Μάρτης 2015…ο μήνας του CERN!!

11101948_873528249375568_1546219645_n

Όλα ήταν έτοιμα.

Μετά από πολλές προσπάθειες, δεκάδες τηλεφωνήματα και συζητήσεις ώστε να κανονιστούν όλα στην εντέλεια, ήμασταν στις 12 το βράδυ στην πλατεία της Νίκαιας όλοι συγκεντρωμένοι για το ταξίδι μας. Θα επισκεπτόμασταν το CERN στη Γενεύη της Ελβετίας.

Το λεωφορείο είχε φτάσει στην ώρα του, και νωρίς το πρωί φτάσαμε στο αεροδρόμιο ¨Ελευθέριος Βενιζέλος¨. Μετά τους σχετικούς ελέγχους επιβιβαστήκαμε στο αεροπλάνο και σε λίγο βρισκόμασταν στον αέρα.

Πολλοί από εμάς πετούσαν για πρώτη φορά και η εμπειρία που αποκτήσαμε ήταν σπουδαία.

Προσγειωθήκαμε στο Bergamo της Ιταλίας. Μας περίμενε το λεωφορείο και μεταβήκαμε στο Μιλάνο.

Εκεί είχαμε την ευκαιρία να περπατήσουμε στους δρόμους του, να θαυμάσουμε τα καταστήματα και να μείνουμε έκθαμβοι στη θέα του Duomo. Δεν παραλείψαμε τη σκεπαστή αγορά του Μιλάνου και φυσικά γευτήκαμε τα υπέροχα ιταλικά παγωτά.

Από το Μιλάνο το απόγευμα αναχωρήσαμε για τη Γενεύη. Η διαδρομή ήταν υπέροχη. Διασχίσαμε την κοιλάδα της Aosta, που χώριζε στη μέση τις γαλλοϊταλικές και ιταλοελβετικές Άλπεις, περάσαμε το περίφημο τούνελ Mont Blanc μήκους 11.611 μέτρων και νωρίς το βράδυ φτάσαμε έξω από την Γενεύη, στο Annemasse της Γαλλίας, όπου και διανυκτερεύσαμε.

Η μέρα που περιμέναμε είχε φτάσει. Νωρίς το πρωί αφού διασχίσαμε όλη τη Γενεύη φτάσαμε στο CERN. Μας περίμενε ένας έλληνας επιστήμονας, 11139480_873531166041943_1407470281_nο Αναστάσης, ο οποίος μας οδήγησε σε ένα αμφιθέατρο. Εκεί ενημερωθήκαμε για το τι γίνεται στο CERN, πόσοι επιστήμονες εργάζονται, τι ανακάλυψαν, τι ψάχνουν να βρουν, αλλά και το πλήθος των εφαρμογών που έχουν αφετηρία το CERN. Στη συνέχεια μας οδήγησε στο κτήριο ATLAS EXPERIMENT όπου είναι εγκατεστημένος ένας από τους τέσσερις μεγάλους ανιχνευτές. Είχαμε την ευκαιρία να δούμε από κοντά μια ομάδα επιστημόνων την ώρα της εργασίας τους, οι οποίοι προσηλωμένοι στις οθόνες των υπολογιστών επιτελούσαν το έργο τους. Παρακολουθήσαμε σε animation τον τρόπο κίνησης και σύγκρουσης των πρωτονίων στον μεγάλο αδρονικό συγκρουστή (Large Hadronic Collinder) όπως μας είπε ο Αναστάσης. Είδαμε από κοντά και αγγίξαμε έναν επιταχυντή που υπήρχε εκεί για επίδειξη, καθώς και τη διαφορά που έχει ένας χάλκινος αγωγός από ένας υπεραγωγό ώστε να διαρρέονται από ρεύμα 13000 Ampere. 11122497_873532709375122_908070811_nΕίδαμε και φωτογραφίσαμε έναν πίνακα ελέγχου μεταξύ των άλλων και της θερμοκρασίας που βρίσκονταν οι ηλεκτρομαγνήτες που καθοδηγούσαν τις δέσμες των πρωτονίων, 1,9 Kelvin!!!

Οι φωτογραφικές μηχανές και τα κινητά τηλέφωνα απαθανάτιζαν κάθε στιγμή συνεχώς. Όλοι, μαθητές και καθηγητές, προσπαθούσαμε να μη χάσουμε ούτε μια στιγμή. Αυτό που ζούσαμε ήταν ανεπανάληπτο!

Το μεσημέρι ήρθε η ώρα του φαγητού. Που θα τρώγαμε; Πού αλλού; Στο εστιατόριο του CERN.

Ήταν γεμάτο! Όπου βρίσκαμε άδεια θέση καθόμασταν. Δίπλα μας έτρωγαν διακεκριμένοι επιστήμονες, εργαζόμενοι στο CERN. Αξέχαστη εμπειρία! Στο τέλος,δεν παραλείψαμε και το κατάστημα με τα ενθύμια του CERN.

11166082_873528046042255_1928972356_nΤο απόγευμα μας βρήκε στη Γενεύη. Από τα θαύματα της επιστήμης,στην πόλη θαύμα. Καθαρή, ήσυχη, με πολλούς ποδηλάτες, με σεβασμό στον πεζό από τους οδηγούς των οχημάτων, με περιποιημένα καταστήματα …

Το πρωί της άλλης μέρας πήραμε το δρόμο της επιστροφής. Αλλά η επιστροφή είχε τόσα πολλά να μας δείξει. Οι Άλπεις μπροστά μας, επιβλητικές. Ήταν Σάββατο. Οι Ελβετοί και οι Γάλλοι δεν έχασαν την ευκαιρία να επισκεφτούν τα χειμερινά θέρετρα της περιοχής. Όπως περνούσαμε με το λεωφορείο, βλέπαμε τα τελεφερίκ σε πολλά σημεία να είναι διαρκώς σε κίνηση μεταφέροντας επισκέπτες στις πίστες.11156910_873526312709095_1556725641_n

Διασχίσαμε πάλι την κοιλάδα της Aosta, θαυμάζοντας το υπέροχο τοπίο και φτάσαμε αργά το απόγευμα στο ξενοδοχείο στην πόλη Treviso λίγο έξω από την Βενετία.

Το πρωί ήμασταν στο βαπορέτο κατευθυνόμενοι στην πλατεία του Αγίου Μάρκου στην Βενετία. Μπροστά μας βρίσκονταν ο καθεδρικός ναός του Αγίου Μάρκου, το παλάτι των Δόγηδων, η Γέφυρα των Στεναγμών, η ελληνική εκκλησία του Αγίου Νικολάου, το Μεγάλο Κανάλι, ηΓέφυρα Ριάλτο και πολλά άλλα.

11173547_873529066042153_1452968984_nΣτις 12:00 ακριβώς με το καράβι της γραμμής Βενετία –Ηγουμενίτσα, σαλπάραμε για Ηγουμενίτσα. Ήταν ένα πολύ μακρύ ταξίδι σε ήρεμη θάλασσα, που μας έδωσε την ευκαιρία για ξεκούραση και περισυλλογή.

Το απόγευμα της άλλης μέρας φτάσαμεστη Νίκαια.

Πόσα καινούργια πράγματα αποκομίσαμε από αυτότο ταξίδι;Τι τεράστια εμπειρία αποκτήσαμε;

Η εκδρομή αυτή θα μας μείνει αξέχαστη!

(Συνοδοί  καθηγητές : Παπαχατζόπουλος Δημήτριος, Βλέτσης Νικόλαος)

κείμενο : Βλέτσης Νικόλαος

Συμμετοχή στο 5ο Μαθητικό Φεστιβάλ Ψηφιακής Τεχνολογίας

Το σχολείο μας πήρε μέρος στο 5ο Μαθητικό Φεστιβάλ Ψηφιακής Τεχνολογίας.

Οι δύο δράσεις που παρουσιάστηκαν ήταν :

Ραδιοφωνικές Γέφυρες

(Υπ. Εκπαιδευτικοί : Μελιοπούλου Ελισσάβετ, Παπαχατζόπουλος Δημήτριος, Καρδά Δώρα)

Μουσεία στην Ελλάδα και στον κόσμο

(Υπ. Εκπαιδευτικοί : Μελιοπούλου Ελισσάβετ,Θειδώρου Βάσω)

 

Συμμετοχή στο 2ο φεστιβάλ σχολικού ραδιοφώνου

Οι δυο ραδιοφωνικές μας ομάδες, 18παρά και ΧΥΜΑστηΒΗΤΑ, πήραν μέρος στο 2ο Φεστιβάλ του Ευρωπαϊκού Σχολικού Ραδιοφώνου.

Μοιράστηκαν το στάντ με τη ραδιοφωνική ομάδα των ΡαδιοΑρμενιστών, έδειξαν το έργο τους, πήραν μέρος σε εργαστήρια και παρακολούθησαν τις ανακοινώσεις των νικητών στο διαγωνισμό καλύτερου ραδιοφωνικού σποτ.

Στο τέλος της ημέρας, επισκέφτηκαν τον Λευκό Πύργο και πήραν το δρόμο του γυρισμού.

Μια μοναδική εμπειρία!!

Δείτε…

 

Σποτάκια έναρξης, λήξης, σποτάκι διαγωνισμού και ατάκες του Αγίου Βαλεντίνου

Σποτάκια έναρξης, λήξης, σποτάκι διαγωνισμού και ατάκες του Αγίου Βαλεντίνου… Όλα αυτά σε ΜΟΝΟ 6 λεπτά!!!

Και αυτά πάνε Θεσσαλονίκη…στο Φεστιβάλ των ραδιοφωνατζίδων!!!

Το “ραδιοφωνικό” Βίντεο που ταξιδεύει Θεσσαλονίκη!

Η Θεσσαλονίκη και οι ραδιοφωνατζίδες μας περιμένουν! Και εμεις ειμαστε έτοιμοι!!!

Την Παρασκευή, στις 3 του Απρίλη 2015…