Γιορτή για την επέτειο της 25ης Μαρτίου

Οι μαθητές και οι μαθήτριες του σχολείου μας, με την καθοδήγηση και το συντονισμό των εκπαιδευτικών Θεοδώρου Βασιλικής (ΠΕ02) και Ρίζου Κατερίνας (ΠΕ11), ετοίμασαν τη φετινή γιορτή για την Εθνική Επέτειο της 25ης Μαρτίου…2015-03-24 10.06.342015-03-24 10.06.25

Μπράβο σε όλους σας!

Στο τέλος, ο διευθυντής, κύριος Παπαχατζόπουλος Δημήτριος, έδειξε βίντεο κατά του ρατσισμού και ανέδειξε τις επιπτώσεις τέτοιων φαινομένων.

 

Ενδεικτικά…

 

 

 

 

Σχολική βία – Ομιλία

Ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του Γενικού Λυκείου Νίκαιας θα πραγματοποιήσει ομιλία με θέμα :

«Προσεγγίζοντας την ενδοσχολική βία από τη μεριά της οικογένειας»

την Τετάρτη 1η Απριλίου στις 19:00 στο Πολιτιστικό Κέντρο Νίκαιας.

Ομιλήτρια θα είναι η κ. Κόζυβα Πασχαλίνα, Σχολική Σύμβουλος Φυσικών Επιστημών και Συντονίστρια του Δικτύου Θεσσαλίας για την Πρόληψη της Σχολικής Βίας και του Σχολικού Εκφοβισμού.

Σας προσκαλούμε όλους, γονείς και μαθητές και περιμένουμε την ανταπόκρισή σας μια και  είναι ένα επίκαιρο θέμα που μας αγγίζει όλους.

Επίσκεψη μαθητών μας στο CERN…

20150317_12171920150317_121559Πώς και πώς περιμένουν οι μαθητές μας (καμιά δεκαριά όλοι κι όλοι οι τυχεροί…!) την επίσκεψή τους στο CERN, στις 25 Μαρτίου..

Για την πληρέστερη ενημέρωση των μαθητών, καθώς και των κηδεμόνων τους, οργανώθηκε μία ολοκληρωμένη παρουσίαση σχετικά με το ταξίδι και το περιεχόμενο της εκπαιδευτικής επίσκεψης, από τον κύριο Ν. Βλέτση (φυσικό στο σχολείου μας).20150317_121641

Συνοδοί καθηγητές :

Παπαχατζόπουλος Δημήτριος (Διευθυντής Σχολικής μονάδας)

Βλέτσης Νικόλαος (Φυσικός)20150317_121529

…τι είναι το CERN
Το CERN είναι το Ευρωπαϊκό Εργαστήριο Σωματιδιακής Φυσικής, το μεγαλύτερο στον κόσμο ερευνητικό κέντρο του είδους του. Η ίδρυσή του το 1954 αποτέλεσε μια από τις πρώτες κοινές ευρωπαϊκές προσπάθειες και συνιστά ένα φωτεινό παράδειγμα διεθνούς συνεργασίας. Τα 12 ιδρυτικά κράτη-μέλη (στα οποία ανήκει και η Ελλάδα), έχουν αυξηθεί σήμερα σε 20. Το Εργαστήριο βρίσκεται πάνω στα Γαλλοελβετικά σύνορα, δυτικά της Γενεύης, στους πρόποδες της οροσειράς του Ιούρα(Jura). Περίπου 6500 επιστήμονες, δηλαδή σχεδόν το 50% των επιστημόνων σ’ όλο τον κόσμο που ασχολούνται με τα σωματίδια, χρησιμοποιούν τις εγκαταστάσεις του CERN. Οι επιστήμονες αυτοί εκπροσωπούν 500 πανεπιστήμια και πάνω από 80 εθνικότητες.
Έργο του CERN είναι η καθαρή επιστήμη, η διερεύνηση των πλέον θεμελιωδών ερωτημάτων για τη Φύση:

  • Τι είναι η ύλη;
  • Από πού προέρχεται;
  • Πως συγκρατείται για να σχηματίσει άστρα, πλανήτες και ανθρώπινα όντα;

Ο λόγος ύπαρξης του CERN είναι η βασική έρευνα, αλλά το Εργαστήριο παίζει επίσης ένα σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη της τεχνολογίας αιχμής. Από την επιστήμη των υλικών μέχρι τους υπολογιστές, η φυσική των σωματιδίων απαιτεί εξαιρετικές επιδόσεις, αναδεικνύοντας το CERN σε ένα σπουδαίο πεδίο πειραματισμού και ελέγχου για τη βιομηχανία.

…τι κάνει το CERN
Το CERN βρίσκεται στην πρωτοπορία της ανθρώπινης αναζήτησης για τη γνώση, μιας αναζήτησης που έχει τις ρίζες της στα βάθη των απαρχών του πολιτισμού. Ο κύριος εξοπλισμός του Εργαστηρίου, οι επιταχυντέςτων σωματιδίων και οι ανιχνευτές, συγκαταλέγονται στα μεγαλύτερα και πολυπλοκότερα επιστημονικά όργανα στον κόσμο.
Οι επιταχυντές είναι διατάξεις που επιταχύνουν σωματίδια (ηλεκτρόνια, πρωτόνια κ.α.) σε πολύ μεγάλες ταχύτητες (και ενέργειες). Μέσω της σύγκρουσης αυτών των σωματιδίων με ακίνητους στόχους ή μεταξύ τους και της καταγραφής των αποτελεσμάτων των συγκρούσεων με ανιχνευτές, οιφυσικοί μπορούν να ανακαλύψουν τις δυνάμεις που ασκούνται μεταξύ των σωματιδίων.
Στο CERN, οι δέσμες των σωματιδίων χρησιμοποιούνται για να διεισδύσουν μέσα στην καρδιά της ύλης και να δημιουργήσουν καταστάσεις ανάλογες με αυτές που επικρατούσαν λίγο μετά την Μεγάλη Έκρηξη. Οι ερευνητές του CERN εξετάζουν εκατομμύρια από ασυνήθιστα γεγονότα προσπαθώντας να καταλάβουν πώς, μετά από περίπου 14 δισεκατομμύρια χρόνια, το Σύμπαν κατέληξε σε ό,τι βλέπουμε σήμερα γύρω μας.

Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων – ΝΕΟ Δ.Σ. 2014-2016

Στρούλια – Μηχαλέ Χρυσή (Πρόεδρος)  chr.str38@gmail.com

Σουλούκου – Καφφέ Φανή (Αντιπρόεδρος)

Παπακωνσταντίνου – Εσκίογλου Ιωάννα (Γραμματέας)  iopapacon@yahoo.gr

Παπατζέλου – Χρήστου Ζωή (Ταμίας)

Νικολακάκου – Κουλιοπούλου Τζένη (Μέλος)

Παπαδημητρίου Κώστας (Μέλος)    konpapadimitriou@yahoo.gr

Χαρισούλη Ξένια (Μέλος)

Δέλλα – Γερούκη Ανθή (Αναπλ. Μέλος)

Παπαγιάννης  Δημήτρης (Αναπλ. Μέλος)

ΜΙΚΡΟΙ (ή ΕΚΚΟΛΑΠΤΟΜΕΝΟΙ ή ΜΑΘΗΤΕΥΟΜΕΝΟΙ) ΒΑΡΟΥΦΑΚΗΔΕΣ ΣΤΟ ΛΥΚΕΙΟ ΝΙΚΑΙΑΣ (με ένα Ν)

Πολύ πριν το όνομα του νυν Υπουργού Οικονομικών Γιάνη (με ένα ν) Βαρουφάκη γίνει μόδα διεθνώς και θέμα συζήτησης σε κάθε παρέα στη χώρα μας, οι μαθητές του Λυκείου Νίκαιας ξεδίπλωναν ήδη το ταλέντο τους στα Οικονομικά και ιδιαίτερα στη λήψη Επιχειρηματικών Αποφάσεων.

