Σχολική κάρτα covid: Από 1 Νοεμβρίου στο edupass.gov.gr για μαθητές σε δημόσια σχολεία

Από τη Δευτέρα 1 Νοεμβρίου 2021 τίθεται σε λειτουργία για τις δημόσιες σχολικές μονάδες η πλατφόρμα edupass.gov.gr, η οποία αποτελεί ένα επιπλέον εργαλείο για την υγειονομική θωράκιση της δια ζώσης λειτουργίας των δημόσιων εκπαιδευτικών δομών. Χάρη στο edupass.gov.gr, o διευθυντής της σχολικής μονάδας θα μπορεί ανά πάσα στιγμή να επιβεβαιώνει, ότι εντός της σχολικής μονάδας βρίσκονται μόνο πρόσωπα (μαθητές/τριες, εκπαιδευτικοί/μέλη Ε.Ε.Π.-Ε.Β.Π., επισκέπτες), τα οποία πληρούν τις προϋποθέσεις φυσικής παρουσίας στη δια ζώσης εκπαιδευτική διαδικασία.

Στην πλατφόρμα ενσωματώνονται όλες οι λειτουργίες του self-testing.gov.gr και η διαδικασία έκδοσης της Σχολικής Κάρτας για COVID-19.

Στην πλατφόρμα edupass θα γίνεται η δήλωση παρουσίας και συμμετοχής στη δια ζώσης εκπαιδευτική διαδικασία σε δημόσιες δομές με βάση το πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης ή αρνητικού rapid test ή self-test.

Υπόχρεοι υποβολής στην πλατφόρμα edupass.gov.gr δήλωσης συμμετοχής με φυσική παρουσία στη δια ζώσης εκπαιδευτική διαδικασία στις δημόσιες σχολικές μονάδες είναι: (α) οι μαθητές/τριες, (β) το εκπαιδευτικό προσωπικό και μέλη Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού (Ε.Ε.Π.) και Ειδικού Βοηθητικού Προσωπικού (Ε.Β.Π.), (γ) κάθε άλλο φυσικό πρόσωπο που συμμετέχει με φυσική παρουσία σε κάθε είδους εκπαιδευτική διαδικασία που διενεργείται εντός των χώρων της δημόσιας εκπαιδευτικής δομής («επισκέπτες»), όπως για παράδειγμα φοιτητές/τριες που πραγματοποιούν πρακτική άσκηση στη σχολική μονάδα.

Οι υπόχρεοι ή οι γονείς/κηδεμόνες των υπόχρεων θα εισέρχονται στο «edupass.gov.gr» και θα ακολουθούν τα δύο βήματα που τους υποδεικνύει η πλατφόρμα: αρχικά θα δηλώνουν την πρόθεση φυσικής παρουσίας των παιδιών τους στον χωρο του σχολείου και κατόπιν θα αιτούνται την καταχώρισή τους στην ηλεκτρονική θυρίδα του σχολείου, δηλώνοντας υπεύθυνα ότι επιθυμούν τα στοιχεία των παιδιών τους (εμβολιασμού, νόσησης, rapid test, PCR test) να προωθούνται αυτομάτως από την ΗΔΙΚΑ (Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης) στο σύστημα edupass.gov.gr.

  Σε περίπτωση που οι υπόχρεοι έχουν εμβολιασθεί ή που έχουν νοσήσει εντός του τελευταίου εξαμήνου, η δήλωση αυτή πρέπει να γίνει μία μόνο φορά και σε περίπτωση που υπόχρεοι υποβάλλονται σε διαγνωστικό (rapid/PCR) ή αυτοδιαγνωστικό έλεγχο (self test), η δήλωση πρέπει να γίνεται όσες φορές απαιτείται από το εκάστοτε ισχύον πλαίσιο, π.χ. για τους μαθητές που δεν έχουν εμβολιασθεί/νοσήσει εντός του τελευταίου εξαμήνου, η αντίστοιχη δήλωση στο edupass.gov.gr πρέπει να υποβάλλεται δύο φορές την εβδομάδα.

Νέο Εργαστήριο Υπολογιστών στο ΓΕΛ Νίκαιας

Τον Ιουνιο του 2018 παραλάβαμε νέους υπολογιστές για το εργαστήριο πληροφορικής, με έξοδα του Δήμου Κιλελέρ. Ο Δήμος Κιλελερ, ήταν αυτός τελικά που άκουσε τα αιτήματά μας και ενέκρινε την αντικατάσταση των απαρχαιωμένων μηχανημάτων, με νέα, γρήγορα και πλήρως λειτουργικά μηχανήματα. Η χαρά μας απερίγραπτη. 12 υπολογιστές, 1 server και 1 εκτυπωτής !
Τον Μάιο του 2020, εγκρίνεται ανέλπιστα από το Υπουργείο Παιδείας, η δαπάνη για εξοπλισμό…εργαστηρίων Πληροφορικής! ΝΑΙ! Μετα από 17 χρόνια και σειρά αιτήσεών μας, αποφασίστηκε επιτέλους ότι τα σχολεία που έκαναν αίτηση, δικαιούνται και πρέπει να εξοπλιστούν με σύγχρονα μηχανήματα! Το Λύκειό μας, παρέλαβε 11 υπολογιστές, 1 server, 3 laptop, 2 εκτυπωτές, 1 διαδραστικό πίνακα και άλλους 2 βιντεοπροβολείς!!
Και τώρα τι κάνουμε (σκεφτήκαμε); Δυο χρόνια πριν δεν είχαμε τίποτα και τώρα δεν χωράνε στην αίθουσα…
Ναι αλλά χωράνε σε δύο (σκεφτήκαμε λίγο αργότερα)!
Δυο εργαστήρια υπολογιστών. Ένα για μαθήματα πληροφορικής και ένα δεύτερο, μικρότερο, για μαθήματα που δεν σχετίζονται με την πληροφορική ως επιστήμη, αλλά με τη χρήση των υπηρεσιών της.
Με άλλα λόγια, όραμά μας, το δεύτερο εργαστήριο να μπορεί να χρησιμοποιείται από ομάδες μαθητών και εκπαιδευτικούς ειδικοτήτων ξένων προς την Πληροφορική. Παρουσιάσεις, εργασίες, προβολές, αναζητήσεις στον παγκόσμιο ιστό…όλα σε αυτή την αίθουσα, όποτε τη χρειάζεται ο καθένας.
Τους υπολογιστές τους είχαμε. Την αίθουσα την διαθέταμε. Έμενε η σχετική εγκατάσταση ενσύρματης δικτύωσης, γραφεία υπολογιστών και ένα λίφτινγκ της αίθουσας.
Όλα τελικά βρήκαν τη θέση τους στα όνειρά μας!
Μοιραστήκαμε την ιδέα μας με τους υπεύθυνους του Δήμου Κιλελέρ και να το αποτέλεσμα!

1. Η ιδέα που έγινε πράξη! Το δεύτερο εργαστήριο:

2. Το εργαστήριο Πληροφορικής, μετά από ανακαίνιση:

3. Ομάδες μαθητών έχουν αναλάβει τη συναρμολόγηση των γραφείων και άλλες την τοποθέτηση-σύνδεση των υπολογιστών στο νέο μικρό εργαστήριο:

Όλοι βοήθησαν, όλοι το αγάπησαν!

Ευχαριστούμε πολύ!!!

Ενημέρωση μαθητών/τριών της Γ’ Λυκείου για τη συμμετοχή τους σε πτήση με ελικοφόρα πτητικά μέσα της Πολεμικής Αεροπορίας

Σας ενημερώνουμε ότι η Πολεμική Αεροπορία (ΠΑ) στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τον Προστάτη της Αρχάγγελο Μιχαήλ, προγραμματίζει, το Σάββατο 6 Νοεμβρίου 2021, στην Αεροπορική Βάση Δεκέλειας, εκδήλωση που θα περιλαμβάνει πτήσεις μαθητών/τριών της Γ ́ Τάξης Λυκείου, σχολικού έτους 2021 – 2022.

Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να υποβάλουν ηλεκτρονική αίτηση, μέσω της επίσημης ιστοσελίδας της ΠΑ (www.haf.gr) έως την Τρίτη 26 Οκτωβρίου 2021 (23:59) και η επιλογή θα πραγματοποιηθεί κατόπιν κλήρωσης, η οποία θα διεξαχθεί τη Δευτέρα 1 Νοεμβρίου 2021 στο Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας.

Για τους/τις μαθητές/τριες, που θα επιλεγούν για να συμμετάσχουν στην εν λόγω εκδήλωση απαιτούνται, σύμφωνα με τα ισχύοντα θεσμικά κείμενα:
 Η προσκόμιση Υπεύθυνης Δήλωσης – Συγκατάθεσης του Γονέα (για ανηλίκους)
 Η επιτυχής περάτωση των ιατρικών εξετάσεων πτητικής ικανότητας στο Κέντρο Αεροπορικής Ιατρικής (ΚΑΙ)
 Η επιτυχής περάτωση εκπαίδευσης σε μέτρα ασφαλείας και διαδικασίες ανάγκης.
Το ενδεικτικό πρόγραμμα της εκδήλωσης περιλαμβάνει:
 Παρασκευή 5 Νοεμβρίου 2021, διενέργεια ιατρικών εξετάσεων στο Κέντρο Αεροπορικής Ιατρικής (ΚΑΙ)
 Σάββατο 6 Νοεμβρίου 2021, εκπαίδευση και πραγματοποίηση πτήσεων στη Σχολή Ικάρων.
Για τους/τις μαθητές/τριες και τις οικογένειές τους, που θα επιλέγουν και διαμένουν εκτός Νομού Αττικής, δύναται να τους παρασχεθεί, εάν το επιθυμούν, δωρεάν διαμονή και σίτιση σε εγκαταστάσεις της ΠΑ. Επιπλέον, υπάρχει δυνατότητα κάλυψης των μετακινήσεών τους, εντός Νομού Αττικής, για τις ανάγκες της εκδήλωσης.
Η εκδήλωση δύναται να τροποποιηθεί ή να αναβληθεί ανάλογα με τα ισχύοντα μέτρα προστασίας – μετάδοσης της λοίμωξης «COVID-19».
Συνημμένα σας αποστέλλουμε την ανακοίνωση της εκδήλωσης, η οποία έχει αναρτηθεί στη διαδικτυακή πύλη της ΠΑ στον παρακάτω σύνδεσμο:
https://www.haf.gr/2021/10/ptisi-mathiton-me-elikofora-ptitika-mesa-tis-pa-at032-2021/

Οι ε

πιμέρους λεπτομέρειες της εκδήλωσης, καθώς και το ακριβές πρόγραμμα αυτής θα γνωστοποιηθούν με νεότερη ανακοίνωση.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι προγραμματισμένες πτήσεις ενδέχεται να αλλάξουν ημερομηνία πραγματοποίησης, λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών ή/και διαθεσιμότητας πτητικών μέσων.
Επισημαίνεται ότι οι μαθητές/τριες και οι συνοδοί τους, που θα συμμετάσχουν στην εκδήλωση θα πρέπει να φέρουν υποχρεωτικά, πιστοποιητικό εμβολιασμού ή και πιστοποιητικό νόσησης τελευταίου εξαμήνου ή αρνητικό rapid test των τελευταίων 24 ωρών ή μοριακό τεστ των τελευταίων 72 ωρών κατά του κορωνοϊού «COVID-19».

H χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική.

Για οποιαδήποτε διευκρίνιση, παρακαλούμε να επικοινωνήσετε με το Γραφείο Τύπου ΓΕΑ στα τηλέφωνα 210 6591040-41 ή μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στις ηλεκτρονικές διευθύνσεις spokesman@haf.gr και spokesman.haf@gmail.com
Η εν λόγω δράση γνωστοποιείται στους ανωτέρω μαθητές/τριες, προκειμένου να εκδηλώσουν τη συμμετοχή τους, εφόσον το επιθυμούν.

Ο ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΟΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ
ΣΠΟΥΔΩΝ Α/ΘΜΙΑΣ & Β/ΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΣΑΧΑΛΑΣ