Τεχνολογικές εξελίξεις και Δικαιοσύνη – Συνέδριο με συμμετοχή της Ομάδας Αγωγής Υγείας

Ένα από τα πιο ενδιαφέροντα συνέδρια των τελευταίων ετών 

έλαβε χώρα στη Λάρισα, στις 10 και 11 Μαΐου, παρουσία μάλιστα της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου της κ. Ξένης Δημητρίου. Είχε ως θέμα τις τεχνολογικές εξελίξεις και τη δικαιοσύνη και πραγματοποιήθηκε στο αμφιθέατρο «Ιπποκράτης», της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Το συνέδριο είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν μαθητές του σχολείου μας, οι οποίοι συμμετείχαν στο πρόγραμμα Αγωγής Υγείας σε συνεργασία με το 5ο Λύκειο Λάρισας.

Η Ομάδα Αγωγής Υγείας 5ου Λυκείου Λάρισας (που πρόσφατα κατέκτησε το 1ο Πανελλαδικό βραβείο 2019 από το Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς διαδικτύου ΙΤΕ), έκλεψε την παράσταση με την ολοκληρωμένη παρουσίασή της  γύρω από την ασφαλή πλοήγηση στο διαδίκτυο, σε μια ενότητα μάλιστα όπου μαθητές εκπαίδευσαν άλλους μαθητές.

Πρωταγωνιστική θέση στην εκδήλωση είχε η συζήτηση γύρω από την τεχνητή νοημοσύνη για την οποία η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου κ. Δημητρίου υπογράμμισε πως πλέον έχει ήδη κάνει την εμφάνισή της στην αυλή της δικαιοσύνης και παίζει μεγάλο ρόλο στην απονομή του δικαίου τόσο στις ΗΠΑ όσο και σε ευρωπαϊκά κράτη.

Στάθηκε στο γεγονός πως το ανθρώπινο είδος τα τελευταία χρόνια ακροβατεί ανάμεσα σε μια πραγματική και μια διαδικτυακή ζωή όπου «οι φίλοι είναι πολλοί και κανένας όπως και οι ορίζοντες». Μίλησε για έξυπνες μηχανές «που επεξεργάζονται κατηγορητήρια και αποφάσεις και όσο πιο πολλά γράφουν τόσο πιο πολύ αυτοεξελίσσονται» οι οποίες είναι πλέον γεγονός. Αναρωτήθηκε αν η δικαιοσύνη είναι ανθρώπινη υπόθεση ή υπόθεση αλγορίθμων ή αποτελεί έναν συνδυασμό και των δύο παραπάνω καταλήγοντας στο συμπέρασμα πως τα ρομπότ είναι κοντά μας. Επισήμανε μάλιστα πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προωθεί την έρευνα για την τεχνητή νοημοσύνη και τη χρηματοδοτεί με 1.5 δισεκατομμύριο ευρώ.

Ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Εφετών Λάρισας κ. Σταμάτης Δασκαλόπουλος παρουσίασε επιγραμματικά και τις δύο όψεις της αλματώδους εξέλιξης της τεχνολογίας σε όλους τους τομείς και έθεσε μερικά ερωτήματα όπως «μπορούν και είναι λογικό οι αλγόριθμοι να εκδώσουν μια δικαστική απόφαση;» ή «είναι δυνατόν αυτή η τεχνολογική εξέλιξη να υποκαταστήσει τον ανθρώπινο ψυχισμό; Την κουλτούρα του, την ιδέα του, την αντίδρασή του και τη σκέψη του με βάση την ποιότητά του;»

Ο Δρ. Κωνσταντίνος Σιώμος, πρόεδρος Ελληνικής Εταιρείας Μελέτης Διαταραχής του Εθισμού στο Διαδίκτυο αναφέρθηκε στην περίπτωση του εθισμού με το διάσημο παιχνίδι Fortnite. Ο Δρ. Χαράλαμπος Τσέκερης, ερευνητής Εθνικού Κέντρου Κοινωνικών Ερευνών (ΕΚΚΕ) μίλησε για την ιδιότητα του ψηφιακού πολίτη στην Τέταρτη Βιομηχανική Επανάσταση, ενώ τέλος ο διευθυντής Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος κ. Βασίλειος Παπακώστας αναφέρθηκε στις σύγχρονες τάσεις ψηφιακής εγκληματικότητας.

https://www.eleftheria.gr/%CE%BB%CE%AC%CF%81%CE%B9%CF%83%CE%B1/item/230326-%CE%B7-%CF%84%CE%B5%CF%87%CE%BD%CE%B7%CF%84%CE%AE-%CE%BD%CE%BF%CE%B7%CE%BC%CE%BF%CF%83%CF%8D%CE%BD%CE%B7-%CF%83%CF%84%CE%B7%CE%BD-%C2%AB%CE%B1%CF%85%CE%BB%CE%AE%C2%BB-%CF%84%CE%B7%CF%82-%CE%B4%CE%B9%CE%BA%CE%B1%CE%B9%CE%BF%CF%83%CF%8D%CE%BD%CE%B7%CF%82.html?fbclid=IwAR2gfxr4V-0szsY6oeP35BjVxQOQCmmPf4XF62cxdBZ-j57h6a1LB49LTVU

Στην κορυφή του Κισσάβου με την Α Λυκείου!

24 μαθητές, μια κορυφή, πολύς ιδρώτας και πολλά πολλά χαμόγελα!
Μία διαφορετική εκδρομή, μία νέα εμπειρία!

Στον Κίσσαβο, στην κορυφή του, στον Προφήτη Ηλία, στα 1978 μέτρα!
Μπράβο παιδιά! Μπράβο ΓΕΛ Νίκαιας!

Για την ιστορία, οι μαθητές που ανέβηκαν στην κορυφή είναι της Α΄Τάξης και οι Συνοδοί καθηγητές: Μελιοπούλου Ελισσάβετ, Τσιούρβα Μαρία, Πλήκα Δέσποινα, Καραγιάννης Δημήτρης, Ριζηνός Γιώργος