Η Γ’ Λυκείου πήγε Πανεπιστήμιο!

Την Παρασκευή, 15 Φεβρουαρίου 2019, η Τρίτη τάξη πήρε μία… φοιτητική γεύση! Επισκέφτηκε τέσσερις σχολές στα δύο Πανεπιστήμια της Θεσσαλονίκης. Τη Φιλοσοφική, τη Νομική και την Ιατρική του ΑΠΘ, καθώς και το το τμήμα Εφαρμοσμένης Πληροφορικής  του ΠΑΜΑΚ. Οι μαθητές ενημερώθηκαν για την κάθε σχολή, ξεναγήθηκαν στους χώρους και συμμετείχαν σε εργαστήρια. Συνόδευσαν : Τουλουμτζίδου Σοφία, Πλήκα Δέσποινα, Ριζηνός Γιώργος και Μελιοπούλου Ελισσαβετ.

 

Β’ Λυκείου- Αθήνα στον εορτασμό της Ημέρας του Ασφαλούς Διαδικτύου 2019

Στις 3 Φεβρουαρίου  13 μαθητές  της Β΄ τάξης  του Γενικού  Λυκείου Νίκαιας  σε συνεργασία με το 5ο ΓΕΛ Λάρισας  έλαβαν  μέρος σε μια τριήμερη  εκπαιδευτική επίσκεψη  στην Αθήνα. Η επίσκεψη πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια της πρόσκλησης για συμμετοχή των μαθητών στην κεντρική εκδήλωση του Ελληνικού Κέντρου  Ασφαλούς Διαδικτύου που διοργανώθηκε για τον εορτασμό της Ημέρας του Ασφαλούς Διαδικτύου 2019 στην αίθουσα Ζακλίν Ντε Ρομιγί του Υπουργείου Παιδείας.

Παράλληλα έγιναν διάφορες δράσεις. Ξεναγηθήκαμε στο Μουσείο Πληροφορικής όπου παρακολουθήσαμε την πορεία εξέλιξης της τεχνολογίας μέσω των πολυάριθμων τεχνολογικών εκθεμάτων που υπήρχαν. Παρακολουθήσαμε τη θεατρική παράσταση ‘’ Ο Βυσσινόκηπος’’ στο  θέατρο ‘’Δημήτρης  Χορν’’.Ο Βυσσινόκηπος είναι ένας αποχαιρετισμός σε ένα κόσμο που χάνεται ανεπιστρεπί. Η εποχή αλλάζει χωρίς να υπολογίζει την απώλεια που βιώνουν οι άνθρωποι. Και εκείνοι με τη σειρά τους αρνούνται να δουν την αλλαγή, κλείνουν τα μάτια στο μέλλον που έρχεται. Έτσι ο Βυσσινόκηπος παραμένει σύγχρονο έργο αποσιωπώντας και τη δική μας κοινωνία.  

Κατά τη διάρκεια της  δεύτερης ημέρας  επισκεφτήκαμε  το Εθνικό Κέντρο Φυσικών Επιστημών ‘’Δημόκριτος’’ όπου μέσω των δραστηριοτήτων κατανοήσαμε την διαδικασία σχάσης του πυρήνα του Ουρανίου . Ενημερωθήκαμε από ειδικούς επιστήμονες για τη λειτουργία του επιταχυντή καθώς πήγαμε και στο χώρο που πραγματοποιούνται τα πειράματα. Στη συνέχεια ακολούθησε η επίσκεψη στην  Έκθεση του Leonardo Da Vinci που έλαβε χώρα στο παλιό Αμαξοστάσιο στο Γκάζι. Η έκθεση κίνησε το ενδιαφέρον όλων των μαθητών λόγω των εκθεμάτων και  της πλήρως κατατοπιστικής  ξενάγησης.  Η τελευταία επίσκεψη της δεύτερης ημέρας  πραγματοποιήθηκε στην εταιρία Εκπαιδευτικών Ψηφιακών Παιχνιδιών (AllCanCode) όπου ήρθαμε σε επαφή με τον κόσμο των παιχνιδιών σε επίπεδο προγραμματισμού. Ταυτόχρονα επισκεφτήκαμε το Πάντειο Πανεπιστήμιο και πήραμε μια γεύση από τη φοιτητική ζωή. 

Την Τρίτη και τελευταία μέρα της διδακτικής επίσκεψης παρεβρεθήκαμε στη Συνεδριακή Ημερίδα για την Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου.Δραστικό παιχνίδι που δοκιμάζει τις γνώσεις μας σχετικά με τη πρόσβαση που απαιτούν οι εφαρμογές στο κινητό μας  και τέλος οι ψευδείς ειδήσεις.( Fake News).

Στο τέλος της ημερίδας  το 5ο ΓΕΛ Λάρισας βραβεύτηκε για την εργασία  των μαθητών. Ακολούθως ενημερωθήκαμε από τον Κ. Κορμά , εκπρόσωπο του Ελληνικού Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου για την πλήρη προστασία μας από τους διαδικτυακούς κινδύνους .Στα εργαστήρια του Ευγενείδιου Ιδρύματος έλαβε μέρος η τελευταία μας ενημέρωση αφού συμμετείχαμε στα προγράμματα 3D Printing και Stop Motion. Ήταν μια εμπειρία που θα μας μείνει αξέχαστη όχι μόνο για τις γνώσεις που αποκτήσαμε αλλά και για όλα αυτά που βιώσαμε μέσα από τη συνύπαρξη μαθητών από διαφορετικά σχολεία και διαφορετικές τάξεις.

Εκπαιδευτική επίσκεψη της Β’ Τάξης του Γενικού Λυκείου Νίκαιας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Στα πλαίσια του προγράμματος «Λέμε την αλήθεια στην εξουσία» που αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα και πάνω στο οποίο εργαζόμαστε ως τάξη τα τελευταία δυο χρόνια, είχαμε την τιμή στις 6/2/2019 να λάβουμε μέρος σε μια εκπαιδευτική επίσκεψη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το οποίο βρίσκεται στις Βρυξέλλες. Το πρόγραμμα με το οποίο 

 

ασχολούμαστε γίνεται σε συνεργασία με τα ιδρύματα ‘Μαρίνα Βαρδινογιάννη’ και ‘J.F.Kennedy’ και μέσω αυτού είχαμε την χαρά να πάμε στο Βέλγιο όπου και ενημερωθήκαμε για την Πολιτική, για την Ε.Ε., για την λειτουργία της και φυσικά, για τα ανθρώπινα δικαιώματα και τον σεβασμό τους μέσα στα πλαίσια της Ε.Ε.

Το ταξίδι οργανώθηκε από τους εκπαιδευτικούς Σοφία Καστανίδου, Αδάμο Αδάμου και Παναγιώτα Βαδόλα και υποστηρίχτηκε από όλους τους μαθητές που συμμετείχαν με διάφορες δράσεις όπως έκδοση ημερολογίου, μπαζάρ κ.α., τους γονείς των μαθητών, τη διεύθυνση και τους εκπαιδευτικούς του σχολείου και το Δήμο Κιλελέρ.

Η επίσκεψη διήρκησε πέντε ημέρες κατά τις οποίες γνωρίσαμε την Ευρωπαϊκή Ένωση σε βάθος, ήρθαμε σε επαφή με έναν εντελώς διαφορετικό πολιτισμό από τον ελληνικό και διευρύναμε τους ορίζοντές μας. Ουσιαστικά η επίσκεψη άρχισε την Πέμπτη 7/2 καθώς η Τετάρτη ήταν μια μέρα ταξιδιού. Το πρωί της Πέμπτης επισκεφτήκαμε κάποια κεντρικά σημεία των Βρυξελλών, όπως την Grand Place, το άγαλμα Manneken Pis και το Βελγικό Κέντρο Κινουμένων Σχεδίων. Επόμενο προορισμό μας αποτέλεσε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, όπου και ξεναγηθήκαμε στο κτήριο και ενημερωθήκαμε για τους θεσμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μάθαμε κάποιες πληροφορίες για τις τελευταίες εξελίξεις στην Ευρώπη, μα παράλληλα κατανοήσαμε και κάποιες βασικές πολιτικές έννοιες που αλλιώς δεν θα τις διδασκόμασταν. Στο ίδιο συγκρότημα κτηρίων με το Ευρωκοινοβούλιο στεγάζεται και το Parlamentarium, το οποίο επισκεφθήκαμε και ουσιαστικά αποτελεί ένα διαδραστικό και πολύ ενδιαφέρον μουσείο που διδάσκει τις αξίες της Ε.Ε. και εξηγεί τους δαιδαλώδεις μηχανισμούς της.

Την Παρασκευή 8/2, το Σάββατο 9/2 και την Κυριακή 10/2 το πρόγραμμα

ήτανε γεμάτο, μα παράλληλα καθόλου κουραστικό καθώς γνωρίσαμε από κοντά την ζωή στο Βέλγιο και ταυτόχρονα μάθαμε κάποια πράγματα για την ιστορία του τόπου. Πρώτος μας προορισμός την Παρασκευή ήταν το Μουσείο Φυσικών Επιστημών και έπειτα το Parc du Cinquantenaire όπου βρισκόταν το Βασιλικό Μουσείο Ένοπλων Δυνάμεων και Στρατιωτικής Ιστορίας. Το Σάββατο 9/2 αρχίσαμε την μέρα μας επισκεπτόμενοι την Ελληνική Κοινότητα των Βρυξελλών όπου μας ενημέρωσε ο πρόεδρος της κοινότητας για τις πρωτοβουλίες του συλλόγου, την βοήθεια που προσφέρει σε Έλληνες μετανάστες, αλλά και πως καταφέρνει να διατηρηθεί το ελληνικό στοιχείο διαχρονικά στα νοικοκυριά Ελλήνων του εξωτερικού. Έπειτα κάναμε ένα σύντομο ταξίδι μέχρι την γραφική πόλη της Brugge όπου και παρακολουθήσαμε την Εσπερινή λειτουργία στον Ιερό Ναό Αγίου Κωνσταντίνου και Ελένης, η οποία ήταν μια ιδιαιτέρως χαρακτηριστική εμπειρία καθώς η λειτουργία γινότανε σε πολλές γλώσσες. Την Κυριακή 10/2 που αποτελούσε και την ημέρα αποχώρησης μας από το Βέλγιο, είχαμε την τιμή να παρευρεθούμε στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Παμμεγίστων Ταξιαρχών Βρυξελλών και να συμμετάσχουμε στην Θεία Λειτουργία.

Η εκπαιδευτική επίσκεψη στο Βέλγιο που πραγματοποιήσαμε ήτανε μια μοναδική εμπειρία, ξεχωριστή και αξέχαστη για όλους. Αποτέλεσε μια καταπληκτική ευκαιρία να έρθουνε τα παιδιά του σχολείου μας σε επαφή με έναν διαφορετικό πολιτισμό από τον Ελληνικό, να ανοίξουν οι ορίζοντες τους. Η ενημέρωση που λάβαμε όσον αφορά την Ευρωπαϊκή Ένωση και τους μηχανισμούς της θα μας ωφελήσουν να κατανοήσουμε πρώτον τον θεσμό μέσα στον οποίο ζούμε και μεγαλώνουμε και δεύτερον το θεσμό για τον οποίο θα μας ζητηθεί σε λίγα χρόνια να ψηφίσουμε. Συλλέξαμε πολλές πληροφορίες για το πρόγραμμα μας και ενημερωθήκαμε για τα ανθρώπινα δικαιώματα στο πλαίσιο της Ε.Ε.

Κατερίνα Μπούγαλη, μαθήτρια της Β’ τάξης του ΓΕΛ Νίκαιας

Εντυπώσεις μαθητών

Δέσποινα

Εμένα με εντυπωσίασε το Parlamentarium επειδή μας έδινε την δυνατότητα διαδραστικά να καταλάβουμε την οργάνωση και την λειτουργία του κοινοβουλίου και μέσα από τα παιχνίδια και τις ερωτήσεις μας έ

δινε την αίσθηση ότι είμαστε και εμείς βουλευτές.

Έρι

Εμένα μου άρεσε το κοινοβούλιο και ότι οι δρόμοι ήταν καθαροί.

Γεωργία

Αυτό που με εντυπωσίασε περισσότερο είναι η ομορφιά του Βελγίου με τα επιβλητικά κτίρια,τα τεράστια πάρκα και όλα του τα αξιοθέατα. Επιπλέον μου άρεσε πολύ το γεγονός ότι ήρθαμε σε επαφή με τους ανθρώπους εκεί, επικοινωνήσαμε μαζί τους και είδαμε στον τρόπο ζωής τους. Όσον αφορά την επίσκεψη στο ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ήταν μια μοναδική εμπειρία που έδωσε σε όλους μας την ευκαιρία να ενημερωθούμε για πολύ σημαντικά θέματα και να πάρουμε απαντήσεις σε όλες μας τις απορίες. Ήταν μια επίσκεψη που θα μου μείνει σίγουρα αξέχαστη!

Κωνσταντίνος

Κυρία εμένα μου αρέσανε όλα, περισσότερο βέβαια το μουσείο ενόπλων δυνάμεων γιατί με τρελαίνουν κάτι τέτοια και η Μπριζ αλλά χωρίς αυτό το team που είχαμε δεν θα περνούσα υπέροχα. Όλα φανταστικά.

Ιωάννα

Εμένα μου άρεσε πάρα πολύ γενικά όλη η εκδρομή αλλά εντυπωσιάστηκα πολύ από την Μπρυζ από τα κτήρια που υπήρχαν αλλά και η πλατεία της Μπρυζ επίσης και η Grand Place.

Κλέαρχος

Μοναδική και αξέχαστη εκδρομή στις Βρυξέλλες, όπου οι εγκαταστάσεις του Ευρωκοινοβουλίου ήταν σύγχρονες και εντυπωσιακές, η ξενάγηση εκεί περιεκτική και ενδιαφέρουσα. @Captain

Αλέξανδρος

Εμένα το μουσείο τον ενόπλων δυνάμεων  με άρεσε πολύ επειδή είναι τα αγαπημένα γενικά όσα αφορούν αυτά. Και η Mπρυζ γιατί μου φάνηκε ξεχωριστό μέρος. 

 

Σπύρος

Εμένα η Μπρυζ γιατί με εντυπωσίασαν όλα της τα κτίρια οι δρόμοι της και τα κανάλια της τα οποία θύμιζαν Βενετία και το μουσείο ενόπλων δυνάμεων γιατί έκρυβε χρόνια ιστορίας μέσα του.

Αχιλλέας

Εμένα μου άρεσε πολύ η Grand Place αλλά περισσότερο το μουσείο πολεμικής ιστορίας

Ειρήνη

Εμένα μου έκανε εντύπωση ο διαφορετικός από τον δικό μας πολιτισμό όσον αφορά την κυκλοφορία, τα κτήρια και γενικότερα τον τρόπο ζωής των Βέλγων. Επίσης μου άρεσε πολύ η επίσκεψη μας στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο διότι αρχικά ήταν εντυπωσιακός χώρος και μάθαμε αρκετά πράγματα για την Ευρώπη που αφορούν καθέναν από εμάς ξεχωριστά καθώς είμαστε όλοι μέλη αυτής. Οι άνθρωποι εκεί ήταν πολύ ευγενικοί και έλυσαν όλες τις πιθανές απορίες που ίσως είχαμε.

Καλή χρονιά με τις ευλογίες του Σεβασμιώτατου Μητροπολίτη Λαρίσης και Τυρνάβου κ. Ιερώνυμου

Την Πέμπτη, 14 Φεβρουαρίου 2019, στο χώρο του σχολείου μας, πραγματοποιήθηκε η καθιερωμένη κοπή πίτας των τριών τάξεων του Γενικού Λυκείου Νίκαιας, των αντίστοιχων του Γυμνασίου, καθώς και των Συλλόγων των Καθηγητών.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαρίσης και Τυρνάβου κ. Ιερώνυμος, μετά από πρόσκληση της Διευθύντριας, κ. Παπαδημητρίου Αναστασίας και του Θεολόγου του ΓΕΛ Νίκαιας, κ. Ριζηνού Γεώργιου και ευλόγησε μαθητές και καθηγητές  για μία δημιουργική χρονιά.

Με την παρουσία του μας τίμησε και ο Δήμαρχος κ. Αθανάσιος Νασιακόπουλος, ο οποίος με τη σειρά του ευχήθηκε για τη νέα χρονιά.

Ακολούθησε μικρή δεξίωση στην αίθουσα εκδηλώσεων του Λυκείου.

Καλή Χρονιά σε όλους τους μαθητές και καλή δύναμη στους τελειόφοιτους, με την ευχή να καταφέρουν το δύσκολο φετινό τους στόχο.

(Οι βασιλόπιτες ήταν προσφορά του Δήμου Κιλελερ. Στους τυχερούς μαθητές ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων μοίρασε δώρα.)