Karamelo project!

Το ημερολόγιο του Καραμέλο

Πριν από 10 χρόνια αγόρασα ένα λούτρινο σκυλάκι μέσα στο καλάθι μεταφοράς του και έκανα έκπληξη στα μαθητούδια μου εκείνης της χρονιάς. Σκέφτηκα ότι θα ήταν ωραία να είχαμε ένα κατοικίδιο στην τάξη μας, δίπλα στο κουκλόσπιτο. Τα παιδιά παίζουν ρόλους. Παριστάνουν τη μαμά, το μπαμπά, κλπ. Γιατί να μην έχουν και έναν «αχώριστο» φίλο τον οποίο θα φροντίζουν τα ίδια; Τον βαφτίσαμε «Καραμέλο».  Για να μη μένει μόνος του τα Σαββατοκύριακα στο σχολείο, κάθε Παρασκευή τον έπαιρνε και ένα παιδί για να τον φιλοξενήσει. Ο Καραμέλο περνούσε φανταστικά στα σπίτια των φίλων του και δεν ήταν μόνος! Τα παιδιά μετέφεραν τις εμπειρίες τους στο σχολείο από την φιλοξενία με μεγάλη χαρά.

Ο Καραμέλο ακόμα ζει, φυσικά στην τάξη μας. Ελαφρώς ταλαιπωρημένος, με μια μικρή … ψωρίαση (προέκυψε από έρευνα που κάναμε στο διαδίκτυο η διάγνωση) -αφού έχει χάσει το τρίχωμά του σε κάποια σημεία από την πολλή χρήση- όμως πάντα με το ίδιο κέφι και όρεξη για παιχνίδι. Από πέρυσι, αρχίσαμε να γράφουμε συστηματικά το ημερολόγιό του, για να μην ξεχαστούν οι εμπειρίες του Καραμέλο ποτέ. Κάποια φορά, πέρυσι, επέστρεψε τη Δευτέρα στο σχολείο με παρέα. Η Κατερίνα, που τον φιλοξενούσε εκείνο το Σαββατοκύριακο, του χάρισε μια φίλη! Δεν της άρεσε που ήταν μόνος του και του χάρισε ένα δικό της λούτρινο σκυλάκι που έμοιαζαν πολύ! «Από την ίδια οικογένεια» όπως μας είπε. Είχε και φιογκάκια στο μαλλί! Την ονομάσαμε «Καραμέλα».

Ο Καραμέλο φέτος φιλοξενείται μαζί με την Καραμέλα κάθε Σαββατοκύριακο στα σπίτια των φίλων του. Το καλάθι του έχει χώρο για ένα ακόμα σκυλάκι. Το ημερολόγιό του, πια, έχει εξελιχθεί. Τα παιδιά τυπώνουν φωτογραφίες και τις κολλάνε πάνω, κάνουν ζωγραφιές, τον παίρνουν μαζί τους όπου και αν πάνε. Τον φροντίζουν, του φτιάχνουν δώρα, κοιμούνται μαζί του και του διαβάζουν παραμύθια, του κάνουν μπάνιο… Μια γιαγιά, μάλιστα, του είχε πλέξει κασκόλ ενώ μια άλλη μαθήτρια του έβαλε Μάρτη. Και σ αυτόν και στην καραμέλα.

Στο σχολείο του φτιάξαμε το σπιτάκι του με ένα χαρτόκουτο. Το στολίζουμε τα Χριστούγεννα. Τον παίρνουμε παντού μαζί μας. Στις εκδρομές, στα θέατρα, στους περιπάτους … παντού!

Το μαγικό και το εντυπωσιακό συνάμα, σε όλη αυτή την δραστηριότητα, είναι η χαρά με την οποία συμμετέχουν οι γονείς. Απολαμβάνουν πραγματικά την φιλοξενία του Καραμέλο και της Καραμέλας. Η “υποχρέωσή” τους είναι να γράφουν στο ημερολόγιο του Καραμέλο ό,τι τους λέει το παιδί, βοηθώντας το να θυμηθεί όλες τις εμπειρίες του Σαββατοκύριακου. Να γράφουν όμως, σα να είναι ο Καραμέλο. Να μπουν στη θέση του! Οι γονείς επιδεικνύουν τόση προσήλωση σ αυτό! Το κάνουν με αγάπη και όχι σαν αγγαρεία! Προσέχουν πολύ τις λέξεις που θα χρησιμοποιήσουν, πως θα διηγηθούν τα γεγονότα. Με το ημερολόγιο αυτό, καλλιεργείται η ενσυναίσθηση, τα παιδιά έχουν την ευκαιρία να εξασκήσουν τον προφορικό τους λόγο ενώ, ακόμα και τα λιγότερο «δημοφιλή» παιδιά, τα πιο εσωστρεφή έχουν την δυνατότητα να γίνουν το κέντρο της προσοχής όλων, όταν διαβάζουμε το ημερολόγιο του Καραμέλο στο σχολείο. Τονώνεται η αυτοπεποίθησή τους όπως ακριβώς και όταν αναλαμβάνουν κάποιον ρόλο στο μαθητικό συμβούλιο της τάξης. Τα παιδιά βιώνουν έννοιες όπως φιλοξενία, σεβασμός στις ανάγκες του άλλου, φροντίδα, αγάπη αλλά και ευαισθητοποιούνται  στα δικαιώματα των ζώων γενικότερα

Μ αυτό το ημερολόγιο, ενώνεται η κάθε χρονιά με την προηγούμενη, δένεται με το σχολικό χθες, σαν κρίκοι αλυσίδας που περνάει ο ένας μέσα στον άλλον. Όπως και η ομάδα μας δηλαδή.

Αλλωστε κάθε χρονιά μας στο νηπιαγωγείο έχει μαθητές από την προηγούμενη!

Και συνεχίζεται …

Γαρυφαλιά τεριζάκη

Τα ημερολόγια του Καραμέλο και της αγαπημένης του Καραμέλας

Σχολική χρονιά 2018-19

Σχολική χρονιά 2019-2020

Εδώ βρίσκεται η τελευταία σελίδα του ημερολογίου της φετινής χρονιάς 2019-2020

KARAMELO TELOS_20200217_0001

Μετά μας πρόλαβε ο Κορονοιός και έτσι οι μαθητές δεν είχαν την ευκαιρία να φιλοξενήσουν τα δύο λούτρινα σκυλάκια για δεύτερη φορά …

Του χρόνου πάλι!