ΣΥΝΤΡΙΒΑΝΙ ΚΑΙ ΝΕΡΟ….ΟΝΕΙΡΟ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟ.Τeacher 4 Europe. Γ μέρος:ΓΑΛΛΙΑ-ΙΤΑΛΙΑ κ.α.

Με την συντροφιά του << Πατρινούλη Ευρωπαίου>>

   

ετοιμάσαμε τις βαλίτσες μας για το επόμενο ταξίδι μας την Γαλλία.

  

Εφοδιαστήκαμε και με τα απαραίτητα χρήματα και μάθαμε πως να τα ξεχωρίζουμε με βάση τα χρώματα τους.

Ζωγραφίσαμε την σημαία της 

Μιλήσαμε και την περίφημη Γαλλική λίρα κοπής από 1899-1914, χαρακτηριστικό της οποίας ήταν η απεικόνιση του συμπαθούς ορνιθοειδούς <<κοκκοράκι >>στην μία της όψη. που έχει γίνει και γραμματόσημο...

και αναζητήσαμε στο διαδίκτυο πληροφορίες για την καινούργια αυτή χώρα.

  

Εισαγωγικάστοιχεία
Το Παρίσι γνωστό και ως η Πόλη του φωτός (Ville lumière), από τότε που εφοδιάστηκαν οι κύριες λεωφόροι του με φανούς γκαζιού το 1828, είναι η πρωτεύουσα της Γαλλίας  και μία από τις ιστορικότερες και μεγαλύτερες πόλεις της Ευρώπης και του κόσμου. Επιπλέον είναι η πολιτιστική και οικονομική πρωτεύουσα της Γαλλίας, το σημαντικότερο κομβικό σημείο της και έδρα πολλών διεθνών οργανισμών, όπως της UNESCO.

Απο τις πιο «πράσινες» πρωτεύουσες της Ευρώπης είναι επίσης το Παρίσι  με πολλούς πράσινους χώρους: πάρκα, κήποι, δάση .

    

Γεμάτο αξιοθέατα
Το Παρίσι προσελκύει κάθε χρόνο εκατομμύρια τουρίστες  από όλον τον κόσμο που έρχονται να θαυμάσουν την αρχιτεκτονική της πόλης, τα μνημεία της αλλά και τα πλούσια σε εκθέματα μουσεία του. Ένα σημαντικό κομμάτι της πόλης είναι ο ποταμός Σηκουάνας ο οποίος χωρίζει την πόλη σε δύο μέρη, την αριστερή και τη δεξιά όχθη. Σημαντικότερα αξιοθέατα είναι ο Πύργος του Άιφελ, η Αψίδα του Θριάμβου, η Σακρέ Κερ στη Μονμάρτρη, η Παναγία των Παρισίων, το μνημείο της Βαστίλλης, η Πλατεία Βαντόμ, η Πλας ντε Βοζ, τα μουσεία του Λούβρου, του Ορσέ, του Πικάσο, το μουσείο του Ροντέν, το Μπωμπούρ με εκθέματα σύγχρονης τέχνης, το πανεπιστήμιο της Σορβόνης, καθώς και το παλάτι των Βερσαλλιών λίγα χιλιόμετρα έξω από το Παρίσι όπως επίσης και η Eurodisney.

Φυσικά δεν είναι δυνατόν να ταξιδέψετε στο Παρίσι και να μην επισκεφθείτε τα ανάκτορα των Βερσαλλιών, την Eurodisney και το πάρκο του Astérix!

Οι Βερσαλλίες είναι ένα προάστιο που βρίσκεται 16 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά του Παρισιού.Αν το επισκεφθείτε από Απρίλιο ως Οκτώβριο αξίζει να πάτε Σαββατοκύριακο οπότε και στους κήπους γίνονται  μουσικά και θεατρικά δρώμενα και τα συντριβάνια «χορεύουν» στους ήχους της κλασσικής μουσικής. Το χειμώνα η είσοδος στους κήπους είναι δωρεάν, αλλά λόγω του κρύου δεν ενδείκνυται και μεγάλη βόλτα σε αυτούς.Το ανάκτορο των Βερσαλλιών είναι γνωστό και για τους τεράστιους κήπους του μαζί με πολλά συντριβάνια και αγάλματα.

Ανάμεσα στα 55 συντριβάνια, το Μεγάλο Κανάλι έχει επιφάνεια 24 εκταρίων και χωράει 500.000 κυβικά μέτρα νερού.

Disneyland.

Μια μέρα στο μαγικό κόσμο της Disney επιβάλλεται! Πραγματικά μπαίνετε σε μια άλλη διάσταση, σε ένα φανταστικό σύμπαν. 

 

Parc Astérix

Το πάρκο του Αστερίξ βρίσκεται 35 χιλιόμετρα βόρεια του Παρισιού και είναι ανοιχτό από τον Απρίλιο ως τον Νοέμβριο. Υπάρχουν διάφορα παιχνίδια με νερά, ένα καταπληκτικό δελφινάριο, τρενάκια και πολλά ακόμα θεάματα.

Το μουσείο του Λούβρου είναι ένα από τα μεγαλύτερα και παλαιότερα μουσεία τέχνης στον κόσμο. Βρίσκεται στο κέντρο του Παρισιού, στις όχθες του Σηκουάνα και εκθέτει 35.000 έργα τέχνης . Το Λούβρο αρχικά ήταν αμυντικό φρούριο και υπάρχουν διάφορες εκδοχές για την ονομασία του. Έγινε μουσείο μετά την Γαλλική επανάσταση. Η επανάσταση υπήρξε σταθμός για το Λούβρο, αφού χάρη σε αυτήν αποφασίστηκε το κτιριακό συγκρότημα να μετατραπεί οριστικά σε μουσείο και να ονομαστεί “Κεντρικό Μουσείο των Τεχνών”, “Μουσείο της Δημοκρατίας” και μετά “Γαλλικό Μουσείο”. Άρχισε να λειτουργεί ως μουσείο τον Αύγουστο του 1793.

Τα σημαντικότερα εκθέματα του μουσείου του Λούβρου είναι:

  • Αφροδίτη της Μήλου: Ένα από τα γνωστότερα γλυπτά της ελληνιστικής εποχής, έχει τοποθετηθεί με θεατρικό τρόπο στο τέλος ενός μεγάλου διαδρόμου. Χρονολογείται στα τέλη του 2ου αιώνα π.Χ. και βρέθηκε στη Μήλο το 1820.
  • Νίκη της Σαμοθράκης
  • Λεονάρντο ντα Βίντσι Πορτραίτο της Lisa Gherardini, συζύγου του Francesco del Giocondo. Ο πίνακας είναι γνωστός ως Mona Lisa ή La Gioconda.
  • Έρως και Ψυχή, γλυπτό του Αντόνιο Κανόβα (Antonio Canova.      
  •                                                                                                                                
  • Η Παναγία των Παρισίων, γνωστή και ως Νοτρ Νταμ ντε Παρί , ή απλούστερα Νοτρ Νταμ είναι ο μητροπολιτικός χριστιανικός ναός της πόλης του Παρισιού και αποτελεί ένα από τα πλέον θαυμαστά αρχιτεκτονικά μνημεία του λεγόμενου  γοτθικού ρυθμού.Σημαντικό ρόλο για την αναστήλωση του ναού έπαιξε ο Βίκτωρ Ουγκώ και το διήγημά του Παναγία των Παρισίων ( με την Εσμεράλδα).
  •  

 

