Με αφορμή το πρόγραμμα ERAMUS + που εκπονεί το σχολείο μας για τα έτη 2016-2018 τα μέλη της παιδαγωγικής ομάδας Μαλάμης Γρηγόρης (διευθυντής) , Καραγιάννης Δημήτριος (σύνδεσμος επικοινωνίας ) , Θεοδώρου Βασιλική και πέντε μαθητές ( Μητσικώστας Απόστολος, Νάνης Νικόλαος-Μάριος, Παπαγιάννης Αχιλλέας, Σακελλαρίου Ανδρέας, Τόσκα Ενρι) επισκεφτήκαμε την Πεσκάρα της Ιταλίας από τις 2 έως τις 8 Απριλίου 2017.
Στόχος της αποστολής ήταν η παρουσίαση των εργασιών μας , η επίλυση τυχόν αποριών μας αλλά και η συνεργασία όλων των αποστολών . Το σχολείο μας συμμετέχει σε σύμπραξη σχολείων ως εταίρος μαζί με σχολεία από την Ιταλία, την Ισπανία και την Πορτογαλία.
Θέμα του προγράμματος είναι η δημιουργία ενός εικονικού θεματικού Μουσείου στοχευόμενο στην ενέργεια. Τίτλος του, «Το Μουσείο που θα ήθελα». Αφορά στη δημιουργία ενός μουσείου διαφορετικό από τα άλλα που συχνά επισκεπτόμαστε. Ο επισκέπτης περιηγείται στις αίθουσές του μέσα από την οθόνη του υπολογιστή του ή από τον καναπέ του σπιτιού του. Στις αίθουσές τους ο επισκέπτης θα έχει την ευκαιρία να μάθει όλα τα σχετικά με την ιστορία της ενέργειας, βιβλία για την ενέργεια, αντικείμενα φτιαγμένα από ανακυκλώσιμα υλικά …
Εντάσσεται στη δράση ΚΑ2 και αφορά στη συνεργασία εκπαιδευτικών και μαθητών σχολείων της Ευρώπης με γενικό θέμα THE WORKSHOP OF CREATIVITY:LEARNING FOR A SUSTAINABLE FUTURE IN CLASS 3.0
Η συνάντηση των αποστολών από την Πορτογαλία , την Ισπανία και την Ελλάδα πραγματοποιήθηκε στο ISTITUTO TECNICO STATALE “TITO ACERBO” στην Πεσκάρα της Ιταλίας. Εκεί εκπαιδευτικοί και μαθητές εργαστήκαμε αρμονικά προκειμένου να ολοκληρωθεί μέρος του προγράμματος και των απαιτούμενων εργασιών. Θέσαμε τις απορίες μας στους Συντονιστές του προγράμματος , τους Ιταλούς εταίρους μας, και ανταλλάξαμε απόψεις για την εκπόνηση των επόμενων εργασιών ώστε να ολοκληρωθεί με επιτυχία το εν λόγω πρόγραμμα .
Οι πέντε μαθητές της αποστολής μας φιλοξενήθηκαν από ιταλικές οικογένειες . Η εμπειρία ήταν μοναδική καθώς ήρθαν σε επαφή από κοντά με την καθημερινότητα και την κουλτούρα τους .Έμαθαν για την ιταλική πόλη , τις καθημερινές συνήθεις των Ιταλών, -και ίσως έκαναν σύγκριση με τα ελληνικά δεδομένα-, περιηγήθηκαν – και ξεναγήθηκαν από τους Ιταλούς.. συμμαθητές τους –στα αξιοθέατα της πόλης, γεύτηκαν τοπικά φαγητά…
Αλλά και για εμάς ,τους εκπαιδευτικούς , η εμπειρία ήταν ξεχωριστή . Το κυριότερο αποτέλεσμα αυτής της συνάντησης ήταν η επαφή με τους εκπαιδευτικούς των άλλων χωρών . Τελικά , είμαστε όλοι ίδιοι , με παρόμοιες ανησυχίες και προβλήματα ή προβληματισμούς …
Θεοδώρου Βασω, ΠΕ02