«Τα Δικαιώματα και οι υποχρεώσεις μας online», με το σύνθημα: «Σύνδεση με σύνεση! (Connect with respect!)».

«ΤΟP TEN» λίστα των δικαιωμάτων που επιθυμούν να απολαμβάνουν οι ανήλικοι online ανέδειξε κλειστό online ερωτηματολόγιο της Δράσης Saferinternet.gr του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου.

Πρώτο στη λίστα των 10 κορυφαίων online δικαιωμάτων αναδεικνύεται η προστασία της ιδιωτικότητάς τους με 83.8%, ενώ ακολουθεί το δικαίωμα ελέγχου στα δεδομένα που αναρτούν (58,2%). Τρίτο κατά σειρά είναι να μην παρενοχλούνται από επιτήδειους στο Διαδίκτυο (57,8%), κάτι που συνδέεται με το ακριβώς επόμενο δικαίωμα στη λίστα, δηλαδή να μπορούν να αναφέρουν εύκολα ύποπτες ή ενοχλητικές συμπεριφορές στους διαχειριστές των εκάστοτε ιστοχώρων (52,8%). Στην 5η θέση βρίσκουμε το δικαίωμα να μαθαίνουν πώς να προστατεύονται στο Διαδίκτυο (50,1%).

Το δικαίωμα στο ποιοτικό περιεχόμενο στο Διαδίκτυο και η αποφυγή επιβλαβούς ή ενοχλητικού περιεχομένου έρχεται στην 6η θέση (40%), ενώ το δικαίωμα των ανηλίκων να μπορούν να παίζουν και να συνομιλούν με τους φίλους τους καταλαμβάνει την 7η θέση (38,6%). Στην 8η και 9η θέση αντίστοιχα τοποθετούνται το δικαίωμα των ανηλίκων να βοηθούν τους φίλους τους να πλοηγούνται με ασφάλεια (25,9%), και να μπορούν να μιλούν σε κάποιον έμπιστο για το τι τους έχει ενοχλήσει στο Διαδίκτυο (24%).

Τελευταίο στη λίστα με μόλις 15,5%, είναι το δικαίωμα των ανηλίκων να μπορούν να δημιουργούν περιεχόμενο στο Διαδίκτυο, γεγονός που δείχνει πως οι νέοι είτε δε γνωρίζουν πώς να δημιουργούν ποιοτικό περιεχόμενο, είτε προτιμούν να ψυχαγωγούνται από τους ιστοχώρους στο Διαδίκτυο, παρά να είναι οι ίδιοι ενεργοί δημιουργοί.

Η έρευνα μέσω διαδικτυακού ερωτηματολογίου πραγματοποιήθηκε την περίοδο 23/10/2012 έως 15/01/2013 με αποδέκτες παιδιά και εφήβους, γονείς, και εκπαιδευτικούς όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης1, στο πλαίσιο των δράσεων για τον εορτασμό της φετινής και επετειακής (δεκαετία) Ημέρας Ασφαλούς Διαδικτύου (Safer Internet Day), που εορτάστηκε φέτος την Τρίτη, 5 Φεβρουαρίου σε 100 χώρες σε όλο τον κόσμο, τελώντας υπό την αιγίδα της Αντιπροέδρου για την Ε.Ε. και Επιτρόπου για την Ψηφιακή Ατζέντα, Neelie Kroes. H θεματική του φετινού εορτασμού ήταν «Τα Δικαιώματα και οι υποχρεώσεις μας online», με το σύνθημα: «Σύνδεση με σύνεση! (Connect with respect!)».

πηγή : http://saferinternet.gr

BINTEO: Ασφάλεια στο Διαδίκτυο – Οδηγίες προς μαθητές

H Περιφερειακή Διεύθυνση Α/θμιας και Β/θμιας Εκπ/σης Θεσσαλίας, το Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο (ΠΣΔ) και οι Σχολικοί Σύμβουλοι Πληροφορικής Θεσσαλίας διοργάνωσαν παρουσίαση με θέμα «Ασφάλεια στο Διαδίκτυο – Οδηγίες προς μαθητές», η οποία πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 5/2/2013 (Παγκόσμια Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου) μέσα από τις «Ζωντανές Μεταδόσεις» των υπηρεσιών βίντεο του ΠΣΔ (http://vod.sch.gr).

Δείτε το βίντεο στη σελίδα “Δείτε και Αυτά”, αυτού του Blog…

Ταινίες Μικρού Μήκους… Διακρίσεις στο Artfools Video Festival

Το σχολείο μας φέτος δημιούργησε 2 ταινίες μικρού μήκους και πήρε μέρος στον διαγωνισμό ArtFools Video Festival, που διοργανώθηκε στη Λάρισα, τον Φεβρουάριο 2013

Τα τμήματα που συμμετείχαν: Β1 και Β2

Οι τίτλοι των ταινιών :

«Αυτά που μας χωρίζουν, αυτα που μας ενώνουν» (τμήμα Β2)

η ταινία απέσπασε Γ’ Ειδική Διάκριση


«GET A LIFE» (τμήμα Β1)


Δείτε τες… στη σελίδα “Ταινίες – Ερευν. Εργασίες” αυτού του blog!

Τελικός Γυναικών…συνέχεια

Τι έγραψε η τοπική εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ (Σάββατο 16 Φεβρουαρίου 2013)…

Νικήτρια ομάδα (του τελικού) ανάμεσα στο 50 Λύκειο και αυτό της Νίκαιας, ήταν η ομάδα της Νίκαιας με σκόρ 71-24. Η κοπέλα που έκλεψε την παράσταση ήταν η Σολωμού που σημείωσε 38 πόντους.

ΤΑ ΔΕΚΑΛΕΠΤΑ : 21-6, 44-12, 59-15, 71-24

ΛΥΚΕΙΟ ΝΙΚΑΙΑΣ (Χαδούλη): Βαϊοπούλου 2, Πανάγου, Ντίκου 2, Καρβούνη, Σολωμού 38, Παναγούλη 7, Ντεντζονάη, Τσανή 4, Νάτσιου 18

Τελικός Μπάσκετ Γυναικών. Νενικήκαμεν…

15 – 2 -2013. Ώρα :  9.00π.μ.

Μετά από ένα πολύ καλό παιχνίδι, με αντίπαλο το 5ο ΓΕΛ  Λάρισας και με ωραίες φάσεις που αποδεικνύουν το ταλέντο αυτής της ομάδας, φτάσαμε στη νίκη και πήραμε το κύπελο…

Το σκόρ 71 – 24 τα λέει όλα…

Πάρτε μία γευση μέσα από τα φωτογραφικά στιγμιότυπα…


Σειρά έχει ο αγώνας με τα Τρίκαλα, τη Δευτέρα 25-02-2013…

Τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης Και η επίδρασή τους στους Εφήβους

Στη σελίδα “Ταινίες – Ερευν. Εργασίες” ανέβηκε η ερευνητική εργασία Α’ Τετραμήνου

(2012 – 2013), της Α1  Τάξης Λυκείου, με θέμα :

’’Τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης Και η επίδρασή τους στους Εφήβους ’’

Συνέντευξη από τέσσερις καλλιεργητές

Στα πλαίσια του προγράμματος περιβαλλοντικής εκπαίδευσης «Βιολογική γεωργία – αειφορική ανάπτυξη της θεσσαλικής γης», οι μαθητές του Β2 τμήματος του Γενικού Λυκείου Νίκαιας, συνοδευόμενοι από τους εκπαιδευτικούς Καστανίδου Σοφία και Γκουντίκα Στέργιο, επισκέφτηκαν την υπαίθρια αγορά της Νίκαιας, συνομίλησαν με παραγωγούς και πήραν συνέντευξη από τέσσερις καλλιεργητές (κατόπιν συνεννόησης) για τον τρόπο καλλιέργειας, συγκομιδής και διάθεσης των προϊόντων. Οι παραγωγοί ανταποκρίθηκαν με προθυμία και χαρά στις ερωτήσεις των μαθητών και οι μαθητές ευχαριστήθηκαν την όλη διαδικασία της συνέντευξης και επεξεργασίας αυτής.

Οι μαθητές του Β1 τμήματος επισκέφτηκαν το τοπικό Σούπερ Μάρκετ «Λάρισα», επέλεξαν συγκεκριμένα βιολογικά και μη προϊόντα και τα συνέκριναν όσον αφορά στα συστατικά τους, τον τόπο και τρόπο παραγωγής και την τιμή τους.

Το άνοιγμα του σχολείου στην τοπική κοινωνία και η συνεργασία με τοπικούς φορείς – παραγωγούς, προάγει την ολόπλευρη ανάπτυξη των μαθητών, καλλιεργεί δεξιότητες επικοινωνίας καθώς και την κριτική τους σκέψη.

Δείτε το στο slideshare.net

sexting…

sexting

Γράφτηκε από τον 


Οι περισσότεροι έφηβοι μαθητές είναι εξοικειωμένοι με τα κινητά τηλέφωνα.

Αν και το κινητό διευκολύνει την ανταλλαγή πληροφοριών, μπορεί εξίσου να αποτελέσει εργαλείο για κακόβουλη χρήση. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι οι έφηβοι χρησιμοποιούν τα κινητά τους (smart και μη) για να μοιράζονται εικόνες ή βίντεο που ποτέ δεν θα έκαναν υπό κανονικές συνθήκες: από ακατάλληλα σχόλια ως το sexting, τα οποία όλα αυτά μαζί συνιστούν ένα επικίνδυνο ναρκοπέδιο.

Τι σημαίνουν λοιπόν τα ακρωνύμια CD9, P911, PIR, GYPO, GNRN, RUH, CU46, IWSN, GNOC;

Δείτε το σχετικό βίντεο animation ως προοίμιο για τις συνέπειες του φαινομένου και βρείτε τις σχετικές απαντήσεις στη θεματική παρουσίαση για να προβληματιστούμε στο πως να περιορίσουμε το sexting άμεσα και όσο περισσότερο γίνεται…


Δείτε το στο slideshare.net

cyberbullying

Θεματική Παρουσίαση cyberbullying

Γράφτηκε από τον 

 

Με το φαινόμενο ηλεκτρονικού εκφοβισμού (Cyberbullying) αναφερόμαστε στην ενδο και εξωσχολική βία που εκδηλώνεται μέσω ηλεκτρονικών συσκευών. Περιλαμβάνει την επαναλαμβανόμενη αποστολή ηλεκτρονικών ή τηλεφωνικών μηνυμάτων με απειλητικό, ρατσιστικό ή σεξιστικό περιεχόμενο, δημιουργία  προφίλ διαδικτυακά με ψευδή στοιχεία, ανάρτηση ψεύτικων ειδήσεων, προσωπικών πληροφοριών, φωτογραφιών, βιντεοσκοπημένου υλικού καθώς και την υποκίνηση ενός ατόμου να λάβει μέρος σε μια ομάδα που έχει σκοπό την άσκηση βίας.

Η τεχνολογία προσφέρει μια ανωνυμία που οδηγεί ορισμένους να συμπεριφέρονται καταχρηστικά online, με τρόπους που ποτέ δεν θα εξετάζαμε στον πραγματικό κόσμο. Κακόβουλο ή δυσφημιστικό περιεχόμενο μπορεί να κυκλοφορήσει με ευκολία και να το δει ένα ευρύτερο ακροατήριο. Το περιεχόμενο μπορεί ενδεχομένως να υπάρχει για πάντα, παρά τις καλύτερες προσπάθειες για την αφαίρεσή του.

Ένα θύμα ηλεκτρονικής παρενόχλησης είναι δυνητικά ευάλωτο 24 ώρες το 24ωρο και δεν έχει πλέον ένα ασφαλές καταφύγιο μακριά από αυτόν που τον φοβερίζει.

 

Η αδυναμία της μόνιμης αφαίρεσης online περιεχομένου και  εικόνων μπορούν να προσθέτουν περισσότερο άγχος στην ταλαιπωρία του θύματος. Η ψυχική επιβάρυνση είναι μεγαλύτερη από τη σωματική. Ο καθένας μπορεί να λειτουργήσει ως θύτης με περιορισμένες πιθανότητες να τιμωρηθεί δεδομένου ότι το περιεχόμενο των πληροφοριών δεν ελέγχεται και δεν λογοκρίνεται κι έτσι δίνεται η δυνατότητα στον καθένα να δημοσιεύσει ό,τι θέλει.

Δυνητικά κάθε μαθητής θα μπορούσε να εμπλακεί σε περιστατικό κυβερνοεκφοβισμού. Ως θύτης διακρίνεται από ασυνήθιστα ελάχιστο άγχος και ανασφάλεια, νιώθει την ανάγκη να κυριαρχεί και να έχει τον έλεγχο της κατάστασης, αδυνατώντας να ελέγξει τον εαυτό του, πόσο μάλλον για τον πόνο που προκαλεί. Ως θύμα σπάνια υπερασπίζεται τον εαυτό του ή αντεπιτίθεται, αποσύρεται κλαίγοντας ή θυμώνοντας, είναι αγχώδης, εσωστρεφή και χωρίς πολλούς φίλους, δίχως κοινωνικές και διαπροσωπικές δεξιότητες, με παθητική στάση στα γεγονότα. Ως παρατηρητής, επιλέγει να μην εμπλακεί από φόβο, γιατί δεν ξέρει τι να κάνει, φοβάται την εκδίκηση, θεωρεί πως οι ενήλικες δεν θα τον πιστέψουν ή δεν θα κάνουν τίποτα. Αποτελούν τη σιωπηρή πλειοψηφία και οι θύτες το εκλαμβάνουν σαν έγκριση- αποδοχή.

Στους τρόπους αντιμετώπισης, η πρωτογενής είναι αμιγώς προληπτική παρέμβαση. Αφορά το σύνολο του πληθυσμού και περιλαμβάνει την ενημέρωση όλων (παιδιών, εφήβων, εκπαιδευτικών και γονέων) για θέματα νεανικής παραβατικότητας και την εκπαίδευση των εκπαιδευτικών στις νέες μορφές νεανικής παραβατικότητας και σε τρόπους πρόληψης, εντοπισμού και αντιμετώπισης του φαινομένου. Στο πλαίσιο αυτό και των θεματικών παρουσιάσεων του κόμβου, δείτε την 3η κατά σειρά παραγωγή μας, εστιασμένη στο φαινόμενο του κυβερνοεκφοβισμού.

Έφηβοι και online φήμη

Έφηβοι και online φήμη

Γράφτηκε από τον 

H online φήμη (Online reputation) είναι οι πληροφορίες που είναι διαθέσιμες online παρέχοντας σε άλλους χρήστες μια εικόνα για την επαγγελματική και κυρίως την προσωπική ζωή μας. Μπορεί να θεωρηθεί ως ένα ψηφιακό αποτύπωμα του μονοπατιού ή του ίχνους πληροφοριών που ένα άτομο μπορεί να αφήσει στο διαδίκτυο. Αυτό μπορεί να κυμαίνεται από φωτογραφίες και σχόλια σε ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης ως τα δεδομένα που αποθηκεύονται στον υπολογιστή (cookies) μετά την περιήγηση στο διαδίκτυο. Όσο μεγαλύτερη αλληλεπίδραση ένα άτομο έχει σε ένα ψηφιακό περιβάλλον, τόσο μεγαλύτερο είναι το ψηφιακό αποτύπωμα του.

Γιατί χρειάζεται όμως να ανησυχούμε για το ψηφιακό μας αποτύπωμα;

Όσο περισσότερες δραστηριότητες κοινοποιούνται πλέον oline, οφείλουμε να γνωρίζουμε ότι το υλικό μπορεί να ενσωματωθεί στο διαδίκτυο και άλλοι μπορεί να είναι σε θέση να έχουν πρόσβαση σε αυτό. Οι περισσότεροι που χρησιμοποιούν το διαδίκτυο σωστά δεν θα πρέπει να ανησυχούν σχετικά με τη διαδικτυακή φήμη τους. Αλλά οι έφηβοι πρέπει να επανεξετάσουν με ποιον τρόπο ανόητα ή επιπόλαια σχόλια, που πραγματοποιήθηκαν χωρίς δεύτερη σκέψη, θα μπορούσαν ακόμα να είναι διαθέσιμα όταν ενδεχομένως υποβάλλουν αίτηση για θέσεις εργασίας στο μέλλον.

Μία αρνητική online φήμη όπως προκύπτει από ένα ακατάλληλο σχόλιο ή μία φωτογραφία μπορεί να έχει καταστροφικές συνέπειες. Δείτε λοιπόν τη θεματική παρουσίαση η οποία απευθύνεται κυρίως στους εφήβους με αφορμή την επετειακή 10η Παγκόσμια Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου (5/2/2013) τονίζοντας ότι στο Διαδίκτυο ισχύει ότι και στην πραγματική ζωή: έχουμε υποχρεώσεις και δικαιώματα αντίστοιχα.

Δείτε επίσης το νέο βίντεο της Γραμμής Υποστηρίζω με κύριο πρωταγωνιστή τον Σπύρο Παπαδόπουλο. Η γραμμή βοηθείας ΥποΣΤΗΡΙΖΩ του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου λειτουργεί από Δευτέρα – Παρασκευή και ώρες 9:00 – 15:00 στον αριθμό χωρίς χρέωση 800 11 800 15 και στο help [at] saferinternet.gr (αντικαταστήστε το at με το @).