«Connect with respect»

Παιδείας ανάγνωσμα

 • Υπεύθυνος: Επιμέλεια: ΟΛΥΜΠΙΑ ΛΙΑΤΣΟΥ

  ΝΕΟΣ ΟΔΗΓΟΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ ΚΑΙ ΓΟΝΕΙΣ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ

  Σύνδεση με σύνεση

  «Connect with respect». Σύνδεση με σύνεση. Τα όρια της ασφαλούς πλοήγησης στο διαδίκτυο, τα δικαιώματα και οι υποχρεώσεις των ανηλίκων on line ήταν τα θέματα που διερεύνησε το Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου. Η έρευνα, που έγινε μέσω διαδικτυακού ερωτηματολογίου, διήρκεσε 3 μήνες, ολοκληρώθηκε τον περασμένο Ιανουάριο και είχε αποδέκτες παιδιά και εφήβους, γονείς και εκπαιδευτικούς όλων των βαθμίδων. Διενεργήθηκε στο πλαίσιο των δράσεων για τον εορτασμό της Ημέρας Ασφαλούς Διαδικτύου που γιορτάζεται σε 100 χώρες του κόσμου. Το φετινό θέμα του εορτασμού ήταν «Τα δικαιώματα και οι υποχρεώσεις μας on line».

  Το απόρρητο

  Ο σεβασμός των προσωπικών δεδομένων των άλλων χρηστών, όπως η ανάρτηση φωτογραφιών χωρίς έγκριση, ήταν το θέμα που αναδείχτηκε πρώτο στη λίστα των 10 κορυφαίων on line υποχρεώσεων, με ποσοστό 73,2%. Να κρατούν απόρρητους τους προσωπικούς τους κωδικούς στο διαδίκτυο ακόμη και από τους καλύτερούς τους φίλους και να επιλέγουν δύσκολους κωδικούς, αναδείχτηκε ως δεύτερη υποχρέωση των ανηλίκων, με ποσοστό 57,5%. Να μην παρενοχλούν άλλους στο διαδίκτυο πήρε την τρίτη θέση στις υποχρεώσεις των ανηλίκων. Η υποχρέωση των νέων να αποφεύγουν αγνώστους και να αναφέρουν ύποπτες ή παράνομες συμπεριφορές στο διαδίκτυο, ήταν η επομενη υποχρέωση που ψηφίστηκε σε ποσοστό 51,2%, ενώ ακολούθησε η υποχρέωση σεβασμού της πνευματικής ιδιοκτησίας των άλλων στο διαδίκτυο. Η υποχρέωση να εκφράζονται οι ανήλικοι ελεύθερα στο διαδίκτυο αλλά με σεβασμό απέναντι στους άλλους, κατέλαβε την επόμενη θέση, με 39,2%. Στην 8η και 9η θέση οι ερωτώντες κατέταξαν ως υποχρέωσή τους να προστατεύουν την εικόνα τους στο διαδίκτυο όπως και στο φυσικό κόσμο. Ακολούθησαν οι εξής υποχρεώσεις κατά σειρά: να διασταυρώνουν την εγκυρότητα των πληροφοριών στο διαδίκτυο και να πλοηγούνται σε ιστοσελίδες που αρμόζουν στις ηλικίες τους, να σέβονται τους ηλικιακούς περιορισμούς που θέτουν οι δικτυακοί τόποι και να γνωρίζουν τυχόν όρους χρήσης και πολιτικές απορρήτου, πράγμα που δείχνει πως οι ανήλικοι όχι μόνο δεν διαβάζουν τις πολιτικές απορρήτου και τους όρους χρήσης αλλά δεν συνειδητοποιούν και τους κινδύνους που εγκυμονεί το ακατάλληλο γι’ αυτούς περιεχόμενο.

by :http://www.enet.gr/?i=arthra-sthles.el.columns&s=paideias-anagnwsma

Γιορτή για την Επέτειο της 25ης Μαρτίου

22 Μαρτίου 2013.

Πολιτιστικό Κέντρο Νίκαιας….

 

Εκεί πραγματοποιήθηκε η καθιερωμένη μας γιορτή για την Επέτειο της 25ης Μαρτίου του 1821.

 

Αφηγήσεις, τραγούδια από τη χορωδία, χορευτικό…

 

Την όλη εκδήλωση επιμελήθηκαν οι καθηγήτριες Μαριάννα Γεωργιάδη – Ελισσάβετ Μελιοπούλου

 

Ας συγχαρούμε λοιπόν τα παιδιά και… τους εαυτούς μας!

 

Πάρτε μία γεύση…

 

 

ΑΓΧΟΣ. Η Γ’ Λυκείου ενημερώθηκε από τον…προσωπικό της ψυχολόγο!

Οι Πανελλήνιες εξετάσεις πλησιάζουν και οι  μαθητές μας αγχώνονται όλο κα περισσότερο…

 

Για τον λόγο αυτό σήμερα (20-3-2013) τα παιδιά της Γ’ Λυκείου ενημερώθηκαν από τον ψυχολόγο (και Διευθυντή τους) κ. Δημήτριο Παπαχατζόπουλο, σχετικά με το θέμα της διαχείρισης άγχους κατά τη δύσκολη περίοδο των εξετάσεων…

 

Οι σημαντικές πληροφορίες, οι SOS συμβουλές, αλλά και ο δυναμικός τρόπος παρουσίασης, κράτησαν το ενδιαφέρον τους αμείωτο σε όλη τη διάρκεια της 2ωρης παρουσίασης…

 

Αποσπασματικά αναφέρουμε μερικά σημαντικά σημεία της ομιλίας του κ. Παπαχατζόπουλου:

 

“…Το άγχος είναι σύμφυτο με τη ζωή! Είναι αυτό που μας έφτασε ως εδώ, καθόλου μα καθόλου άχθος (βάρος). Είναι ζωοποιός δύναμη, με την έννοια ότι συντηρεί τη ζωή. Ο άνθρωπος που δεν αγχωνόταν (που δεν φοβόταν- γιατί φόβος είναι το άγχος) κατέληξε στο στομάχι του …τυραννόσαυρου…

 

Άρα δεν θα πρέπει να θέτουμε ως στόχο μια ζωή χωρίς άγχος, είναι και ανέφικτο και ηλίθιο. Το άγχος, λοιπόν, μπορεί φυσικά να είναι καλό. Αυτό θέλουμε! Το άγχος της κινητοποίησης, της εγρήγορσης, της δημιουργίας.

 

Πρέπει να το επιζητούμε γιατί μας κάνει καλύτερους μαθητές…”

 

“..Πρώτη συμβουλή, όσο κουτή κι αν ακούγεται, σε αγχωμένους μαθητές δεν μπορεί να είναι άλλη από το… διαβάστε! Γιατί όσο αυξάνεται η πίστη (που στηρίζεται στην πεποίθηση ότι μέσω της μελέτης μειώνεται η πιθανότητα να μη γνωρίζουν τα θέματα) ότι μπορούν να τα καταφέρουν, τόσο μειώνεται ο φόβος της αποτυχίας.

 

Έπειτα, επειδή το άγχος δεν έχει τόσο σχέση με τις αντικειμενικές δυνατότητές μας, αλλά με το πώς εμείς τις βλέπουμε, πρέπει να ρυθμίσουν ή καλύτερα θα έπρεπε να το είχαν κάνει ήδη, μέσω της αυτογνωσίας τους, τα επίπεδα των προσδοκιών τους. Εκατέρωθεν, στόχοι και πίστη στις ικανότητες πρέπει να μετακινηθούν, να συγκλίνουν, ώστε να μην είναι μεγάλο το άνοιγμά τους.

 

Μικρότερο άνοιγμα, λιγότερο άγχος.Κοιτάζω μέσα μου, μ’ άλλα λόγια, τι μπορώ να κάνω , παίρνω πληροφορίες, βέβαια, από ανθρώπους που με γνωρίζουν καλά και ανυστερόβουλα με συμβουλεύουν και βάζω σύμφωνα με την εικόνα αυτή εφικτούς στόχους.

 

Πιστεύω ότι θα τα καταφέρω; Τότε, εμπλέκομαι στη διαδικασία, το κυνήγι του στόχου. Πιστεύω ότι θα αποτύχω; Τότε, αποφεύγω την πρόκληση (αντίδραση μάχης/φυγής)….”

 

“…Οι συμβουλές διαχείρισης ξεκινάνε από την τροποποίηση των αρνητικών σκέψεων π.χ. «θα πεθάνω αν δεν περάσω», μέσω της λεγόμενης γνωσιακής αναδόμησης, την τροποποίηση της συμπεριφοράς στη διατροφή: όχι πολλούς, τσάι, αναψυκτικά με καφεΐνη, (είναι όλα τους ψυχοδιεργετικά, επιτείνουν το άγχος), λιγότερα λιπαρά, κεκορεσμένους υδατάνθρακες, ζάχαρη δηλαδή (για να είναι επίπεδα ινσουλίνης σταθερά), την τροποποίηση της γενικότερης συμπεριφοράς: περισσότερη γυμναστική (οι ενδορφίνες, τα φυσικά οποιοειδή του εγκεφάλου συνδέονται με την ευφορία, την ευχαρίστηση, πρώτους εχθρούς του άγχους), περισσότερο ύπνο ο οποίος βοηθά τον εγκέφαλο να οργανώσει τις πληροφορίες, ως βιβλιοθηκονόμος, ώστε η αναζήτησή τους να είναι επιτυχής και όσο επιτυγχάνουμε άλλο τόσο λιγότερο αγχωνόμαστε, καλύτερο έλεγχο της αναπνοής, περισσότερη ρυθμική, μελωδική μουσική…”

