Επίσκεψη στη ΔΕΥΑ Λάρισας

Στο πλαίσιο της πολυσχιδούς δράσης του σχολείου μας για την ενημέρωση και κατάρτιση των μαθητών/ριών μας σε επιστημονικά θέματα αλλά και της εμβάθυνσης σε πτυχές των μαθημάτων του αναλυτικού προγράμματος, οι μαθητές και οι μαθήτριες των ΟΠ Θετικών Σπουδών και Σπουδών Υγείας της Γ’ Λυκείου επισκέφτηκαν το χημικό και μικροβιολογικό εργαστήριο της ΔΕΥΑ Λάρισας με τη συνοδεία των καθηγητών τους κκ Αστ. Τηγανή και Αργ. Μπακάλη.

1 2    3 2    8 1

Οι υπεύθυνοι του εργαστηρίου ενημέρωσαν τους μαθητές μας για θέματα ελέγχου του νερού με το οποίο υδροδοτείται η πόλη της Λάρισας και τους παρουσίασαν τη δομή και τον τρόπο λειτουργίας του εργαστηρίου, καθώς και το σύνολο των ενεργειών οι οποίες διασφαλίζουν τη δημόσια υγεία μέσω του ελέγχου και της συνακόλουθης διασφάλισης της ποιότητας του νερού.

4 1 5 1 67 1

9 1 10 1 11 12

Ενημέρωση από τη ΔΕΥΑ Κιλελέρ για το έργο του βιολογικού καθαρισμού και τη διαχείριση του νερού

Μια πολύ ενδιαφέρουσα εκδήλωση διοργάνωσε το σχολείο μας, στο πλαίσιο της παροχής ευρύτερης εποπτείας των εξελίξεων στο κοινωνικό γίγνεσθαι που θέλουμε να παράσχουμε στους μαθητές και τις μαθήτριές μας, αλλά και της υλοποίησης δράσεων των περιβαλλοντικών προγραμμάτων που εκπονούμε τη φετινή χρονιά.

20250206 125230 20250206 125235                                                            20250206 125256

Προσκεκλημένος μας ήταν ο διευθυντής της ΔΕΥΑ του Δήμου Κιλελέρ, κύριος Γιάννης Παπακανάκης, ο οποίος μίλησε στους μαθητές για τη διαχείριση του νερού, αγαθού πολύτιμου για την επιβίωση μας, αλλά και για το μεγαλεπήβολο έργο του βιολογικού καθαρισμού, που υλοποιεί ο δήμος μας στη Νίκαια.

Ειδικότερα για το νέο έργο του βιολογικού καθαρισμού ο Γιάννης Παπακανάκης ανέφερε τα εξής:

deyak sxoleia 2 060225

«Η ΔΕΥΑΚ σε συνεργασία με το Δήμο Κιλελέρ προχώρησε στην κατασκευή δικτύου και βιολογικού σταθμού επεξεργασίας λυμάτων στον οικισμό της Νίκαιας. Το έργο είναι συνολικού προϋπολογισμού 11,3 εκατομμυρίων και ο  πληθυσμός που μπορεί να εξυπηρετηθεί σήμερα από αυτό  ανέρχεται σε πρώτη φάση σε 4.950 κατοίκους και σε δεύτερη σε 12.900. Να σημειωθεί ότι η σύνδεση των νοικοκυριών με το δίκτυο ακαθάρτων ανέρχεται στο ποσό των 800 έως 1050 € και θα δοθεί μέσω ενός προγράμματος του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Στο έργο έχουν προβλεφθεί σύγχρονες μέθοδοι επεξεργασίας των λυμάτων, εξασφαλίζεται ότι το νερό που θα παράγεται κατά την έξοδό του από το βιολογικό θα πληροί τις περιβαλλοντικές προδιαγραφές που θέτει η σχετική νομοθεσία, δηλαδή χωρίς καμία απολύτως επιβάρυνση προς το περιβάλλον. Σε αυτό το σημείο αξίζει να αναφερθούν τα σημαντικότερα πλεονεκτήματα του έργου όπως είναι:

-η προστασία της δημόσιας υγείας καθώς ο βιολογικός καθαρισμός συμβάλλει στη μείωση της εξάπλωσης ασθενειών που σχετίζονται με την κακή ποιότητα του νερού,

-η επαναχρησιμοποίηση του νερού καθώς αυτό που έχει υποστεί βιολογικό καθαρισμό μπορεί να χρησιμοποιηθεί για διάφορες χρήσεις, όπως άρδευση, οι βιομηχανικές διεργασίες ή ακόμα και ο εμπλουτισμός των υπόγειων υδάτων και

-η παραγωγή λιπάσματος καθώς η «λάσπη» που παράγεται κατά τον βιολογικό καθαρισμό μπορεί να υποστεί επεξεργασία και να χρησιμοποιηθεί ως λίπασμα για τη γεωργία.

Με λίγα λόγια το έργο που προβλέπεται σύντομα να ξεκινήσει τη λειτουργία του είναι μια επένδυση για το μέλλον γιατί  προβλέπεται να συμβάλει στην περαιτέρω ανάπτυξη της πρωτεύουσας του Δήμου Κιλελέρ σύμφωνα με τα πρότυπα των σύγχρονων οικισμών, προσδίδοντας προστιθέμενη αξία στην εν γένει εικόνα της κοινότητας Νίκαιας».

Διακρίσεων συνέχεια στα μαθηματικά για μαθητή μας!

Η σχολική κοινότητα του ΓΕΛ Νίκαιας συγχαίρει θερμά τον μαθητή της Β’ Λυκείου Φίλιππο Γεωργιλά-Νέμα για τη διάκρισή του στον πανελλήνιο μαθητικό διαγωνισμό «Ευκλείδης» της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας και την πρόκρισή του στον επόμενο γύρο, για τον οποίο του ευχόμαστε ολόψυχα καλή επιτυχία!

EME ΓΕΩΡΓΙΛΑΣ

Τους επιτυχόντες συνεχάρη και ο διευθυντής της ΔΔΕ Λάρισας, κύριος Ζέρβας, ο οποίος αναφέρει σχετικά:

ΜΗΝΥΜΑ ΖΕΡΒΑ

Βιωματικό μάθημα ιστορίας

Μια πολύ ενδιαφέρουσα περιήγηση πραγματοποίησαν οι μαθήτριες της ΟΠ Ανθρωπιστικών Σπουδών της Γ’ τάξης του σχολείου μας, με συνοδούς τις φιλολόγους κυρίες Β. Θεοδώρου και Σ. Τουλουμτζίδη, καθώς περιηγηθήκαν σε ιστορικά μνημεία και αξιοθέατα της πόλης της ποής της Λάρισας, προκειμένου να γνωρίσουν βιωματικά την ιστορία τους και την έννοια της ιστορικής συνέχειας.

1 1      5     7

Το “ταξιδι” στο παρελθόν ξεκίνησε από το Γενί Τζαμί ενώ ακολούθως είδαν τα παρακείμενα βυζαντινά τείχη και την αναθηματική στήλη του Ποσειδώνα. Η περιήγηση συνεχίστηκε στον λόφο του Φρουρίου, όπου επισκέφτηκαν τη βυζαντινή εκκλησία του Αγ. Αχιλλίου “ανακάλυψαν” το Μπεζεστένι και τη χρήση, καθώς και το Α και το Β Αρχαίο θέατρο. Η ομάδα κατέληξε στην αρχαία δεξαμενή, ένα είδος υδραγωγείου, μέσα από το οποίο υδροδοτούνταν η πόλη της Λάρισας.

4 8 9 10

Η εμπειρία ήταν αποκαλυπτική για τις μαθήτριες, καθώς συμμετείχαν ενεργά στην περιήγηση με την παρουσίαση των πληροφοριών που είχαν συλλέξει πριν από την έναρξη της επίσκεψης. Ενθουσιάστηκαν με όλα όσα είδαν από κοντά και δεν γνώριζαν ότι υπήρχαν . Ήταν μια αφορμή για περαιτέρω αναζήτηση…

Βιωματική μάθηση με επίσκεψη στο Τμήμα Βιοχημείας!

Στο πλαίσιο της πάγιας επιδίωξης του ΓΕΛ Νίκαιας να προσφέρει στους μαθητές και τις μαθήτριές μας εμπειρίες και επίγνωση σχετικά με το επαγγελματικό τους μέλλον, αλλά και της διασύνδεσης του Τμήματος Βιοχημείας με την κοινωνία, οι μαθητές της ΟΠ Υγείας της Γ’ τάξης του σχολείου μας επισκέφτηκαν την Τρίτη 4 Φεβρουαρίου το Τμήμα Βιοχημείας και Βιοτεχνολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και παρακολούθησαν το βιωματικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα “Γίνε Βιοτεχνολόγος για μια μέρα“. Την πρωτοβουλία της επίσκεψης είχε η διδάσκουσα της Βιολογίας, κυρία Χρ. Τράκα, ενώ συνοδός ήταν ο κ. Α. Μπακάλης.

Β 1 Β 2 Β 3 Β 4

δ γ

Σκοπός της εργαστηριακής άσκησης ήταν η εξοικείωση των μαθητών της Γ’ Λυκείου με τις βασικές αρχές δημιουργίας ανασυνδυασμένου DNA, που εφαρμόζονται καθημερινά σε ένα εργαστήριο βιοτεχνολογίας. Το θεωρητικό υπόβαθρο της άσκησης περιγράφεται στο σχολικό εγχειρίδιο και αποτελεί διδακτέα και εξεταστέα ύλη των μαθητών.

                                       στ

Οι μαθητές ενεπλάκησαν ενεργά στην πραγματοποίηση της άσκησης, φόρεσαν ποδιές και γάντια, χρησιμοποίησαν πιπέτες και δοκιμαστικούς σωλήνες και κατάφεραν να εκτελέσουν με επιτυχία το πείραμα.

                    β                               ε

Ευχαριστούμε θερμά την κυρία Παπαδοπούλου, Πρόεδρο της Επιτροπής Προβολής του Τμήματος & Διασύνδεσης με την κοινωνία, καθώς και την κυρία Σαραφίδου και το εργαστήριό της που μας υποδέχτηκε.

 

Διδακτική επίσκεψη στην Ιατρική Σχολή

Την Τετάρτη 29 Ιανουαρίου οι μαθητές του τμήματος Γ’ υγείας επισκέφθηκαν το Τμήμα Ιατρικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας για μία ξενάγηση στο χώρο.

Τους μαθητές υποδέχτηκε ο Πρόεδρος του Τμήματος κος Καραχάλιος ο οποίος αφού τους ενημέρωσε για τις δυνατότητες που δινει η σχολή, συζήτησε μαζί τους και απάντησε σε ερωτήσεις.

                                                                      3

Στη συνέχεια τα παιδιά ξεναγήθηκαν σε 3 εργαστήρια του τμήματος και παρατήρησαν δείγματα ιστών στο μικροσκόπιο, διέκριναν φυσιολογικά από καρκινικά κύτταρα και είδαν συσκευές που χρησιμοποιούνται στη πνευμονολογική μονάδα.

      2                               1

Το σχολείο μας ευχαριστεί θερμά τους καθηγητές και διδακτορικούς φοιτητές του τμήματος για την ξενάγηση.