Ο πύργος του Άιφελ είναι το σήμα κατατεθέν της πόλης του Παρισιού. Κατασκευάστηκε το 1889 από τον μηχανικό Γουστάβο Άιφελ και σήμερα αποτελεί ένα από τα γνωστότερα κτίρια στον κόσμο. Με ύψος 325 μέτρα (300 χωρίς την κεραία) ήταν το πιο ψηλό κτίριο στον κόσμο μέχρι που το ξεπέρασε το Εμπάιρ Στέιτ Μπίλντινγκ της Νέας Υόρκης το 1931. Έχει βάρος 10.100 τόνους και η κατασκευή του είναι τόσο σταθερή, ώστε παρεκκλίνει μόλις έως 7,5 εκατοστά με σφοδρό άνεμο.Έχει τρία επισκέψιμα επίπεδα, καθένα προσβάσιμο με σκάλες ή με ανελκυστήρα. Για την άνοδο μέχρι το πρώτο επίπεδο χρειάζονται 300 βήματα (το ίδιο και για το δεύτερο). Το τρίτο και μεγαλύτερο επίπεδο είναι προσβάσιμο μόνο με τον ανελκυστήρα. Τόσο το πρώτο όσο και το δεύτερο επίπεδο διαθέτουν εστιατόριο. Ο πύργος έχει χρησιμοποιηθεί επίσης και για πολλές σκηνές ταινιών.

Trocadéro
Είναι το καλύτερο σημείο για να θαυμάσετε τον πύργο. Θα προσέξετε ότι 4 λεπτά πριν η ώρα πάει ακριβώς ανοίγουν διαδοχικά τα κανόνια νερού.

     

Είδαμε το περίφημο συντριβάνι με τον Αρχάγγελο Μιχαήλ και τον διάβολο. Έχει και ένα Γρύπα που τον φυλάει όπως και το συντριβάνι της πόλης μας στην Πλατεία Γεωργίου.

Το μνημείο της Αψίδας του Θριάμβου είναι νεοκλασικό αρχιτεκτόνημα – μνημείο μορφής θριαμβικής αψίδας. Βρίσκεται στο κέντρο του Παρισιού επί της πλατείας του Αστέρα, σήμερα ονομαζόμενης πλατείας Σαρλ ντε Γκωλ. Η αψίδα φέρει εγχάρακτα τα ονόματα των νικών των Γαλλικών Στρατευμάτων καθώς και τα ονόματα 558 στρατηγών.

– Το δεύτερο μεγαλύτερο πάρκο στο Παρίσι που βρίσκεται εντός του Luxembourg Palace.Jardin du LuxembourgParisFrance  Μαγεύει με το vintage carousel και τα συντριβάνια του.

 Αυτό το συντριβάνι όμως που μας έκλεψε το μυαλό είναι το:

La Fontaine Stravinsky- το συντριβάνι του Ιγκόρ Στραβίνσκι

 

Stravinsky Fountain, Παρίσι, Γαλλία

Το πιο καλλιτεχνικό συντριβάνι βρίσκεται δίπλα στο Centre Pompidou, στο κέντρο του Παρισιού και δημιουργήθηκε το 1983 από τους γλύπτες Ζαν Τινγκελί και Νίκι Σαν Φαλ. Τα 16 πολύχρωμα γλυπτά που το κοσμούν είναι εμπνευσμένα από τα έργα του μουσικοσυνθέτη Ιγκόρ Στραβίνσκι.

Είναι ένα από τα πιο εντυπωσιακά συντριβάνια στον κόσμο  Ονομάζεται La Fontaine Stravinsky, δηλαδή το συντριβάνι του Ιγκόρ Στραβίνσκι που ήταν μουσικός συνθέτης του 20ού αιώνα.

Το συντριβάνι περιλαμβάνει 16 γλυπτά με παράξενα σχήματα και έντονα χρώματα, όπως οι συνθέσεις του καλλιτέχνη που ξεχώριζαν για τους πιο ιδιόρρυθμους συνδυασμούς ορχηστρικών χρωμάτων, διαφορετικών στιλ, μελωδιών και ρυθμού. 

Το συντριβάνι είναι ρηχό και έχει πλάτος 580 τ.μ.Όλα τα γλυπτά είναι εμπνευσμένα από το χορόδραμα ” Ιεροτελεστία της άνοιξης. 

Τα γλυπτά πολύ μοντέρνα και ιδιαίτερα, με έντονα χρώματα ή ασπρόμαυρα!