Τον Οκτώβριο του 2014, δύο ομάδες μαθητών της  Β’ Λυκείου, οι μοναδικές από το Νομό Λάρισας, οι THESECRETAGENTS (Δανάη Μπαντάνα, Βίκυ Βουζάβαλη, Ζακ Καλδερών και Πάμελα Λατίφι) και οι DEVILLISH (Αντώνης Τσιμπίδας, Δέσποινα Σακελλαρίου, Δήμητρα Τσιάμη και Ιωάννα Π2015-03-12 09.15.51αναγούλη), δήλωσαν συμμετοχή στον καινοτόμο διαγωνισμό YOUNG BUSINESS TALENTS με Επιχειρηματικό Προσομοιωτή (business simulator) για μαθητές Γενικών Λυκείων και ΕΠΑΛ ηλικίας 15-22 ετών, που τελεί και υπό την αιγίδα του Ιδρύματος Νεολαίας και δια Βίου Μάθησης.

Όλο αυτό το διάστημα, ενθαρρυνόμενοι από τον καθηγητή τους των Οικονομικών κ. Αδάμο Αδάμου, δοκίμασαν τις γνώσεις και δεξιότητές τους, περισσότερο όμως απ’ όλα το ταλέντο τους, εξασκήθηκαν  στη λήψη επιχειρηματικών αποφάσεων που λαμβάνονται μέσα σε μια εταιρεία και έκα2015-03-12 09.19.43ναν ότι και οι Managers των μεγάλων εταιρειών: Ανάλυση, Προγραμματισμό και Έλεγχο, με τη χρήση ενός έξυπνου εργαλείου όπως ο Επιχειρηματικός Προσομοιωτής της Praxis MMT, που χρησιμοποιείται ως βιωματικό εργαλείο εκπαίδευσης από Πανεπιστήμια, Σχολές Διοίκησης και Οικονομίας και Εταιρείες. Στην ουσία, κάθε εβδομάδα διαμόρφωναν και ένα επιχειρησιακό σχέδιο βασισμένο σε ένα σύνολο αποφάσεων προσομοιώνοντας με ακρίβεια ότι συμβαίνει στον πραγματικό κόσμο των επιχειρήσεων.

Και τα κατάφεραν, οι DEVILLISH παρά τον έντονο ανταγωνισμό έφτασαν στα Ημιτελικά (συμμετείχαν περισσότερες από 500 ομάδες Πανελλαδικά) και οι THESECRETAGENTS πήγαν ένα βήμα παραπέρα, προκρίθηκαν μεταξύ των κορυφαίων ομάδων στον Εθνικό Τελικό που θα γίνει στην Αθήνα στις 28 Μαρτίου 2015 και θα διεκδικήσουν (τρόπος του λέγειν, στο τσεπάκι τους  τόχουν) το μεγάλο έπαθλο ….ήδη όμως κέρδισαν μέχρι τώρα μια καταπληκτική εμπειρία ….

Τους ευχόμαστε καλή επιτυχία ……..

by: Αδάμου Αδάμος, ΠΕ09

Τετραήμερη εκδρομή Β΄ τάξης

OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Το Σάββατο 14 Φεβρουαρίου,εμείς,οι μαθητές της Β’ Λυκείου αναχωρήσαμε για την τετραήμερη εκπαιδευτική εκδρομή μας στην Αθήνα .Ήταν μια εκδρομή που χαράχτηκε βαθιά μέσα στη μνήμη μας,αφού συνδύασε αρμονικά τη διασκέδαση,τις γνώσεις και τις αμέτρητες καινούριες εμπειρίες που αποκτήσαμε.

Πρώτος σταθμός του ταξιδιού μας ήταν οι Δελφοί, έπειτα η ορεινή Αράχοβα και αργά το απόγευμα φτάσαμε στον προορισμό μας,την πολύβουη αλλά και πανέμορφη Αθήνα.

Η δεύτερη μέρα ξεκίνησε με τις καλύτερες προδιαγραφές .Νωρίς το πρωί επισκεφθήκαμε το Αρχαιολογικό Μουσείο,όπου θαυμάσαμε μια πληθώρα σπάνιων εκθεμάτων .Επόμενη στάση μας ήταν το πλανητάριο και έπειτα ακολούθησε το Μοναστηράκι .Το βράδυ παρακολουθήσαμε τη θεατρική παράσταση <Οι μυστικοί Αρραβώνες> του Γρηγόριου Ξενόπουλου σε σκηνή του Εθνικού Θεάτρου και διασκεδάσαμε σε ένα από τα καλύτερα κλαμπ στο κέντρο της πόλης.

Η τρίτη μέρα μας επιφύλασσε ξεχωριστές εμπειρίες αφού επισκεφθήκαμε το Μουσείο της Ακρόπολης καθώς επίσης και τον Παρθενώνα,θαυμάζοντας την ασυναγώνιστη ομορφιά τους .Κατόπιν,επισκεφθήκαμε τη Βουλή των Ελλήνων .Η μέρα τελείωσε με καλό φαγητό και μουσική σε μια από τις καλύτερες ταβέρνες.

Η τέταρτη και τελευταία μέρα της εκδρομής μας περιλάμβανε την επίσκεψη μας στο Αττικό Ζωολογικό Πάρκο,καθώς και μια βόλτα στο εμπορικό κέντρο <The Mall>.Το μεσημέρι πια πήραμε το δρόμο της επιστροφής.

Συνοψίζοντας,ευχαριστούμε θερμά τους συνοδούς καθηγητές μας κα. Θεοδώρου Βάσω, κ. Καραγιάννη Δημήτρη και κ. Ντούρα Κώστα για την πολύτιμη βοήθεια και τις πολύ όμορφες στιγμές.

Οι μαθητές της Β΄ τάξης…

Εκδηλώσεις για την παγκόσμια ημέρα κατά της Σχολικής Βίας

afisa-IBBYΟ όρος «εκφοβισμός και βία στο σχολείο» (school bullying), όπως και ο όρος «θυματοποίηση» (victimization) χρησιμοποιούνται για να περιγράψουν μια κατάσταση κατά την οποία ασκείται εσκεμμένη, απρόκλητη, συστηματική και επαναλαμβανόμενη βία και επιθετική συμπεριφορά με σκοπό την επιβολή, την καταδυνάστευση και την πρόκληση σωματικού και ψυχικού πόνου σε μαθητές από συμμαθητές τους, εντός και εκτός σχολείου.

Συχνά το «ισχυρότερο» παιδί αντλεί από την πράξη του κάποιο 2015-03-06 11.18.37όφελος, όπως ευχαρίστηση, κύρος, υλικά αποκτήματα, ενώ το «αδύναμο» παιδί δεν μπορεί να προστατέψει με ουσιαστικό και ριζικό τρόπο τον εαυτό του.

Ο εκφοβισμός και η βία στο σχολείο είναι και ομαδικό φαινόμενο, καθώς δεν αφορά μόνο το μαθητή που εκφοβίζει και εκείνον που εκφοβίζεται, αλλά και όσους είναι παρόντες ή γνωρίζουν την ύπαρξή του, δηλαδή τους παρατηρητές, οι οποίοι μπορεί να είναι είτε μαθητές είτε ενήλικες.

Ένα σημείο το οποίο χρήζει διευκρίνισης είναι ότι όλες οι μορφές μαθητικής επιθετικότητας δεν αποτελούν εκφάνσεις του σχολικού εκφοβισμού και της βίας στο σχολείο.2015-03-06 11.17.06

Η επιθετικότητα, η οποία αποτελεί οικουμενικό χαρακτηριστικό της ανθρώπινης φύσης, δεν στοχεύει πάντα στην εμπρόθετη και επαναλαμβανόμενη τρομοκράτηση των «αδύναμων» και συνεπώς δεν αποτελεί σε όλες τις περιπτώσεις μορφή εκφοβιστικής συμπεριφοράς. Για παράδειγμα, η έκφραση επιθετικότητας στα πλαίσια κάποιου παιχνιδιού εξαιτίας μιας διαφωνίας, δεν αποτελεί αναγκαστικά μορφή εκφοβισμού.

