Εκπαιδευτική επίσκεψη της Β τάξης στις Αλυκές Μεσολογγίου

Στο πλαίσιο του μαθήματος της Τεχνολογίας οι μαθητές/τριες της Β τάξης πραγματοποίησαν εκπαιδευτική επίσκεψη στο Μεσολόγγι,  την Τετάρτη 15 Μαΐου 2024, προκειμένου να επισκεφθούν τις Αλυκές, το Μουσείο Άλατος, το Ξενοκράτειο Αρχαιολογικό Μουσείο  και το Μουσείο Ιστορίας και Τέχνης – Δημοτική Πινακοθήκη Μεσολογγίου.

Αρχικά επισκέφτηκαν τις Αλυκές Μεσολογγίου, τη μεγαλύτερη αλυκή της χώρας, μιας και παράγει το 50-80% του αλατιού σε ετήσια βάση. Περνώντας από την παλαιά Εθνική οδό Μεσολογγίου – Αιτωλικού αντίκρυσαν ένα σπάνιο θέαμα: τεράστιοι λόφοι από αλάτι, ύψους έως και 15 μέτρων απλώνονταν στις εγκαταστάσεις των αλυκών.

 

β

 

Στον χώρο των αλυκών  ενημερώθηκαν  για την σπουδαία οικονομική και οικολογική αξία τους καθώς και για τη φυσική διαδικασία παραγωγής του αλατιού αποτέλεσμα της οποίας είναι  ένα εξαιρετικό προϊόν, πασίγνωστο σε όλη την Ελλάδα, με ιδανικές αναλογίες για τον ανθρώπινο οργανισμό αλλά και ικανό να αναδείξει τις γεύσεις κάθε είδους φαγητού. Επίσης συνομίλησαν με τους εργαζόμενους για την συγκομιδή, περιηγήθηκαν στους χώρους των αλυκών και βίωσαν το μάζεμα του καλύτερου ποιοτικά αλατιού, “της αφρίνας”.

Αφρίνα=ανθός αλατιού, 100% ανεπεξέργαστο αλάτι, συλλέγεται με το χέρι από την επιφάνεια του νωπού άλατος.

 

μα12

 

 Στη συνέχεια επισκέφτηκαν το Μουσείο Άλατος , το μοναδικό σε όλο τον κόσμο. Εκεί είχαν  τη δυνατότητα να μάθουν οτιδήποτε σχετίζεται με το αλάτι, από  την πρώτη  εμφάνισή του στον πλανήτη μέχρι τις μέρες μας. Τη σχέση του με την οικονομία, την υγεία, τη γεωργία, την κτηνοτροφία, το περιβάλλον, τον τουρισμό και τη θρησκεία. Γνώρισαν  τα είδη των  αλατιών, την ποικιλία των χρωμάτων και της κοκκομετρίας τους. Είδαν έργα τέχνης καλλιτεχνών εμπνευσμένων από  το αλάτι αλλά και  την μοναδική, γνωστή στην Ελλάδα, συλλογή 1500 αλατιέρων που χρονολογούνται από τον 19ο αιώνα μέχρι τις μέρες μας. Εντυπωσιάστηκαν από τις 14.000 χρήσεις του αλατιού και πληροφορήθηκαν για τις ενεργείς και εγκαταλελειμμένες αλυκές όλης της χώρας.

 

ξεν

 

Ο επόμενος σταθμός των μαθητών μας ήταν το Ξενοκράτειο Αρχαιολογικό Μουσείο, που κτίστηκε μεταξύ 1885-1889 ως Δημοτικό Παρθεναγωγείο με δωρεά του Κωνσταντίνου Ξενοκράτη, εθνικού ευεργέτη από την ανατολική Θράκη.

Εκεί περιηγήθηκαν στις αίθουσές του και θαύμασαν τα περισσότερα από 1.200 αντικείμενα που καλύπτουν χρονολογικά τις περιόδους από τους προϊστορικούς έως και τους ύστερους ρωμαϊκούς χρόνους (100.000 π.Χ. – 3ος αι. μ.Χ.) και προέρχονται από το σύνολο της Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας.

Στο τέλος της ξενάγησης συμμετείχαν στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα «40 πλοία μελανά, στον δρόμο για την Τροία», μια δράση που συνοδεύτηκε από διάφορες δημιουργικές δραστηριότητες.

 

Δημοτική Πινακοθήκη Μεσολογγίου

 

Επόμενος σταθμός :  το Μουσείο Ιστορίας και Τέχνης – Δημοτική Πινακοθήκη Μεσολογγίου

Οι μαθητές μας θαύμασαν πίνακες αυθεντικούς και αντίγραφα από σκηνές της Εξόδου του Μεσολογγίου, προσωπογραφίες φιλελλήνων και Ελλήνων οπλαρχηγών, γκραβούρες αυθεντικές του 1837 του Άγγλου Friedel, όπλα του 1826, νομίσματα και μετάλλια, γύψινες προτομές από τους πέντε Μεσολογγίτες Πρωθυπουργούς, αντικείμενα και χειρόγραφα του Λόρδου Βύρωνα, πλαισιωμένα με εικόνες από τα δύο του ταξίδια στην Ελλάδα.

Μαντέψτε τι σουβενίρ έφεραν μαζί τους οι μαθητές μας όταν επέστρεψαν στην Πάτρα…Αλάτι ψιλό, αλάτι χοντρό, αλάτι κίτρινο, κόκκινο, μπλε, πορτοκαλί, αφρίνα, αλάτι για να τρώμε, αλάτι για να πετάμε πίσω από τους ανεπιθύμητους επισκέπτες μας, μιλάμε για πολύ αλάτι! Πάντως γύρισαν ευχαριστημένοι από όσα είδαν και έμαθαν οπότε χαλάλι η κούρασή τους!

Η υπεύθυνη της εκπαιδευτικής εκδρομής ήταν η κ. Νικολοπούλου Αριστέα, Τεχνολόγος

Οι συνοδοί καθηγητές  ήταν ο διευθυντής μας κ. Σπηλιωτόπουλος, ο κ. Θεοφανόπουλος, Μαθηματικός και η κ. Γιαννικοπούλου Χρυσούλα, Πληροφορικής.

Για να δείτε το βίντεο με φωτογραφίες από την επίσκεψη, πατήστε εδώ.(βάλτε το σε πλήρη οθόνη και με ήχο)

Άνοιγμα μενού
Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση