιο του διαγωνισμού, οι ομάδες υπό την επίβλεψη του επικεφαλής καθηγητή/εκπαιδευτή, καλούνται να εντοπίσουν ένα πρόβλημα, ζήτημα, ή πρόκληση που αντιμετωπίζουν στην τοπική τους κοινότητα και να αναπτύξουν μια κατασκευή ή τεχνολογική εφαρμογή για την επίλυσή του σύμφωνα με τις θεματικές του διαγωνισμού.

Δικαίωμα συμμετοχής στο διαγωνισμό έχουν μαθητές Γυμνασίου & Λυκείου με την επίβλεψη ενός καθηγητή ή εκπαιδευτή τους.

Το ΓΕΛ Νίκαιας παίρνει μέρος σε αυτόν τον διαγωνισμό! Η ιδέα «έπεσε», η ομάδα δημιουργήθηκε, δούλεψε, και σήμερα κατέθεσε την πρότασή της! Ευχηθείτε μας καλή τύχη!

Λεπτομέρειες συμμετοχής

Όνομα ομάδας: GRN Team
Τύπος Ομάδας: Εκπροσώπηση σχολείου
Όνομα σχολείου: ΓΕΛ ΝΙΚΑΙΑΣ ΛΑΡΙΣΑΣ
Επικεφαλής ομάδας: Ελισσάβετ Μελιοπουλου

Οι μαθητές της ομάδας:

Αντωνιαδης Σταύρος

Ακριβου Αικατερινη

Arapi Alisia

Λέτσιου Ελένη

Η Πρόταση της GRN Team:

Arduino AR glasses

Θεματική ενότητα

Ψηφιακές Κατασκευές – υπηρεσίες

Περιγραφή προβλήματος

Στην κοινότητά μας, μια πιεστική ανησυχία είναι οι φραγμοί επικοινωνίας των αλλόγλωσσων ομιλητων.

Οι επισκέπτες της περιοχής μας συχνά συναντούν δυσκολίες λόγω γλωσσικών διαφορών. Αυτό επηρεάζει την ικανότητά τους να περιηγούνται στο τοπικό περιβάλλον, περιορίζει τις εμπειρίες τους και εμποδίζει την ανταλλαγή ιδεών και την πολιτιστική κατανόηση. Στο πλαίσιο του διαγωνισμού Generation Next, η αντιμετώπιση αυτών των φραγμών επικοινωνίας, ήταν ο στόχος μας.

Περιγραφή προτεινόμενης λύσης

Η  λύση μας, έχει στο επίκεντρο τα γυαλιά επαυξημένης πραγματικότητας (AR). Τα γυαλιά αυτά, σκοπό έχουν να προσφέρουν δυνατότητες μετάφρασης ομιλίας σε κείμενο, σε πραγματικό χρόνο.

Οι χρήστες θα φορούν απλώς τα γυαλιά και καθώς μιλούν, το σύστημα θα μετατρέπει γρήγορα την ομιλία τους σε κείμενο στη γλώσσα που προτιμούν. Αυτό θα εμφανίζεται στη συνέχεια στην οθόνη AR σε πραγματικό χρόνο.

Η πρακτική εφαρμογή της λύσης μας είναι εκτεταμένη, σε καθημερινά σενάρια, όπως η πλοήγηση στα μέσα μαζικής μεταφοράς. Επίσης, σε εκπαιδευτικά περιβάλλοντα, αυτά τα γυαλιά μπορούν να διευκολύνουν την εκμάθηση γλωσσών παρέχοντας μεταφράσεις σε πραγματικό χρόνο κατά τη διάρκεια διαλέξεων ή ομαδικών συζητήσεων. Βρίσκουν επίσης χρησιμότητα σε επαγγελματικά περιβάλλοντα, επιτρέποντας την απρόσκοπτη επικοινωνία σε διεθνείς συναντήσεις και συνεργασίες.

Αξιοποιώντας το STEM, τα γυαλιά AR προσφέρουν ένα πρακτικό, προσβάσιμο και ευέλικτο εργαλείο που ενισχύει τις καθημερινές αλληλεπιδράσεις και προωθεί τη συμμετοχή στην κοινότητά μας.

Επικοινωνία με Τοπικούς Φορείς

Κατά την ανάπτυξη του έργου μας, συνεργαστήκαμε ενεργά με τοπικούς φορείς για να εντοπίσουμε τα εμπόδια επικοινωνίας και να εφαρμόσουμε την καινοτόμο λύση μας. Iδιαίτερα συνεργαστήκαμε με τον Δήμαρχο κ. Νασιακόπουλο και τον Αντιδήμαρχο κ. Χατζούλη, υπεύθυνο εκπαιδευτικών θεμάτων στην κοινότητά μας. Τους παρουσιάσαμε την πρόταση έργου μας, αναζητώντας τις γνώσεις και την υποστήριξή τους για την αντιμετώπιση του διαδεδομένου ζητήματος των επικοινωνιακών προκλήσεων που αντιμετωπίζουν οι μη μητρικοί ομιλητές και οι επισκέπτες.

Επιπλέον, είχαμε το προνόμιο να συνεργαστούμε με τον κ. Παντελή Στατήρη, του οποίου η τεχνογνωσία και η καθοδήγηση ήταν πολύτιμες για την επιτυχία του έργου μας. Ο κ. Στατήρης αφιέρωσε γενναιόδωρα τον χρόνο και τις γνώσεις του για να μας βοηθήσει στη συγκόλληση των ηλεκτρονικών κυκλωμάτων, διασφαλίζοντας τη λειτουργικότητα και την αποτελεσματικότητα των γυαλιών επαυξημένης πραγματικότητας.

Η ομάδα μας λειτούργησε ως μια καλά λαδωμένη μηχανή, προσπαθήσαμε πολύ και μπορούμε να πουμε πως το διασκεδάσαμε. Ήταν μια μοναδική εμπειρία για εμάς!

Ευχηθείτε μας καλή τύχη!

 

Εναλλακτικό μάθημα γαλλικών στο ΓΕΛ Νίκαιας

Μια εναλλακτική πρόταση διδασκαλίας των γαλλικών παρουσίασε στους μαθητές της Α’ Λυκείου η εκπαιδευτικός του σχολείου κυρία Όλγα Δάρτζαλη.

20240403 131024

Αξιοποιώντας την ιδέα και το υλικό που ανέπτυξε το Γαλλικό Ινστιτούτο και στο πλαίσιο δράσεων και εκδηλώσεων που συνδέονται με τη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων του 2024 στο Παρίσι, οι μαθητές και οι μαθήτριες συμμετείχαν σε ένα βιωματικό εργαστήριο, όπου ανέγνωσαν, απήγγειλαν και στη συνέχεια δραματοποίησαν ποιήματα.

20240403 132221

Προσέγγισαν έτσι τη γαλλική γλώσσα με έναν παιγνιώδη τρόπο και ευχαριστήθηκαν τον πρωτότυπο τρόπο μάθησης, γεγονός που καταδεικνύει την αναγκαιότητα οι εκπαιδευτικοί να αναζητούν συνέχεια καινούργιους τρόπους διδασκαλίας που θα κάνουν το μάθημά τους ελκυστικό, ενδιαφέρον και σίγουρα πιο αποτελεσματικό ως προς τους μαθησιακούς του στόχους.

Το ΓΕΛ Νίκαιας σε εκπαιδευτική επίσκεψη στην Κέρκυρα

Τη γραφικότερη πόλη της Ελλάδας, την Κέρκυρα, την επονομαζόμενη και βασίλισσα του Ιονίου, είχαν την ευκαιρία να επισκεφτούν οι μαθητές και οι μαθήτριες της Β’ τάξης του ΓΕΛ Νίκαιας, στο πλαίσιο εκπαιδευτικής επίσκεψης.

20240327 165637 20240328 165111 20240328 184556 20240328 224208

Στη διάρκεια της παραμονής τους εκεί και υλoποιώντας τους στόχους του προγράμματος, ξεναγήθηκαν στο Casa Parlante, το Μουσείο της Κερκυραϊκής  ζωής του 19ου αι., όπου γνώρισαν την καθημερινότητα μιας οικογένειας ευγενών και στο Μουσείο Ασιατικής Τέχνης, με τις πρωτότυπες συλλογές ασιατικών αριστουργημάτων. Επισκέφτηκαν, φυσικά, το Παλιό Κάστρο της πόλης και τους χώρους του Πανεπιστημίου, καθώς και τα δύο μνημειακά κτίσματα του νησιού, το Παλάτι του Μον Ρεπό και το ιστορικό Αχίλλειο και ενημερώθηκαν για την ιστορία τους.

20240328 102604 20240328 103229 20240328 111546 20240328 134436 20240329 103524  20240329 110103

Περιδιάβηκαν επίσης τα στενά σοκάκια της παλιάς πόλης με τα γραφικά σπίτια, την πολυχρωμία, τις υπέροχες πλατείες και τις πάμπολλες εκκλησίες και προσκύνησαν το σκήνωμα του Αγίου Σπυρίδωνα, στον μητροπολιτικό ναό του νησιού.

20240328 135129 20240328 165255 20240329 115600 20240329 132907 20240329 135507 20240329 140254 20240329 154555 20240329 155556

Η εκδρομή έκλεισε με τη διαπίστωση ότι η Κέρκυρα αποδεικνύει ότι είναι μια πόλη που διεγείρει όλες τις αισθήσεις με τα χρώματα, τις μυρωδιές της αλλά και τις μουσικές της, αρχοντική και κοσμοπολίτικη, και με την κατάλληλη προετοιμασία μπορεί να αποτελέσει ιδανικό προορισμό για την υλοποίηση πληθώρας εκπαιδευτικών, κοινωνικοποιητικών και ψυχαγωγικών στόχων

Καινοτόμος διδακτική δραστηριότητα

Στο πλαίσιο υιοθέτησης καινοτόμων διδακτικών μεθόδων στο Λύκειο Νίκαιας  και ένταξής τους στη διδακτική πρακτική, πραγματοποιήθηκε συνεργασία εκπαιδευτικών διαφορετικών ειδικοτήτων για τη διδασκαλία ιστορικών πηγών.

4 3

Με τη σύμπραξη της φιλολόγου Β. Θεοδώρου και του μαθηματικού Χ. Τζιατζιούλη, οι μαθητές της Γ Λυκείου προσέγγισαν τον τρόπο επεξεργασίας στατιστικών δεδομένων ως ιστορικών πηγών.

1 2 3 1

Οι μαθητές εξέτασαν τα αριθμητικά δεδομένα και την εξέλιξή τους στον χρόνο μέσα από τη ματιά των θετικών επιστημών, αλλά και με την θέαση των θεωρητικών σπουδών είδαν τη στατιστική ως εργαλείο για την κατανόηση της ιστορικής πραγματικότητας και της εξέλιξης της κοινωνικής και οικονομικής ζωής. Παράλληλα αξιοποίησαν εργαλεία της Πληροφορικής για να δημιουργήσουν γραφήματα, καθιστώντας πιο εύληπτες τις διαπιστώσεις τους στην αναδίφηση των ιστορικών πηγών που χρησιμοποίησαν.

ΓΡΑΦΗΜΑGRAFIMA 2

Η συνεργασία μεταξύ των εκπαιδευτικών του σχολείου μας και η υιοθέτηση της ετεροπαρατήρησης ως μεθόδου βελτίωσης της διδακτικής πρακτικής τους αποτελούν σταθερή μας επιλογή, όπως έχει καταστεί εμφανές και σε άλλες ανάλογες συμπράξεις.

2 1

Εισαγωγή μαθητών/τριών στα Πρότυπα, Πειραματικά και τα Εκκλησιαστικά Σχολεία για το σχολικό έτος 2024-2025

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΥΠΑΙΘΑ ΓΙΑ ΤΑ ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΑΙ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΑ ΣΧΟΛΕΙΑ

Την Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024, άρχισε η υποβολή αιτήσεων για εισαγωγή στα Πρότυπα Σχολεία, Πειραματικά Σχολεία και Εκκλησιαστικά Σχολεία, μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας, στην οποία οι γονείς ή κηδεμόνες ή άλλο πρόσωπο που έχει την επιμέλεια των μαθητών/τριών ή έχει εξουσιοδοτηθεί νομίμως, μπορούν να υποβάλουν ηλεκτρονική αίτηση για τη συμμετοχή μαθητών/τριών στις διαδικασίες εισαγωγής τους σε Πρότυπο Σχολείο (Π.Σ.) ή Πειραματικό Σχολείο (ΠΕΙ.Σ.) ή Εκκλησιαστικό Σχολείο (Ε.Σ.). Η πλατφόρμα θα παραμείνει ανοιχτή έως και την Τετάρτη 17 Απριλίου 2024.

Η πλατφόρμα υποβολής των αιτήσεων είναι προσβάσιμη στον σύνδεσμο:

https://www.gov.gr/ipiresies/ekpaideuse/eggraphe-se-skholeio/ps-peis-es

Στον παραπάνω σύνδεσμο είναι προσβάσιμες επίσης όλες οι απαραίτητες πληροφορίες και το νομικό πλαίσιο που αφορούν στις διαδικασίες εισαγωγής στα Πρότυπα, Πειραματικά και Εκκλησιαστικά Σχολεία.

