ΣΥΝΤΡΙΒΑΝΙ ΚΑΙ ΝΕΡΟ….ΟΝΕΙΡΟ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟ.Τeacher 4 Europe. Δ μέρος: Επιστροφή στην Ελλάδα. Αίτημα επαναπατρισμού μνημείου και διάχυση αποτελεσμάτων του έργου μας..

Γυρνώντας από την περιήγηση μας στις Ευρωπαϊκές χώρες με τα υπέροχα μοναδικά συντριβάνια τους περάσαμε μία βόλτα από την ακρόπολη των Αθηνών.

εμπνευστήκαμε από την αρχαία ελληνική μυθολογία

και ανατρέξαμε και λίγο στην ωραία μας Κύπρο.

Και εν συνεχεία επιστροφή στην Πόλη μας , στο σχολείο μας και στο έργο μας να μάθουμε και  την ιστορία και της δικής μας αγαπημένης πλατείας Γεωργίου με τα μοναδικά στον κόσμο Σιντριβάνια της νύμφης Πηγής και του Μαρσύα.

Στην προσπάθεια μας να ανατρέξουμε στο παρελθόν και να ανακαλύψουμε την ιστορία της πλατείας ψάξαμε στο διαδίκτυο και αναζητήσαμε έντυπο υλικό στη Δημοτική βιβλιοθήκη των Πατρών.

Ανακαλύψαμε το βιβλίο <<Πάτρα 19ος αιώνας-Μία πλατεία μύθος σε μια παγκόσμια πόλη >>.

Επικοινωνήσαμε με τον συγγραφέα και η χαρά μας ήταν μεγάλη γιατί ο κ. Νίκος Τζανάκος προσφέρθηκε να μας το αφιερώσει και μας το έφερε.

Αρχίσαμε να το διαβάζουμε και να μαθαίνουμε πολλά θαυμαστά για την πόλη μας τους οραματιστές της ,τους ανθρώπους που την λάτρεψαν και της έδωσαν ένα αέρα ευρωπαϊκό από τα χρόνια τα παλιά αλλά και ένα στυλ μοναδικό σε ομορφιά και καλαισθησία.

Φτιάξαμε και την αφίσα μας…..

Η επιθυμία των παιδιών ήταν να γνωρίσουν τον συγγραφέα Νικόλαο Τζανάκο από κοντά.

Είχαμε την χαρά και την τιμή να δεχτεί την πρόσκληση μας και να μας παρουσιάσει με ένα σπάνιο και πλούσιο φωτογραφικό υλικό όλη την θαυμαστή ιστορία μιας πλατείας μύθος, ανοίγοντας μας έτσι ένα παράθυρο στο χωροχρόνο για να θυμηθούμε τον πολιτισμό της αρχαίας Ελλάδας που επηρέασε ολόκληρη την Ευρώπη.

 

Ευχαριστήσαμε πολύ τον κύριε Νίκο Τζανάκο γιατί πραγματικά το βιβλίο του << Μια πλατεία μύθος σε μια παγκόσμια πόλη 19ο  αιώνας>> αποτέλεσε πηγή γνώσεως αλλά και έμπνευσης για περαιτέρω δράσεις του προγράμματος μας Teachers 4 Europe:Συντριβάνι και νερό,όνειρο ευρωπαϊκό.

Και το πιο σημαντικό πήραμε:

AΠΑΝΤΗΣΗ  ΣΤΟ ΕΡΩΤΗΜΑ ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ Ο ΜΑΡΣΥΑΣ

Το πραγματικό άγαλμα του Μαρσύα εκείνο που βρέθηκε το 1873 κατά τις ανασκαφές στην περιοχή της δεξαμενής βρίσκεται στο Βρετανικό Μουσείο. Στο Λούβρο βρίσκεται το πρωτότυπο του αγάλματος που βρίσκεται στο πάνω συντριβάνι. Παριστάνει σάτυρο. Το αντίγραφο του αγόρασαν από το Παρίσι και το ονόμασαν Μαρσύα (και αυτός σάτυρος). Ήταν ότι πιο κοντινό στο κλεμμένο άγαλμα του Μαρσύα που βρήκαν στα φιγουρίνια του γαλλικού εργοστασίου. Για να θυμόμαστε πως μας έκλεψαν τον δικό μας Μαρσύα (Βρετανικό Μουσείο από το οποίο ζητάμε την επιστροφή του).

 

Πρέπει να μάθουμε όλοι να αγαπάμε και να σεβόμαστε αυτά για τα οποία πάλεψαν πριν από εμάς σπουδαίοι Πατρινοί..αλλά και Φιλέλληνες !!!!!!

Μετά από όλα όσα μάθαμε τα νήπια εξέφρασαν την επιθυμία ο μαρσύας να γυρίσει πίσω στην Πόλη μας στο δικό μας αρχαιολογικό μουσείο και γιαυτό γράψαμε ένα γράμμα στο Δήμαρχο της πόλης μας με την βοήθεια και την έμπνευση της κ. Δήμητρας Αγγελογιαννοπούλου.

Διαβάστε το αξίζει :

Πάτρα, 4/05/2018

Αγαπημένε μας κύριε Δήμαρχε,

Κατά την περσινή σχολική χρονιά, το γράμμα μας σας άγγιξε τόσο πολύ που ήρθατε στο σχολείο μας -ένας ολόκληρος δήμαρχος- σταθήκατε απέναντί μας και μας μιλήσατε για την πόλη μας. Φέτος, σας προσκαλούμε στην πλατεία Γεωργίου στις 9/05/2018 στις 11.30πμ να ενώσουμε τις φωνές μας, ν’ ακουστούν ως τα πέρατα της Γης τραγουδώντας για την ειρήνη και τον επαναπατρισμό των μνημείων μας αλλά  και να παίξουμε ευχόμενοι οι μεγάλοι να νιώσουν για λίγο παιδιά.

Γνωρίζοντας την ευαισθητοποίηση που δείχνετε σε θέματα κοινωνικής φύσης, αποφασίσαμε να έρθουμε  και πάλι σε επαφή μαζί σας για ένα ζήτημα που μας απασχολεί όλους: την πληθώρα έργων τέχνης που αποτελούν κειμήλια και όμως βρίσκονται σε τόπους ξένους, καθώς και τον επαναπατρισμό αυτών.

Φέτος, περιηγηθήκαμε σε γωνιές της πόλης μας που άλλοτε μας ήταν γνωστές και άλλοτε όχι. Αφορμή στάθηκε το θέμα ενασχόλησής μας: τα αναβρυτήρια! Τα δύο σιντριβάνια που στολίζουν την κεντρική πλατεία της πόλης και η ιστορία πίσω από την κατασκευή τους μας μάγεψαν! Μυθικά όντα, θεοί, νύμφες, μουσική… Όλα τόσο ενδιαφέροντα! Ιδιαίτερη συγκίνηση μας προκάλεσε το γεγονός ότι το πρωτότυπο του αγάλματος του Μαρσύα που κοσμεί το πάνω σιντριβάνι της πλατείας μας, τώρα βρίσκεται σε άλλη χώρα.

Το 1874 σε ανασκαφές που γίνονταν στο Κάστρο για την κατασκευή 2ης δεξαμενής για το Υδραγωγείο, βρέθηκε το άγαλμα του Μαρσύα. Μεταφέρθηκε στο Δημαρχείο, που λειτουργούσε ως πρόχειρο αρχαιολογικό μουσείο. Θεωρείται ότι φυγαδεύτηκε μαζί με άγαλμα αθλητή -που είχε βρεθεί στα θεμέλια της Παντάνασσας- στην Αθήνα και από εκεί στο Βρετανικό Μουσείο. Το άγαλμα του Μαρσύα είχε τον τίτλο του μοναδικού στον κόσμο μέχρι την εύρεση του Εφήβου των Αντικυθήρων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι αναβρυτήρια όπως αυτά της πλατείας Γεωργίου έχουν χρησιμοποιηθεί ως ντεκόρ για περίσσεια έργων του Hollywood που διαδραματίζονται στη Γαλλία. Επίσης, η πλατεία του Rio de Janeiro και η πλατεία Γεωργίου έχουν άφθονα κοινά στοιχεία!

Η ιστορία του Μαρσύα αποτέλεσε πηγή έμπνευσης για πολλούς παγκοσμίου φήμης καλλιτέχνες. Άνθρωποι των τεχνών και των γραμμάτων όπως ο Β. Ουγκώ, ο Ο. Ουάιλντ, ο Εμπειρίκος, ο Πόε, ο Ντελακρουά, καθώς και ο Πατρινός Κωστής Παλαμάς τον μνημονεύουν στα έργα τους χαρίζοντάς του την αθανασία.

Η Unesco υπολογίζει ότι γύρω στα 30 εκατομμύρια των έργων τέχνης ανά τον κόσμο είναι από ξένες χώρες και έχουν κλαπεί. Τα γλυπτά του Παρθενώνα, η Αφροδίτη της Μήλου, η Νίκη της Σαμοθράκης, τα αετώματα του Ναού της Αίγινας, είναι μερικά μόνο από τα ελληνικά μνημεία που έγιναν λεία των αρχαιοκάπηλων ανά τους αιώνες.

Η Unesco υποστηρίζει την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς και την επιστροφή των πολιτιστικών αγαθών στις χώρες καταγωγής τους, σε περίπτωση παράνομης αφαίρεσης. Τα αναβρυτήρια ανήκουν στους πολιτιστικούς θησαυρούς που προσπαθεί να προστατεύσει και να διασώσει. Άλλωστε, η αρπαγή ή/και καταστροφή έργων τέχνης από τους διάφορους κατακτητές αποτελεί μία μαύρη κηλίδα της παγκόσμιας ιστορίας σε κάθε δεδομένη χρονική περίοδο.

Το 2017, 26 αρχαία αντικείμενα επαναπατρίστηκαν από την Αυστρία. Μόλις πριν λίγες εβδομάδες, στις 6/04/2018, επαναπατρίστηκε από τη Γερμανία μία ακέραια μελαμβαφής κύλικα κλασσικής περιόδου.

 Εμείς, οι μικροί σας φίλοι, θέλουμε να σας ζητήσουμε να διαβιβάσετε αίτημα επιστροφής του Σειληνού Μαρσύα στην Πάτρα μας.

Κατά τον Τζάκομπ Σπον, βασικό συντελεστή της γέννησης της Αρχαιολογίας, «τα αρχαία ερείπια είναι βιβλία που οι πέτρινες και μαρμάρινες σελίδες τους έχουν γραφεί με το σίδερο και τη σμίλη».

Έτσι, η νύμφη Αύρα που τον περιμένει εναγωνίως στο κάτω σιντριβάνι τόσες δεκαετίες θα χύνει πλέον μόνο δάκρυα χαράς, απολαμβάνοντας και πάλι τη θεσπέσια μουσική του…

Με εκτίμηση,

Νήπια & Προνήπια του 15ου Νηπιαγωγείου Πατρών

Kαι το διδακτικό προσωπικό.

 Η προϊσταμένη του Νηπιαγωγείου  και υπεύθυνη του προγράμματος!

Ζωγραφίσαμε την πλατεία και το Δήμαρχο 

και εκφράσαμε τα θέλω και τα όνειρα της πόλης μας  πρώτα σε ένα φύλλο χαρτί με ζωγραφική

και μετά τα μετατρέψαμε σε ένα ebook

https://www.storyjumper.com/book/index/55930555/georgiapagania#page/12

 και στείλαμε ανακοίνωση στους γονείς για την δράση μας  στην πλατεία Γεωργίου στις 9 Μαΐου 2018 Ημέρα της Ευρώπης .

ΠΑΜΕ ΠΛΑΤΕΙΑ ……………..ΜΕ ΑΛΛΗ ΜΑΤΙΑ!!!!!!!!!             9/MAIOY/2018.

Πλατεία Γεωργίου Α’. Τότε – τώρα…

Για την ιστορία.       Τότε……….


Το 1874, η τότε Δημοτική Αρχή, ( Γεωργίου Ρούφου), μετά από πρόταση της Γαλλικής υδραυλικής εταιρείας Φορτέν Ερμάν και Σία, που τοποθετούσε τις πρώτες σωλήνες νερού από τη δεξαμενή προς την πόλη, τοποθέτησε δυο συνθέσεις σιντριβανιών από χυτοσίδηρο (μαντέμι), στην πλατεία Γεωργίου, και μία πιο απλή σύνθεση σιντριβανιού, στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης (Όλγας). Το ύψος των σιντριβανιών φτάνει τα 7 μέτρα, αποτελούνται από 25 κομμάτια και ζυγίζουν 20 με 25 τόνους. Οι εργασίες τοποθέτησης των σιντριβανιών, άρχισαν στις 28-6-1874. Το κόστος ανήλθε στις 70.000 δραχμές, πόσο υπέρογκο για την εποχή εκείνη. Τα σιντριβάνια είναι πανομοιότυπα με διαφορά την κορυφή τους, όπου στο κάτω σιντριβάνι βρίσκεται η νύμφη Πηγή-Αύρα και στο πάνω ο σάτυρος Μαρσύας,και συμβολίζουν μύθους της ελληνικής αρχαιότητας.Ο Μαρσύας ήταν περίφημο  άγαλμα το οποίο βρέθηκε τότε σε ανασκαφή στην περιοχή της δεξαμενής και φυγαδεύτηκε και τώρα κοσμεί το Βρετανικό Μουσείο .