Το κλειδί του σολ, μουσικές νότες, καρδιά, κατακόκκινα χείλη, γυναικείες φιγούρες, μερικά από τα γλυπτά του συντριβανιού

Πολύς κόσμος επισκέπτεται καθημερινά το συντριβάνι για να φωτογραφηθεί με φόντο τα γλυπτά

Το κλειδί του σολ δεν θα μπορούσε να λείπει από ένα συντριβάνι αφιερωμένο σε μουσικό συνθέτη

Κάθε γλυπτό διαθέτει σύστημα εκτόξευσης νερού

Και η νυχτερινή του άποψη πολύ εντυπωσιακή.

Το φτιάξαμε με δαχτυλομπογιές και μετά με την αγαπημένη μας πλαστελίνη και τι χαρά που κάναμε όταν το γεμίσαμε νερό και το χρωματίσαμε για να είναι όσο το δυνατό φυσικό.

Μετά προσπαθήσαμε παίζοντας με τα νερά να κάνουμε με τα χεράκια μας το νεράκι να πετά σαν  συντριβάνι !!

Μιλήσαμε και  για την στιγμή που οι άνθρωποι σκοτώνουν  την ειρήνη  και το  πόσο μεγάλο πόνο και δάκρυα φέρνει αυτό.

     

Ψάξαμε στο διαδίκτυο για συντριβάνια που να συμβολίζουν την ειρήνη και βρήκαμε το :Συντριβάνι της Συμφιλίωσης, στο Παρίσι 

και το Συντριβάνι της Φιλίας των Ανθρώπων, Ρωσία

 όπως και ένα που θυμίζει το κακό που μπορεί να προκαλέσει ο πόλεμος και βρίσκετε στη Ρωσία .

Η μάχη του Στάλινγκραντ, ήταν από τις πιο αιματηρές μάχες του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Περίπου δυο εκατομμύρια στρατιώτες σκοτώθηκαν και άλλοι τόσοι πολίτες έχασαν τη ζωή τους ή αιχμαλωτίστηκαν….

Στο βίντεο  που ακολουθεί, φαίνεται καθαρά το μοναδικό κτήριο που διασώθηκε από τους τρομερούς βομβαρδισμούς και σήμερα αποτελεί μνημείο για τους «σοβιετικούς ήρωες». Πρόκειται για το Grudinina Mill. Όπως φαίνεται η οροφή και τα παράθυρα έχουν καταστραφεί. Όταν το Στάλινγκραντ χτίστηκε από την αρχή, το κτίριο διατηρήθηκε σε αυτή την κατάσταση για να θυμίζει τον ηρωισμό αλλά και τις τραγικές στιγμές που βίωσαν οι πολίτες. Κατά τη διάρκεια του βίντεο διακρίνεται ακόμα ένα σημαντικό μνημείο. Πρόκειται για το συντριβάνι Barmaley, που κατασκευάστηκε με σκοπό να τιμήσει ένα γνωστό ρωσικό παραμύθι. Μιλούσε για 6 παιδιά που κατάφεραν να γλυτώσουν από τον κανίβαλο Barmaley, τον οποίον στον τέλος κατάπιε κροκόδειλος. Εκεί, στην κοιλιά του ερπετού υποσχέθηκε να αλλάξει ζωή και αποφάσισε να γίνει φούρναρης.

Το συγκεκριμένο μνημείο κατεδαφίστηκε τη δεκαετία του 1950, αλλά κατασκευάστηκε από την αρχή το 2013, με αφορμή την  71η επέτειο της Μάχης του Στάλινγκραντ….

 

Με όλα αυτά τα  που είδαμε και μάθαμε κάναμε αφίσα ομαδική και μας άρεσε πολύ.Πήραμε μπογιές και χαρτί και να το αποτέλεσμα…

       

Και από την χώρα αυτή περάσαμε και στην γειτονική μας Ιταλία μα δεν μείναμε πολύ.

Ο χρόνος μας ήταν λίγος ακόμα .Έπρεπε να γυρίσουμε στη χώρα μας την Ελλάδα .Κάτι πολύ σημαντικό είχαμε να διοργανώσουμε και μία εκδήλωση σπουδαία με πρόσωπα σημαντικά .