Οι γονείς ή οι κηδεμόνες ή άλλο πρόσωπο που έχει την επιμέλεια των μαθητών ή έχει εξουσιοδοτηθεί νομίμως, κατά την υποβολή της αίτησής τους, μπορούν να συμπληρώσουν το κινητό τους τηλέφωνο, στο οποίο θα λάβουν τα εξής ενημερωτικά γραπτά μηνύματα (SMS):

α. για το εξεταστικό κέντρο στο οποίο θα διαγωνισθεί ο /η υποψήφιος/α και τον κωδικό της αίτησής του/της καθώς και για τα αποτελέσματα των Πρότυπων Σχολείων, Εκκλησιαστικών Σχολείων (2 μηνύματα),

β. για τα αποτελέσματα της κλήρωσης των Πειραματικών Σχολείων (1 μήνυμα).

Κάθε μαθητής/ρια μπορεί να είναι υποψήφιος/α σε έως 2 Πρότυπα Σχολεία (Γυμνάσια-Λύκεια), 1 Εκκλησιαστικό και έως 1 Πειραματικό Σχολείο (Νηπιαγωγείο-Δημοτικό-Γυμνάσιο-Λύκειο) ταυτόχρονα. Στην περίπτωση επιλογής δύο Πρότυπων δηλώνεται η σειρά προτίμησης στην πλατφόρμα, ενώ σε περίπτωση ταυτόχρονης επιτυχίας σε Πρότυπο και Πειραματικό Σχολείο θα πρέπει να δηλωθεί εκ των υστέρων η επιλογή με υπεύθυνη δήλωση του γονέα/κηδεμόνα.

Επίσης, αν έχει επιλεγεί ταυτόχρονα σε Πρότυπο Σχολείο (Γυμνάσιο ή Λύκειο) και Εκκλησιαστικό Σχολείο (Γυμνάσιο ή Λύκειο) δηλώνεται η σειρά προτίμησης για τη φοίτηση στους δύο τύπους σχολείων. Από τις συγκεκριμένες σχολικές μονάδες που έχουν δηλωθεί επιλέγεται επίσης ένα (1) Πρότυπο ή Εκκλησιαστικό Σχολείο, στο οποίο ο/η υποψήφιος/ια μαθητής/τρια επιθυμεί να είναι επιλαχών/ούσα.

Η ημερομηνία διεξαγωγής της δημόσιας κλήρωσης για εισαγωγή στα Πειραματικά Σχολεία και της απόδοσης του τυχαίου Αριθμού Προτεραιότητας, σε περίπτωση ισοβαθμίας στα Πρότυπα Σχολεία, είναι Παρασκευή 17 Μαΐου 2024.

Η ημερομηνία διεξαγωγής της δοκιμασίας (τεστ) δεξιοτήτων για εισαγωγή στα Πρότυπα Σχολεία είναι το Σάββατο 18 Μαΐου 2024. Στην ως άνω δοκιμασία οι μαθητές αξιολογούνται σε δεξιότητες που απέκτησαν κατά τη διάρκεια της φοίτησής τους στο Δημοτικό Σχολείο ή το Γυμνάσιο κατά περίπτωση σχετικές με την κατανόηση κειμένων της ελληνικής γλώσσας και μαθηματικών εννοιών. Οι μαθητές δεν απαιτείται να μελετήσουν συγκεκριμένη ύλη για να προετοιμαστούν για τη συμμετοχή τους στην εν λόγω δοκιμασία.

Η ημερομηνία διεξαγωγής της δοκιμασίας (τεστ) δεξιοτήτων για εισαγωγή στα Εκκλησιαστικά Σχολεία είναι επίσης το Σάββατο 18 Μαΐου 2024, καθώς η διαδικασία εισαγωγής στα ανωτέρω Σχολεία θα πραγματοποιηθεί παράλληλα με τη διαδικασία εισαγωγής στα Πρότυπα Σχολεία. Στην ως άνω δοκιμασία οι μαθητές αξιολογούνται σε δεξιότητες σχετικές με την κατανόηση κειμένων της ελληνικής γλώσσας, μαθηματικών εννοιών και Θρησκευτικών που απέκτησαν κατά τη διάρκεια της φοίτησής τους στο Δημοτικό Σχολείο (όσοι ενδιαφέρονται για εισαγωγή στο Εκκλησιαστικό Γυμνάσιο) ή στο Γυμνάσιο (όσοι επιθυμούν την εισαγωγή τους στο Γενικό Εκκλησιαστικό Λύκειο). Οι μαθητές δεν απαιτείται να μελετήσουν συγκεκριμένη ύλη για να προετοιμαστούν για τη συμμετοχή τους στην εν λόγω δοκιμασία.