Γηράσκω αεί διδασκόμενος…

Ακολουθώντας τη ρήση του Σωκράτη, αποφασίσαμε (οι καθηγητές) να ενημερωθούμε ή καλύτερα να  (επι)μορφωθούμε…

Έτσι λοιπόν, για δύο ημέρες (Δευτέρα 11-3-2013 & Τρίτη 12-3-2013) και μετά το πέρας των μαθημάτων του σχολείου, οι καθηγητές του  Λυκείου και Γυμνασίου Νίκαιας επιμορφωθήκαμε σε θέματα που αφορούσαν το μάθημα της Ερευνητικής Εργασίας (project).

Ομιλήτριες ήταν η κ. Κόζυβα  Πασχαλίνα, Σχολική Σύμβουλος Φυσικών Επιστημών στους νομούς Καρδίτσας & Τρικάλων και η κ. Παπαπαναγιώτου Ξανθούλα, Σχολική Σύμβουλος μουσικών.

Παρών ήταν και ο κ. Φραγκούλης Αντώνιος, σχολικός Σύμβουλος κλάδου Π.Ε.  Αγγλικής Φιλολογίας, Υπεύθυνος παιδαγωγικής καθοδήγησης.

Η επιμόρφωση πραγματοποιήθηκε σε χώρους του ΓΕΛ Νίκαιας (αίθουσα διδασκαλίας & εργαστήριο πληροφορικής) και μετά από πρόσκληση των καθηγητών του Λυκείου.

Τους Ευχαριστούμε όλους πολύ!

Ημερήσια εκδρομή στα Χάνια…

8 Μαρτίου 2013, Χάνια, Πήλιο…

Σύμπραξη ΓΕΛ Νίκαιας – Γυμνάσιο/Λυκ. Τάξεις Αρμενίου

Η εκδρομή μας, καλά οργανωμένη και προετοιμασμένη μέρες νωρίτερα (!!!!!), περιελάμβανε περιηγήσεις και ξεναγήσεις στα Χάνια, στις Μηλιές, στην Πορταριά και στο Βόλο. Ὀμως λογαριάσαμε χωρίς τον…ξενοδόχο!

Μία βλάβη του λεωφορείου, μας καθήλωσε για τρεις και πλέον ώρες στα -κατά τα άλλα πανέμορφα- Χάνια!

Δεν πειραζει όμως…κάθε εμποδιο για καλό ή αλλιώς…του χρόνου καλύτερα!!!!


Η κούπα στον…Βόλο

28 Φεβρουαρίου 2013, ΕΑΚΒ, Τελικός Πανθεσσαλικού σχολικού πρωταθλήματος μπάσκετ γυναικών μεταξύ των ομάδων :

5ο ΓΕΛ Βόλου – ΓΕΛ Νίκαιας


Ο αγώνας λοιπόν τα είχε όλα πλην… της κούπας!

 

 

 

Τα κορίτσια μας, δώσανε ό,τι είχανε σε αυτό το παιχνίδι και γι΄αυτό αξίζουν πολλά συγχαρητήρια!

 

 

 

Φτάσαμε όμως στην πηγή, αλλά νερό δεν ήπιαμε (για δεύτερη χρονιά).

 

 

 

Συναισθήματα ανάμικτα. Στιγμές εκρηκτικές…

 

 

 

Αγωνία στη διάρκεια του αγώνα, η οποία κορυφώθηκε τα τελευταία 18 δεύτερα: αστοχούμε στις 2 βολές, παίρνουμε το ριμπάουντ, χάνουμε όμως το καλάθι και το σκορ παραμένει 48-46……..

 

 

 

Η συναισθηματική ένταση ήταν μεγάλη, δε στάθηκε όμως εμπόδιο στο να παιχτεί καθαρό μπάσκετ. Η αγωνιστική συμπεριφορά των κοριτσιών ήταν για… σεμινάριο!

 

 

 

 

 

 

 

Τα 8λεπτα… (5ο ΓΕΛ Βόλου – ΓΕΛ Νίκαιας)

 

 

 

Α. 12 – 12  Β. 29 –  22  Γ. 36 – 33

Τελικό Σκορ : 48-  46

 

 

 

Φωτογραφικά στιγμιότυπα……..