MIND IN MOTION

Το επόμενο etwinning πρόγραμμα που το σχολείο μας παίρνει φέτος  μέρος έχει τον ιδιαίτερο τίτλο: Mind in Motion.

To  “Mind in motion” είναι ένα πρόγραμμα e-Twinning για παιδιά προσχολικής ηλικίας. Στο πρόγραμμα συμμετέχουν σχολεία από την Σλοβακία και την Ελλάδα. Πρόκειται για ένα έργο που επικεντρώνεται στη μάθηση μέσα από το παιχνίδι και την κίνηση. Τα παιδιά χρησιμοποιούν τόσο το νου τους όσο και το σώμα τους για πραγματοποιήσουν τις “δοκιμασίες” – παιχνίδια εξού και ο τίτλος του προγράμματος “Ο νους σε κίνηση”.

Το πρόγραμμα ξεκίνησε τον Ιανουάριο και πραγματοποιούνται δύο παιχνίδια τον μήνα.   Η κάθε δραστηριότητα περιλαμβάνει ένα παιχνίδι με κίνηση, ένα σχετικό φύλλο εργασίας και αξιολόγηση. Η αξιολόγηση γίνεται από τα ίδια τα παιδιά.

Οι εκπαιδευτικοί στόχοι του “Mind in motion”: είναι τα παιδιά:

  1. Να γνωρίσουν και να κατανοήσουν τη χρήση των τεχνολογιών πληροφοριών και επικοινωνιών.
  2. Να κατακτήσουν βασικές πληροφορίες από τα μαθηματικά και τη λογική με παιγνιώδη τρόπο.
  3. Να ενισχύσουν την αίσθηση της συνεργασίας και των φιλικών σχέσεων.
  4. Να συνεργαστούν με παιδιά από άλλες χώρες και να συμμεριστούν τα έθιμα και

ιδέες των άλλων.

  1. Να ευχαριστηθούν κοινές δραστηριότητες.
  2. Να αναπτύξουν τη γνωστική φαντασία και διαφορετικούς τύπους νοημοσύνης.

A SMALL GARDEN

” A small garden ” ένα  ακόμη etwinning πρόγραμμα που το σχολείο μας παίρνει φέτος  μέρος . Τα παιδιά είχαν τον κύριο λόγο με την ενεργή συμμετοχή τους σε όλο  αυτό το πρόγραμμα . Έτσι εκπαιδευτικοί και παιδιά συνεργάστηκαν ώστε να δημιουργήσουν το δικό τους κήπο. Τα παιδιά ενθουσιάστηκαν με όλη αυτή τη διαδικασία . Καθημερινά στα διαλείμματα πηγαίνουν να ελέγξουν αν βρήκαν τα σποράκια και αν χρειάζονται νεράκι. Τα μικρά παιδιά μαθαίνουν μέσα στην καθημερινότητά τους ότι τα λαχανικά αλλά και γενικά οι καρποί χρειάζονται και τη δική μας φροντίδα, μέχρι που να έρθει η ώρα να το ανταποδώσουν …

 

 

ΣΥΝΕΡΓΑΤΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ

Στα πλαίσια του etwinning προγράμματος, σχετικό με τα παιχνίδια, σαν τμήμα, δημιουργήσαμε με τους εταίρους μας , μια συνεργατική ιστορία. Τα συνεργαζόμενα σχολεία ήταν από Ελλάδα, Κόρινθο, Θεσσαλονίκη και

 

 

12

ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΟΙ: ΠΥΘΑΓΟΡΑΣ – ΝΕΥΤΩΝΑΣ

Στα πλαίσια του etwinning προγράμματος, Number Hunters, σαν τμήμα , διαλέξαμε να ασχοληθούμε με τον Ισαάκ Νεύτωνα. Ήταν Άγγλος φυσικός, αστρονόμος, φιλόσοφος, αλχημιστής , θεολόγος και μαθηματικός, Και συγκεκριμένα με το γνωστό “δίσκο του Νεύτωνα”. Αποτελείται από μιια συσκευή και επίσης από την βάση και την τροχαλία στρέψης.
Όπως περιστρέφεται ο δίσκος, το χρώμα που βλέπουν οι μαθητές είναι το λευκό. Εμείς κρατήσαμε το μαθηματικό μέρος , αυτής της συσκευής , και συγκεκριμένα τη μοτίβο και σειροθέτηση των χρωμάτων. Με διάφορες εφαρμογές δώσαμε λόγο στο Νεύτωνα και κίνηση σε ζωγραφιές των παιδιών.

Μάθαμε για τη ζωή του Πυθαγόρα, για τη μεγάλη αγάπη του για τους αριθμούς, για τον ιδιαίτερο τρόπο που τους έγραφε αλλά και για τα ωραία τρίγωνα που έφτιαχνε. Ο Πυθαγόρας συνέβαλε και αυτός στη δημιουργική έκφραση των παιδιών της τάξης μας. Παίξαμε με τα τρίγωνα και τα τετράγωνα φτιάχνοντας εμπνευσμένους πίνακες αλλά δώσαμε και διάφορες μορφές στο Πυθαγόρειο Θεώρημα φτιάχνοντας ένα μοναδικό έργο τέχνης!

 

ΗΜΕΡΑ Π=3,14

Μαθηματικά στο νηπιαγωγείο; Βεβαίως! Γιατί εμείς στο 1ο Νηπιαγωγείο Γαργαλιάνων ειμαστε #number hunters! Μέσα από το συγκεκριμένο e twinning πρόγραμμα μαθαίνουμε τους αριθμους παίζοντας ή ως πρωταγωνιστες σε παραμυθια! Όπως αυτό το παραμυθι που φτιάξαμε κατά την επεξεργασια του Π=3, 14 για να γιορτάσουμε την P day μαζί με τους εταίρους μας!
Βρεθήκαμε μπροστά στην ανακάλυψη ότι δυσκολα μπορεί να μετρηθεί ένας κυκλος και έτσι διηγηθηκα στα παιδια τον μεγάλο τσακωμο των σχημάτων που οδήγησε τους κυκλους στη χώρα των αριθμών όπου κατάφεραν να μετρήσουν και να γίνουν χρήσιμοι στους ανθρώπους! Έτσι, και δεν εκδιώχθηκαν από τη Σχημοτοχωρα και το π 3,14 έγινε ένα όμορφο ποδηλατο που μέτρα όλους τους κυκλους σε όλο τον κόσμο! Και μαγικά… παντα βγαίνει ο ίδιος αριθμός! ????
Π=3, 14!
Όταν ένα παραμυθι βοηθά να γίνει κατανοητή μια δυσκολη μαθηματική έννοια!

Μιλήσαμε στα παιδιά για τον αριθμό αυτό και εξηγήσαμε ότι μας βοηθάει να μετράμε την περιφέρεια του κύκλου, όποιο μέγεθος και αν έχει αυτός.
Η σταθερά αυτή εκφράζει την αρμονία και μέσα στον δεκαδικό του μπορεί να βρείτε τον αριθμό της ταυτότητας ή του διαβατηρίου σας
Δεν δώσαμε τόση μεγάλη σημασία στο να κατανοήσουν τον αριθμό αυτό, αλλά μέσα από δραστηριότητες να τον αναγνωρίσουν και να τον αντιγράψουν

και μετά στην αυλή, παιχνίδι με φαντασία, ψάξιμο και δημιουργικότητα

ΗΜΕΡΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΒΙΑΣ

Σήμερα είναι η Πανελλήνια Ημέρα κατά της Σχολικής Βίας και του Εκφοβισμού 2023 – Υπουργείο Παιδείας: Εβδομάδα δράσεων στα σχολεία κατά της σχολικής βίας

Το Υπουργείο Παιδείας έχει ορίσει την 6η Μαρτίου ως Πανελλήνια Ημέρα κατά της σχολικής βίας και του εκφοβισμού. Ο όρος «εκφοβισμός και βία στο σχολείο» ή όπως είναι ευρέως διαδεδομένος school bullying, είναι ένα φαινόμενο νεανικής βίας που εμφανίζεται σε πολλές χώρες του κόσμου.

Ο όρος «εκφοβισμός και βία στο σχολείο» (school bullying) χρησιμοποιείται για να περιγράψει μια κατάσταση, κατά την οποία ασκείται εσκεμμένη, απρόκλητη, συστηματική και επαναλαμβανόμενη βία και επιθετική συμπεριφορά, με σκοπό την επιβολή, την καταδυνάστευση και την πρόκληση σωματικού και ψυχικού πόνου σε μαθητές από συμμαθητές τους, εντός και εκτός σχολείου.

Εμείς στο νηπιαγωγείο είμαστε κατά της βίας αλλά υπέρμαχοι της συνεργασίας και της αποδοχής. Μέσα σε αυτό το πνεύμα κινηθήκαμε και φτιάξαμε τα ακόλουθα βιντεάκια , με τα οποία συμμετείχαμε στην πιο πάνω δράση.

Μπορείτε να δείτε το υλικό των παιδιών αναρτημένο στον παρακάτω σύνδεσμο και φυσικά να το προωθήσετε σε γονείς και κηδεμόνες:

https://www.milatora.gr/schools-and-news

HELMEPA JUNIOR 2023

Με χαρά μας ανακοινώθηκε  η έναρξη του Πανελλήνιου Διαγωνισμού Ζωγραφικής , για το σχολικό έτος 2022-23, της Παιδικής HELMEPA με θέμα «Κλιματική αλλαγή: Υπάρχουν λύσεις!»

Το Πρόγραμμα «Παιδική HELMEPA

  1. Λειτουργεί από το 1993και στα 29 αυτά χρόνια, έχουν συμμετάσχει 4.758 εθελοντές εκπαιδευτικοί 1.839 σχολείων της χώρας, οι οποίοι ανέλαβαν να καθοδηγήσουν 136.500 παιδιά ηλικίας 5-12 ετών σε περιβαλλοντικές δράσεις.
  2. Στόχος του είναι να ενισχύσει τη γνώση της εκπαιδευτικής κοινότητας για τους ωκεανούς, να την ενθαρρύνει να αναλάβει ενεργό ρόλο σε ατομικό και συλλογικό επίπεδο για την επίτευξη του Στόχου 14: «Ζωή κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας» για τη βιώσιμη ανάπτυξη και να αναδείξει την αλληλεπίδραση μεταξύ ανθρώπου και θάλασσας.

1678019676955 1678023180047

Play games, traditional and contemporary, around the Europe

Το άλλο etwining πρόγραμμα , που παίρνουμε μέρος φέτος είναι το : Play games, traditional and contemporary, around the Europe. Στα πλαίσια αυτού το  προγράμματος και με αφορμή τα αγαπημένα τους παιχνίδια,  δημιουργήθηκε συνεργατική ιστορία. Η ιστορία ξεκίνησε από το νηπιαγωγείο μας και στη συνέχεια στάλθηκε στα συνεργαζόμενα σχολεία.

Την ιστορία , μπορείτε να τη δείτε εδώ. 

Μια ΙΣΤΟΡΙΑ όχι μόνο με λόγια αλλά και εικόνες. Η ιστορία αυτή , αφού γράφτηκε, δραματοποιήθηκε και έτσι τα παιδιά είχαν διπλή ευχαρίστηση.

124

NUMBER HUNTERS

Σιγά σιγά μπαίνουμε στο κυρίως μέρος του etwinning προγράμματος:  Number Hunters. Όλοι ισότιμα μέλη μιας μεγάλης ομάδας, εκπαιδευτικοί, παιδιά και γονείς, θα είναι σε μια συνεχή συνεργασία κατά τη διάρκειά του. Είμαστε όλοι ενθουσιασμένοι με το πόσο μεγάλη συνεργασία υπάρχει από παντού από όλες τις πλευρές. Καλή μας συνέχεια .