Επίσης, η επιθετικότητα μπορεί να μετασχηματιστεί σε μορφές συμπεριφοράς κοινωνικά αποδεκτές, όπως είναι η διεκδικητικότητα, η πρωτοβουλία, το θάρρος της γνώμης, η δημιουργικότητα, η επιθυμία για μάθηση. Στις περιπτώσεις του εκφοβισμού και της βίας στο σχολείο, η επιθετικότητα και η δύναμη (σωματική, ψυχολογική ή κοινωνική) διαστρεβλώνονται, γίνονται μέσο επιβολής και μάλιστα ένας τρόπος συσχέτισης με τους άλλους σε δυαδικό και ομαδικό επίπεδο.

Πηγή : http://www.antibullyingnetwork.gr/

Ραδιοφωνικός Διαγωνισμός “Κάντο να ακουστεί“ και 18παρά

2o Πανελλήνιο Φεστιβάλ Μαθητικού Ραδιοφώνου

 Ραδιοφωνικός Διαγωνισμός “Κάντο να ακουστεί“

 

2015-03-05 12.26.27Η Εκπαιδευτική Ραδιοτηλεόραση του Υπουργείου Παιδείας Πολιτισμού και Θρησκευμάτων και η Επιστημονική Εταιρία “European School Radio, το Πρώτο Μαθητικό Ραδιόφωνο” συνδιοργανώνουν το 2ο Φεστιβάλ Μαθητικού Ραδιοφώνου και τον μαθητικό ραδιοφωνικό διαγωνισμό “Κάντο ν’ ακουστεί!”.

Το φεστιβάλ πραγματοποιείται την Παρασκευή 3 Απριλίου 2015 στη Θεσσαλονίκη με την υποστήριξη της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Μακεδονίας-Θράκης και του Τμήματος Πολιτιστικών Θεμάτων της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Θεσσαλονίκης.

Ο διαγωνισμός απευθύνεται σε μαθητές/μαθήτριες πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης δημόσιων και ιδιωτικών σχολικών μονάδων της χώρας. Η υποβολή των συμμετοχών θα πραγματοποιηθεί από 9 Φεβρουαρίου μέχρι 9 Μαρτίου 2015. Η βράβευση των νικητών θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο του 2ου Φεστιβάλ Μαθητικού Ραδιοφώνου.

 

snap_2011-12-17_09h14m07s_003

Η ραδιοφωνική ομάδα των 18παρά παίρνει μέρος με ένα τρίλεπτο σποτάκι σχετικά με το διαδίκτυο, την ορθολογική χρήση του και τις συνέπειες που προκύπτουν οταν δεν το χρησιμοποιούμε σωστά. Και όλα αυτά μέσα από τους στίχους του Σδρόλια Απόστολου.

Ακούστε το και ευχηθείτε καλή τύχη!!!

 

 

 

ΧΥΜΑστηΒΗΤΑ και 2η ραδιοφωνική!!!!

ΧΥΜΑστηΒΗΤΑ

και…

Φύγαμεεεε…

ΞΑΝΑ

2015-03-06 12.12.30

Η 2η εκπομπή… Παίζει την Τρίτη,

10 Μαρτίου, στις 5.00μ.μ….

Ελληνική έντεχνη μουσική…

              Θα ακούσουμε Χαρούλη, Πασχαλίδη, Θηβαίο, κ.α.!!!

Στο μικρόφωνο :

Ηρώ, Μαρία, Παρασκευή

Συντονιστείτε στο Ευρωπαϊκό Σχολικό Ραδιόφωνο γράφοντας:
http://esradio.mysch.gr/player.html
Και αν έχετε smart phone ή Tablet:
http://esradio.mysch.gr/mobile

Kατά τη διάρκεια της εκπομπής πάρτε μέρος στο chat… πείτε τη γνώμη

σας… αφιερώστε… διασκεδάστε

 

 

Αν θέτετε να την ακούσετε…μπορείτε από ΕΔΩ  >>>>>

 http://vod-new.sch.gr/asset/detail/m1Zb4U5XgeIPnkDBsnTf5YIe/Y2IiDQ8ojRa5h2gg9eV2n9HA