Συζητώντας για την έννοια της Επικοινωνίας με τους μαθητές

Το Κέντρο Πρόληψης Π.Ε. Λάρισας – ΟΚΑΝΑ, μετά από αίτημα της Διεύθυνσης του Λυκείου Νίκαιας, πραγματοποίησε παρεμβάσεις στους μαθητές  με στόχο την ανάπτυξη δεξιοτήτων επικοινωνίας.1 2 Η επιστημονική ομάδα του Κέντρου αποτελούνταν από τους κ.κ. Πιτσίλκα Χρήστο Κοινωνιολόγο, Κόκοβα Δήμητρα Κοινωνιολόγο και Οικονόμου Ειρήνη.

2 1 Στην συνάντηση εφαρμόστηκαν ενεργητικές τεχνικές μάθησης και οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να δουλέψουν  αξιοποιώντας τα δικά τους βιώματα, το σημαντικό θέμα της Επικοινωνίας – Ενεργητικής ακρόασης.

Η Επικοινωνία αποτελεί μια από τις σημαντικότερες δεξιότητες για την  πρόληψη και την προαγωγή της ψυχοκοινωνικής υγείας και συνιστά την βάση για ανάπτυξη άλλων δεξιοτήτων όπως η έκφραση των αναγκών και συναισθημάτων, η δημιουργική σύνδεση μας με τους άλλους, η αντίσταση στην πίεση των επιρροών κα.

Η ανάπτυξη ψυχοκοινωνικών δεξιοτήτων στους μαθητές σε συνδυασμό με την ενσωμάτωση αξιών  που θα συμβάλλουν στην ανάπτυξη της προσωπικότητας τους, αποτελεί έναν από τους πρωταρχικούς στόχους του σχολείου. Οι μαθητές τελειώνοντας το σχολείο είναι σημαντικό να διαθέτουν εκτός από γνώσεις και δεξιότητες που θα τους οδηγήσουν σε υγιείς επιλογές σε όλους τους τομείς της ζωής τους.

Στο πλαίσιο αυτό η συνεργασία του σχολείου με φορείς που ενισχύουν όλες τις παραπάνω πλευρές είναι ιδιαίτερα σημαντική.

 

Η Γ’ Λυκείου στην Κέρκυρα

IMG 20211102 111310Την πρώτη εβδομάδα του Νοέμβρη, η Γ λυκείου Νίκαιας, πραγματοποίησε την πολυπόθητη πενθήμερη εκδρομή της στην Κέρκυρα.

Ήταν μια εκδρομή που τα παιδιά της Γ λυκείου, είχαν σχεδιάσει από την Α λυκείου, αλλά με το ξέσπασμα της πανδημίας του covid-19, ματαιώθηκαν όλα. Αν και οι οιωνοί δεν ήταν οι καλύτεροι, η ισχυρή θέληση και η έντονη επιθυμία των παιδιών να ζήσουν το όνειρό τους, έλαβε σάρκα και οστά, την 1η Νοεμβρίου 2021.

IMG 20211102 130039

Προορισμός το νησί των Φαιάκων, η πανέμορφη Κέρκυρα.

Μετά από μια στάση στο ορεινό Μέτσοβο, φτάσαμε στην Ηγουμενίτσα, όπου επιβιβαστήκαμε στο καράβι και σε λιγότερο από δυο ώρες η Κέρκυρα ξεδιπλώνονταν μπροστά μας.

IMG 20211102 111751 1Με αφετηρία το εξαιρετικό ξενοδοχείο στο οποίο μέναμε και η ατέρμονη δίψα να περπατήσουμε και να εξερευνήσουμε τα καντούνια της Κέρκυρας, ξεκίνησε η γνωριμία με το νησί.

Οι προορισμοί ατέλειωτοι: ξεκινήσαμε προσκυνώντας τον θαυματουργό Άγιο Σπυρίδωνα.

Επισκεφτήκαμε την πλατεία Λιστών, το Αχίλλειο, το Ποντικονήσι και το Κανόνι. Επίσης, το μοναστήρι της Παναγίας στην Παλιοκαστρίτσα, το Μον Ρεπό, το μουσείο ζωντανής Ιστορίας της Κέρκυρας (Casa Parlante) και το μουσείο νομισμάτων.

Αφήσαμε το ξεχωριστό νησί με τις καλύτερες εικόνες στο μυαλό μας. Στην επιστροφή, επισκεφτήκαμε στα Γιάννενα, το μουσείο κέρινων ομοιωμάτων του Βρέλλη, το Κάστρο, τη λίμνη των Ιωαννίνων, καθώς και το μουσείο Αργυροχρυσοχοϊας.

 

Σίγουρα οι εικόνες, οι μελωδίες και η ζεστή και χαλαρή ατμόσφαιρα της εκδρομής αυτής, θα μας συνοδεύουν για πάντα.IMG 20211102 111620

Συνόδεψαν οι εκπαιδευτικοί : Ριζηνός Γεώργιος,  Τηγανής Αστέριος και Τουλουμτζίδου Σοφία.

Συντάκτης: Ριζηνός Γεώργιος

Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου 2022

Το σχολείο μας συμμετείχε στην διαδικτυακή ενημερωτική εκδήλωση  στις 10 Φεβρουαρίου 2022 που διοργάνωσε το Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου του ΙΤΕ μαζί με την Ελληνική Αρχή Κυβερνοασφάλειας του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, προς τιμήν της Ημέρας Ασφαλούς Διαδικτύου 2022.

3Η φετινή εκστρατεία ενημέρωσης προς τιμής του εορτασμού της Ημέρας Ασφαλούς Διαδικτύου (SID) 2022, είχε σχεδιαστεί για την αντιμετώπιση ζητημάτων ασφάλειας που αφορούν την προστασία της καθημερινότητας μας στο διαδίκτυο (Cyber Secure From Home)2 αλλά και την ενημέρωση των μαθητών σχετικά με το πώς πρέπει να ενεργούν αν και εφόσον πέσουν θύματα απάτης στο διαδίκτυο (First Aid). Τέλος,1 θα συζητ’ηθηκαν θέματα που αφορούν τις αναδυόμενες τεχνολογίες (όπως έξυπνα ρολόγια κ.λπ.), καθώς και τι πρέπει να προσέχουμε όταν αγοράζουμε τέτοια προϊόντα.

Κοπή πίτας και ευχές για καλή χρονιά!

Viber 2022 01 28 19 07 45 344Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, ο Σύλλογος γονέων και κηδεμόνων του σχολείου, πήρε την πρωτοβουλία και ετοίμασε τις πρωτοχρονιάτικες πίτες των τμημάτων και του Συλλόγου καθηγητών.

Οι 6 τυχεροί μαθητές που βρήκαν το φλουρί, κέρδισαν από μία δωροεπιταγή των 20€, από γνωστό κατάστημα, προσφορά του συλλόγου γονέων και κηδεμόνων.