Τώρα………..


Τέτοια μνημεία, τα οποία έχουν κηρυχτεί και ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΜΕΝΑ, υπάρχουν σήμερα στη Βραζιλία, στην Αργεντινή, στην Ουρουγουάη, στο Μεξικό, στις ΗΠΑ, στη Γαλλία, Ιταλία, Γερμανία και σε δεκάδες άλλες χώρες.
Τα μνημεία μας θέλουν και αξίζουν την προσοχή μας.
Συντήρηση από  ειδικούς, βάψιμο με κατάλληλο χρώμα, ενδιαφέρον και φροντίδα και αγάπη από τους πολίτες και την δημοτική αρχή αλλά και το Υπουργείο Πολιτισμού έτσι ώστε να προστατευτούν  και να αναδειχτούν .

Όλα πια ήταν έτοιμα :Αφίσες,καπελάκια ,καραβάκια με ευχές ,μάθαμε τραγούδια και ποιήματα για να  Πάμε Πλατεία με ……άλλη ματιά!!!!!!!!!!!!!!!!

       

Και η πολυπόθητη μέρα ήρθε……9 Μαίου 2018

και ήταν τόσο  Όμορφη μέρα που θα μείνει χαραγμένη στις καρδιές όλων μας.
Η πλατεία Γεωργίου η καρδιά της πόλης μας γέμισε χαρούμενες παιδικές φωνές…… Συγχαρητήρια στα νήπια και προνήπια του 15 Νηπιαγωγείου Πατρών και στους φίλους μας από το 17 Νηπιαγωγείο Πατρών που μας συμπαραστάθηκαν .
Ενώσαμε τις φωνές μας-τραγουδήσαμε ,παίξαμε-είπαμε τα θέλω της πόλης μας πετώντας νομίσματα μέσα στο συντριβάνι για να γίνουν οι ευχές μας αληθινές και αφήσαμε τα καραβάκια μας τραγουδώντας το Άσπρα καράβια τα όνειρά μας……

  

και ζωγραφίσαμε με ένα μοναδικό τρόπο το συντριβάνι με τον Μαρσύα  με την τεχνική του mix painting και με την εξαιρετική καθοδήγηση και έμπνευση τη κ Δήμητρας Ηλιοπούλου!!! , Υπεύθυνη Εργαστηρίου Δημιουργικής Ζωγραφικής για παιδιά, Just Art Patras) !!!!!!!!!!Το αποτέλεσμα εξαιρετικό!!!!!!!Μπράβο σας!!!!!!!

Εκφράσαμε τα θέλω της πόλης μας ……τα όνειρά μας  μπροστά στο Δήμαρχο κ. Πελετίδη.
και ζητήσαμε τον επαναπατρισμό του Μαρσύα, σημαντικό μνημείο της περιοχής μας μέσα από το οποίο αποτυπώνεται η ιστορία και ο πολιτισμός μας

  

Ήταν όλοι εκεί…….., μαμάδες και μπαμπάδες ,παππούδες και γιαγιάδες, υπουργοί και δεσποτάδες και ο Δήμαρχος της πόλης μας ο αγαπητός. Σας ευχαριστούμε πολύ!!!!!!!!!!!
Ακούστε μας κύριε Δήμαρχε αγαπητέ:{είπαν οι μικροί μαθητές}
Εμείς, οι μικροί σας φίλοι, θέλουμε να σας ζητήσουμε να διαβιβάσετε αίτημα επιστροφής του Σειληνού Μαρσύα στην Πάτρα μας γιατί εδώ ανήκει στην Ελλάδα την σπουδαία, στους Έλληνες, στην Πάτρα την ωραία και τον Πατρινό λαό και σας παραδίδουμε το κλειδί της αγάπης και του νηπιαγωγείου μας!!!!!!!!!

