Εκπαιδευτική εκδρομή μαθητών της Γ τάξης στο Βελιγράδι

 Οι μαθητές της Γ τάξης που συμμετέχουν στο πρόγραμμα Αγωγής Υγείας με τίτλο «Tα τραγούδια ως σύμβολα ταυτότητας και δύναμη ζωής», πραγματοποίησαν μια πολύ ενδιαφέρουσα πολυήμερη   εκπαιδευτική εκδρομή  στη “Λευκή Πόλη των Βαλκανίων” όπως είναι γνωστό το Βελιγράδι. Η εκπαιδευτική εκδρομή πραγματοποιήθηκε το χρονικό διάστημα 10  Απριλίου έως και 14 Απριλίου 2024 υπό τη διοργάνωση του ταξιδιωτικού πρακτορείου  GERASIMOPOULOS TRAVEL.

Την εκδρομή  εισηγήθηκε η υπεύθυνη εκπαιδευτικός  για την υλοποίηση του προγράμματος κ. Γεωργαλή Σοφία, Μουσικός, η οποία ήταν και αρχηγός της εκδρομής. Συνοδοί καθηγητές ήταν o Διευθυντής μας κ. Σπηλιωτόπουλος Κωνσταντίνος και η κ. Παπαδοπούλου Καλλιόπη, Φιλόλογος.

Σκοπός της μετακίνησης ήταν να έρθουν οι μαθητές/τριες μας σε επαφή με τις βυζαντινές μελωδίες, παρακολουθώντας την εξέλιξη της βυζαντινής μουσικής. Το ρεμπέτικο τραγούδι, το οποίο μελετούν κατά τη διάρκεια του προγράμματος Αγωγής Υγείας, αποτελεί εξέλιξη της βυζαντινής μουσικής, καθώς  τα πρώτα ρεμπέτικα τραγούδια που ακούστηκαν στη Σμύρνη στηρίζονταν σε μελωδίες σερβικές, ρουμάνικες, τούρκικες και μελωδίες του Ανατολικού Αιγαίου. Η Σερβία άλλωστε αποτελούσε τμήμα της Βυζαντινής αυτοκρατορίας, ακολούθησε το δόγμα της ανατολικής ορθόδοξης εκκλησίας και έτσι ακολούθησε παρόμοια μουσική πορεία  με το Βυζάντιο. Οι μαθητές/τριες μας, επισκεπτόμενοι την πρωτεύουσα της Σερβίας, είχαν την ευκαιρία να ακούσουν βυζαντινή μουσική στην εκκλησία του Αγίου Σάββα και να εξερευνήσουν τους μουσικούς δρόμους της βυζαντινής μουσικής στο πέρασμα των χρόνων.

 

ισ1σ

 

Την πρώτη μέρα, 10/4,  μετά από 17 ώρες ταξίδι, η ομάδα (ας τους πούμε έτσι) έφτασε ψόφια στο Βελιγράδι γύρω στις 9 το βράδυ και τακτοποιήθηκε στο ξενοδοχείο της , το “ForS Resort & Spa ” που βρίσκεται στο Νέο Βελιγράδι, το οποίο φημίζεται για τα εμπορικά καταστήματα, τα σύγχρονα καφέ και τους καλλιτέχνες του δρόμου.

ForS Resort & Spa

ισ2σ

 

Στη συνέχεια επισκέφτηκε το κέντρο της πόλης και δείπνησε σε μια πιτσαρία, που βρήκε με δυσκολία  γιατί έφτασε αργά και τα περισσότερα μαγαζιά ήταν κλειστά.

Τη δεύτερη μέρα, 11/4, μετά από ένα χορταστικό πρωινό στο ξενοδοχείο, η ομάδα πέρασε τη γέφυρα Μπράνκο στον ποταμό Σάβα και επισκέφτηκε το παλιό Βελιγράδι. Επισκέφτηκε τους ορθόδοξους ναούς Αγίου Σάββα και Αγίου Μάρκου. Ο Ιερός Ναός του Αγίου Σάββα είναι ο μεγαλύτερος σύγχρονος Ορθόδοξος ναός των Βαλκανίων και είναι αφιερωμένος στον Άγιο Σάββα, ιδρυτή της Σερβικής Εκκλησίας. Ο Άγιος Σάββας θεωρείται η σημαντικότερη προσωπικότητα της σερβικής ιστορίας και συνδέεται άμεσα με την Ελλάδα για πολιτιστικούς, ιστορικούς αλλά και θρησκευτικούς λόγους. Μαζί της η ομάδα μας είχε μια ελληνόφωνη ξεναγό, η οποία ήταν Σέρβα και είχε σπουδάσει ελληνική φιλολογία στο Βελιγράδι.

 

παλιό Βελιγράδι
ισ3σ

Άγιος Σάββας

σα

Στη συνέχεια περιηγήθηκε σε αξιοθέατα της πόλης. Μεταξύ αυτών ήταν και το φρούριο Καλεμέγκταν, το οποίο είναι χτισμένο πάνω ακριβώς από τη συμβολή των ποταμών Σάβα και Δούναβη απ΄όπου η ομάδα απόλαυσε τη θέα του Νέου Βελιγραδίου, του Ζέμουν και του πύργου Νεμπόισα, ενός οχυρού στην άμυνα της πόλης ενάντια στους Τούρκους, στο οποίο  φυλακίστηκε ο Ρήγας Φεραίος.

φρούριο Καλεμέγκταν

ισ4σ

 

Κατόπιν βόλταρε στη βασική αρτηρία την πόλης, τον γνωστό πεζόδρομο Κνεζ Μιχαήλοβα, με τα ιστορικά κτίρια του 19ου αι., τα μοντέρνα εμπορικά μαγαζιά, τις γκαλερί, τα πολυκαταστήματα και τα κομψά καφέ και εστιατόρια. Έφαγε στο κέντρο και στην ελεύθερη ώρα που είχε μετά, παρατήρησε κτίρια αρτ νουβό, απομεινάρια της σοσιαλιστικής αρχιτεκτονικής και κτίρια μοντέρνας αισθητικής. Ακολούθησε  νυχτερινή βόλτα στο κέντρο της πόλης σε μποέμ συνοικίες. 

 

Κνεζ Μιχαήλοβα
ισ5σ

 

Την τρίτη μέρα, 12/4, επισκέφτηκε την όμορφη κωμόπολη Σρέμσκι Κάρλοβτσι με την εκκλησία του Αγίου Νικολάου, το παλιό Πατριαρχείο, τη Θεολογική Σχολή και το πρώτο σέρβικο γυμνάσιο. Ξεναγήθηκε στο φιλολογικό και το θεολογικό γυμνάσιο. Το φιλολογικό γυμνάσιο είναι ένα σχολείο το οποίο έχει ως μαθητές παιδιά με εξαιρετικές επιδόσεις. Οι μαθητές του σχολείου διακρίνονται για τις επιδόσεις τους στα μαθήματα και σε διεθνείς διαγωνισμούς. Η ξενάγηση έγινε από μαθητές των σχολείων και κει η ομάδα μας έμαθε για την ιστορία των συγκεκριμένων σχολείων και το εκπαιδευτικό σύστημα της Σερβίας. Οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να περιηγηθούν σε ορισμένες αίθουσες των σχολείων και να εκφράσουν τις απορίες τους.

 

Σρέμσκι Κάρλοβτσι

ισ6σ

Στη συνέχεια επισκέφτηκε το Νόβισαντ, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Σερβίας, πρωτεύουσα της Βοϊβοντίνα, μια πόλη πανέμορφη και πολύχρωμη  που αποπνέει αέρα Αυστροουγγαρίας και περιηγήθηκε στο κέντρο της ιστορικής πόλης (Πλατεία Ελευθερίας, Εθνικό Θέατρο, Δημαρχείο, Καθολική Εκκλησία της Παναγίας). 

Το βράδυ δείπνησε σε παραδοσιακή σερβική ταβέρνα στο Βελιγράδι.

 

Νόβισαντ
ισ7σ

 

Την τέταρτη ημέρα,13/4, η ομάδα ξεκίνησε την ημέρα της με την επίσκεψη στο Ζέμουν, μια από τις πιο γραφικές περιοχές της πόλης του Βελιγραδίου και βόλταρε  δίπλα στο ποτάμι. Στη συνέχεια περιηγήθηκε  σε αξιοθέατα της πόλης του Βελιγραδίου (Λυρική Σκηνή, Βουλή, Παλιά Ανάκτορα). Μεταξύ αυτών επισκέφτηκε το  οικοδομικό τετράγωνο με τα βομβαρδισμένα κτίρια από τους νατοϊκούς βομβαρδισμούς το 1999. Οι Σέρβοι εσκεμμένα δεν τα επισκεύασαν, για να υπενθυμίζουν την  αγριότητα και τις θηριωδίες ενός άδικου κι άνισου πολέμου…

Ζέμουν

ισ9σισ8σ

 

 Κατόπιν επισκέφτηκε το Μουσείο του Τέσλα,  ένα μουσείο επιστημών που στεγάζεται σε μια αστική βίλα η οποία χτίστηκε το 1927. Είναι αφιερωμένο στον Νίκολα Τέσλα τιμώντας και προβάλλοντας τη ζωή και το έργο του. Ο Νίκολα Τέσλα ήταν ένας μεγάλος εφευρέτης του 20ου αιώνα, μία πολυσύνθετη προσωπικότητα, αξιοπρόσεκτη τόσο για το επιστημονικό και τεχνολογικό του έργο, όσο και για τις ανθρώπινες αξίες που πρέσβευε. Επινόησε το εναλλασσόμενο ρεύμα και αγωνίσθηκε για τη  διάδοσή του. Το όνομά του είναι συνώνυμο της καινοτομίας!

Στο μουσείο η ομάδα παρακολούθησε βίντεο με ελληνικούς υπότιτλους για τη ζωή του Τέσλα, είδε συσκευές που είχε κατασκευάσει ο ίδιος, συμμετείχε σε πειράματα και είχε την ευκαιρία να δει προσωπικά του αντικείμενα και την τεφροδόχο του.

Μουσείο του Τέσλα

ισ10σ

Ακολούθησε η τελευταία βόλτα στο κέντρο της πόλης για αγορά σουβενίρ και επίσκεψη στην περιοχή Σκαντάρλια, αγαπημένη περιοχή των ντόπιων αλλά και των επισκεπτών της πόλης, με παραδοσιακές ταβέρνες  και ζωντανή φολκλορική  μουσική. 

 

Σκαντάρλια

ισ11σ

 

Την πέμπτη ημέρα, 14/4, η ομάδα αναχώρησε από το Βελιγράδι στις 8 το πρωί και πήρε το δρόμο της επιστροφής. Έφτασε στην Πάτρα στη 1 π.μ. μετά από ένα ήσυχο ταξίδι, κατά τη διάρκεια του οποίου τα παιδιά κοιμούνταν, ψόφια από την κούραση των προηγούμενων ημερών.

Οι ταξιδιώτες μας έζησαν την εμπειρία της γνωριμίας μιας χώρας του εξωτερικού εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης και ήρθαν σε επαφή με μια άλλη κουλτούρα και πολιτισμό. Η εκδρομή κύλισε όμορφα χωρίς προβλήματα, η συμπεριφορά των μαθητών/τριών μας  σε όλη την διάρκεια της εκδρομής ήταν άψογη και είναι άξιοι συγχαρητηρίων για το ήθος τους και την συνέπειά τους! Γύρισαν βέβαια κουρασμένοι αλλά ενθουσιασμένοι, γεμάτοι από ωραίες εικόνες, ήχους και αναμνήσεις που θα τους συνοδεύουν για όλη τους τη ζωή.

Θα πρέπει να αναφερθεί η άψογη συνεργασία, η συνέπεια καθώς και η τέλεια οργάνωση του ταξιδιωτικού πρακτορείου GERASIMOPOULOS TRAVEL, του οποίου η βοήθεια ήταν ανεκτίμητη για την επιτυχία της εκδρομής μας και ανταποκρίθηκε τα μέγιστα στις προσδοκίες μας. Επίσης ένα μεγάλο ευχαριστώ οφείλουμε στους οδηγούς του λεωφορείου  που με ηρεμία και  ασφάλεια οδήγησης συντέλεσαν τα μέγιστα.

Τέλος αξίζουν θερμά συγχαρητήρια στις ξεναγούς την ομάδας μας οι  οποίες σε όλη τη διάρκεια της εκδρομής διακρίθηκαν για την  αρτιότητα των γνώσεων τους  και ακούραστα μετέδωσαν τις γνώσεις τους στις επισκέψεις.

Αυτή η εκδρομή, η πρώτη που πραγματοποίησε το σχολείο μας στο εξωτερικό μετά από πολλάααα χρόνια, μας δημιούργησε την επιθυμία να επαναλάβουμε το εγχείρημα και την επόμενη σχολική χρονιά και πρόσφερε σε όλους όσοι συμμετείχαν πολύτιμες εμπειρίες  για το μέλλον!

Για να δείτε το βίντεο της εκδρομής πατήστε εδώ. Βάλτε το σε πλήρη οθόνη, με ήχο.

 

 

 

 

Άνοιγμα μενού
Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση