Εκπαιδευτική εκδρομή της Β τάξης στην Αρεόπολη-Γύθειο-Μυστρά

Την Πέμπτη και την Παρασκευή 28 και 29 Μαρτίου αντίστοιχα, οι μαθητές της Β τάξης πραγματοποίησαν διήμερη εκπαιδευτική εκδρομή στην Αρεόπολη, στο Γύθειο και στον Μυστρά, στο πλαίσιο του μαθήματος της Ιστορίας. Αρχηγός της εκδρομής ήταν η κ. Θωμάκου Αναστασία, Φιλόλογος και συνοδοί καθηγητές ήταν ο Διευθυντής μας κ. Σπηλιωτόπουλος Κωνσταντίνος, η κ. Νικολοπούλου Αριστέα, η Τεχνολόγος του σχολείου μας και η κ. Παπανδρικοπούλου Αρετή, η Μαθηματικός μας.

Την πρώτη μέρα, μετά από πολύωρο ταξίδι κατά τη διάρκεια του οποίου ρωτούσαν συνεχώς πότε θα φτάσουμε και πότε θα φτάσουμε, μέχρι που οι καθηγητές αναγκάστηκαν να βάλουν ακουστικά στα αυτιά τους, οι μαθητές αρχικά επισκέφτηκαν την Αρεόπολη (πόλη του θεού Άρη) ή Αερόπολη (πόλη του αέρα) ή Τσίμοβα (η σλαβική ονομασία της πόλης μέχρι την εποχή του Όθωνα). Περπάτησαν στα πετρόκτιστα σοκάκια της πόλης, θαύμασαν τους μανιάτικους πύργους και κατέληξαν στη Μονή Παμμεγίστων Ταξιαρχών, κτίσμα της οικογένειας των Μαυρομιχαλαίων, που δεσπόζει στο κέντρο της πόλης  στην ιστορική πλατεία της 17ης Μαρτίου 1821.

 

αρ1

 

Ο ναός κτίστηκε στα χρόνια της Τουρκοκρατίας, στα τέλη του 18ου αιώνα. Ξεχωρίζει για το εντυπωσιακό αλλά και κομψό, πενταώροφο κωδωνοστάσιό του, που είναι ορατό από μακριά. Εδώ την ημέρα αυτή οι πρόκριτοι της Μάνης υπό την ηγεσία του Πετρόμπεη Μαυρομιχάλη κήρυξαν την επανάσταση μετά τη δοξολογία, υψώνοντας το λάβαρο του αγώνα εναντίον των Οθωμανών κατακτητών. Τους μαθητές μας περίμενε ο πατήρ Συμεών, για να τους ξεναγήσει και στο τέλος τους πρόσφερε χυμούς και κρουασάν!

 

αρ2

 

αρ3

 

Η επόμενη στάση τους ήταν στο Γύθειο (γη των θεών). Βόλταραν στην παραλία του Γυθείου και επισκέφτηκαν τη Νήσο Κρανάη ή Μαραθονήσι που ήταν, σύμφωνα με την μυθολογία, το ερωτικό καταφύγιο του Πάρη και της Ωραίας Ελένης μετά την απαγωγή και προτού αναχωρήσουν για την Τροία. Μάλιστα φεύγοντας, ο Πάρης άφησε πίσω του το κράνος του και έτσι το νησί πήρε το όνομα Κρανάη.

  Εκεί βρίσκεται ο πανέμορφος πέτρινος Πύργος του Τζανετάκη Γρηγοράκη, 3ου μπέη της Μάνης, που χτίστηκε τα τελευταία χρόνια της Τουρκοκρατίας ενώ ένα άλλο εμβληματικό κτίσμα είναι ο φάρος ύψους 16 μέτρων, οκτάγωνος, φτιαγμένος από μάρμαρο του Ακρωτηρίου Ταίναρου, ο οποίος πρωτολειτούργησε το 1859.

 

κραρ4

 

 

ξεν

 

Το βράδυ οι μαθητές κατέλυσαν στο πολύ όμορφο ξενοδοχείο Pantheon και την επόμενη μέρα, μετά από ένα χορταστικό πρωινό στο ξενοδοχείο, πήγαν στον τελικό προορισμό τους, στον Μυστρά γνωστός και ως Μυζηθράς , πρωτεύουσα του βυζαντινού Δεσποτάτου του Μυστρά τον 14ο και 15ο αιώνα.

 

Στον ανοικτό μουσειακό χώρο θαύμασαν τη μεσαιωνική αρχιτεκτονική και τις πάμπολλες βυζαντινές  εκκλησίες με μοναδικές τοιχογραφίες και ψηφιδωτά, τα μοναστήρια, τα κτίρια – κατοικίες, τα λιθόστρωτα σοκάκια, που συνθέτουν το τοπίο αυτής της μοναδικής καστροπολιτείας που κατοικούνταν μέχρι και το 1950 και γνώρισε σπουδαία ακμή.  

Από μακριά θαύμασαν επίσης το παλάτι των Παλαιολόγων, γιατί είναι υπό κατασκευή και δεν επιτρεπόταν για λόγους ασφαλείας να πλησιάσουν.  Στη Μητρόπολη του Μυστρά, στον Άγιο Δημήτριο, είδαν  στο δάπεδο τον μαρμάρινο δικέφαλο αετό όπου στέφθηκε ο τελευταίος αυτοκράτορας του Βυζαντίου, Κων/νος Παλαιολόγος

Μέσα σε ερείπια κτισμάτων και τειχών η αίσθηση ήταν μοναδική, η ησυχία απόλυτη και η θέα ονειρική. Τα παιδιά αφέθηκαν στη μαγεία της φύσης και στα λόγια του ξεναγού τους.

 

μυσ

 

Οι μαθητές μας εντυπωσιασμένοι από όσα είδαν και άκουσαν, γεμάτοι εικόνες και γνώσεις, πήραν τον δρόμο της επιστροφής  για την Πάτρα. Η μελαγχολία του τέλους της εκδρομής και της επιστροφής ήταν αισθητή κατά τη διάρκεια του ταξιδιού, όπου αυτή τη φορά δεν ρωτούσαν πότε θα φτάσουμε…

Ολοι όμως, μαθητές και εκπαιδευτικοί, αναπολούσαν τις όμορφες στιγμές που έζησαν τις δύο αυτές μέρες και παραδέχτηκαν ότι ήταν μια αξέχαστη εμπειρία που ευχαρίστως θα ήθελαν να επαναλάβουν.

Και, μεταξύ μας, οι καθηγητές γύρισαν δύο κιλά βαρύτεροι από τα υπέροχα φαγητά που γεύτηκαν και τα πάμπολλα κεράσματα των φιλόξενων ανθρώπων της Μάνης!!!

 

Για να δείτε το βίντεο της εκδρομής πατήστε εδώ. Βάλτε το σε πλήρη οθόνη, με ήχο.

 

 

 

 

Άνοιγμα μενού
Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση