Δημιουργούμε και εκφράζουμε τα θέλω μας στο Δήμαρχο .

Με την έναρξη της νέας χρονιάς οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί του σχολείου μας  υποδέχτηκαν ,μετά από πρόσκληση μας ,τον Αντιδήμαρχο Παιδείας κ Τάκη Πετρόπουλο προκειμένου να παραλάβει τις δημιουργίες των παιδιών για το Δήμαρχο της πόλης μας και να εκφράσουν τα θέλω τους για την πόλη τους και τον κόσμο γενικότερα.

Η δράση στηρίχτηκε στα πλαίσια των προγράμματος μας eTwinning Be cool recycle in school κατά την σχ. χρονιά 2018-19 και στα πλαίσια του προγράμματος μας  Η παρέα των ζωγράφων -η παλέτα των χρωμάτων σχ. χρονιά 2019-20.

Με μηνύματα αγάπης επενδυμένα με όνειρα για ένα καλύτερο κόσμο τα νήπια τραγούδησαν και παρέδωσαν ένα καράβι με υλικά από την φύση που πάνω στα πανιά του γράψανε μηνύματα για καθαρό περιβάλλον για την πόλη και την Γη και επίσης ένα ημερολόγιο ζωγραφισμένο από παιδικά χέρια ως ημερολόγιο για την Νέα χρονιά.

Ο κ. Πετρόπουλος κατενθουσιασμένος  μίλησε στα παιδιά και τα ευχαρίστησε γι’ αυτή τους την προσπάθεια και τους ευχήθηκε καλή πρόοδο!!!

Το καραβάκι μας με τα παιδικά όνειρα άνοιξε πανιά και τώρα κοσμεί το Δημαρχείο της πόλης μας.

 

Μετά από τηλεφωνική επικοινωνία με την γραμματεία της Δημαρχίας  λάβαμε και τις θερμές ευχαριστίες του Δημάρχου και την υπόσχεση πως σύντομα θα μας επισκεφτεί για να γνωρίσει από κοντά τους απίθανους -μικρούς μαθητές μας- τα Στρουμπειάκια!!

Έως τότε σας ευχόμαστε Υγεία-χαρά-ευημερία-δημιουργία για το μέλλον αυτής της πόλης- της πόλης της καρδιάς μας!!!!Και μην ξεχνάμε Be cool recycle in school for ever!!!

Γενάρης μήνας έφτασε μαζί με κομφετί γιατί εμείς είμαστε Πατρινοί.2020.

Αρχιμηνιά και αρχιχρονιά ο Αη Βασίλης μας χαιρετά με την νέα χρονιά.

καταθέσαμε τους  στόχους μας……

  

Μιλήσαμε και ζωγραφίσαμε τις καλύτερες στιγμές μας  που ζήσαμε στις διακοπές μας.

Τι δώρο μας έφερε ο Αη Βασίλης.

Μάθαμε ότι ο Άγιος αρχικά είχε άλλα ρούχα από τα σημερινά.

Φυσικά μιλήσαμε και για τα Άγια θεοφάνεια.

 

Διαβάσαμε το παραμύθι ο χρόνος περνάει και μιλήσαμε για τις εποχές,αντιστοιχίσαμε χρώμα και μουσική σε κάθε εποχή και τη δραματοποιήσαμε

Κατασκευάσαμε τον κύκλο του χρόνου…

Nτύσαμε το παιδάκι του μήνα με χειμωνιάτικα ρούχα.

Διαβάσαμε το παραμύθι Λιγουλάκι χειμώνας και μιλήσαμε για τα ζώα σε χειμέρια νάρκη.

  

Για την έναρξη του καρναβαλιού χορέψαμε καρναβαλικά και φτιάξαμε κλόουν με κομφετί

  

Ζωγραφίσαμε για τους φίλους μας που γιόρταζαν

Κάναμε κατασκευές του χειμώνα-μέσα θέρμανσης

-Χειμερινά σπορ 

-χιονόμπαλες  

και φυσικά το παιδάκι του μήνα που συνεχώς μεγαλώνει και ομορφαίνει.

Kόψαμε τις βασιλόπιτες μας και φύγαμε με δώρα και χαμόγελα και ευχές και καπελάκια για το νέο έτος

  

Και η ανοδική πορεία στο ταξίδι της γνώσης συνεχίζεται….

 

 

 

Γνωριμία με συγγραφέα και αφήγηση παραμυθιών !!!Η γιορτή των τριών Ιεραρχών – Γιορτή των Ελληνικών Γραμμάτων

Στις 30 του Γενάρη η Εκκλησία μας γιορτάζει τη μνήμη των τριών Ιεραρχών.

Η γιορτή τους λέγεται και Γιορτή των Γραμμάτων, γιατί  οι τρεις Ιεράρχες ήταν μεγάλοι  Δάσκαλοι  και  Πατέρες  της Εκκλησίας.

Οι τρεις Ιεράρχες είναι ο Μέγας Βασίλειος, ο Ιωάννης ο Χρυσόστομος και ο Γρηγόριος ο Θεoλόγoς.

Ζούσαν απλή ζωή χωρίς πολυτέλειες. Αφιέρωσαν τη ζωή τους στους συνανθρώπους τους.

Ήταν και οι τρεις σοφοί κι αγάπησαν τα γράμματα και τον πολιτισμό.

Για τη σοφία και την καλοσύνη τους, ο λαός τους αγαπούσε.

Το παράδειγμά τους είναι πάντα φωτεινό για να μας δείχνει το δρόμο.

Στα πλαίσια του εορτασμού αυτής της ημέρας είχαμε την χαρά να έχουμε κοντά μας  την Πατρινή Κονδυλία Θεοδωροπούλου, συγγραφέα παιδικών βιβλίων η οποία δεν μένει μόνο στη συγγραφή αλλά και στην αφήγηση αυτών . Η Κονδυλία έχει βραβευθεί ως η καλύτερη πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας παιδικών βιβλίων.

Το Πρόγραμμα δράσης περιελάμβανε…

 Παιχνίδια γνωριμίας

  • Άσκηση παίζουμε με το χιόνι (λέει μια ιστορία με το κάθε παιδί να έχει τον ρόλο του. Συμμετέχουν με τους εξής ρόλους: ήλιος, χιόνι, δέντρα, λουλούδια και παιδιά)
  • Το τελευταίο παραμύθι του Χειμώνα (ένα λαϊκό παραμύθι που ο χιονιάς χαρίζει ένα χιονοκόριτσο σ’ ένα άτεκνο ζευγάρι, αλλά ο Ανοιξιάτικος ήλιος το ταξιδεύει σε κρύες χώρες & το ξανά φέρνει πάλι κοντά τους με τα πρώτα κρύα)
  • Η γέννηση του Αστροκόριτσου (μια δική της  ιστορία, που μέσα από την καρδιά ενός αστεριού γεννιέται ένα κορίτσι κι όλοι πασχίζουν να του δώσουν ζωή)
  • Ο κακός χιονάνθρωπος (λαϊκό παραμύθι μ’ έναν χιονάνθρωπο που δεν έδινε, τα παιδιά διδάσκονται την αξία της προσφοράς και του μοιράσματος, στο οποίο συνδυάζεται και ο μύθος της Αλκυόνης)

Η επαφή με την Συγγραφέα είχε ιδιαίτερο χαρακτήρα αφού σε μεταφέρει στον μαγικό κόσμο των παιδιών…Σε ευχαριστούμε Κονδυλία!!!!

 

Παγκόσμια ημέρα αγκαλιάς με αγάπη και φιλία.2020.

ΑΓΚΑΛΙΑ-ΑΓΑΠΗ -ΦΙΛΙΑ.

Κάθε 21 Ιανουαρίου όλοι οι άνθρωποι της Γης αγκαλιάζουν τους αγαπημένους τους ανθρώπους. Μία αγκαλιά είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο πως ωφελεί τη σωματική και πνευματική μας υγεία.

Οι ειδικοί τη θεωρούν ως το καλύτερο φάρμακο, αφού τα οφέλη της είναι πολλά και έστω και μία αγκαλιά μέσα στην ημέρα μπορεί να μας χαρίσει μία καλύτερη ζωή.

Η ιδέα προήλθε το 1986 από τον φοιτητή Kevin Zaborney, ο οποίος έψαχνε ακόμη έναν τρόπο ώστε να προσφέρουμε αγκαλιές στους ανθρώπους που αγαπάμε. Μπορεί να μην έχει καταγραφεί επίσημα ως παγκόσμια ημέρα από τον ΟΗΕ, αλλά όλες οι χώρες το αναπαράγουν και το υιοθετούν.

Η Virginia Satir, μια σπουδαία οικογενειακή ψυχολόγος λέει ότι χρειαζόμαστε 4 αγκαλιές την ημέρα για να επιβιώσουμε, 8 για να διατηρηθούμε και 12 για να εξελιχθούμε.

Αφορμή για το θέμα στάθηκε ο πίνακας του Pablo Picasso Οι φίλοι.

Ζωγραφίσαμε και μείς τους δικούς μας φίλους

Διαβάσαμε βιβλία -παίξαμε -τραγουδήσαμε δημιουργήσαμε τα δέντρα της φιλίας.

Το βιβλίο  της Ζωρζ Σαρή.

Λίγα λόγια…..Όταν το κόκκινο κουμπί κόπηκε και έχασε τη θεσούλα του, τη κουμπότρυπά του, ένιωσε άχρηστο, χαμένο, μπερδεμένο, χωρίς φίλους. Τότε εμφανίστηκε η δυναμική , γυαλιστερή βελόνα και ξεκίνησε μια όμορφη και παντοτινή φιλία…

Βάλαμε βραχιολάκια με κουμπάκια στα χεράκια και  συνθέσαμε το Κουμπόδεντρο της Φιλίας.

 

Το βιβλίο Του σκοινιού τα μανταλάκια του Παπαθεοδούλου Αντώνη

Λίγα λόγια…..Αν βγείτε στην αυλή, στο μπαλκόνι, στην ταράτσα και δείτε του σκοινιού τα μανταλάκια να μαλώνουν για μια κάλτσα, για ένα κασκόλ, ένα μαγιό ή ένα μαντίλι, μη βγάλετε συμπέρασμα πως δεν είναι καλοί κι αγαπημένοι φίλοι! Γιατί οι καλοί φίλοι φαίνονται στα δύσκολα…

Ζωγραφίσαμε ,φτιάξαμε και τα μανταλοανθραπάκια με το δέντρο της φιλίας τους

Και το βιβλίο Τα χάρτινα Αεροπλανάκια του  Συγγραφέας: Helmore Jim

Λίγα λόγια….

Η Μία και ο Μπεν είναι οι καλύτεροι φίλοι. Μαζί φτιάχνουν χάρτινα αεροπλανάκια και εύχονται μια μέρα να φτιάξουν ένα αεροπλανάκι τόσο τέλειο, που να μπορεί να πετάξει ως την αντίπερα όχθη της λίμνης. Όμως η οικογένεια του Μπεν μετακομίζει μακριά…

Θα καταφέρουν τα δύο παιδιά να παραμείνουν φίλοι και να πραγματοποιήσουν την επιθυμία τους;

Μια τρυφερή, λυρική ιστορία για δύο αχώριστους φίλους που ονειρεύονται να πετάξουν.

Παίξαμε την Μπουκάλα της Φιλίας και μοιράσαμε αμέτρητες αγκαλιές και όλοι είμαστε φίλοι

Ας προσφέρουμε όσες περισσότερες αγκαλιές την ημέρα μπορούμε. Και όχι μόνο την Παγκόσμια Ημέρα Αγκαλιάς  (21η Ιανουαρίου).

Δράσεις μετάβασης με το λαϊκό έθιμο της Περπερούνας-2020.

Το έθιμο της περπερούνας

«Περπερούνα περπατεί και τον Θεό παρακαλεί, για να βρέξει μια βροχή.

Μια βροχή μια σιγανή, για να γίνουν τα στάρια μας και τα καλαμπόκια μας…»

τραγούδησαν τα νήπια στους μαθητές της  Α΄τάξης  του 2ου  Δημοτικού σχολείου Πατρών και αφηγήθηκαν την ιστορία του πανάρχαιου εθίμου σε καιρό αναβροχιάς.

Σε  περιόδους ανομβρίας οι αγρότες παρακαλούσαν τον Θεό να τους στείλει την πολύτιμη βροχή. Ένα φτωχό και ορφανό κοριτσάκι, η Περπερούνα, το στολίζουν με λουλούδια και πρασινάδα και συνοδευόμενη από τα υπόλοιπα μικρά κορίτσια του χωριού γυρνούσαν από πόρτα σε πόρτα τραγουδώντας ένα τραγούδι που λεγόταν επίσης Περπερούνα.

Κάθε φορά που η παρέα των κοριτσιών περνούσε από κάποιο  σπίτι, έβγαινε ο νοικοκύρης με ένα κανάτι νερό και την έβρεχε με την ευχή:

«Καλή βροχή να δώσει ο Θεός»

Έπειτα έδινε ένα νόμισμα στο κοριτσάκι ή ό,τι άλλο έχει για το καλό.

Σε άλλους τόπους της πατρίδας μας το έθιμο της Περπερούνας είναι κάπως διαφορετικό. Στον Πόντο για παράδειγμα αντί για παιδί, για να μην το καταβρέχουν και κινδυνεύσει έτσι να κρυώσει, ντύνανε μια σκούπα. Έκαναν κάτι σαν σκιάχτρο και το γύριζαν από σπίτι σε σπίτι τραγουδώντας ένα άλλο τραγούδι. Οι νοικοκυρές περιέλουζαν αυτό το σκιάχτρο με νερό και φιλοδωρούσαν τα παιδιά που το κρατούσαν.

Παραμυθένια Μαθηματικά STEM.Ιανουάριος-2020.

Νέο έτος ,νέες δράσεις.

Στόχος μας γιαυτό το μήνα οι Ποιοτικές σχέσεις (ομαδοποιήσεις, ταξινομήσεις, ποιοτικές διατάξεις, διαδοχή, αντιστοιχίσεις, διάταξη ποσοτήτων) .

Η γνωριμία με τους αριθμούς την νέα χρονιά μας έδωσε ώθηση να ασχοληθούμε με την αριθμό γραμμή με πολλούς τρόπους σε οριζόντια αλλά και σε κάθετη διάταξη σαν σταγόνες βροχής.

Διαβάσαμε τον Βασιλιά των αριθμών.

Με αφρώδες αριθμούς αλλά και αριθμημένους κύβους κάναμε σειροθέτηση από το μεγαλύτερο αριθμό στο μικρότερο και αντίστροφα.

 

καθώς και έναν δεκαόροφο πύργο με την βοήθεια του Μύθη.

ψηφίσαμε τον αριθμό που ο  καθένας μας  θα ήθελε για Βασιλιά

και έπειτα κάναμε ένα φύλλο εργασίας για το μηδέν

Κάναμε αντιστοίχιση αριθμών και σταγόνων βροχής…..

Διαβάσαμε το παραμύθι ο χιονάνθρωπος που δεν ήθελε να λιώσει

Δώσαμε λύση στο πρόβλημα 6 δημιουργία του Νηπιαγωγείου Αλιάρτου για το πόσα γάντια σε ζευγάρια χρειάζεται να δώσει ο Μύθης  στα παιδιά για να μην κρυώνουν στο χιόνι.

 

Βάλαμε σε σωστή διάταξη τα χιονανθρωπάκια…

και μετά παίξαμε χιοναθρωπάκια ενωθείτε με ομάδες λέξεων και τις συλλαβές πο-πα-πι 

Τραγουδήσαμε το τραγούδι του Χειμώνα, και για τα φωνήεντα που λέγαμε αντιστοιχούσαμε τις εικόνες-λέξεις κάτω από τις χιονονιφάδες- φωνήεν.popi-it.gr.

Αααα η παγωνιά τραγουδήσαμε και παίξαμε με τα α,ε,ι,ο,ου.

Ομαδοποίηση και Αντιστοίχηση λέξεων με τα α,ε,ο,ου.Γλωσσικές και μαθηματικές δραστηρίοτητες μαζί….

 

     

Μιλήσαμε για το χρόνο ,βάλαμε τους μήνες στη σωστή τους σειρά και βρήκαμε χαρακτηριστικά τους.

Τα ζωγραφίσαμε αφού γίναμε μικρές ομάδες γιατί έτσι δουλεύουμε πιο ωραία και στη συνέχεια έγινε η αντιστοίχιση με τους μήνες και τα χαρακτηριστικά τους.

Διαβάσαμε τις  σκανταλιές του Γενάρη

και αφού μάθαμε παροιμίες με τους μήνες τις κολλήσαμε σε έναν διάδρομο , ρίχναμε το ζάρι και όποιος έπεφτε πάνω στην παροιμία έπρεπε να την πει για να προχωρήσει

Διαβάσαμε την κυρά καλή και τους 12 μήνες

και οδηγήσαμε την γριούλα από το σπίτι της στους μήνες με αλγοριθμική σκέψη

Εποχές:μάθαμε το μύθο της Περσεφόνης τον δραματοποιήσαμε

και φτιάξαμε τα βήματα πως θα πάει στην θέα Δήμητρα και πως θα πάει στον Άδη με τρόπo αλγοριθμικό

 

Παίξαμε  Παιχνίδια γνώσεων..με θέμα τα ζώα

 

-κάναμε  παιχνίδια αφής για το δέρμα των ζώων  σε συνδυασμό με τους αριθμούς και τα σύμβολά τους.

και με παζλ ζώων διασκεδάσαμε αλλά και πήραμε πολλές ενδιαφέρουσες πληροφορίες για τις διαφορετικές ομάδες των ζώων.

Με τα παραμύθι τα τρία γουρουνάκια κάναμε ποικίλες μαθηματικές δράσεις…

ζωγραφίσαμε το πιο έξυπνο και μυαλωμένο γουρουνάκι και την αγαπημένη μας σκηνή

Κατηγοριοποίηση μουσικών οργάνων μιας και τα τρία γουρουνάκια αγαπούσαν πολύ την μουσική όπως έλεγε το παραμύθι….

 

Αναζητήσαμε με stem τα μουσικά όργανα που άρεσαν στα γουρουνάκια…

Κάναμε χρονική ακολουθία κτισίματος των σπιτιών .

καθώς και αντιστοίχηση των σπιτιών και των υλικών χτισίματος τους

Αναζητήσαμε το πιο γερό σπιτάκι μέσα από Λαβύρινθο

Με stem αρχικά αναζητήσαμε τα σπιτάκια με βάση τα υλικά χτισίματος τους 

 

και στη συνέχεια stem με στόχο την χρονική σειρά αφήγησης του παραμυθιού με εικόνες 

   

Συγκεντρώσαμε από την βιβλιοθήκη μας όλα τα βιβλία που μιλούν για ζώα και κάναμε μια κατηγοριοποίηση βιβλίων με βάση τον εκδοτικό οίκο,

και στη συνέχεια με βάση τον αριθμό των ποδιών των ζώων

και με το που ζουν.

    

Το 15 Νηπιαγωγείο Γαλατσίου μας έστειλε μία αποστολή με το πρόβλημα 7

Περιγραφή

Στο σχολείο του Μύθη έμαθαν για τον Αρχιμήδη, το σπουδαίο Έλληνα μαθηματικό της αρχαιότητας. Μάλιστα η δασκάλα τους μίλησε για το «Οστομάχιον», ένα παιχνίδι μαθηματικών, το αρχαιότερο παζλ! Ήταν πολύ ενδιαφέρον!

Oστομάχιον

Ο Μύθης θέλει να φτιάξει διάφορες φιγούρες με τα κομμάτια του παζλ.. Όμως δυσκολεύεται.. Μπορείτε να τον βοηθήσετε; Μπορείτε να του δώσετε κάποιες ιδέες;

Εκτέλεση

Εκτυπώνουμε το τετράγωνο (οστομάχιον) και κόβουμε τα κομμάτια του. Τα παιδιά ενεργοποιώντας τη φαντασία και τη δημιουργικότητά τους φτιάχνουν διάφορες φιγούρες (ζώα, ανθρώπους, αντικείμενα κλπ).

Εμείς πρώτα το ζωγραφίσαμε ,μετά το κόψαμε και στη συνέχεια δημιουργήσαμε με φαντασία διαμάντια,ξιφίες,σπίτια και πυραύλους.

Συνεχίσαμε την ενημέρωση για τα παράξενα ρομπότ-διασώστες-πυροτεχνουργοί-πυροσβέστες-κατάσκοποι-υπάλληλοι σε ανθρώπινες υπηρεσίες.

Μιλήσαμε επίσης για τα ρομπότ υψηλής ακρίβειας για χειρουργικές επεμβάσεις.Δεν παραλείψαμε να αναφερθούμε και στα ρομπότ επιστημονικής φαντασίας.

Ελάχιστα ρομπότ μπορούν να σκεφτούν μόνα τους ,πάντα ακολουθούν οδηγίες.Έτσι παίξαμε με κλειστά μάτια και περπατήσαμε σαν ρομπότ με καθοδήγηση και ακολουθώντας τις οδηγίες του φίλου μας.

Δημιουργήσαμε ένα διάδρομο  με μικροέπιπλα  και παιχνίδια ,κλείσαμε τα μάτια και ο φίλος μας μας έδινε οδηγίες να περπατήσουμε ανάμεσα χωρίς να σκοντάψουμε πάνω τους.Αν το ρομπότ σκοντάψει δεν θα φταίει το ίδιο αλλά οι λάθος οδηγίες που του δώσαμε.

Αναρωτηθήκαμε πως λειτουργούν τα μέλη ενός ρομπότ και φτιάξαμε ένα βραχίονα κινούμενο σαν ρομπότ.

Πρόβλημα πως μπορεί αυτό που φτιάξαμε να λειτουργήσει και να συλλέξει αντικείμενα σιδερένια όπως συνδετήρες?

Τα παιδιά επηρεασμένα από το περσινό μας πρόγραμμα απάντησαν αβίαστα και πολύ γρήγορα .

Με μαγνήτες κυρία και φέραμε τα υλικά και πειραματιστήκαμε.

    

Μιλήσαμε για τον μύθο της Αλκυώνας και της Αλκυονίδες ημέρες και ταΐσαμε την Αλκυόνα με τόσα ψάρια όσα έλεγε το ζάρι ψαρεύοντας τα με μαγνητικό τρόπο.

Το παίξαμε και αλλιώς το ψάρεμα,ο νικητής ήταν αυτός που το ψάρι του είχε το μεγαλύτερο αριθμό

Κάναμε διάφορα φύλλα εργασίας με αντιστοίχιση τόσα -όσα και άλλες έννοιες μαθηματικές

              

Και ήρθε η ώρα του επόμενου αγαπημένου μας παραμυθιού η Χρυσομαλλούσα και οι 3 αρκούδες.

 

Μετράμε σωστά και γράφουμε τον Αριθμό τρία 3

Κόψαμε και ταξινόμησαν τα αντικείμενα με βάση το μέγεθος

και έπειτα παιχνίδι με Steam

Χρώματα και φαγητά μπαίνουν και αυτά σε σειρά –Ομάδες τροφίμων και ταξινόμηση με βάση τα χρώματα

και επειδή πεινάσαμε λιγάκι μετρήσαμε αυγά νόστιμα και θρεπτικά.

         

Ζωγραφίσαμε σπιτάκια-πιγκουινακια-ελαφάκια και γλυκίσματα σε διάφορα μεγέθη.Τα χωρίσαμε αρχικά σε ομάδες διαφορετικών αντικειμένων και στην συνέχεια κάναμε σειροθέτηση από το μεγαλύτερο στο μικρότερο .Στο τέλος δημιουργήσαμε μία φανταστική ιστορία με τις εικόνες του παιχνιδιού μας και μας άρεσε πολύ.

 

Το τερατάκι μας βοήθησε να μάθουμε τις έννοιες δεξιά και αριστερά και πάντα τα κατάφερνε και χόρτασε μπισκότα.

Πείνασε και ο Αη Βασίλης μας και τον ταΐσαμε αριθμομπισκότα

Πήραμε και τον μεγεθυντικό μας το φακό σαν τον Μύθη και μετρήσαμε σωστά ποδαράκια από έντομα μικρά

 

Παίξαμε Online μαθηματικά παιχνίδια μνήμης που έφτιαξαν οι φίλοι μας!!!

ξεκινήσαμε και φτιάξαμε συμμετρικά μοτίβα…

Το 2020 ξεκίνησε πολύ όμορφα μαθηματικά και θα συνεχίσουμε έτσι δυναμικά!!!!

 

 

 

 

 

 

 

Εtwinning Η παρέα των ζωγράφων-η παλέτα των χρωμάτων -H γνωριμία μας με τον Pablo Picasso -2020.

To 2020 το καλωσορίσαμε  με δραστηριότητες γνωριμίας του  μεγάλου ζωγράφου Pablo Picasso ή αλλιώς Ντιέγο Χοσέ Φρανθίσκο ντε Πάουλα Χουάν Νεμοπουθένο Μαρία ντε λος Ρεμέδιος Θιπριάνο ντε λα Σαντίσιμα Τρινιδάδ Ρουίθ ι Πικάσο.

Κι όμως, αυτό είναι ολόκληρο το όνομα του ισπανού ζωγράφου! Άραγε πόσα ακόμα δεν γνωρίζουμε γι’ αυτόν;

Ας «ρουφήξουμε » το έργο του και ας ανακαλύψουμε κι άλλα μυστικά για τη ζωή και τη ζωγραφική του.

Παρακολουθήσαμε το καταπληκτικό  video για την ζωή του που δημιούργησαν οι εκπαιδευτικοί και συνεργάτες του έργου

 Σας ευχαριστούμε πολύ!!!

Βρήκαμε στο χάρτη της Ευρώπης την χώρα καταγωγής του

και ζωγραφίσαμε την προσωπογραφία του.

Διαβάσαμε σχετικά βιβλία και πήραμε πολλές πληροφορίες για την ζωή και το έργο του.

Δημιουργήσαμε την γωνιά του Ζωγράφου

Συν θέσαμε το όνομα του λύνοντας  κρυπτόλεξο .

Αναζητήσαμε την υπογραφή του ανάμεσα σε άλλων ζωγράφων.

Μπερδέψαμε διάφορους πίνακες,ξεχωρίσαμε τα έργα του και εν συνεχεία μιλήσαμε για τις περιόδους .

Η Μπλε περίοδος λόγω μεγάλης στενοχώριας για το χαμό του φίλου του μας έκανε μεγάλη εντύπωση και αποδώσαμε τον πίνακα του ο Κιθαρίστας

Το πορτρέτο του με την τεχνική του κυβισμού το ζωγραφίσαμε όπως και ο μεγάλος ζωγράφος με κηρομπογιά

Τα παράξενα πρόσωπα με ζωγραφική και κολάζ μας εντυπωσίασαν

 

Μιλήσαμε για το προφίλ και το ανφάς του Pablo Picasso. 

Παρατηρώντας την ζωγραφική και των αρχαίων Αιγυπτίων είδαμε πως και πριν από 5000 χρόνια οι ζωγράφοι χρησιμοποιούσαν πρόσωπα γυρισμένα στο πλάι(προφίλ) ενώ τα μάτια τα έφτιαχναν να φαίνονται ανφάς ανεξάρτητα από το αν είναι δυνατόν να φαίνονται έτσι στην πραγματικότητα.

Στη συνέχεια σχεδιάσαμε  μόνοι μας το δικό μας προφίλ και ανφάς 

Μας άρεσε αυτή η διαδικασία και συνεχίσαμε να κάνουμε παράξενα πρόσωπα με τις φωτογραφίες μας αυτή την φορά.Φωτογραφηθήκαμε,χωρίσαμε τα πρόσωπα μας σε δύο κομμάτια και παίξαμε παζλ και στη συνέχεια τα χωρίσαμε σε τέσσερα κομμάτια ,τα ανακατέψαμε και ξανά  συν θέσαμε τα κομμάτια όπως μας τύχαιναν…ιδού τα νέα μας πρόσωπα ..

Και από τα παράξενα πρόσωπα…. με ζωγραφική αλλά και κοζάλ σε εφημερίδα…

Περάσαμε στα παράξενα ζώα και παράξενες συνθέσεις του ζωγράφου….Παρακολουθήσαμε τον τρόπο της σύνθεσης από φυτό σε ψάρι και  κότα και προσπαθήσαμε με τα ίδια αντικείμενα να κόψουμε και να κολλήσουμε αυτά σε νέους συνδυασμούς 

 

και να τα αποτελέσματα…..ψάρια και κοκόρια έγιναν σαν άνθρωποι κοκορόμυαλοι.

     

Η ενασχόληση μας με τον Ζωγράφο μας έμαθε ότι χρησιμοποιώντας την φαντασία μας μπορούμε να απεικονίσουμε πράγματα που στη ζωή μας δε συμβαίνουν ποτέ.Μέσα από την ζωγραφική μπορούμε να δημιουργήσουμε έναν κόσμο τόσο παράξενο-μαγικό όσο εμείς θέλουμε. Τι μπορούμε να δημιουργήσουμε με ασυνήθιστους συνδυασμούς ?

Ένας άνθρωπος και ένα δέντρο ενωμένα κάνουν ένα Δέντρο-άνθρωπο.

Αλλά και σε διάφορες αλλαγές μπορεί να μας οδηγήσει η φαντασία μας….όπου ξεκινώντας από ένα αντικείμενο βαθμιαία μπορούμε να το αλλάξουμε σε κάτι άλλο.Αυτό το λέμε Μεταμόρφωση.

Γνωρίσαμε τον γιο του ζωγράφου τον Κλοντ.

Και τον ξαναφτιάξαμε διασκεδάζοντας με την τεχνική του κολάζ διαλέγοντας με την βοήθεια του ζαριού τα διάφορα χαρακτηριστικά προσώπου

Ο Πικάσο αγαπούσε πολύ τους Αρλεκίνους.Είδαμε διάφορους πίνακες του

ακούσαμε την ιστορία του αρλεκίνου της Ζωρζ Σαρή 

και ζωγραφίσαμε και μεις τον Αρλεκίνου του Πικάσο με τα χρώματα που μας αρέσανε

Στο τέλος ζωγραφίσαμε το γράμμα Α απο τη λέξη Αρκεκίνος ,καπέλα και παπιγιόν και γίναμε εμείς οι αρλεκίνοι !!!

  

   

Αποδώσαμε με τον δικό μας τρόπο την Γκουέρνικα μιλώντας για τα άσχημα του πολέμου!!

Ασχοληθήκαμε με την τέχνη του ως γλύπτης ,είδαμε δικά του έργα

και φτιάξαμε δικά μας γλυπτά με πλαστελίνη.

Παρακολουθούσαμε και θαυμάζαμε συγχρόνως τις δραστηριότητες των φίλων μας μέσα από την πλατφόρμα του eTwinning.

Παίξαμε online παιχνίδια -παζλ -οι πίνακες μπερδεύτηκαν και κρυπτόλεξα. κ.α.

       

  

Ευχαριστούμε πολύ τους δημιουργούς και συνεργάτες του έργου μας μας για το πλούσιο υλικό σε παιχνίδια και φύλλα εργασιών

Επικοινωνήσαμε με το 15ο Νηπιαγωγείο Γαλατσίου και το 32ο Νηπιαγωγείο Ευόσμου και τραγουδήσαμε ,χορέψαμε ζωγραφίσαμε  online συνεργατικά σαν το Pablo Picasso,στείλαμε φιλιά!!!

H κ. Κατερίνα δημιούργησε βίντεο με την επικοινωνία και την ευχαριστούμε πολύ.

Εξασκηθήκαμε με αινίγματα βρίσκοντας τους πίνακες που ετοίμασε η κ Έφη από το 8ο Νηπιαγωγείο Νεάπολης και την ευχαριστούμε.

Στη συνέχεια τους μοιράσαμε στα δύο και προσπαθήσαμε να φτιάξουμε το άλλο τους μισό

Και μια και είμαστε στην καρδιά του χειμώνα επεξεργαστήκαμε τον πίνακα του Pablo Picasso Χειμωνιάτικο τοπίο.Οι δραστηριότητες είναι από το βιβλίο Ένα δέντρο για τις 4 εποχές του χρόνου της Κατερίνας Ανωγιαννάκη

Επεξεργαστήκαμε τον πίνακα,απαντήσαμε στις ερωτήσεις,γίναμε δέντρα του χειμώνα και ζωγραφίσαμε τα δικά μας χειμωνιάτικα τοπία.

Αγαπάμε όμως και πολύ το καλοκαίρι γιαυτό μιλήσαμε και για τον Πίνακα Πάμπλο Πικάσο(1881‐1973)
με Τίτλο «Στην ακρογιαλιά»

Παρατηρήσαμε προσεκτικά τον πίνακα και συζητήσαμε για τα πρόσωπα, τη στάση του σώματος τους, τα χρώματα, το
φόντο κι ό,τι μας έκανε εντύπωση και στη συνέχεια πήραμε ελεύθερα μολύβι και χαρτί και να οι δικές μας ακρογιαλιές…

Κάναμε διάφορα φύλλα εργασίας όπως βρες και ζωγράφισε ότι έχει σχέση με τον Pablo Picasso

 

….γίνε ντετέκτιβ και βρες από ποιόν πίνακα δραπέτευσαν οι εικόνες

Μιλήσαμε για την αγάπη του ζωγράφου για την ειρήνη και τα έργα του.

Το περιστέρι της ειρήνης

το παιδί με το περιστέρι

και ζωγραφίσαμε επίσης την σημαία της ειρήνης κρατώντας το σύμβολο πολύ ψηλά!!!

Παρατηρήσαμε τον πίνακα Ο Κόκορας της Ελευθερίας.

Χωριστήκαμε σε ομάδες και πειραματιστήκαμε με χρώματα της ροζ και της μπλε περιόδου ως φόντο για τα δικά μας κοκοράκια….

  

Για αυτή την αγάπη του στην ειρήνη και την ελευθερία  του απονεμήθηκε δύο φορές το Διεθνές  βραβείο Ειρήνης Λένιν

Μπορείτε και σεις να μας αποδώσετε το βραβείο μετά από όλα όσα μάθαμε και για τα δικά μας έργα αγάπης και ειρήνης ελεύθερης φαντασίας.Σας ευχαριστούμε….

Δημιουργήσαμε και ένα βίντεο με τις δράσεις μας για τις ανάγκες του προγράμματος μας…..