Το Σύστημα Υποβολής Αιτήσεων έχει αναπτυχθεί από τη Διοικούσα Επιτροπή των Πρότυπων και Πειραματικών Σχολείων (Δ.Ε.Π.Π.Σ.) με την υποστήριξη του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής (Ι.Ε.Π.). Ο σχεδιασμός, η υλοποίηση, η διαχείριση, η λειτουργία και η εφαρμογή του λογισμικού της ηλεκτρονικής κληρωτίδας του καθώς και του λογισμικού για την εξαγωγή των αποτελεσμάτων για κάθε Πειραματικό Σχολείο έχει αναπτυχθεί από το Ινστιτούτο Τεχνολογίας Υπολογιστών & Εκδόσεων (Ι.Τ.Υ.Ε.) – «Διόφαντος».

Εκδήλωση για τη σεξουαλική υγεία και διαπαιδαγώγηση των εφήβων

Μια ενδιαφέρουσα παρουσίαση παρακολούθησαν οι μαθητές και οι μαθήτριες του Λυκείου Νίκαιας στην εκδήλωση που διοργάνωσε το σχολείο με θέμα τη σεξουαλική υγεία και αγωγή στην εφηβική ηλικία.

3

Την παρουσίαση έκανε ο εκπαιδευτικός Δρ Γ. Στεφανής και περιλάμβανε ποικιλία θεμάτων μεταξύ των οποίων ήταν τα στάδια της ψυχοσεξουαλικής ανάπτυξης, η σημασία της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης, η σεξουαλική υγεία και τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα.

4 2

Τα παιδιά παρακολούθησαν με ιδιαίτερη προσοχή την εισήγηση και μετά το τέλος της παρουσίασης υπέβαλαν πλήθος ερωτήσεων στον εισηγητή, γεγονός που κατέδειξε το πόσο σημαντικό είναι το ζήτημα για τους εφήβους αλλά και το ότι η πολιτεία πρέπει να εγκύψει στο θέμα με μεγαλύτερη επιμέλεια, περιλαμβάνοντάς το πιθανόν στο Αναλυτικό Πρόγραμμα των λυκείων.

2 5 1

“Η ποίησις είναι ανάπτυξι στίλβοντος ποδηλάτου…”

Η ποίησις είναι ανάπτυξι στίλβοντος ποδηλάτου.
Mέσα της όλοι μεγαλώνουμε. Οι δρόμοι είναι λευκοί.
Τα άνθη μιλούν. Από τα πέταλά τους αναδύονται συχνά μικρούτσικες παιδίσκες.
Η εκδρομή αυτή δεν έχει τέλος

Με τους στίχους αυτούς της «Ενδοχώρας» περιέγραψε το νόημα της ποίησης ο Ανδρέας Εμπειρίκος, εμβληματική μορφή του νεοελληνικού υπερρεαλισμού. Οι μαθητές και οι μαθήτριες του Λυκείου Νίκαιας, με τη σειρά τους, αναζήτησαν το νόημα της ποίησης στην εκδήλωση-αφιέρωση που οργάνωσε το σχολείο μας με την ευκαιρία του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Ποίησης την Πέμπτη 21 Μαρτίου, με τη φροντίδα των φιλολόγων κκ Παναγιώτας Βαδόλα και Βασιλικής Θεοδώρου.

4

Ανέγνωσαν ποιήματα, άκουσαν μελοποιημένη ποίηση, παρακολούθησαν τις καταγεγραμμένες απόψεις των ίδιων των ποιητών για την τέχνη τους, αλλά κυρίως συζήτησαν για το τι είναι και τι σημαίνει η ποίηση για τον καθένα που εγκύπτει με ενδιαφέρον και προσμονή στο απαιτητικό αυτό λογοτεχνικό είδος.

1 4 1

Η κατάληξη της αναζήτησης δεν ήταν άλλη από το ότι η ποίηση μπορεί να είναι «ανάπτυξη ενός επιφωνήματος», ενός δηλ. συναισθήματος, όπως παρατήρησε ο Βαλερύ, αλλά για κάθε αναγνώστη και αναγνώστρια γίνεται μια «εκδρομή» που «δεν έχει τέλος», όπως ανταπάντησε ο Έλληνας ομότεχνος του Γάλλου δημιουργού.

8 9