Αποφασίσαμε λοιπόν να δούμε τα πιο ωραία  συντριβάνια της Ιταλίας που όμως δεν ήταν και λίγα. Χώρα όμορφη πολύ με πρωτεύουσα τη Ρώμη.

Η Ρώμη έχει τόσα πολλά συντριβάνια που είναι δύσκολο να τα μετρήσει κανείς! Είναι περισσότερα από 1000 και θα τα βρείτε περπατώντας στους δρόμους και τις πλατείες της πόλης.

Fontana di Trevi
Ένα συντριβάνι που έγινε σύμβολο της Ρώμης! Χιλιάδες τουρίστες φωτογραφίζονται καθημερινά μπροστά σε αυτό το συντριβάνι με θέμα τον ωκεανό.Στο κέντρο βρίσκεται μια μεταφορική φιγούρα, ο Ωκεανός, περιτριγυρισμένος από άλλες φιγούρες που συμβολίζουν τη γονιμότητα και την αφθονία. Συνήθεια πλέον των τουριστών, είναι να ρίχνουν ένα κέρμα στο συντριβάνι για καλή τύχη. Ο θρύλος λέει ότι όποιος ρίχνει ένα κέρμα πάνω από τον ώμο του, θα ξαναγυρίσει σίγουρα στη Ρώμη!

 

Fontana dei Quattro Fiumi

Βρίσκεται στην πασίγνωστη πλατεία Piazza Navona και φτιάχτηκε γύρω στο 1650.

Οι μαρμάρινοι γίγαντες συμβολίζουν τα μεγάλα ποτάμια του κόσμου, Νείλος, Γάγγης, Δούναβης και Rio della Plata

 

 

Το συντριβάνι του Ποσειδώνα

 Και αυτό το εκπληκτικό συντριβάνι βρίσκεται στην Piazza Navona. Πρόκειται για πολλά γλυπτά μαζί που αποτελούν ένα από τα πιο όμορφα συντριβάνια της Ρώμης.

Νηρηίδες με ιππόκαμπους και βέλη μαζί με τον Ποσειδώνα που παλεύει ένα καλαμάρι.
Fontana del Tritone 

Το συντριβάνι του Τρίτων βρίσκεται στην Piazza Barberini και φτιάχτηκε το 1643.

Παρουσιάζει το μυθολογικό ήρωα, Τρίτων, που σύμφωνα με τη μυθολογία φυσά μέσα σε ένα κοχύλι και με αυτό τον τρόπο μπορεί αν ελέγχει τη θάλασσα και τα κύματα.  Το κοχύλι το κρατούν τέσσερα δελφίνια.
La Fontana dei Dioscuri 
Αυτό το συντριβάνι βρίσκεται στο λόφο Quirinale, γνωστός ως Monte Cavallo. Εκεί έμενε ο εκάστοτε πάπας από τα μέσα του 1500.
Το συντριβάνι απαρτίζεται από δύο Διόσκουρους με ύψος περισσότερα από τα 5 μέτρα, αντίγραφο των ελληνικών αγαλμάτων του 5ου αιώνα π.Χ.
Υπέροχη η Ιταλία και όλα τα συντριβάνια της. Το όνειρο μας είναι κάποια μέρα να τα δούμε και από κοντά και να ρίξουμε τα κέρματα μας να πιάσουν οι ευχές μας για αγάπη,ειρήνη,συνεργασία,φιλία.
Και πριν φύγουμε για το ταξίδι της επιστροφής με το βιβλίο<< Ο γύρος του κόσμου >>πήραμε πληροφορίες και για άλλες χώρες Ευρωπαϊκές
και συνεχίσαμε να μαθαίνουμε και να ζωγραφίζουμε γιατί μας αρέσει πολύ:Βουλγαρία και Τσεχία:
Κροατία:    
Δανία:  
Εσθονία:  
Ιρλανδία:
Με νόστιμα Γαλλικά κρουασανάκια
και Πίτσα Μαργαρίτα αλά Ιταλικά σας αποχαιρετούμε
και επιστρέφουμε Ελλάδα.