Την Πέμπτη και την Παρασκευή 4 και 5 Απριλίου αντίστοιχα, οι μαθητές της Γ τάξης επισκέφτηκαν το Αρχαιολογικό Μουσείο Πατρών προκειμένου να συμμετάσχουν στην εκπαιδευτική δράση με τίτλο «Κλεμμένες αρχαιότητες, λαοί χωρίς μνήμη». Η Εκπαιδευτική επίσκεψη πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο των μαθημάτων της Ιστορίας και των Γαλλικών.
Το εκπαιδευτικό αυτό πρόγραμμα τελεί υπό την αιγίδα της Εφορίας Αρχαιοτήτων, σχεδιάστηκε από μουσειολόγους/μουσειοπαιδαγωγούς της Διεύθυνσης Αρχαιολογικών Μουσείων και στόχο έχει την ευαισθητοποίηση του μαθητικού κοινού όσον αφορά στην προστασία των πολιτιστικών αγαθών από την αρπαγή και παράνομη διακίνησή τους στη χώρα μας και διεθνώς.
Οι μαθητές μας πήγαν στο Μουσείο προετοιμασμένοι, καθώς, κατά τη διδασκαλία των μαθημάτων της Ιστορίας και των Γαλλικών, είχαν αξιοποιήσει υλικό που τους είχε τους δοθεί πριν την επίσκεψή τους.
Κατά την επίσκεψή τους στο Μουσείο, που διήρκησε περίπου 2,5 ώρες και έλαβε χώρα στην αίθουσα της Νεκρόπολης, αρχικά παρακολούθησαν ένα 3λεπτο animation video σχετικό με το θέμα της αρχαιοκαπηλίας και στη συνέχεια εμβάθυναν στο θέμα μέσω συζήτησης με τη μουσειοπαιδαγωγό κ. Κουτσουμπελίτη. Γνώρισαν τη διαφορά μεταξύ νόμιμων ανασκαφών και λαθρανασκαφών, τα αίτια και τα κίνητρα της αρχαιοκαπηλικής δραστηριότητας, τον τρόπο που λειτουργούν διεθνώς τα κυκλώματα, τις καταστροφικές συνέπειες της παράνομης διακίνησης στη συλλογική μνήμη και την ταυτότητα κάθε λαού, τα διαφορετικά μέτρα που πρέπει να ληφθούν για την πρόληψη και αντιμετώπιση του φαινομένου.
Παράλληλα αξιοποίησαν υλικό που περιλαμβάνει η κινητή πολιτιστική μονάδα ( σαρκοφάγος από το μουσείο της Θεσσαλονίκης, παγκόσμιος χάρτης, χρονολόγιο, αριθμητικά δεδομένα, αντίγραφα αρχαιολογικών αντικειμένων που βρέθηκαν σε ανασκαφές, φορητό εικονογραφικό υλικό, μαγνητικές φωτογραφίες και λέξεις κλειδιά)
Στη συνέχεια τα παιδιά έπαιξαν ένα επιδαπέδιο παιχνίδι περιπέτειας με τίτλο « Στα ίχνη των αρχαιοκάπηλων».
Τέλος, είχαν την ευκαιρία να επισκεφτούν την έκθεση προσωπείων του γλύπτη Μάνου Ποντικάκη, η οποία πραγματοποιούνταν το διάστημα εκείνο στο Αρχαιολογικό Μουσείο.
Η έκθεση παρουσίαζε θεατρικά προσωπεία–γλυπτά, εμπνευσμένα από την παράδοση της αρχαίας ελληνικής τραγωδίας σε συνδυασμό με λόγο, κίνηση, μουσική και με εκπαιδευτική διάσταση. Στόχος της έκθεσης ήταν να εμπλέξει τους μαθητές σε μια επιστημονική, καλλιτεχνική και παιδαγωγική εμπειρία που συνδέει το Αρχαίο Ελληνικό Θέατρο με τον Σύγχρονο Ελληνικό Πολιτισμό της χώρας μας.
Ήταν μια πολύ ενδιαφέρουσα διδακτική επίσκεψη καθώς οι μαθητές/ τριες μας ενημερώθηκαν για πρώτη φορά για ένα φαινόμενο που έχει πάρει παγκόσμιες διαστάσεις!
Υπεύθυνες της εκπαιδευτικής επίσκεψης
κ. Ζαφειροπούλου Κατερίνα, φιλόλογος
κ. Παπαγγελοπούλου Κωνσταντίνα, γαλλικής γλώσσας
κ. Ταραμπέρη Αφροδίτη, γερμανικής γλώσσας , η οποία διδάσκει και Ιστορία στη Γ τάξη.