 
Ακούστε και σεις πολίτες…….
Μην περπατάτε αδιάφορα – Σηκώστε το κεφάλι
Και δες τε και θαυμάστε – Της Πάτρας το καμάρι.
Συντριβάνι με ιστορία – Θαυμαστή και ξακουστή
Έχει ετούτη η πλατεία – Και η πόλη μας η ευρωπαϊκή.
Πρέπει όλοι να φροντίσουμε – Να μαθευτεί η ιστορία η μεγάλη
Και το νεράκι από τους γρύπες – Να τρέχει με καμάρι.
Ο Μαρσύας ο σπουδαίος – Και η Νύμφη η Πηγή
Έχουν στενοχωρηθεί πολύ – Που ξεχάσαμε την ιστορία
Της πόλης και τα γλυπτά μαζί .
Ελάτε όλοι μπορούμε
Να ξυπνήσουμε το παρελθόν – Να φωτίσει το παρόν
Και να λάμψει το μέλλον – Ως ήλιος λαμπερός
στην Ελλάδα που αγαπάμε – και στον κόσμο τον τρανό.

Μας ακούτε όλοι: Θέλουμε το Μαρσύα πίσω  στο νέο αρχαιολογικό μουσείο  της Πάτρας.!!!!!!!!!

Κοντά στους μικρούς μαθητές μας βρέθηκε επίσης:

Ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας.

Ο δημοτικός σύμβουλος κ Νίκο Τζανάκο ο οποίος στάθηκε πολύτιμος βοηθός στο έργο μας με το βιβλίο του Πάτρα 19ος αιώνας   “Μια πλατεία μύθος σε μια παγκόσμια πόλη” .

Τα νήπια στο τέλος της εκδήλωσης πήραν τα δώρα τους ,μπαλόνια και τον έπαινο συμμετοχής τους.

   

Και η διάχυση των αποτελεσμάτων δεν σταματάει εδώ. Μια ακόμα ωραία ευκαιρία μας δόθηκε και με χαρά δεχτήκαμε να συμμετάσχουμε με αφίσες- πόστερ παρουσιάζοντας το πρόγραμμα τους <<Συντριβάνι και νερό..όνειρο Ευρωπαϊκό >>του δικτύου της δράσης t4e Αχαΐας στην ανοιχτή εκδήλωση για όλα τα σχολεία του δικτύου. που  πραγματοποιήθηκε στην πλατεία Υψηλών Αλωνίων στο κάτω μέρος κοντά στο άγαλμα του Παλαιών Πατρών Γερμανού,  12 Μαΐου 2018, το πρωί στις 10:30 π.μ.
Στο χώρο  υπήρχαν πάγκοι εργασίας για τη ζωγραφική πάνινων τσαντών που  διατέθηκαν σε όλα τα παιδιά του δικτύου, και ζωγράφισαν πάνω στις τσάντες και στη συνέχεια  τις πρόσφεραν στους επισκέπτες.

Η παρουσίαση μας ήταν ένα  τρίπτυχο κατασκευών από τα νήπια και ένα τεράστιο πανό φιλοτεχνημένο από τα νήπια και τον ζωγράφο Κώστα Αρταβάνη

Η έμπνευση μας για αυτό στάθηκε το παραμύθι  της Ανθής Γραμματικοπούλου<<ο Σωκράτης και το συντριβάνι με τα πολύχρωμα νερά>> ένα οικολογικό παραμύθι….που επιδιώκει την ευαισθητοποίηση των παιδιών σε θέματα περιβάλλοντος.

 

Ευχαριστούμε θερμά τον κ.Κωσταντίνο Αρταβάνη για την πολύτιμη βοήθεια του στην κατασκευή του πόστερ και την υλοποίηση της ιδέας των παιδιών να μοιάζει ο κόσμος μας σαν ένα συντιβάνι με πολύχρωμα νερά !!!!!

Το σύνθημα μας:
<< Αν ο κόσμος έμοιαζε
με ένα συντριβάνι
με πολύχρωμα νερά
όλα τα παιδιά του κόσμου
θα ήταν ευτυχισμένα.>>

έκανε την παρουσία μας  12/5/2018 στα Ψηλά Αλώνια στην εκδήλωση για την Ημέρα της Ευρώπης «Η Ευρώπη που ζούμε- Η Ευρώπη που θέλουμε» εντυπωσιακή και θαυμάσαμε ταυτόχρονα την αστείρευτη φαντασία των παιδιών και των εκπαιδευτικών και των άλλων σχολείων. Νηπιαγωγεία, δημοτικά, λύκεια, και ιδιωτικά παρουσίασαν τα προγράμματα τους με αφίσες , χορό, τραγούδι και θεατρικά δρώμενα .Την εκδήλωση συνδιοργάνωσαν το Κέντρο Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης Europe Direct Πάτρας – Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και το δίκτυο Teachers for Europe Αχαΐας.ΣΥΓΧΑΡΗΤΉΡΙΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ!!!

Μας δόθηκε ξανά η ευκαιρία στα Ψηλά Αλώνια να ενημερώσουμε τους πολίτες για την προσπάθεια των νηπίων μας της επαναφοράς των αρχαιοτήτων στο νέο αρχαιολογικό μουσείο Πατρών και κυρίως του Μαρσύα.

Όταν επιστρέψαμε στο σχολείο μας εκθέσαμε και εκεί τα έργα μας για να ενημερωθεί και όλοι η σχολική μας κοινότητα.

 

και ζωγραφίσαμε τις εντυπώσεις μας…

Ευχαριστούμε πολύ την εφημερίδα Πελοπόννησος για το αφιέρωμα ως αναφορά την δράση μας.

Την εφημερίδα ΓΝΩΜΗ

Και το dete.gr

Τα σχόλια του κ. Τζανάκου στην προσωπική του ιστοσελίδα μας συγκίνησαν ιδιαίτερα:

<<Επιστροφή του ορειχάλκινου αγάλματος του Μαρσύα στην πόλη του: “Υπέγραψαν οι πρώτοι πολίτες της Πάτρας”. Πριν από 5 χρόνια κάποιοι ρομαντικοί ιδρύσαμε το σύλλογο ο ” Μαρσύας” με σκοπό την επαναφορά των αρχαιοτήτων μας στο νέο αρχαιολογικό μουσείο. Κυρίως του Μαρσύα. Λίγο μετά εκδόθηκε και το βιβλίο μου “Μία πόλη μύθος σε μια παγκόσμια πόλη” με σκοπό να ευαισθητοποιήσει κυρίως φορείς. Αποστείλαμε και σχετικές επιστολές. Δεν βρήκαμε ανταπόκριση. Είναι παρήγορο πως οι πρώτοι “πολίτες” που αντέδρασαν και έδρασαν είναι τα μικρά παιδιά του 15ου νηπιαγωγείου στο Στρούμπειο. Με τη χθεσινή τους εντυπωσιακή δράση στην πλατεία Γεωργίου Α μας εκθέτουν και μας θέτουν προ των ευθυνών μας. Πολλά συγχαρητήρια και πάλι στην κ. Γεωργία Παγανιά για την καταπληκτική και ουσιαστική δουλειά της.>>

<<Πέντε χρόνια από την πρώτη προσπάθεια που κάναμε προκειμένου να οργανωθούμε και να απαιτήσουμε σαν πόλη τον επαναπατρισμό του περίφημου ορειχάλκινου αγάλματος του Μαρσύα. Δημοσιοποιήσαμε το θέμα, στείλαμε επιστολές στους ταγούς της πόλης ουδείς ενδιαφέρθηκε. Τα νήπια της κας Παγανιά από το Στρουμπειο, είναι οι πρώτοι πολίτες της Πάτρας που συμμετέχουν ενεργά σε αυτήν την προσπάθεια. Ας ελπίσουμε πως αυτή τη φορά θα ευαισθητοποιηθούμε και θα οργανωθούμε, προκειμένου να επιστρέψει από το Βρετανικό Μουσείο στο σπίτι του, στο νέο Αρχαιολογικό Μουσείο της Πάτρας, ο Μαρσύας, μετά από 144 χρόνια.>>

Ας συντονιστούμε όλοι με ενιαία φωνή για να πετύχουμε το στόχο μας.!!!!!!!!Βάλαμε την ψυχή μας και την υπογραφή μας.Οι πρώτοι πολίτες που αντέδρασαν και έδρασαν με σκοπό την επαναφορά των αρχαιοτήτων μας στο νέο αρχαιολογικό μουσείο της πόλης μας είναι τα μικρά παιδιά του σχολείου μας.

Ελπίζουμε  ότι κάναμε να πιάσει τόπο και σεις και  όλοι μαζί να μεταφέρουμε  τη φωνή μας όσο πιο μακριά  γίνεται.

Ο πραγματικός Μαρσύας ο οποίος βρίσκεται στο Βρετανικό Μουσείο. Πρέπει να επιστρέψει στην πόλη του. Η θέση του είναι στο νέο αρχαιολογικό μουσείο. Το θέλουμε;

Για την Ελλάδα μας την σπουδαία!!!!!!!!!